İçeriğe atla

Sad bin Muaz

Sad bin Muaz

Sad bin Muaz (Arapça:سعد بن معاذ) (590-627) Medine'deki Evs kabilesinin lideri ve İslam peygamberi Muhammed'in önde gelen sahabelerinden biriydi. Hendek Savaşı'ndan kısa bir süre sonra öldü.

Ailesi

Sad, 590 yılında Medine'de doğdu.[1] Evs kabilesinin Abduleşhal kabilesinden Muaz bin Numan'ın ve Yahudi Beni Haris'ten Kabşa bint Rafi'nin oğlu olarak dünyaya geldi.[2] Kardeşleri Evs (en büyükleri), İyas, Amr, İkrab ve Ümmü Hizam'dı.

Kardeşi Evs'in dul eşi Hind bint Simak ile evlendi ve bu onun ikinci dereceden kuzeniydi. Kardeşi, 617'deki Buas Muharebesi'nde öldürülene kadar Evs kabilesinin reisiydi. Amr ve Abdullah adında iki oğlu vardı.

Hazreç'in Neccar kabilesinin reisi Es'ad ibn Zürare, Sa'd'ın anne tarafından birinci dereceden kuzeniydi. Usayd ibn Hudayr, karısının yeğeniydi ve onun birinci dereceden kuzeniydi.

Hayatı

İslam'ı kabulü

Muhammed'in Medine'den İslam'a geçen Evs ve Hazreç halkına dediği gibi Sad, Ensar'ın önde gelen isimlerinden biriydi. Mu'sab ibn Umeyr'in eliyle müslüman oldu. Onun müslüman olması, Evs'in alt kabilesi olan Bani Abduleşhil'ın tamamının anında müslüman olmasına yol açtı.

Bedir Muharebesi

Bedir Muharebesi'nden önce Sad, gayrimüslim arkadaşı Ümeyye ibn Halef ile birlikte umre yapmak için Mekke'ye gittiğinde Ebu Cehil ile karşılaştılar. Aralarında bir tartışma çıktı ve tartışma kızışınca Sad, Ebu Cehil'i Müslümanların Mekke'de hac yapmasını engellemesi halinde Medine'den güvenli geçişini engellemekle tehdit etti.

Bedir Muharebesi'nde, Muhammed sahabeyi Medine'den kervanı durdurmak için çıkardı. Ama sonuçta putperest Mekkelilerle savaşacağını biliyordu. Bu esnada kurmaylarını topladı ve fikirlerini aldı. Bu toplantida Sad söyle dedi:

"Görünüşe göre bizi mi soruyorsun ey Allah'ın Resulü! Seni Hak ile gönderene yemin ederim ki! Eğer denizi geçmek istersen ve içine girersen, biz de sana uyarız ve hiçbirimiz geride kalmayız. Bizi düşmana karşı savaşa sokmanızdan çekinmiyorum. Biz savaşta sabırlıyız ve acımasızız. Allah, bizim çabalarımızdan seni rahatlatan şeylere şahitlik etsin. O halde, Allah'ın bereketiyle ilerleyin."

Uhud Muharebesi

Sad, Halid bin Velid liderliğindeki Mekkeliler karşı saldırıya geçtiğinde savaş alanında kalan az sayıda sahabeden biriydi ve sonunda Mekkeliler çekilmek zorunda kalana kadar savaşmaya devam etti. Sad, diğer Müslümanları geri çekildikleri için azarladı ve Mekkelilere kahramanca saldırdı, savaşta ölen Mus'ab ibn Umeyr'in karşılaştığı son Müslümandı. Daha sonra Muhammed'le buluştu ve onu savunan küçük Müslüman birliğinin bir parçasıydı.

Hendek Muharebesi ve Kureyza Kuşatması

627 (H. 5) yılındaki Medine'nin Hendek Savaşı'nda Mekke ordusu tarafından başarısızlıkla kuşatılması sırasında, Yahudi Beni Kureyza kabilesi, düşmanla saldırmazlık anlaşması yapmasına rağmen Mekke ordusuna destek verdi. Daha sonra Müslümanlar kalelerini kuşattı ve Banu Kurayza teslim oldu.

Evs'in birkaç üyesi eski Yahudi müttefikleri adına yalvardı ve Muhammed'in, meseleyi kendi şeflerinden birinin yargılaması yönündeki önerisini kabul etti. Benî Kurayza, Sad'ı bizzat atadı ve Sad'ın hükmü ne olursa olsun ona katılacaklarını ilan etti. Medine'deki bir Yahudi kabilesi olan Beni Kurayza'nın hükmü Eski Ahit'e uygundu ve bazı alimler kararın Tesniye 20:12-14'e dayandığını iddia ediyor.

Ölümü

Sad, Hendek Muharebesi'nde yaralanmıştı ve ölümün eşiğindeydi. Sad yaralara yenik düştü ve Medine'ye döndükten sonra öldü.

Kaynakça

  1. ^ Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir vol. 3. Translated by Bewley, A. (2013). The Companions of Badr. London: Ta-Ha Publishers.
  2. ^ Usman, Ali (11 Haziran 2020). "DOKTRIN TASAWUF DALAM KITAB FUSHUS AL-HIKAM KARYA IBN 'ARABI". Refleksi: Jurnal Filsafat dan Pemikiran Islam. 19 (2): 165. doi:10.14421/ref.2019.1902-03. ISSN 2548-4745. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hendek Muharebesi</span> Müslümanların Mekkeli paganlar ve Yahudi Beni Kureyza kabilesine karşı yaptığı savunma savaşı

Hendek Muharebesi veya Ahzab Gazvesi, Muhammed liderliğindeki Medine'de yerleşik Müslümanlarla, birleşik Arap ve Yahudi kabileleri arasında 1 Mart - 24 Mart 627 tarihinde meydana gelmiş muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Mus'ab bin Umeyr</span> sahabe

Mus'ab bin Umeyr, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesidir. Mekke'deki Kureyş kabilesinin Abdüddar boyuna mensuptur. 614 yılında İslam'ı kabul etti ve 625 yılında Uhud Muharebesi'nde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Mekke'nin Fethi</span> Müslümanların 630da Mekkeyi ele geçirmesi

Mekke'nin Fethi, 10 Ocak 630 tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke'yi fethetmesidir. Bu fetih, İslam tarihindeki en önemli olaylardan biridir. Bu fetih, Müslümanlar ile Kureyş kabilesi arasındaki yaklaşık sekiz yıl boyunca süren savaşların sonunu getirmiş ve Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışını daha da hızlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Cehil</span> Mekkeli pagan

Amr bin Hişam, diğer adıyla Ebu'l-Hakem veya İslam peygamberi Muhammed'in ona koyduğu ve bilinen adıyla Ebû Cehil, Mekke'nin eski liderlerinden biridir. Muhammed'e muhalefeti ve Müslümanlara karşıt olan davranışları dolayısıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muâz bin Cebel</span> Muhammedin sahabisi ve fıkıh bilgini

Muâz bin Cebel, İslam peygamberi Muhammed'in sahabisi ve fıkıh bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Hazrec</span>

Hazrec, İslâmiyet’ten önce Medine şehrinde yaşayan bir Arap kabilesinin ismi.

<span class="mw-page-title-main">Meymûne bint Haris</span>

Meymûne bint Haris, İslâm peygamberi Muhammed’in son eşi. Asıl ismi Berra iken, Muhammed onu Meymune olarak isimlendirmişti.

<span class="mw-page-title-main">Benî Kurayza</span> 7. yüzyılın başlarında Medinede yaşamış Yahudi kabilelerinden biri

Beni Kurayza veya Beni Kureyza, 7. yüzyılda Arap Yarımadası'nın kuzeyindeki Yesrib vahasında (Medine) yaşamış bir Yahudi kabilesiydi. İslam peygamberi Muhammed'in 622'de Medine'ye hicret etmesinden sonra, Muhammed tarafından düzenlenen Medine Sözleşmesi'ne katılmışlardır. Bu sözleşmede yer alan, herhangi bir saldırı durumunda Medine'yi birlikte savunacakları maddesini Hendek Muharebesi'nde (627) ihlal ettikleri ve üstelik Müslümanlarla karşı savaştıkları gerekçesiyle Muhammed yönetimindeki Müslüman kuvvetleri tarafından erkeklerin ölüm cezasına çarptırıldığı, kadınların ve çocukların ise köleleştirildikleri iddia edilir.

Bu liste İslam peygamberi Muhammed'in sahabelerini alfabetik olarak göstermektedir. Sahabe, Muhammed'i hayatında en az bir defa görmüş kişilerdir. Sayılarının 124.000 civarında olduğu sanılmaktadır. İlk sahabe eşi Hatice, son ölen sahabe Ebu Tufeyl Âmir bin Vâsile el-Leysî'dir.

Muhammed, İslam'ı duyurmaya başlamasıyla zaman içerisinde kendisine taraftar topladı ve böylece giderek artan bir nüfuz elde etti. Diğer inançlara mensup bazı kimseler, kendilerini yanlış yolda olmakla itham eden Muhammed'e karşı koydu. Bazı şairler şiirleriyle Muhammed'i hicvederken bazıları ise şiirleriyle insanları ona karşı savaşmaya davet etti. Muhammed muhaliflerini ortadan kaldırmak amacıyla onları öldürttü.

<span class="mw-page-title-main">Benî Kurayza Muharebesi</span> 627 yılındaki Müslüman-Yahudi muharebesi

Benî Kurayza Muharebesi, Benî Kureyza Muharebesi veya Benî Kurayza Gazvesi, 627 yılında İslam peygamberi Muhammed'in başında olduğu Müslüman güçleri ile Medineli Yahudi kabilesi Benî Kurayza güçleri arasında, Hendek Muharebesi'nin akabinde gerçekleşen savaştır. Savaş, Müslümanların zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sa'd bin Ubade</span> Muhammedin ardından halife adayı olmuş sahabe

Ebû Kays Sa‘d b. Ubâde b. Düleym b. Hârise el-Ensârî, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi.

İslam peygamberi Muhammed, şehrin sıkıntı çektiği kabileler arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlamak için şehir liderleri tarafından Medine'ye davet edilmişti. Muhammed Medine'ye hicret edip burada işleri yola koyduktan sonra 629 yılının Kasım ayında Mekke'yi fethetti.

<span class="mw-page-title-main">Medine İslam Devleti</span> İslam peygamberi Muhammedin Medinede kurduğu devlet

Medine İslam Devleti, İslâm peygamberi Muhammed'in ve takipçilerinin Mekke'den Hicret olarak bilinen göçünü takiben Medine şehrine geldiği 622 yılından 632 yılındaki ölümüne kadar Arap Yarımadası'na egemen olan teokratik bir devletti. Medine İslam Devleti, ilk İslâm devleti ve Râşidîn Halifeliği'nin öncüsü olarak kabul edilir.

Beni Evs, Medine'de yerleşik iki ana Arap kabilesinden biriydi. Diğeri ise Hazrec'ti ve ikisi de Hicret'ten sonra Ensar'ı oluşturuyordu.

Abdullah bin Übey bin Selül, Medine'deki Hazreç kabilesinin reisiydi. İslam peygamberi Muhammed'in gelişiyle birlikte İbn Ubeyy görünüşte Müslüman oldu, ancak Müslüman geleneği onun ölümüne kadar İslam'a münafık olduğunu belirtir. Muhammed'le tekrarlanan çatışmalardan dolayı İslami gelenek onu Münafık (ikiyüzlü) ve "Münafikun lideri" olarak etiketlemiştir.

İkrime bin Ebu Cehil Amr bin Hişam, Babası Ebu Cehil ile birlikte İslam peygamberi Muhammed'in önde gelen muhaliflerinden birisiydi. Daha sonrasında Müslüman oldu; Ridde savaşlarında ve Suriye'nin fethinde Raşidin kuvvetlerinde komutanlık yaptı. Muhtemelen Bizans kuvvetleriyle yapılan Ecnadeyn Muharebesi'nde öldü.

Hamne bint Cahş, İslam peygamberi Muhammed'in kadın sahabesi ve ilk müslümanlardan Mus'ab bin Umeyr'in eşi.

Esad bin Zürare, genellikle Ebu Ümame künyesi ile bilinir, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesinden ve Medine'de Müslüman olan ilk kabile reisidir.