İçeriğe atla

Sabriye Erecepova

Sabriye Erecepova (Kırım Türkçesi; Sabriye Erecepova, Sabriye Erejepova, Rusça; Sabrie Eredzhepova ; 12 Temmuz 1912 Bahçesaray - 1977 Taşkent ) - Sovyet Kırım Tatar şarkıcısıdır. Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Onur Sanatçısı (1940) ve Özbek SSR Onur Sanatçısı (1966) unvanlarına sahiptir.

Biyografi

12 Temmuz 1912'de Bahçesaray'da doğdu. Simferopol'deki 9 yıllık Kırım Tatar okulundan mezun oldu.[1] Varvara Khanbekova'dan şan eğitimi aldı.[2][3] İlk kez 1928'de Sara Baikina'nın gözetiminde 16 yaşında koroda yer alarak sahneye çıktı. Okuldan ayrıldıktan sonra Tav-Bodrak köyünde öğretmenlik yaptı. 1932'den itibaren Kırım radyosunda halk şarkıları repertuvarıyla yer aldı.

1935'te " Zaporozhets; Tuna'nın Ötesinde " (yön. VE. Kavaleridze ), "Medzhbur oldym" ("Mecburdum") ve "Pendzhereden qar gelir" ("Pencereden kar gelir") şarkılarını yazdı ve söyledi.

1939'da Moskova'da düzenlenen All-Union Yarışması'na "Nog'ai Beitleri" ("Nogay Beyitleri") şarkısıyla katıldı. Recepova'ya "Yetenekli genç şarkıcı" payesi verildi. Aynı dönemde televizyonda yer aldı.

1940'ta Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Onur Sanatçısı unvanını aldı.

Büyük Vatanseverlik Savaşı ve işgal yıllarında Kırım Radyo Komitesi solisti olarak Kırım Devlet Tatar Drama Tiyatrosu propaganda ekibinde yer alarak cephede ve hastanelerde konserler verdi. Tiyatronun asli bir üyesi olarak Simferopol'de sahneye çıktı.1943'te tiyatro grubu Romanya'ya kaçırıldı.[4] 1944'te Orta Asya'ya gönderildi ve 15 Eylül 1950'de verilen karar sonrası "savaş sırasında düşman bir ülkenin topraklarında bulunduğu" için kamplarda 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.[1][5] 12 Mart 1956'da dava delil yetersizliği nedeniyle reddedildi ve serbest bırakıldı Özbekistan'da çalıştıktan sonra, "Haytarma" topluluğunda solist olarak yer aldı. 1966'da Sabriye'ye Özbek SSR Onur Sanatçısı unvanı verildi.

"Menim enişli-yokushly yollarim" ("Dikenli yollarım") kitabının yazarıdır.

18 Eylül 1977'de öldü ve Taşkent'de defnedildi.

Ödüller

  • Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Onurlu Sanatçısı (1940).
  • Özbek SSR'nin Onurlu Sanatçısı (1966).

Bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "Сабрие Эреджепова". Alem-i Medeniye. 2 Nisan 2009. 6 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  2. ^ Шрамко, Сабріє Сейтжеліївна (30 Aralık 2018). "Public crime prevention: foreign experience". Herald of the Association of Criminal Law of Ukraine. 2 (11): 138-154. doi:10.21564/2311-9640.2018.11.161213. ISSN 2311-9640. 
  3. ^ "Земине Эмирусеинова". Alem-i Medeniye (2 апреля 2009). 6 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  4. ^ "Крымский соловей Сабрие Эреджепова". Крым.Реалии. 12 Temmuz 2017. 6 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  5. ^ "Гульнара Бекирова". 6 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 

Edebiyat

  • Bekirova, M. "Yirlaryn yurtunda tankibi atacak ..." // Yangy dunya . - 2006. - 22 Temmuz - S. 5 .: fotoğraf.
  • Efsaneviy yırcı edi = Efsanevi şarkıcı hakkında bir söz // Qırımnıñ sadıq qızları = Kırım'ın sadık kızları / L. Halilova; L. Cemileva. - Agmescit : Ocag, 2004. - S. 147-155.: Fotoğraf.
  • Nagaev, S. Yyr sanatymyzny inkishaf ettirgen, onyn khazinesine koshulgan bir dzhever / S. Nagaev // Kyrym . - 2006. - 22 Temmuz - S. 4-5.: Fotoğraf.
  • Osmanov, A. Krym - ana : Sabrie Eredzhepovynyn doggyanyna 80 yil oldy / A. Osmanov // Йылдыз (журнал) [«Йылдыз»; Йылдыз (журнал, Кырым)] . - 1992. - No. 3. - s. 198–204.: Fotoğraf.
  • Useinova, G. Time'ın şarkı üzerinde gücü yok / G. Useinova // Voice of Crimea. - 1997. - 18 Temmuz. - S. 6.
  • Emiruseinova, Z. Sabrie Eredzhepova / Z. Emiruseinova // Kırım Tatarlarının tarihi ve kültürü üzerine yazılar. - Simferopol : Krymuchpedgiz, 2005. - S. 156-158. : Fotoğraf.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akmescit</span>

Akmescit veya Simferopol, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin de jure başkentidir. Kırım konusunda, Ukrayna ile Rusya arasında toprak anlaşmazlığı söz konusudur. Bu anlaşmazlık sonucunda Rusya, Kırım'ı ilhak etmiştir. İlhak edilişinden sonra Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'nin, de facto başkenti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarcası</span> Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dil

Kırım Tatarcası ya da Kırımca, Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyetler Birliğine bağlı özerk devlet

Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, diğer ismiyle Özbekistan SSC, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biriydi. Cumhuriyet, 1924 yılında kuruldu. 1991 yılında Özbekistan Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan ederek Sovyetler Birliği'nden ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırım Yarımadasında Rusya SFSCsine bağlı kurulmuş özerk cumhuriyet

Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Kırım ÖSSC, Kırım Yarımadası'nda Rusya SFSC'ne bağlı olarak kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'dir. Cumhuriyetin başkenti Akmescit (Simferopol). Resmi dilleri Kırım Tatarcası ve Rusçadır.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Çobanzade</span>

Bekir Çobanzade – Kırım Tatarı milli şair ve Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu</span>

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu,, Kırım Tatarı siyasetçi ve aktivist. 1998'den beri Ukrayna Yüksek Şurası üyesidir ve kurulduğu tarih olan 1991'den 2013'e kadar Kırım Tatar Millî Meclisi'nde başkanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osman Nuri Akçokraklı</span>

Osman Nuri Akçokraklı Kırımlı tarihçi, etnograf, paleograf, sanat tarihçisi, coğrafyacı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Cumhuriyeti</span> Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir cumhuriyet

Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.

Lenara Şevketovna Osmanova Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan sanatçı, şarkıcı, şair, sinema oyuncusu söz yazarı ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Gaspıralı</span>

Şefika Gaspıralı, 20. yüzyıl başlarındaki Rusya'da Türk kadın kültürel ve siyasi uyanışın önderlerinden olan düşünür, yayıncı, eğitimci, politikacı ve reformcu İsmail Gaspıralı'nın kızı ve en önemli yardımcısı olup, Rusya'daki Türk Kadın Hareketi'nin öncülerinden, ilk kadın dergisi Alem-i Nisvan'ın baş editörü ve yayıncısıdır. Kırım Türk Cumhuriyeti'nde Kurultay (Parlamento) Başkanlık divanı üyesi ve iki dönem milletvekili olmuştur. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin başbakanlarından Nesib Bey Yusufbeyli'nin eşidir. Anaokulu eğitmenliği de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Kırım Tatarları</span> Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kırım Tatarı kişi veya grupları betimler.

Sovyetler Birliği'nde Kırım Tatarları, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kırım Tatarı kişi veya grupları betimler.

Yuri Bekiroviç Osmanov Kırım Tatarı kökenli bir bilim adamı, mühendis, Marksist-Leninist ve sivil haklar aktivistidir. Kırım Tatar halkının tümüyle vatanlarına dönüşü ve Kırım ÖSSC'nin restorasyonu için tüm haklarını arayan Kırım Tatarları Ulusal Hareketi'nin kurucularından biridir.

Sara (Sarra) Nabiullovna Baikina(тат. Baikina kızı Sara Nәbiulla ; 14 Aralık 1895 Astrahan - 1972 Astrahan ) Rus ve Sovyet aktris, Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Onur Sanatçısı, RSFSR Onur Sanatçısı. Ünlü Tatar aktör, yönetmen, öğretmen Celal Mukhametzyanovich Baikina'nın (1886-1954) eşi.

Ayşe Dittanova - Kırım Tatar Drama Tiyatrosu'nun yeniden canlanma döneminin önderidir. Ukrayna Onur Sanatçısı (1993) unvanı sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Alfiya Avzalova</span>

Alfiya Avzalova Avzalovna Sovyet ve Rus Tatar şarkıcısı. Tatar Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Onur Sanatçısı, Tatar ASSR Halk Sanatçısı, RSFSR Onur Sanatçısı, Tatar Filarmoni Derneği solisti ve Tataristan Cumhuriyeti Devlet Ödülü sahibi.

Tercüman 1883'ten 1918'e kadar Bahçesaray'da yayınlanan ve Rus İmparatorluğu'nda Türkçe konuşan nüfusunun basılı organı olan bir gazeteydi. Kurucu ve yayıncısı Kırım Tatar eğitimci İsmail Gaspıralı idi. Tercüman, 35 yıl boyunca yayınlanmış olan tarihteki ilk Kırım Tatar gazetesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Seyit Tahirov</span>

Seyit Memetoviç Tahirov, , Sürgün'den sonra Sovyetler Birliği'ndeki en yüksek rütbeli Kırım Tatar siyasetçisiydi. Akkurgan'da lider olarak öne çıktı ve ardından Komünist Parti'nin Cizzah bölge komitesinin ilk sekreteri oldu. Bugün Kırım Tatarları arasında tartışmalı bir figür olarak, Kırım'a tam dönüş hakkına sert muhalefetiyle hatırlanıyor. Özbekistan'da "kök salmanın" destekçisi oldu. Mart 1968'de Kırım Tatar mücadelelerini ve sürgündeki ayrımcılık hareketlerini küçümseyen ve Kırım Tatarlarını Kırım'a dönme arzularını "yenmekten" kaçınmaya çağıran kötü şöhretli "On Yediler Mektubu"nun en önemli imzacılarından biriydi.

Şevket Seydametov, Kırım Tatar asıllı Sovyet ve Ukraynalı tiyatro, film, resim ve el sanatları sanatçısıdır.

Dilaver İbrahimoviç Osmanov - Kırım Tatar kökenli Sovyet ve Ukraynalı şair ve yayıncı. "Yıldız" dergisinin Genel Yayın Yönetmeni. Tataristan Cumhuriyeti Yazarlar Birliği (1993), Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği ve Ukrayna Tiyatro Çalışanları Ulusal Birliği üyesi. Tataristan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı (2003) ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Onur Sanatçısı (2010). KIPU'da öğretim üyesi ve Kanditat. Kırım Tatarcası ve Rusça yazıyor.

Gaytarma, Kırım Tatarlarının halk oyunları topluluğudur.