İçeriğe atla

Saccharum spontaneum

Kans Otu- (Yabani Şeker Kamışı -Saccharum spontaneum)
Bilimsel sınıflandırma edit
Alem: Plantae
Bölüm: Tracheophyta
Klad: Angiosperms
Klad: Monocots
Klad: Commelinids
Takım: Poales
Familya: Poaceae
Oymak: Panicoideae
Cins: Saccharum
Türleri:
S. spontaneum
Saccharum spontaneum

Kans otu (Saccharum spontaneum)

Saccharum spontaneum (bilinen diğer adlarıyla yabani şeker kamışı, Kans otu), Hindistan Yarımadası'na özgü bir ottur . Yayılan rizomatöz kökleri olan, yüksekliği üç metreye ulaşan çok yıllık otsu bir bitkidir.[1][2]

Nepal, Hindistan, Bangladeş ve Bhutan'daki Himalaya sıradağlarının tabanında yer alan bir ova ekolojik bölgesi olan Terai-Duar savan ve otlaklarında, kans otu her yıl geri çekilen muson selleri tarafından oluşturulan açıktaki alüvyon düzlüklerinde hızla kolonileşir ve taşkın yatağının en alt kısımlarında neredeyse saf meşcereler oluşturur. Kans otlakları Hint gergedanı (Rhinoceros unicornis) için önemli bir yaşam alanıdır. Nepal'de kans otu, çatıları sazlamak veya sebze bahçelerini çitle çevirmek için hasat edilir.

Başka yerlerde, bozulmuş toprakta hızla kolonileşme yeteneği, Panama Cumhuriyeti'nde belgelendiği gibi, ekili alanları ve mera alanlarını ele geçiren istilacı bir tür haline gelmesine izin vermiştir [3]

Kullanımı ve Özellikleri

Saccharum spontaneum, örneğin, Bengalce'de yaygın olan kash (কাশ), Assamca'da kohuwa (কঁহুৱা), Odia'da kasatandi (କାଶତଣ୍ଡୀ) ve Bodo'da Kasi (खासि) gibi Hint Yarımadası'nda pek çok bölgesel adla bilinir; Ayurveda'da da kullanılır.[4][5]

Bu bitki, evcilleştirilmiş bir şeker kamışı olan Saccharum officinarum ile melezlenmiştir. Bu melezlemenin Saccharum barberi ve Saccharum sinense alt türlerini ortaya çıkarmış olması olasıdır.[6]

Saccharum spontaneum, türle ilgili bir dizi benzersiz gen sayesinde nematodlar, mantarlar, bakteriler ve diğer zararlılar ve hastalıklar gibi biyotik streslere ve soğuk, kuraklık, tuzluluk ve besin açısından yetersiz toprak gibi abiyotik streslere karşı olağanüstü bir direnç sergiler.[7]

Ayrıca bakınız

  • Avustronezya'nın evcilleştirilmiş bitki ve hayvanları

Kaynaklar

  1. ^ "Archived copy" (PDF). 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2013. 
  2. ^ "www.assamplants.com { A database of medicinal plants of Assam for a green future }". assamplants.com. 7 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Saltonstall (21 Kasım 2020). "A perfect storm: ploidy and preadaptation facilitate Saccharum spontaneum escape and invasion in the Republic of Panama". Biological Invasions (İngilizce). 23 (4): 1101-1115. doi:10.1007/s10530-020-02421-3. ISSN 1573-1464. 
  4. ^ "Pankaj Oudhia (2001-3)". 2 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2023. 
  5. ^ "Assam Plants". assamplants.com. 7 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "The Gene Pool of Saccharum Species and Their Improvement". Genomics of the Saccharinae. Springer Science & Business Media. 2012. ss. 43-72. ISBN 9781441959478. 
  7. ^ Cardoso-Silva (2022). "Taxonomically Restricted Genes Are Associated with Responses to Biotic and Abiotic Stresses in Sugarcane (Saccharum SPP.)". Frontiers in Plant Science. 13. doi:10.3389/fpls.2022.923069. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Botanik</span> bitki yaşamı bilimi

Botanik veya bitki bilim(ler)i, bitki biyolojisi, fitoloji, bitki yaşamı ile ilgili bir bilim dalı ve biyolojinin bir koludur. Bir botanikçi, bitki bilimcisi veya fitolog, bu alanda uzmanlaşmış bir bilim insanıdır. "Botanik" terimi; otlak, ot veya yem anlamına gelen Grekçe: βοτάνη (botanē) kelimesinden türetilmiştir. Geleneksel olarak, botanik, mantarları ve algleri de de içine alan bir bilim dalıdır. Günümüzde, botanikçiler, 391.000'i damarlı bitki türü ve yaklaşık 20.000'i kara yosunu olan yaklaşık 410.000 kara bitkisi türünü incelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç</span> Buğdaygiller (Poaceae) familyasından otsu bir bitki türü

Pirinç, Buğdaygiller familyasından Oryza sativa veya daha az yaygın olarak Oryza glaberrima türüne ait bitki ve bu bitkinin tohumlarıdır. Yabani pirinç adı genellikle terim her ne kadar yabani ve evcilleştirilmiş olsa da Zizania ve Porteresia cinslerinin türleri için kullanılır ayrıca ilkel veya ekilmemiş Oryza çeşitleri için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Şeker</span> kısa zincirli, suda çözünebilen karbonhidrat

Şeker veya sakkaroz, çoğu yiyecek ve içecekte kullanılan tatlı ve çözünür karbonhidratların genel adıdır. Çoğu bitkide bulunur ama şeker kamışı ve şeker pancarı olmak üzere bünyesinde bundan yeterince elde edilebilecek kadar bulunduran iki bitki vardır. Dünya'daki şekerin %70'i şeker kamışından üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Nepal</span> Güney Asyada Çin ile Hindistan arasında yer alan bağımsız bir ülke

Nepal, resmî adıyla Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Büyük bölümü Himalayaların eteklerinde, bir bölümü ise Hint-Ganj Ovası'nda konumlanmıştır. Dünyanın en kalabalık 49. ve en geniş 93. ülkesidir. Denize kıyısı bulunmayan Nepal kuzeyde Çin'e bağlı Tibet; güney, doğu ve batıda Hindistan ile komşudur. Bangladeş Nepal'in güneydoğu ucundan sadece 27 km uzaklıkta olmasına rağmen sınırdaşı değildir, Bhutan da Hindistan'ın Sikkim eyaletiyle ayrılmıştır. Verimli ovalar, subalpin kuşak ormanları ve en yüksek on dağdan sekizini bulunduran Nepal zengin bir coğrafi çeşitliliğe sahiptir. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı da bunlara dahildir. Başkenti ve en büyük şehri Katmandu'dur. Resmi dil Nepalcedir, ancak ülke birçok etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Himalayalar</span> Dünyanın en yüksek sıradağları

Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları arasında zirveyi çeker. Asya'nın orta güney kısmında, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i içine alır. Everest Tepesi, Nepal ile Tibet (Çin) sınırında yer alır. Everest tepesi Nepal'in sınırları içerisindedir. Himalayalar, levha tektoniği kuramına göre, iki kıtasal levhanın yani Hindistan levhası ve Asya levhasının çarpışması sonucu oluşmuştur ve bu oluşum hâlen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Geyik</span> geyikgiller familyasındaki gevişgetiren memeliler

Geyik, geyikgiller familyasında geviş getiren otobur memeli hayvanların ortak adıdır. Çift toynaklılar takımında bulunan akraba familyalardaki benzer hayvanlar da genel olarak geyik diye adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayurveda</span> Kökleri Hindistana dayanan alternatif tıp

Ayurveda veya Ayurvedik tıp, kökeni Hint altkıtasına dayanan bir alternatif tıp sistemidir. Ayurvedik tıp, bilimsellikle metafizik kavramlarını iç içe geçirdiği ve temeli bilime dayalı olmadığı için sözdebilim kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sandal ağacı</span> Yağ üretimde kullanılır

Sandal ağacı, Santalaceae familyasından tropik bir ağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Trikom</span> belirli bitkiler ve bazı protistlerde bulunan tüyümsü çıkıntılar

Trikom belirli bitkiler ve bazı protistlerde bulunan tüyümsü çıkıntılar. Bunların görevleri ve yapıları oldukça değişkendir. Canlı tüyler olarak da adlandırıldıkları veya tanımlandıkları olur. Bitkilerde görülen trikom, bitkilerin farklı bölgelerinde farklı işlevler için bulunabilir. Cyanophyta alglerinin ipliklerine trikom adı verilir

<span class="mw-page-title-main">Hintler</span> Hindistan vatandaşları veya sakinleri

Hintler veya Hindistanlılar, geniş anlamda etnik vurgu yapmayan Hindistan vatandaşları, dar anlamda ise anadili Hintçe olan etnik grup. Türkçede Hint kelimesi esas olarak hem Hintler hem de Hint toprakları (Hindistan) için kullanılır. İngilizcede Hintler için kullanılan Indian kelimesi Yeni Dünya'nın keşfinden sonra Kızılderililer için de kullanılmaya başlanmış, son dönemlerde ise bu ikili karışık anlamı bertaraf etmek için Kızılderililer American Indian tamlamasından kısaltma Amerindian adıyla da anılmaktadır. 1 milyar 250 milyonluk nüfuslarıyla dünya nüfusunun %17,31 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Biyoenerji</span> Yakın zamanda yaşamış organizmalardan elde edilen enerji

Biyoenerji, biyolojik kaynaklardan elde edilen malzemelerden sağlanan yenilenebilir enerjidir. Biyokütle, güneş ışığını kimyasal enerji şeklinde depolayan herhangi bir organik malzemedir. Yakıt olarak odun, odun atıkları, saman ve diğer mahsul artıkları, gübre, şeker kamışı ve çeşitli tarımsal işlemlerden elde edilen diğer birçok yan ürünü içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hint fili</span>

Hint fili Asya filinin kabul edilmiş üç alt türünden biridir ve Asya anakarasına özgüdür. 1986 yılından beri Elephas maximus Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından son üç kuşaktır popülasyonu en az %50 azaldığı için soyunun tükenme riski çok yüksek olan tehlikedeki türler arasında listelenir. Türün karşısındaki en önemli tehditler yaşam alanı yokolması ve yaşam alanı parçalanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şifalı bitki</span>

Şifalı bitkiler içerdiği çeşitli moleküller ve vitaminler ile insanlar için oldukça faydalı bitkilerdir. Şifalı bitkiler birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Siyatik ağrısı, eklem ağrısı, kas ağrısı, sırt ağrısı, baş ağrısı, kulak ağrısı, diş ağrısı, berelenme, kesik, burkulma, âdet sancısı, böcek ısırması gibi durumlarda ağrıları dindirme özelliğinden dolayı iyi geldiği bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Actinobacteria</span>

Actinobacteria bir Gram-pozitif bakteri şubesi. Toprakta ve suda bulanabilirler. Toprak sistemine yaptıkları katkıdan ötürü insanlar için tarım ve orman yönünden önem ifade eder. Toprakta, daha çok mantar gibi davranıp organik maddenin bir bitkinin alımı için parçalanmasını sağlarlar. Bu rolde koloniler mantarlarında yaptığı gibi genişçe miselyumlar oluştururlar. İçerdiği Actinomycetales takımının yıllarca bir mantar grubu olduğu düşünülmekteydi ve bu yüzden isminde miselyum anlamını barındıran "mycetales" vardır. Bazı toprak actinobacteria üyeleri(Frankia gibi) bitkilerle simbiyotik ilişki içinde yaşarlar. Bitki kökleri ile bakterinin bulunduğu toprağı işgal eder, bakteri nitrojeni tutar ve kullanabileceği bitkinin kullanabileceği biçimde bitkiye sunar. Bunun yanında bitki bakteriye bazı sakkaritler sağlar. Mycobacterium'un birçok üyesi gibi diğer türleri önemli patojenlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tarım tarihi</span>

"World Cotton Production". Yara United States (İngilizce). 2018. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022.

<span class="mw-page-title-main">Preri</span>

Preri, ekologlar tarafından benzer ılıman iklimlere, ılıman yağışlara ve baskın bitki örtüsü tipi olarak ağaçlardan ziyade otların, bitkilerin ve çalıların bir bileşimine dayanan ılıman otlakların, ovaların ve çalılık biyomlarının bir parçası olarak kabul edilen ekosistemlerdir. Ilıman otlak bölgeler arasında Arjantin, Brezilya ve Uruguay'daki pampalar ile Ukrayna, Rusya ve Kazakistan bozkırlar gösterilebilir. Genellikle "düzlükler" olarak anılan topraklar Kuzey Amerika'da bulunma eğilimindedir. Bu terim, Kanada, ABD ve Meksika'nın İç Ovaları olarak anılan ve tüm Büyük Ovalar'ın yanı sıra doğudaki daha nemli, daha tepelik toprakları içeren alanı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Viridiplantae</span>

Viridiplantae, yaklaşık 450.000-500.000 tür içeren ve hem karasal hem de sucul ekosistemlerde önemli roller oynayan ökaryotik canlılar grubudur. Öncelikle sucul olan yeşil algler ve içlerinden çıkan kara bitkilerinden oluşurlar. Yeşil algler, geleneksel sınıflandırmada kara bitkilerini içermez ve bu da yeşil algleri parafiletik bir grup yapar. Kara bitkilerinin yeşil alglerin içinden çıktığının anlaşılmasından bu yana, bazı yazarlar bitkileri de yeşil alglere atıyorlar. Hücre duvarlarında selüloz bulunan hücrelere ve klorofil a ve b içeren ve fikobilin içermeyen siyanobakterilerle endosimbiyozdan türetilen birincil kloroplastlara sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Janaki Ammal</span>

Janaki Ammal Edavalath Kakkat bitki ıslahı, sitogenetik ve fitocoğrafya üzerinde çalışan Hint botanikçidir. En dikkate değer çalışması şeker kamışı ve patlıcan (brinjal) üzerine yapılan çalışmaları içermektedir. Ayrıca bir dizi bitkinin sitogenetiği üzerinde çalışmıştır ve C.D. ile birlikte C.D. Darlington. Etnobotaniğe ve Hindistan'ın Kerala yağmur ormanlarından tıbbi ve ekonomik değeri olan bitkilere ilgi duymuştur. 1977'de Hindistan hükûmeti tarafından Padma Shri ile ödüllendirilmiştir

<span class="mw-page-title-main">Asma</span> asmagillerden, dalları çardak üzerine yayılan üzüm vb. bitkiler.

Vitis, çiçekli bitki Vitaceae familyasındaki asma bitkilerinin kabul edilen 79 türünün bir cinsidir.