İçeriğe atla

Sadako Sasaki

Kontrol Edilmiş
Sadako Sasaki
Sadako Sasaki (1955)
DoğumSadako Sasaki
7 Ocak 1943(1943-01-07)
Kusunoki, Yamaguchi, Japonya
Ölüm25 Ekim 1955 (12 yaşında)
Hiroşima, Japonya
Ölüm sebebiLösemi
Vatandaşlık Japonya
MeslekÖğrenci

Sadako Sasaki (佐々木 禎子, Sasaki Sadako, d. 7 Ocak 1943 – ö. 25 Ekim 1955), II. Dünya Savaşı'nın acılarının simgelerinden birisi olmuş Japon kız çocuğu.

Japonya'nın Hiroşima kentinde Misasa Köprüsü yanındaki evinin yakınına 6 Ağustos 1945 tarihinde atom bombası düştüğünde iki yaşında olan Sadako, radyasyonun etkisiyle 12 yaşında lösemiden öldü. Hastalıkla mücadelesi sırasında kâğıttan bin turna kuşu katlama hedefi ile hayata tutunan Sasaki, savaşın masum kurbanlarının sembollerinden biri olmuştur.

Yaşamı

1943 yılında Hiroşima'da doğdu.[1] İki yaşındayken Misasa Köprüsü yanındaki evinin yakınına atom bombası düştü. Olayda görünürde hiçbir yara almadı. Ancak kaçarken annesi ile birlikte nükleer serpintiye yakalandı.

Radyasyonun uzun dönem etkileri 11 yaşındayken belirdi. Kasım 1954'te Sasaki'nin boynunda ve kulaklarının arkasında şişlikler gelişmeye başladı. Ocak 1955'te bacaklarında purpura oluştu. Daha sonra, kendisine akut malign lenf bezi lösemisi teşhisi kondu (annesi ve Hiroşima'daki diğerleri buna "atom bombası hastalığı" adını verdiler).

Sasaki, 21 Şubat 1955'te[2] Hiroşima Kızılhaç Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastaneye kaldırıldığı sırada akyuvar sayısı ortalama bir çocuğun seviyesinin altı katıydı. Bir yıldan fazla yaşamasının mümkün olmadığı kanaatine varıldı.

Sadako Sasaki tabutunda

14 ay hastanede tedavi gördü. Bu sırada kağıt katlayarak bin turna kuşu yaparsa iyileşeceği umudu ile ilaç ambalaj kağıdı gibi küçük kağıt parçalarını turna şeklinde katladı.

Durumu gittikçe kötüleşen Sasaki'nin Ekim ayının ortalarında sol bacağı şişti ve mor rengine döndü. Ailesi bir şeyler yemesi için çağırdığında pirinçli çay istedi ve "lezzetli" dedi; ardından ailesine teşekkür etti, bunlar onun son sözleri oldu. 25 Ekim 1955 sabahı öldü.

Ölümünden sonra, Sasaki'nin vücudu, atom bombasının insan vücudu üzerindeki etkilerini araştırmak için Atom Bombası Kazaları Komisyonu (ABCC) tarafından incelenmiştir.

Origami turnaları

Hastanede kaldığı süre boyunca kâğıttan 1000 turna kuşu yapmaya çalıştı. Bunu yapmasının sebebi eski bir Japon inancına göre 1000 turna kuşu yapan kişinin bir dilek dileme hakkı olmasıdır. Sadako da kanserden kurtulmak için dilek dilemek istemişti. Bazı kaynaklarda Sadako'nun 1000 turna kuşundan sadece 644 tanesini katladığı, geri kalanını da onun ilkokul arkadaşlarının katladığı belirtilse de, Sadako'nun 1000 turna kuşunun 1000'ini de katladığı da iddia edilir. Sadako'nun ağabeyi Masahiro Sasaki, The Complete Story of Sadako Sasaki adlı kitabında hedefini aştığını söylüyor.[3]

Anısı

Sadako'nun katladığı turna kuşları Sadako Sasaki Anıtı adı ile, Hiroşima kentinin merkezinde yer alan Hiroşima Barış Anıtı Parkı'ndadır. Anıt 1958'de açılmıştır. Yerli sanatçılar Kazuo Kikuchi ve Kiyoshi Ikebe tarafından tasarlanan anıt, aralarında Sadako'nun sınıf arkadaşlarının da bulunduğu Japon öğrencilerin yürüttüğü bir bağış toplama kampanyası tarafından hayata geçirilmiştir. Heykelin dibinde "Bu bizim çığlığımız. Bu bizim duamız. Dünyada barış" yazan bir levha bulunmaktadır.

Seattle Barış Parkı'nda da bir heykeli vardır. Sasaki, nükleer savaşın etkilerinin önde gelen sembolü haline geldi. Sasaki ayrıca Japonya'daki birçok kız için bir kahramandır. Hiroşima bombalamasının yıldönümünde bazı Japon okullarında hikâyesi anlatılır. Japonya'nın her yerindeki insanlar, Sasaki'ye adanan 6 Ağustos'u yıllık barış günü olarak kutlarlar.

Popüler kültürde

Sadako Sasaki'nin trajik ölümü, Hiroşima şehrini ziyaret eden Dağıstanlı Rus şair Resul Hamzatov'a, sonunda Rusya'nın en büyük savaş baladlarından biri haline gelen Avar şiiri Juravli'yi yazması için ilham verdi.[4]

Sadako, Nâzım Hikmet'in 1956 tarihli Kız Çocuğu adlı şiirine de ilham olmuştur.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Sarig, Roni (1 Ocak 2009). "11. Sadako Sasaki And Anne Frank: Myths In Japanese And Israeli Memory Of The Second World War". War and Militarism in Modern Japan (İngilizce): 158-171. 29 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2022. 
  2. ^ "Masahiro Sasaki: on surviving the atomic bombing of Hiroshima, his sister Sadako and his mission to advance peace". theelders.org (İngilizce). 29 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2021. 
  3. ^ The Complete Story of Sadako Sasaki (9781938193019), Masahiro Sasaki, co-written with Sue DiCicco, founder of the Peace Crane Project.
  4. ^ Bystryl, Andrey (4 Temmuz 2018). "The great Dagestan poet Rasul Gamzatov". zvuk-m.com (İngilizce). 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  5. ^ ALPER TOLGA AKKUŞ. "Nükleer Alaturka Hikayeleri; Nazım'ın "Japon Balıkçısı" ve "Kız Çocuğu" şiirleri". Yeşil Gazete. 13 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima</span> Japonyanın Hiroşima prefektörlüğünün merkezi ve Chūgoku bölgesinin en büyük şehri

Hiroşima, Japonya'nın Hiroşima prefektörlüğünün merkezi ve Chūgoku bölgesinin en büyük şehridir. Şehrin adı Japoncada "geniş ada" anlamına gelmektedir. Yüzölçümü 905.01 km² dir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silah</span> Nükleer enerji ile yıkım gücü sağlayan silah

Nükleer silah, nükleer reaksiyon ve nükleer fisyon birlikte kullanılmasıyla ya da çok daha kuvvetli bir füzyonla elde edilen yüksek yok etme gücüne sahip silahtır. Genel patlayıcılardan farklı olarak çok daha fazla zarar vermek amaçlı kullanılır. Sadece kullanılan bir silah, tüm bir kenti ya da bir ülkeyi canlı, cansız ne varsa tamamen yok edecek güçtedir.

<span class="mw-page-title-main">Little Boy</span> Dünyada saldırı amacıyla kullanılan ilk nükleer silah

Little Boy, dünyada saldırı amacıyla kullanılan ilk atom bombası'dır. 6 Ağustos 1945 sabahı ABD tarafından, Japon İmparatorluğu'nun Hiroşima şehrine atılmıştır. Hiroşima şehrinin 550 metre üzerinde patlatılan nükleer bomba, 18.000 ton TNT (Trinitrotoluen) patlayıcıya eşdeğer gücündeydi.

<span class="mw-page-title-main">Termonükleer silah</span> hidrojen atomlarının kaynaşarak (füzyon) helyuma dönüştüğü yıkıcı bomba türü

Hidrojen bombası veya füzyon bombası, kontrolsüz termonükleer enerji sağlayabilen yıkıcı nükleer silah.

<i>Origami</i>

Origami, Japonca "ori" (katlamak) ve "gami" (kâğıt) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiş olup kâğıt katlama sanatına verilen addır. İsmi Japonca olsa da Çin kaynaklı bir sanat olduğunu iddia eden kaynaklar da vardır. Genellikle kare kâğıt parçalarını kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan, sadece katlayarak, çeşitli canlı ve cansız figürler oluşturarak yapılmakla birlikte, dikdörtgen kâğıtlardan, hatta kâğıt paralardan yapılan modeller de oldukça fazladır. Kesme işleminin de kullanıldığı türe kirigami denir.

<span class="mw-page-title-main">Nagasaki</span> Japonya şehri, Nagasaki eyaletinin başkenti

Nagasaki, Japonya'nın Nagasaki prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Yüzölçümü 406,35 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2009 tarihi itibarı ile 446.007'dir.

Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu Amerikalı yazar Eleanor Coerr tarafından 1977 yılında yazılmış çocuk kitabı.

Kız Çocuğu, Nâzım Hikmet tarafından Sadako Sasaki adına yazılmış bir şiirdir. Hiroşima'da atom bombasıyla yedi yaşındayken öldürülen bir kız çocuğunun on yıl sonraki barışa çağrısını anlatmaktadır. Savaş karşıtı bir mesaj olarak büyük başarı kazanmış ve birçok sanatçı tarafından bestelenmiştir. Atom bombası, Sadako Sasaki 1 yaşındayken Hiroşima'ya atılmıştı. 10 yıl sonra Sasaki lösemiye yakalanır. "Bir insan hastalanınca kâğıttan 1000 turna yaparsa, bunu gören tanrılar o kişiyi sağlığına kavuşturacaktır" diye bilinen turna kuşu efsanesinden dolayı bin turna yapmaya başlar. Yaptığı kuşlara "Kanatlarınıza huzur yazacağım. Böylece tüm dünyada uçabileceksiniz." diye seslenir. Ama Sasaki, 644. turnayı katlarken ölür. Hiroşima'da Sasaki için bir anıt yapılır ve ABD'deki Seattle Barış Parkı'na bir heykeli dikilir. Şiirde uyumlu olması için 7 yaşında olduğu yazılmıştır. Sasaki öldüğünde aslında 11 yaşındaydı.

Japonya'ya atılan atom bombalarının devlet terörü kapsamında değerlendirilmesi. Tarihçi ve akademisyenler için Hiroşima ve Nagazaki'nin atom bombalarıyla bombalanması öncelikli olarak ahlaki açıdan tartışılmaktadır. Nükleer silahların kullanılmasının haklı ve geçerli sebepleri olup olmadığı konusu önem taşır. Bu bombalamaların devlet terörü kapsamında değerlendirilmesini öneren tarihçiler bulunmaktadır. Bu şekilde yorumlayanlar terörün tanımı olan bir siyasi amacın gerçekleştirilmesi için sivillerin hedef seçilmesinin devlet tarafından uygulanmasını delil gösterirler. Yine tarihçilere göre atom bombalarının sivil hedeflere atılmasıyla beraber sivil hedeflere saldırmama tabusu ortadan kalkmış ve özellikle ABD tarafından standart bir uygulama olmuştur. Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları nükleer silahların savaşta ilk ve tek kullanışı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı</span> ABDnin II. Dünya Savaşında Japonyaya nükleer silah ile saldırması

Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı, II. Dünya Savaşı'nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 Pazartesi saat 08.15'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" ile Hiroşima'ya ve 9 Ağustos 1945, Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" ile Nagazaki'ye gerçekleştirdiği saldırı. Nagasaki'ye düzenlenen atom bombası saldırısı ile birlikte bu iki saldırı, askerî tarihte gerçekleştirilen ilk ve tek nükleer saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima Barış Anıtı</span>

Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan ve Atom Bombası Kubbesi olarak da bilinen Hiroşima Barış Anıtı, Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nın bölümlerinden biridir. 1996'dan bu yana UNESCO Dünya Mirası Alanlarıdan biri olan yapı, Hiroşima'ya atom bombası saldırısı sonucunda ölen kişilerin anıldığı başlıca yerlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima Barış Anıtı Parkı</span>

Hiroşima Barış Anıtı Parkı Hiroşima, Japonya'da bulunan büyük parklardan biridir. Park, dünya üzerinde nükleer saldırıya uğrayan ilk kent olan Hiroşima'ya adanmıştır. Saldırının neden olduğu can kaybı 1945 sonu itibarıyla 140.000'dir.

Çocuk Barış Anıtı , Sadako Sasaki ve Hiroşima'ya yapılan atom bombası saldırısı sonucu yaşamını yitiren binlerce çocuğun anısına adanan anıttır. Anıt, Hiroşima kentinin merkezinde yer alan Hiroşima Barış Anıtı Parkı'ndadır. Yerli sanatçılar Kazuo Kikuchi ve Kiyoshi Ikebe tarafından tasarlanan anıt, aralarında Sadako'nun sınıf arkadaşlarının da bulunduğu Japon öğrencilerin yürüttüğü bir bağış toplama kampanyası tarafından hayata geçirilmiştir.

Juravli, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'ni konu alan Sovyet popüler şarkısı.

Tsutomu Yamaguchi , II. Dünya Savaşı sırasında hem Hiroşima'da hem de Nagasaki'de atom bombasının etkisini yaşamasına karşın hayatta kalabilen Japon mühendis.

Sadako Kurihara, Hiroşima’da Sadako Doi adıyla 4 Mart 1913’te doğdu. Çiftçi bir ailenin ikinci kızıydı. 13 yaşında daha çok tanka formunda şiir yazmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Barışı Anıtı Katedrali</span>

Dünya Barışı Anıtı Katedrali veya Meryem Ana'nın Göğe Kabulü Katedrali (被昇天の聖母司教座聖堂), Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan bir katedraldir. Katedral, 1959 yılında tamamlanmış olup Osaka Başpiskoposluğu'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nagasaki Barış Parkı</span>

Nagasaki Barış Parkı, Japonya'nın Nagasaki kentinde bulunan bir anıt ve parktır. Park, 1 Nisan 1955 tarihinde Nagasaki'ye atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler anmak için inşa edilmiştir ve Atom Bombası Müzesi ve Barış Anıtı Salonu'nun yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nagasaki Atom Bombası Müzesi</span>

Nagasaki Atom Bombası Müzesi, Japonya'nın Nagasaki kentinde bulunan bir tarih müzesidir. Müze, 1955 yılında açılmış olup Nagasaki'ye atom bombası saldırısının anısına inşa edilmiştir ve Barış Parkı ve Barış Anıtı Salonu'nun yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hiroşima Barış Anıtı Müzesi</span>

Hiroşima Barış Anıtı Müzesi, Japonya'nın Hiroşima kentinde bulunan bir tarih müzesidir. Müze, 1955 yılında açılmış olup Hiroşima'ya atom bombası saldırısının anısına inşa edilmiştir ve Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nın bir parçasıdır.