İçeriğe atla

Sadabad Sarayı

Koordinatlar: 35°49′02″K 51°25′25″D / 35.81722°K 51.42361°D / 35.81722; 51.42361
Sadabad Sarayı
Sadabad Kültürel-Tarihi Kompleksi
Yeşil Müze'den Görünüm
Harita
Genel bilgiler
TürSaray-Bahçe
Mimari tarzAlman-İran Karma mimarlık dönemi
Konumİran Tahran, İran
Koordinatlar35°49′02″K 51°25′25″D / 35.81722°K 51.42361°D / 35.81722; 51.42361
Başlama1918
Tamamlanma1970
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Mirza Cafer Kaşi ve diğerleri

Sadabad Kültürel-Tarihi Kompleksi (Farsça: مجموعه فرهنگی-تاریخی سعدآباد), İran'ın başkenti Tahran'da bulunan bir saray.

Tahran'ın en kuzey bölgesindeki yerleşim olan Şemiranat şehristanı'nda yer almaktadır. Kaçarlar ve Pehlevi Hanedanı tarafından 3000 dönümlük arazide yapılan bu kompleksin 1800 dönümünü doğal orman, pınarlar, yer altı su şebekeleri ve bahçeler oluşturmaktadır. Caferabad Irmağı bu kompleksin ortasından geçmektedir.

19 müzeden oluşan bu kompleksin inşası Kaçarlar döneminde başlanıp, Pehlevi döneminde devam etmiş ve İran İslam Cumhuriyeti devrimine kadar da çeşitli eklemeler de değişiklik yapılmıştır.

Bu kompleks ilk olarak Kaçar hanedanı ailesinin yerleşimi için tasarlanmış, Kaçarlar döneminin bitmesiyle, Pehlevi hanedanı saraya yerleşmiş ve Pehlevi Hanedanı’ndan sonra günümüzde kompleksin içinde bulunan saraylar çeşitli müzelere dönüştürülmüştür.

Konumu

Saadabat Kompleksi, Tahran'ın Şemiranat şehristanı'nın Zaferaniye semtinde, Kemal Taheri sokağında yer almaktadır.

Müzeler

Ahmet Şâhi Sarayı

1918 yılında inşasına başanan bu saray, Saadabat Kompleksi’nin en eski yapısıdır ve Kaçar şahı Ahmet Şah Kaçar'ın saltanatının son yıllarına doğru yapılmıştır.

Saray, Pehlevi Hanedanı'nın kurucusu Rıza Şah'ın döneminin savunma bakanlığı zamanında yapılmış ve günümüzde İran Devrim Muhafızları’nin karargahı olarak kullanılmaktadır.

Yeşil Saray

Eski adı Şehvend Sarayı olan bu müze, İran'daki en seçkin mimariye sahip saraylardan sayılabilir. Yeşil Müze (Farsça: کاخ سبز, Kaah-i Sebz), Rıza Şah dönemine ait olan bir müzedir ve bodrum ile zemin kattan oluşmaktadır.

Dış cephesinde yeşil taşların kullanımından dolayı Yeşil Saray adıyla anılan bu saray ilk Rıza Şah'ın ofisi olarak kullanıldı.

Bu bina İran’ın süsleme sanatının bir örneği olarak sayılabilir.

Bahman Sarayı

Bu saray Muhammed Rıza Şah dönemine aittir ve Pehlevi Hanedanı'nın ikinci şâhının oğlu Gulamrıza Pehlevi’nin ikamet yeri olarak kullanılmıştır. Derbent kapısının yakınında olan bu saray şimdi İran'ın UNESCO ofisi olarak kullanılmaktadır.

Özel Saray

Güzel Sanatlar Müzesi’nin batısında olan bu saray İran İslam Devrimi’nin ilk yıllarında Doğa Tarihi Müzesi olarak kullanılıyordu. Bina şimdi İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi olarak kullanılmaktadır.

Meleke Mader Müzesi

Rıza Şah’ın Muris Adasına sürülmesinden birkaç yıl önce Şah’ın annesine ait olan bu bina şimdi İran Cumhurbaşkanının özel misafirlerine ayrılmıştır.

Millet Sarayı

Bu bina Sadabat Sarayları’nın en büyük binasıdır ve beyaz rengi için Beyaz Saray (Farsça:کاخ سفید, Koh-e Sefid) olarak da adlandırılmıştır.

Muhammed Rıza Şah ve eşi Farah Diba’nın yaz ikâmetgâhı olan bu bina 54 oda ve odacık ile 10 ağırlama salonuna sahiptir. 5 yıl içinde yapımı tamamlanan binanın planı İran ve Rus mimarları tarafından tasarlanmış, iç mimarlığı olsa Gulamrıza Pehlivan, Abdülkerim Şeyhan, Hüseyin Kaşi ve Rıza Melaike gibi mimarlar tarafından yapılmıştır. Bu sarayın içindeki halılar dünyaca meşhurdur ve binanın en büyük halısı ise 145 metrekaredir. Sarayın içinde İtalya, Fransa, Çek ve Slovakya yapımı eşyalar bulunmaktadır.

Su Müzesi

Muhammed Rıza Pehlevi’nin özel kalemine ait olan bu bina şimdi Su Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Üstat Behzat Müzesi

Bu binada ünlü İranlı minyatür sanatçısı Üstat Behzat’ın eserleri sergilenmektedir.

Omidvar Kardeşleri Müzesi

Bu binada İsa ve Abdullah Omidvar adlı ilk İranlı seyyahların eserleri sergilenmektedir. 1950’li yıllarda dünyayı gezmeye azmeden bu seyyahlar Afrika, Kuzey Kutup gibi bölgelerden birçok eseri kendileriyle İran’a getirmişlerdi.

Mir İmad Hat Müzesi

Bu binada 1554 doğumlu İran'ın meşhur hat üstadı Mir İmad’ın eserleri bulunmaktadır.

Eşref Sarayı

Bu bina el sanatları müzesi olarak kullanılmaktadır.

Şems Sarayı

Bina Antropoloji müzesi olarak kullanılmaktadır.

Abkar Müzesi

Leyla Pehlevi'nin ikametgâhı olan bu bina minyatürist Klara Abkar’ın eserleri sergilenmektedir.

Ferşçiyan Müzesi

Bu binada ünlü İranlı minyatür sanatçısı Mahmoud Farshchian'ın eserleri sergilenmektedir.

Güzel Sanatlar Müzesi

Nigaristan Müzesi

Milel Sanatlar Müzesi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tahran</span> İranın başkenti

Tahran, İran'ın başkenti, Tahran Eyaleti'nin merkezi ve 18 milyonu aşan metropol nüfusuyla İran'ın en büyük kentidir. Hazar Denizine yaklaşık 100 km uzaklıkta, Elburz Dağlarının güney yamaçlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Sarayı</span> İstanbul, Üsküdar’da bulunan tarihi bir yapı

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan yazlık bir Osmanlı sarayıydı. Günümüzde müze olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, kendisine bağlı çeşitli yapı ve diğer unsurlardan oluşan bir kompleksin parçasıdır. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alır. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in talimatıyla, 1863-1865 yıllarında, Sarkis Balyan'ın mimarlığında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi, günümüzde Adana'nın Seyhan ilçesinin Döşeme Mahallesi'ndeki eski Millî Mensucat Fabrikası'nda bulunan müze kompleksinde hizmet vermekte olan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Meşhed</span> İranda bir şehir

Meşhed, İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nin yönetim merkezi ve ülkenin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Şiraz</span> İranın en büyük beşinci şehri

Şiraz, İran'ın en büyük beşinci şehri ve Fars Eyaleti'nin yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Pehlevi</span> Pehlevi Hanedanından İran şahı

Rıza Şah Pehlevi, 1925-1941 arasında İran'ın şahı. Büyük Rıza Şah adıyla da tanınır. Kaçar Hanedanı'nın son şahı olan Ahmed Kaçar'ı devirerek Pehlevi Hanedanı'nı kurdu. Kurduğu Pehlevi rejimi laik, milliyetçi, militarist ve anti-komünist bir rejimdi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Musaddık</span> Dışarıdan destekli darbe ile iktidardan düşürülen İran Başbakanı

Muhammed Hidâyet Musaddık (

<span class="mw-page-title-main">Pehlevî Hanedanı</span> 1925-1979 yılları arasında İranı yöneten hanedan

Pehlevî Hanedanı, İran Şahanşah Devleti'ne 54 yıl boyunca hükmetmiş Mazenderan kökenli hanedan.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Pirniya</span>

Hasan Pirniya Müşîrü'l-mülk ve daha sonraları babası vefat edince Müşîrü'd-devle olarak tanınan, Nayin doğumlu, İranlı siyasetçı, tarihçi ve hukukçuydu. Kaçar döneminde 4 kez İranın başbanakanlığını üstlenmişti. Rusya'da hukuk eğitimi aldıktan sonra İran'a döndü ve 1902 yılında Rusya buyükelçisi oldu. Daha sonra meşrutiyet devrimine kadar adalet bakanı oldu ve devrimle birlikte İran meşrutiyet devrim anayasasının yazılmasında rol oynadı ve yeniden Hasan Vüsuk başbakanlığında adalet bakanı seçildi ve Hasan Vüsukun ardından dört dönem başbakan oldu. Onun döneminde Hiyabani ayaklanması, Mirza kuçik cengeli ayaklanması ve Rıza Pehlevi'nin kaçar hanedanının yıkma girişimleri en önemli olaylardır.

<span class="mw-page-title-main">Kirmanşah (şehir)</span>

Kirmanşah, İran'ın batısında büyük çoğunluğunu Gorani nüfusun oluşturduğu Kirmanşah Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Sahipkaraniye Sarayı</span>

Sahipkaraniye Sarayı İran’ın başkenti Tahran’ın Kuzeyinde bir Saray.

<span class="mw-page-title-main">Gülistan Sarayı</span>

Gülistan Sarayı İran'ın başkenti Tahran'ın güneyinde, Erg Meydanı'nın yakınında eski Tahran surlarının sınırları içerisinde Kaçar Hanedanı dönemine ait bir saray.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Griboyedov</span> Rus besteci, diplomat ve yazar (1795-1829)

Aleksandr Sergeyeviç Griboyedov Rus oyun yazarı, besteci, şair ve diplomat. Yazar olarak günümüze kadar gelmiş olan ünü özellikle şiir olarak yazmış olduğu komedi oyunu olan "Góre ot Oumá " dolayısıyladır. Kafkasya'da Rus-İran Savaşı (1826–1828)'na ve Türkmençay Antlaşması'na yaptığı katkılar dolayısıyla Rusya İmparatorluğu'nun Kaçar Hanedanı idaresinde olan İran'a Tahran elçisi olarak görevlendirildi. Bu görevde iken Rusya'nın Türkmençay Antlaşması ile İran'a ait Kafkasya topraklarını eline geçirmesini protesto eden büyük bir gösteri yapan halk kitlesinin Rusya elçilik binasını ellerine geçirilmeleri sırasında bu ayaklanmacılar tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Derya-i Nur</span>

Darya-i-Nur, dünyadaki en büyük kesilmiş elmaslardan biridir, yaklaşık ağırlığı 182 karattır. Rengi uçuk pembedir, elmasların en nadir bulunanlarından biridir..

<span class="mw-page-title-main">Denizcilik Müzesi (Madrid)</span> Madridde bir müze

Denizcilik Müzesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de bulunan kamuya açık müzedir. Müze İspanyol Deniz Kuvvetleri Komutanlığı kampüsünün içinde Savunma Bakanlığının denetimindedir. Bugünkü kurumsal yapısına 1987 yılında kavuşmuştur. Paseo del Prado üzerinde 5 numaradadır.

<span class="mw-page-title-main">Tahran Çağdaş Sanat Müzesi</span>

Tahran Çağdaş Sanat Müzesi, Tahran'da 1977'de açılan ve değerli Batı modern sanat koleksiyonuna sahip bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Arkeoloji Müzesi</span> Diyarbakırdaki arkeoloji müzesi

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Diyarbakır'da 1934 yılında hizmete girmiş arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">İran Kazak Tugayı</span>

İran Kazak Tugayı, İran'da 1879'da Rus Kazak birlikleri örnek alınarak oluşturulan süvari birliği. Kaçar Hanedanı döneminde etkili olan tugay, Meşrutiyet Devrimi (1905-11) ve Pehlevi Hanedanı'nın kuruluşunda kilit rol oynamıştır. 1920'ye kadar Rus subaylar tarafından komuta edilen tugay, onların ülkeden ayrılmasından sonra İranlı subaylardan Albay Rıza Han tarafından komuta edilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Mermer Saray</span>

Mermer Saray İran'ın Tahran şehrinde tarihi bir bina ve eski kraliyet ikametgâhıdır. Şehir merkezinde bulunuyor, ancak saray inşa edildiğinde konumu Tahran'ın sakin bir mahallesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Pehlevî İranı</span> 1925ten 1979a kadar İranı yöneten rejim

İran Şehinşah Devleti ya da yaygın ismiyle Pehlevi İranı, 1925 yılından İran Devrimi'nin bir sonucu olarak monarşinin devrildiği 1979 yılına kadar varlığını sürdürmüş devlet.