İçeriğe atla

Sabriye Cemboluk

Sabriye Cemboluk
Doğum1 Şubat 1948
İstanbul, Türkiye
MeslekYazar, gazeteci
DilTürkçe
İkametKarlsruhe, Almanya
Vatandaşlık Türkiye
EğitimBolu Öğretmen Lisesi
EvliliklerErşen Cemboluk

Sabriye Cemboluk (d. 1 Şubat 1948, İstanbul) Türk yazar, oyun yazarı, gazeteci.

Roman ve hikâyelerinde genellikle göç konularını ele alır. Almanya'nın Kalsruhe kentinde yaşayan yazar, 2003 yılında Almanya’da ‘Luftküsse’ adlı öykü antolojisine alınan ilk Türk yazarı olmuştur.[1]

Yaşamı

1 Şubat 1948 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlkokul dördüncü sınıfta iken ailesi ile Edirne'ye taşındılar.[2] 1960 yılından öğrenimine Bolu Öğretmen Lisesi'nde devam etmek için Edirne'den ayrıldı.

İlk hikâyesi 1963 yılında Bolu yerel gazetesinde yayınlandı. Bu yerel gazeteye sohbet yazıları ve hikâyeler yazmaya başladı. Aynı dönemde farklı dergilerin açtığı yarışmalara katıldı, Varlık Dergisi gibi dergiler öykülerine yer verdi.Cemboluk yazarlık ve gazetecilik alanında çalışmasında kendisini etkileyen kişinin Cumhuriyet kurulmadan önce takma ad kullanarak gazetelere yazılar yazan anneannesinin kızkardeşi Habibe Hanım olduğunu belirtmiştir.[1]

18 yaşında öğretmen Erşen Cemboluk ile evlendi, dört çocukları oldu. Sabriye Cemboluk, öğretmen olan eşinin görevi dolayısıyla yedi sene Siirt, Amasya, Adapazarı gibi Anadolu şehirlerinde yaşadı. İsviçre'ye giden eşinin yanına 1975 yılında gitti. Karlsruhe Başkonsololsluğu'nda memur olarak çalışmaya başlayan eşi[3] ile 1976'da Almanya’ya yerleşti; hem işçi, hem de yirmi seneden fazla serbest gazeteci olarak çalıştı. On iki yıl boyunca Milliyet Gazetesi’nin bölge muhabirliğini yaptı, aynı zamanda çeşitli yerel dergi ve gazetelere yazılar yazdı. 1984-2000 yılları arasındaki dönemde Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi gibi yayınlarda öyküleri yer aldı.

1993’te ‘Kahraman ve Gölgesi’ adıyla ilk hikaye kitabını yayınladı. 1997’de Alman Köln Radyosu’nda bir öyküsü seslendirildi. 2003 senesinde Almanya’da yayınlanan ‘Luftküsse’ adlı öykü antolojisinde yer alan ilk Türk yazarı oldu.[4] TRT tarafından 2006’da üç dilde basılan ‘Evinde Yabancı’ adlı öyküler kitabında bir öyküsüne yer verildi. İlk tiyatro oyunu ‘Hayal Haritası’ 2005 yılında, ‘Kardelenler Kar Altında Kalmasın’ adlı tiyatro oyunu ise 2008 yılında Almanya’da sahnelendi. Bir sosyal sorumluluk projesi bağlamında kaleme aldığı ‘Çıkmaz Sokak’ adlı tiyatro eseri 2015 yılında Türkiye’de sahneye kondu.[2]

2012'de Almanya’da yayımlanan ilk romanı Son Talika’da annesi tarafından Yahudi kökenli kendi ailesinin yaşam hikâyesini ele alır. Eserde 19. yüzyılın sonlarından 1960 yılına kadar olan dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışı ile başlayıp yeni bir cumhuriyetin kuruluşuyla devam eden gelişmelerin Batı Trakya Türkleri ve Sefarad Yahudilerinin yaşamları üzerine etkileri anlatılmaktadır. Roman, Edirne tarihindeki kozmopolit yaşamı anlatan ilk edebi eserdir.[5]

Almanya'da yaşayan yazar, sınır olgusunun kendisini duygusal anlamda etkilemesiyle kaleme aldığı hikâyelerini Suyun Öteki Yakası adıyla kitaplaştırmıştır. Yirmi beş kısa öyküden oluşan kitap, adını içindeki ilk hikâyeden alır.[6]

17. yüzyılda geçen Edirne Kırmızısı romanında yazar, Rouge d'Adrianopel adıyla dünyada tanınan kırmızı tonda bir kumaş boyasının bulunuşuyla Osmanlı İmparatorluğu'nda ortaya çıkan saray entrikalarını ve endüstri casusluğunu anlatır. Romanın yayınlanmasına eş zamanlı olarak Edirne Belediyesi, Edirne’deki bir sokağa yazarın adını vermiştir.[7]

Sabriye Cemboluk'un eserlerinde ana karakterlere ve olayların geçtiği mekanlara yönelik ayrıntılar ağırlık taşır. Tarihsel olaylar içinde savaş, göç, ayrılık ve özlem konularını ele alırken kullandığı karakterlerde otobiyografik ve gerçek yaşamdan biyografik yansımalarına yer verir.[1][8]

Kitapları

Yazdığı Tiyatro Oyunları

  • Hayal Haritası, 2005
  • Kardelenler Kar Altında Kalmasın, 2008
  • Çıkmaz Sokak, 2014

Kaynakça

  1. ^ a b c "Sabriye Cemboluk". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Ahmet Yesevi Üniversitesi. 23 Mayıs 2019. 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2022. 
  2. ^ a b "Yazar - Sabriye Cemboluk". Son Talika, Roman. ITL Yayınları. 2015. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2022. 
  3. ^ "İlk ateşi "Bombacı Bekir" mi yaktı? Karlsruhe Türkleri'nin 100 Yılı (1921-2021)". Yeni Posta. 10 Mart 2022. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2022. 
  4. ^ German Literature on the Middle East: Discourses and Practices, 1000-1989. Berman, Nina (İngilizce). University of Michigan Press. 11 Şubat 2011. s. 228. 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022. 
  5. ^ "Son Talika". Sara Yanarocak. Şalom Gazetesi. 7 Eylül 2016. 10 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2022. 
  6. ^ "Hasret dolu öyküler". Orkun Akman. Hudut Gazetesi. 24 Nisan 2018. 27 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2022. 
  7. ^ "Edirneli yazar Sabriye Cemboluk'un adı kentte bir sokağa verildi - Son Dakika". Sondakika.com. Sondakika.com. 28 Ekim 2021. 5 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2022. 
  8. ^ "Die Cemboluks schreiben über Fluchtdramen in der Türkei – und türkisches Leben in Karlsruhe". BNN (Almanca). Badische Neueste Nachrichten. 21 Ocak 2023. 23 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Ali</span> Türk yazar, şair, gazeteci ve öğretmen (1907–1948)

Sabahattin Ali, Türk yazar ve şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye'deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem 21. yüzyılda etkisini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Sait Faik Abasıyanık</span> Türk hikâye ve roman yazarı, şair (1906–1954)

Sait Faik Abasıyanık, Türk hikâye ve roman yazarı, şair. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından birisi olan Sait Faik, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılar nedeniyle Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Niyazi Özdemir</span>

Mehmed Niyazi Özdemir, Türk tarihçi, yazar ve mütefekkir.

Başar Başarır,, Türk yazar. Öykü ve roman yazmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Ayfer Tunç</span> Türk öykücü ve romancı

Ayfer Tunç, Türk yazar, editör ve senarist.

Deniz Hüseyin Kavukçuoğlu, Türk köşe yazarı.

Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, hikâyeci, roman yazarı, sosyolog.

Kenan Hulusi Koray Cumhuriyet döneminde kurulan Yedi Meşaleciler adlı topluluk üyesi ve hikâyeci yazar

Hakan Bıçakcı, çağdaş Türk edebiyat yazarı ve romancı.

<span class="mw-page-title-main">Mine G. Kırıkkanat</span> Türk gazeteci

Mine Gökçe Kırıkkanat, Türk gazeteci, yazar ve köşe yazarı.

Sevinç Çokum,, Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden. Hikâye, roman ve senaryo yazarı.

<i>Mahalle Kahvesi</i>

Mahalle Kahvesi, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1950'de yayınlanan beşinci hikâye kitabıdır. Eser ayrıca, yazarın yayınlanan altıncı kitabıdır. Bu kitaptaki öyküler yazarın bir önceki kitabı Lüzumsuz Adam'dakilere tarz olarak çok benzemektedir.

<i>Havada Bulut</i>

Havada Bulut, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1951 yılında yayınlanan hikâye kitabı. Havada Bulut'u bazıları roman olarak kabul eder ama aslında birbirine bağlı hikâyelerden oluşan bir kitaptır. Bu birbiriyle ilintiliymiş gibi görünen hikâyelerde yazar II. Dünya Savaşı sırasında Beyoğlu'nda aylak gezen bir öğrencinin dünyayı umursamayan maceralarını anlatır.

<i>Alemdağda Var Bir Yılan</i>

Alemdağ'da Var Bir Yılan, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1954 yılının Mart ayında yayınlanan öykü kitabı. Eser, yazarın vefatından önce yayınlanan son kitabıdır. Abasıyanık, bu kitabında kendi yalnızlığını anlattı.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

Faruk Duman Türk öykü ve roman yazarı.

Selma Fındıklı, Türk roman ve öykü yazarı.

Yaşar Kemal (1923-2015), hayatı boyunca öykü, roman, çeviri, deneme, derleme, şiir ve röportaj alanlarında eser vermiştir. On altı yaşındayken 1939'da ilk şiiri "Seyhan"ı Görüşler adlı Adana halkevleri dergisinde yayımladı. Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurova'dan ile Toroslar'dan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, 1943 yılında Adana Halkevi tarafından basıldı. Kayseri'de askerliğini yaparken ilk hikâyesi olan "Pis Hikâye"yi (1946) yirmi üç yaşındayken yazdı. 1948’de "Bebek" hikâyesini ardından "Dükkancı"yı yazdı. 1940'larda Adana'da çıkan Çığ dergisi çevresinde Pertev Naili Boratav, Nurullah Ataç, Güzin Dino gibi isimlerle tanıştı. Özellikle, ressam Abidin Dino'nun ağabeyi Arif Dino'yla kurduğu yakınlık onun düşün ve yazın dünyasının gelişimini önemli bir ölçüde etkilemiştir. Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı ve 1951-1963 yılları arasında gazetede fıkra ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Bu dönemde Anadolu insanının iktisadi ve toplumsal sorunlarını dile getirdiği dizi röportajları ile tanınmaya başladı: Yanan Ormanlarda Elli Gün (1955), Çukurova Yana Yana (1955), Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün (1955), Peri Bacaları (1957). 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan "Bebek" öyküsü burada tefrika edildi. 1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54’te bitirdi. Roman, ağalara karşı Çukurova'nın yoksul halkına arka çıkan İnce Memed'in halkı için savaşmasını konu almaktadır.