İçeriğe atla

Sabri Mahir

Sabri Mahir
Galatasaray futbol takımının 1909-10 sezonu kadrosu. Orta sıranın soldan ikinci kişisi Sabri Mahir'dir.
Kişisel bilgileri
Tam adıSabri Mahir
Doğum tarihi 1890
Doğum yeriİstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm tarihi 1980 (90 yaşında)
Ölüm yeriBerlin, Almanya
Boyu 1,75 m (5 ft 9 in)
Mevkii sağ haf
Altyapı kariyeri
Galatasaray Spor Kulübü
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1904-1910Galatasaray Spor Kulübü
1910-1911Racing Paris
Başarıları
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.
Güncelleme: 19 Kasım 2023

Sabri Mahir (1890, Samsun[1][2] – 1980, Berlin), yurt dışında oynayan ilk Türk futbolcu ve aynı zamanda ilk Türk boksörlerinden biri ve boks antrenörü idi.

Babası Diyarbakır İstinaf Mahkemesi hâkimlerinden Mahir Bey’dir. 1904 yılında 840 numarayla Mekteb-i Sultani’deki öğrencilik yıllarına başladı.

Futbol kariyeri

Fransız Edebiyatı öğretmeni Mösyö Goury'den dersler almıştır. Aynı zamanda Galatasaray futbol takımının ilk oyuncularındandır. 1908-1909 sezonunda Galatasaray futbol kulübü, İstanbul Futbol Ligi’nde (Constantinople Football League) şampiyon olmuştur. Galatasaray, İngilizlerin koyduğu bu kupayı kazanan ilk Türk takımıdır.[1]

1910'da Galatasaray ile Rumlardan oluşan Strugglers maçında olaylar çıkar. Sabri Mahir karşı takım oyuncularını tartaklamakla suçlanır. İstanbul Hükûmeti olaylardan lisenin müdürü Tevfik Fikret'i sorumlu tutar ve görevden alır. Bunun üzerine öğrenciler bu durumu protesto ederler. Protestonun başında da Sabri Mahir vardır. Protestoya önayak olan Sabri Mahir, arkadaşı Sakallı Celal ile birlikte kapıları tutup, sekiz gün süreyle öğrencileri okula sokmazlar.[1] Zaptiyeler Sabri Mahir'i ararken, o Galata rıhtımından bir Fransız gemisine kaçak binerek Fransa'ya gider. Racing Paris Kulübü'ne kayıt olur ve orada futbola devam eder. Kulübüyle birlikte 1911 Paris şampiyonu olurlar.[3] Liseden öğretmenleri olan Mösyö Goury ve Raval'dan yardım almaya da devam eder.

Boks kariyeri

Mısırlı bir prens vasıtası ile boksa başlar. Amatör boksta ikinci olunca profesyonel boksa başlama kararı verir. 24 Haziran 1911'de ilk profesyonel maçını yapar ve 1925 yılına kadar profesyonel olarak devam eder. Fransa, İngiltere ve İspanya'da maçlara çıkar.[2] Oxford Üniversitesi'nde jimnastik öğretmenliği de yapar. Daha sonra İngiltere'de 1.Dünya Savaşı sırasında düşman Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı olması gerekçesiyle esir alınır ve 3 yıl hapis yattıktan sonra savaş esiri diğer Türklerle birlikte Almanya'ya gönderilir.[3]

Lise yıllarında başladığı boksa Almanya'da devam eder ve Avrupa ortasiklet şampiyonası finaline kadar yükselir. 1920 yıllarında Berlin şehrine taşınır ve orada açtığı boks stüdyosunda Max Schmeling ve Franz Diener gibi ünlü Alman boksörlerini çalıştırır.[4] Almanya'da "der schreckliche Türke Sabri Mahir" (korkunç Türk Sabri Mahir) ve "der gegen vier Männer kämpft" (dört kişiye karşı dövüşen) lakapları altında tanınıyordu.[3]

Sabri Mahir, Kidd Jackson adlı bir Amerikalı organizatör tarafından İspanya'ya götürülmüştür. Fiorinten Centrale salonunda düzenlenen şampiyonada İspanya Şampiyonu ile karşılaşır. Maçı İspanya Kralı da izler. Üçüncü raundta rakibini nakavt eder ve salonda sessizlik olur. İspanyol boksör sedye ile soyunma odasına götürülür. İspanya Kralı, Sabri Mahir'i tebrik eder, ancak bu olay İspanya' da boksun yasaklanmasına neden olur.[5]

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Almanya'da barınma imkanı bulamayan Sabri Mahir'in Fransa'ya geçtiği ve bir başka Galatasaraylı, Rasih Minkari'nin desteği ile Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde çevirmenlik yaptığı söyleniyor. Savaşın bitmesi ile Mahir yeniden Berlin'e geçer.[3]

1980 yılında vefat etmiştir.[1]

Medya

Kaynakça

  1. ^ a b c d "OKTAY ARAS - Sabri Mahir". www.oktayaras.com. 19 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  2. ^ a b "Sabri Mahir - BoxRec". BoxRec.com. 19 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  3. ^ a b c d "Sabri Mahir ve Yaşam Dilimleri: Diyarbakır'dan Berlin'e Sabri Mahir". Socrates Dergi. 1 Kasım 2018. 19 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  4. ^ "Sabri Mahir - football player, boxer, boxing trainer; Turkey / D..." Getty Images (İngilizce). 19 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  5. ^ "Galatasaray Dergisi Aralık 2004 Sayısı". 13 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selim Sırrı Tarcan</span>

Selim Sırrı Tarcan, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesinin kurulmasına önderlik ederek Türkiye'nin Olimpiyatlar'da temsil edilmesini sağlayan beden eğitmeni, spor yöneticisi ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Boks</span> Spor dalı

Boks, iki kişinin boks hakemi gözetiminde karşılıklı yumruklaştıkları ve birbirlerini nakavtla ya da puanla yenmeye çalıştıkları spor müsabakasıdır. Belden aşağıya ve enseye vurmak, sporcunun kendi etrafında 180 derece dönmesi, avuç içi vurmak, ses çıkarmak uyarı almasına neden olur, üç uyarı bir ihtar alınmasına neden olur. Amatör boksörler 227 gr ağırlığında, profesyonel boksörler ise ağırlığı 170-283 gr arasında değişen eldivenler kullanırlar. Profesyonel boksörler yalnızca şort, amatör boksörler ise şort ve atlet giyer. Hem amatör hem de profesyonel boksörler karşılaşmada diş ve kasık koruyucuları kullanırlar. Amatör boksörler ayrıca koruyucu başlık da takarlar.

Sinan Şamil Sam, Türk profesyonel boksör.

Seyfi Tatar, milli boksör. 1967-72 yılları Türkiye şampiyonu oldu. 1967, 69, 71, 72, 73 Balkan şampiyonu. 1967 ve 1969 Avrupa ikincisi. 1967 ve 1971 Akdeniz Oyunları'nda gümüş madalya sahibi.

Cemal Kamacı, Türk boksör.

Eyüp Can Türk boksör.

<span class="mw-page-title-main">Max Schmeling</span> Alman boksör (1905-2005)

Maximillian Adolph Otto Siegfried Schmeling, Dünya ağır sıklet boks şampiyonu Alman boksör.

Melih Açba, Kuzey Kafkasya kökenli boksör, yönetici ve hakem. Abhaz kökenli bir ailenin çocuğu olarak, 1913'te İstanbul'da doğdu. Öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde yaptı. Boksa 11 yaşında başladı. Okul ve İstanbul şampiyonu oldu. Liseyi bitirdikten sonra Amerika'ya gitti. Kaliforniya, Berkeley Üniversitesi'ni bitirdi. Boksta ilk Milli Türk Takımı 1928 yılında kurulmuş ve aynı yıllarda Türkiye'nin ilk uluslararası başarısı SSCB'de kazanılmıştır. Yaptığı 359 maçın 358'ini kazanan Melih Açba, 1940 yılında ABD'de yapılan ve En Büyük Amatör Boks Şampiyonası olan Altın Eldiven şampiyonası'nda 830 boksörün katıldığı 66 kiloda altın eldiveni alarak birinci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">James J. Braddock</span> Amerikalı boksçu (1905 – 1974)

James Walter Braddock, Amerikalı Dünya ağırsıklet boks şampiyonudur. Büyük bunalımdan sonraki boksa geri dönüşü kendisine Külkedisi Adam takma adını kazandırmıştır. Menajeri Joe Gould'dur. Yaşamı daha sonra 2005'te çekilen Külkedisi Adam adlı filmle beyazperdeye aktarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek boks takımı)</span> Fenerbahçe Spor Kulübünün boks takımı

Fenerbahçe Erkek Boks Takımı Fenerbahçe'nin erkek boksörlerinden oluşmaktadır. 1912-1913 sezonunda, kulübün çatısı altında kurulan branş, Türkiye'nin başarılı boks takımlarından biridir. Takım, idman için kulübün diğer branşlarına da ev sahipliği yapan Dereağzı Tesisleri'ni kullanmaktadır. Son yıllarda Kickboks, Tae-bo ve Wushu sporları da tatbik edilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Uluğ</span> Türk futbolcu

Ahmet İsmet Uluğ, askerî hekim, Türk millî futbolcu, boksör ve spor adamı.

Wilhelm von Homburg Alman güreşçi, boksör ve aktör.

<span class="mw-page-title-main">Ken Norton</span> Amerikalı boksçu (1943 – 2013)

Kenneth Howard Norton Sr., NABF ve WBC'de eski Ağır Sıklet boks şampiyonu Amerikalı boksör.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1947-48 sezonunda 19 yıl sonra tekrar faaliyete geçti.

İstanbul Boks Şampiyonası, boks sporunda her sezon İstanbul'un sıkletlerinde en başarılı boksörlerinin ve şampiyon kulübün belirlendiği spor organizasyonu.

Sabriye Şengül, Türk kickboksçu ve karma dövüş sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Buse Naz Çakıroğlu</span> Türk boksör

Buse Naz Çakıroğlu, Türk boksör. Fenerbahçe Spor Kulübü sporcusudur. 2019 yılında Avrupa şampiyonu oldu. 2021 yılında Tokyo Olimpiyatları'na katılma kotası elde etti. Türkiye'nin Olimpiyatlara kota kazanan ilk kadın boksörüdür. 2020 Yaz Olimpiyatları ve 2024 Yaz Olimpiyatları'nda sinek sıklette gümüş madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Angün</span>

Enver Angün 1925 yılında İzmir Konak'da dünyaya gelmiştir.Babası Selanik göçmeni Annesi Rodos tarafından göç etmiştir. Boksör Enver Angün 11 kardeş olup ne yazık ki 3 kardeşi ise hastalıkdan õlmüştür.. Babası Hūseyin Angün İzmir ilinin o zamanların en ūnlū Berberidir.. Enver Angün Babası öldükten sonra İstanbul'a tamamen yerleşmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Oleksandr Usyk</span> Ukraynalı boksör

Oleksandr Oleksandrovych Usyk, Ukraynalı profesyonel boksör. 2021'den beri birleşik WBA (Süper), IBF ve WBO ağır sıklet unvanları ve 2022'den beri Ring dergisi ağır sıklet unvanı da dahil olmak üzere iki ağırlık sınıfında birden fazla dünya şampiyonluğuna sahiptir. Daha önce 2018'den 2019'a kadar yarı ağır sıklet şampiyonluğunu elinde tutmuş ve bu sıklette dört büyük dünya şampiyonluğunu da elinde bulunduran ilk boksör olmuştur.

Hasan Kubilay Alcu, boks dünya şampiyonu olmuş Türk milli sporcudur.