İçeriğe atla

Sacit Adalı

Sacit Adalı
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi
Görev süresi
9 Mart 1993 - 5 Mart 2010
Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanlığı
Görev süresi
4 Kasım 2010 - 28 Aralık 2015
Kişisel bilgiler
Doğum 5 Mart 1945 (79 yaşında)
Eğirdir, Isparta, Türkiye
Vatandaşlığı Türk
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
Mesleği Hukukçu

Sacit Adalı (d. 5 Mart 1945; Eğirdir, Isparta), Türk hukukçu ve emekli Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi.[1]

İstanbul Saraçhanebaşı İlkokulunu bitiren Adalı, ortaöğrenimini Vefa Lisesinde, gördü. Ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde yüksek öğrenimini tamamladı.[1]

6 Temmuz 1966'da İçişleri Bakanlığı İstanbul Maiyet Memurluğunda çalışmaya başladı. 21 Nisan 1967'de bu görevinden ayrılarak Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı hesabına doktora yapmak üzere Fransa'ya gitti. Rennes Üniversitesi'nde 16 Ocak 1971'de Yönetim Bilimleri Dalında ihtisas doktorasını bitirerek Türkiye'ye döndü. Kısa bir müddet MEB Yükseköğrenim Genel Müdürlüğünde uzman olarak çalıştı. 30 Kasım 1971'de Erzurum Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde çalışmaya başladı.[1]

1978 yılında Sakarya DMM Akademisi İşletme Mühendisliği Bölümüne, 1981'de Kocaeli DMM Akademisi Endüstri Mühendisliği Bölümü'ne, 1985 yılında ise M.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü - Yönetim Bilimleri Anabilim Dalına geçti.[1]

1976'da doçentliğe, 1983'te profesörlüğe yükselen Sacit Adalı yaklaşık 150 yüksek lisans, doktora, yardımcı doçentlik, doçentlik, profesörlük sınavında jüri üyeliği yaptı; 13 doktora, 22 yüksek lisans tezi yönetti. Kamu Yönetimi, Personel Yönetimi -, Yönetim ve Organizasyon, Spor Yönetimi, İdare Hukuku, Mahallî İdâreler, Ergonomi derslerini üstlendi; bu alanlarda 6 kitap, 120'yi aşkın makale yazdı.[1]

1 Kasım 1992'de Bakü'de açılan Türk Dünyası İşletme Fakültesinin Dekanlığı görevini üstlendi. Bu görevini sürdürürken dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından YÖK'ün gösterdiği adaylar arasından Anayasa Mahkemesi asil üyeliğine seçildi. 9 Mart 1993 tarihinden itibaren sürdürdüğü bu görevi 5 Mart 2010'da yaş haddinden emekli olması sebebiyle son bulmuştur.[1]

Refah ve Fazilet Partisis kapatma davalarında karşı oy kullanan iki üyeden biridir. Diğer üye Haşim Kılıç olmuştur. Refah Partisi 2'ye karşı 9 oyla Anayasa Mahkemesi tarafından 1998 yılında kapatılmıştır.

4 Kasım 2010'da YÖK tarafından Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanlığına atandı.[2] Daha sonra aynı üniversitesinin Mütevelli Heyeti Başkanlığı'na getirilmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "Sacit ADALI - Üye". Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi. 30 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2010. 
  2. ^ "Sacit Adalı - Turgut Özal Üniversitesi". Turgut Özal Üniversitesi. 20 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2014. 
  3. ^ Haber, Malatya. "Turgut Özal'da Adalı Mütevelli Heyet Başkanı". Malatya Haber. 25 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İhsan Doğramacı</span> Türk doktor ve akademisyen (1915–2010)

İhsan Doğramacı, Irak Türkmeni asıllı Türk doktor ve akademisyendir. Eski Ankara Üniversitesi rektörü, eski Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mütevelli heyeti başkanı, Bilkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi kurucusudur. İlk YÖK başkanı olarak 10 Aralık 1981 - 10 Temmuz 1992 tarihleri arasında görev yapan İhsan Doğramacı, son olarak Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı görevini sürdürmüştür.

Mustafa Yavuz Sabuncu Türk akademisyen, bilim insanı ve anayasa hukukçusu.

Galip Demirel, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Dinçer</span> Türk bürokrat ve siyasetçi

Ömer Dinçer, Türk akademisyen, bürokrat ve siyasetçidir. 2011 ve 2013 yılları arasında Millî Eğitim Bakanı olarak görevlendirilen Dinçer, 2009 ve 2011 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini sürdürmüştür. Ayrıca 2003 ve 2007 yılları arasında Türkiye Başbakanlık Müsteşarlığı yapmıştır.

Bedii Süheyl Batum, Türk hukuk profesörü ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi'nden TBMM 24. Dönem Eskişehir milletvekili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cem'i Demiroğlu</span> Türk hekim ve akademisyen

Mehmet Cemi Demiroğlu, bilim insanı.

Prof. Dr. Kamil Mutluer, Türk akademisyen.

Necmi Yüzbaşıoğlu,, Türk hukukçu, akademisyen

Ömer Faruk Batırel, Türk maliyeci ve akademisyen.

Muhammet Emin Zararsız Türk bürokrat.

Erdal Tercan, eski Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesidir. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklandı ve cezaevine gönderildi. FETÖ üyeliğinden 10 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldı.

Engin Yıldırım, Türk akademisyen ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi.

Ekrem Yıldız, Türk akademisyen. Eski Kırıkkale Üniversitesi rektörü.

Yusuf Şevki Hakyemez Türk akademisyen ve hukukçu. Anayasa Mahkemesi üyesi.

Durmuş Deveci, Türk akademisyen ve fizyoloji profesörü.

Engin Güner, Türk siyasetçi ve yöneticidir.

<span class="mw-page-title-main">Malatya Turgut Özal Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 18 Mayıs 2018 tarihinde İnönü Üniversitesi'ne bağlı akademik birimler ile yeni kurulan akademik birimlerin birleştirilmesiyle Malatya'da kurulmuştur.

Prof. Dr. İbrahim Hasgür, Türk avukat, akademisyen, siyasetçi.

Aysun Bay Karabulut, Türk bilim insanı, tıbbi biyokimya akademisyeni.

Prof. Dr. Cevahir Uzkurt Türk akademisyen ve siyasetçi.