İçeriğe atla

Sabri Ülker

Sabri Ülker
DoğumSabri Berksan
1920
Kırım
Ölüm12 Haziran 2012 (92 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiYaşlılık
Defin yeriTopkapı Kozlu Mezarlığı, İstanbul
EğitimSultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âlisi
Meslekİş insanı
OrganizasyonYıldız Holding
EvlilikGüzide Ülker
Çocuk(lar)Murat Ülker
Ahsen Ülker Özokur
Ali Ülker
AileAsım Ülker (abisi)
Resmî sitehttp://www.sabriulker.com.tr

Sabri Ülker, (1920, Kırım - 12 Haziran 2012, İstanbul[1]), Türk sanayici ve iş insanıdır. 1953 yılında, Sabri ve abisi Asım ”Berksan” soyadını bırakıp, soyadlarını “Ülker” olarak değiştirmiştir.

22 Şubat 1944’te ağabeyi Asım Ülker ile birlikte İstanbul-Eminönü Nohutçu Han’da "Ülker" markasının temelini teşkil eden imalathaneyi kurdu.

Sabri Ülker 2009 yılında Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı'nı kurdu. 11 yıldır faaliyette olan vakıf bağımsız bilim kurulu tarafından desteklenmekte ve milyonlarca insana ulaşmaktadır. Eğitim, doğa ve çevre koruma konularında girişimleri destekleyen Sabri Ülker, TEMA Vakfı’nın da kurucuları arasında yer almaktadır.[2]

Asım Ülker 1979 yılında çocukları Selçuk ve Faruk Berksan ile birlikte yeniden "Berksan" soyadını aldı. Asım Berksan 1987 yılında Ülker’deki yüzde 50 hissesini kardeşi Sabri Ülker’e devrederek ayrıldı ve "Kar Bisküvi" adında başka bir işletme kurdu.

Eğitim hayatı

Sabri Ülker, Kırım’da 1920 yılında doğdu. Çocukluğu Kırım’da geçen Sabri Ülker’in ailesi, Ekim Devrimi'nin etkisiyle yaşanan sıkıntılara dayanamayarak 1929 yılında İstanbul’a göç etti. 9 yaşında İstanbul’a gelen Ülker, Kadırga İlkokulu’na kaydoldu. İlkokuldan sonra eğitimine İstanbul Erkek Lisesi'nde devam etti. Orta okul ikinci sınıfta ise, parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi'ne gitti. Ortaokulu Bilecik'te, liseyi Kütahya'da okudu. 2. Dünya Savaşı yıllarında kazandığı Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âlisi'nde yükseköğrenimini tamamladı.

İş hayatı

1944 yılında Eminönü'ndeki Nohutçu Han'da küçük bir bisküvi atölyesi satın aldı. Ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başladı. 1970'li yıllarda o dönemin halka açık ilk şirketlerinden olan Anadolu Gıda’yı kurdu. 1972'de çikolatalı bisküvi çeşitlerinde değerlendirilmek üzere çikolata ve şekerleme üretimine geçilmesini sağladı. 1975 yılında ise Ar-Ge departmanını kurdurdu. 80'li ve 90’lı yıllarda üretimde dikey büyümeyi benimseyerek farklı sektörlere giriş yaptı. Aynı dönemde, 1989 yılında Yıldız Holding'i kurarak tüm şirketleri tek çatı altında topladı. Yıldız Holding'in ilk yurt dışı ortaklığına Sabri Ülker imza attı. 1996 yılında süt pazarına giriş yaparak Türkiye'nin ilk laktozsuz sütünü pazara sundu. 2000 yılında görevlerini oğlu Murat Ülker'e devrederek emekliye ayrıldı.

Ailesi

Sabri Ülker'in Kozlu Mezarlığı'nda bulunan kabri.

Sabri Ülker’in ailesi Kırım Tatarları'ndandır ve "Devletler" adıyla bilinmektedir.[3] Babası Hacı İslam Efendi, 1891 yılında, henüz 18 yaşındayken Kırım’dan İstanbul’a gelmiş, Osmanlı vatandaşlığına geçerek medrese eğitimini tamamlamış. Öğretmen olarak Trakya’ya atanmış, burada kendisi gibi Kırımlı bir göçmenle evlenmiş. Tekirdağ’ın Saray ilçesinde görev yaparken Balkan Savaşları dolayısıyla aile önce İstanbul'a, oradan da Kırım’a dönmüş. Sovyetler Birliği’nin kurulmasının ardından bölgedeki Müslümanlar'a yönelik baskılar nedeniyle, aile 1929'da tekrar İstanbul’a göç etmiş.

Güzide ve Sabri Ülker’in Ali Ülker, Ahsen Özokur ve Murat Ülker olmak üzere üç çocuğu olmuştur. Ali Ülker geçirdiği bir kazadan dolayı 9 yaşında ölmüştür. Güzide Ülker de 2010 yılında öldü.

Hakkında Yazılan Kitaplar

  • Sabri Ülker’in Hayat Hikâyesi, Hulusi Turgut, 2014,
  • Sabri Ülker’in Hayat Hikâyesi (Gençler için Sadeleştirilmiş), Hulusi Turgut, 2019

Adına Düzenlen Yarışmalar

  • Sabri Ülker Çevre Ödülü
  • Sabri Ülker Bilim Ödülü

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye'ye bisküvi ve çikolatayı sevdiren Sabri Ülker, vefat etti". 15 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. 
  2. ^ "Sabri Ülker - Hayat Hikayesi". 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Trakya'da Bulgar saldırısı başlayınca Devletler Ailesi, İstanbul'a sığınıyor". 27 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal</span> 8. Türkiye cumhurbaşkanı (1989–1993)

Halil Turgut Özal, Türk mühendis, bürokrat, siyasetçi, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. cumhurbaşkanı. Anavatan Partisi genel başkanı olarak 1983-1989 yılları arasında başbakanlık görevinde de bulunan Özal, 1989 seçimini kazanarak cumhuriyet döneminde doğan ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün ardından, görevi başında vefat eden ikinci cumhurbaşkanıdır.

Mehmet Hulusi Tataroğlu, Türk mimar-mühendis, İTÜ.

Borusan Holding, Türkiye ve dünya çapında çelik, distribütörlük, enerji ve lojistik alanlarında faaliyet gösteren İstanbul merkezli şirketler topluluğudur. Asım Kocabıyık tarafından 1944'te kurulan topluluk 10'dan fazla şirketle, 12 farklı ülkede yaklaşık 7,500 kişiye istihdam sağlamaktadır.

Turgut Cansever, Türk mimar, şehir plancısı, düşünür. Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimardır. "Bilge Mimar" da olarak anılır. Kent, imar, koruma alanlarında pek çok görev almış, Beyazıt Meydanı'nı tasarlamıştır. Türkiye'deki ilk sanat tarihi doktora tezinin sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Mecidiyeköy</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

Mecidiyeköy, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Şişli ile Esentepe semtleri arasında, Büyükdere Caddesi'nin iki yanında, ağırlıklı olarak kuzey kesiminde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hadi Bara</span> Türk heykeltiraş

Ali Hadi Bara, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Zihni Göktay</span> Türk tiyatro sanatçısı

Abdullah Zihni Göktay, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

Özal ailesi 1970 ve 1980'li yıllarda Türk siyasi hayatında etkili olmuş sağ muhafazakâr bir ailedir. Aileden 1 cumhurbaşkanı, 1 başbakan, 3 bakan ve 2 milletvekili çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Asaf Ataseven</span> Türk akademisyen ve doktor

Asaf Ataseven, Türk akademisyen ve tıp doktorudur.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Asım Turgut</span> Türk yüzücü

Leyla Asım Turgut, Türk mimar, yüzücü.

<span class="mw-page-title-main">Aytaç (şirket)</span> Türk gıda şirketi

Aytaç Gıda A.Ş., 1993 yılında bir İsviçre bankası ve Dünya Bankası'nın ortaklığıyla İstanbul'da kurulmuştur. Kasım 1996'da Türk tekstil, mobilya, gıda ve perakende şirketi Yimpaş Holding tarafından satın alınmıştır. Bisküvi, kraker, kurabiye, kek, turta, çikolata, gofret ve bebek, şarküteri, donuk et, kırmızı et, su, meyve suyu, kahvaltılık, toplu tüketim, süt, süt ürünleri, yağ ve hazır gıda ürünleri alanlarında üretim yapmaktadır. 2013 yılında Yıldız Holding ve BİM Aytaç et entegre tesislerini 275 milyon TL'ye satın almıştır. Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde, 852.000 metrekarelik alan üzerine kurulu işletmede üretim yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Ülker</span> Türk iş insanı

Murat Ülker, Türk milyarder bir iş insanı ve sanayicidir. 5,1 milyar dolarlık özvarlığı ile Ülker, 2024 itibarıyla Türkiye'nin en zenginleri sıralamasında birincidir; dünyanın ise en zengin 601. kişisidir. Ülker, aynı zamanda Orta ve Doğu Avrupa'nın en büyük gıda şirketi olan Yıldız Holding'in yönetim kurulu başkanıdır.

Turgut Pura, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">DMC</span> Türk müzik şirketi

Doğan Music Company ya da bilinen adıyla DMC, 2000 yılında İstanbul'da kurulmuş Doğan Holding'e bağlı bir albüm yapım şirketidir. 2017 yılsonu verileriyle, müzik sektöründe CD satışlarında %25, radyo ve televizyon müzik listelerinde %42 ve dijital satışlarda %48 pazar payına sahip olan DMC, Türkiye'nin en çok kazanan müzik şirketlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Asım Kocabıyık</span>

Asım Kocabıyık, Türk iş insanıdır.

Ülker, Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş adıyla Sabri Ülker ve Asım Ülker tarafından 22 Şubat 1944'te kurulmuş gıda üreticisi şirket. Ülker ürünlerini 100'ün üzerinde ülkeye ihraç etmektedir. Gıda sektöründe, farklı kategorilerde çok sayıda ürünleri bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasındaki 108. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şok (market)</span> Türk market zinciri

ŞOK Marketler Ticaret A.Ş., Türkiye merkezli bir indirim marketleri zinciridir. Şirket, 1995 yılında Migros tarafından kurulmuş olup Ağustos 2011 tarihinde Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Girişim liderliğinde bir konsorsiyum tarafından satın alındı. Şirketin merkezi İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tekfen Holding</span>

Tekfen Holding, İstanbul merkezli holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Milupa</span> Bir gıda şirketi

Milupa, Alman markası Nutricia tarafından üretilen bebek maması ürünleridir. 2007'den bu yana Danone şirketler grubunun bir parçası olmuştur.

Asım Ülker Türk iş insanıdır. Ülker şirketinin kurucusudur.