İçeriğe atla

Sadık Şide

M. Sadık Şide (1928 - 19 Eylül 2022), Türk sendikacı.

Hayatı

1949 yılında TCDD Eskişehir Cer Atölyesine işçi olarak girdi. 1951 yılında Şeker Fabrikası'na geçti. Sendikacılığa burada başladı. 1960 yılında Sendika Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Şeker Fabrikaları İşçileri Federasyonu’nun kuruluşunda, Türk-İş Temsilciler Meclisi’nde, III. Çalışma Meclisi ve İşçi Sigortaları Genel Kurulunda Eskişehir temsilcisi olarak bulundu.

Seyfi Demirsoy'un ölümünden sonra, Türk-İş Genel Sekreterliğine seçildi. 1978 yılında Ecevit Hükûmetiyle işçiler adına Toplumsal Antlaşmayı imzaladı. 1980 yılında bu anlaşmayı, işçi haklarının çiğnenmesine yol açtığı gerekçesiyle yok saydıklarını açıkladı.

19 Eylül 2022 tarihinde 94 yaşında Ankara'da öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Eski Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Şide vefat etti". Habertürk. 19 Eylül 2022. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2022. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Sümer Oral
Türkiye Sosyal Güvenlik Bakanı
21 Eylül 1980 - 13 Aralık 1983
Sonra gelen:
Mustafa Kalemli
(Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanı olarak)
Önce gelen:
Bakanlık kuruldu
Türkiye Sosyal Güvenlik Bakanı
17 Kasım 1974 - 31 Mart 1975
Sonra gelen:
Ahmet Mahir Ablum

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yargıtay (Türkiye)</span> Türkiyenin adli yargı organı

Yargıtay ya da Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin dört yüksek yargı organından birisidir. Adli yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Türkler</span> Türk aktivist ve sendikacı

Kemal Türkler, Türk sosyalist sendikacı ve siyasetçi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun kurucusu ve ilk genel başkanıdır, Türkiye İşçi Partisinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu</span> Türkiyede bir işçi sendikaları konfederasyonu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 13 Şubat 1967 tarihinde Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ve bağımsız Gıda-İş, Türk Maden-İş (Zonguldak) sendikaları ve onların genel başkanları olan Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan işçi sendikaları konfederasyonudur. 12 Eylül Askeri Darbesi ile kapatılmasının ardından 19 Ocak 1992 tarihinde yeniden kurulmuştur. DİSK, bağımsız bir sınıf ve kitle örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Murat Başesgioğlu</span> Türk siyasetçi

Murat Başesgioğlu, Türk siyasetçi. Türkiye Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini 2007–2009 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 2002–2007 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1997–1998 yılları arasında ise İçişleri Bakanlığı görevini yürütmüştür.

Mehmet Ercan Karakaş, Türk siyasetçi.

Bahattin Şeker, Türk siyasetçidir.

Cafer Tayyar Sadıklar, Türk siyasetçi ve bürokrat.

Bedii Süheyl Batum, Türk hukuk profesörü ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi'nden TBMM 24. Dönem Eskişehir milletvekili'dir.

Rıza Kuas, Abhaz asıllı Türk sendikacı, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kurucusu ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ankara ve İstanbul milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Baştürk</span>

Abdullah Baştürk, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) genel başkanlıklarını yapmış sendikacı ve işçi.

Seyfi Demirsoy,, Türk sendikacı ve TÜRK-İŞ Konfederasyonu eski Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Şekerbank</span> Özel sermayeli Türk bankası

Şekerbank T.A.Ş., 1953 yılında Pancar Kooperatifleri Bankası adıyla şeker pancarı üreticisinin finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Eskişehir'de kurulmuş; 1956 yılında Ankara'ya taşındığında Şekerbank adını almıştır. 1993 yılından itibaren özel banka statüsüyle hizmetlerine devam eden bankanın hisseleri, 1997 yılında halka arz edilmiştir. Şekerbank, 2004 yılında genel müdürlüğünü İstanbul'a taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Üstel</span> 16. KKTC başbakanı

Ünal Üstel, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Bilgin</span> Türk sosyolog, akademisyen, bürokrat, yazar, eski Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

Vedat Bilgin, Türk sosyolog, akademisyen, bürokrat, yazar, eski Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, TBMM 28. Dönem Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı, TBMM 25, 26 ve 28. Dönem Ankara Milletvekili.

Ruhsar Demirel, Türk siyasetçi ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) genel başkan yardımcısı. 2011 ve Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde MHP Eskişehir milletvekili olarak meclise giren Demirel, Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde meclise giremedi.

<span class="mw-page-title-main">Muharrem Yılmaz</span>

Muharrem Yılmaz, Sütaş Süt Ürünleri A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı ve 15. TÜSİAD Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Gaye Usluer</span>

Gaye Usluer, Türk doktor, akademisyen ve siyasetçidir. 2015-2018 yılları arasında Eskişehir Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jülide Sarıeroğlu</span> Türk politikacı

Jülide Sarıeroğlu, Türk çalışma ekonomisti, sendikacı, siyasetçi.

Nuray Akçasoy Türk siyasetçidir.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) veya kısaca TSİS; 1961 yılında Türkiye'de kurulmuş olan bir sağlık sendikasıdır. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu bünyesinde ve Ankara merkezli olarak faaliyet göstermektedir. Adana, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon olmak üzere toplam 14 ilde şubesi bulunur.