İçeriğe atla

Sabit Fikir

Sabit Fikir
EditörGökçe Gündüç
KategorilerSüreli yayın
SıklıkAylık
YayımcıDoğan Müzik Kitap Mağazacılık ve Pazarlama A.Ş.
İlk sayı2009
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Websitehttp://www.sabitfikir.com/
ISSN1300-4425

Sabit Fikir, 2009 yılında yalnızca internette, 2011 yılında ise basılı olarak yayımlanmaya başlanan güncel edebiyat dergisidir. Dergi, internet üzerinden kitap satışı yapan Idefix şirketince yayımlanmaktadır. Derginin genel yayın yönetmenliğini 2010-2014 yılları arasında Elif Bereketli,[1] 2014-2018 yılları arasında Ceyhan Usanmaz ve şu anda da Mustafa Akar devam ettirmektedir.

İçeriği

Sabit Fikir, gerek görsel dili, gerekse güncel toplumsal ve siyasi gelişmelere dair bakış açısıyla, kısa sürede adı sayılan dergiler arasına adını yazdırmıştır. Sabit Fikir'in yazar kadrosunda, Ömer Türkeş, Murat Gülsoy, Kaya Genç, Küçük İskender ve Haydar Ergülen gibi isimler vardır. Sabit Fikir'in, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu Blogspot Yasakları, Sosyal Medya ve Edebiyat, Türkiye'de Kitap Yasaklarının Tarihi konulu araştırma çalışmaları ses getirmiştir.[2] Dergi her hafta düzenli olarak bir Düşünce Özgürlüğü Bülteni hazırlamaktadır.

Sabit Fikir, 2012 Grafik Ürünler Ödülleri'nde, süreli yayınlar kategorisinde, görsel tasarımı sebebiyle ikincilikle ödüllendirilmiştir.

Etkinlikleri

Sabit Fikir ayrıca, İstanbul Modern'de düzenlenen ve Murathan Mungan, Hakan Günday, Elif Şafak, Küçük İskender, Sema Kaygusuz, Emrah Serbes, Latife Tekin, Cemil Kavukçu, Enis Batur, Hakan Bıçakcı, Füruzan, Selim İleri[3] ve Yekta Kopan'ın konuk olduğu Sözünü Sakınmadan konuşmalarını da düzenlemiştir.[4] Bu konuşmalarda Semih Gümüş ve Ömer Türkeş, konuk yazarlara cesur sorular yöneltmişlerdir ve etkinlik yoğun ilgiye sahne olmuştur.

Kaynakça

  1. ^ "Sabit Fikir: Bu edebiyat dergisi çok eğlenceli!". Cafe Ruj. 14 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2012. 
  2. ^ "Halkın Ar ve Haya Duygularının Bekçileri". Milliyet. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  3. ^ "Selim İleri Sözünü Sakınmadan'da". NTV. Erişim tarihi: 14 Haziran 2012. 
  4. ^ "Sözünü Sakınmadan". İstanbul Modern. 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer Seyfettin</span> Türk yazar

Ömer Seyfettin, Türk yazar, şair, asker ve öğretmen. Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarındandır. Türk kısa hikâyeciliğinin kurucu ismi, ayrıca edebiyatta Türkçülük akımının kurucularından olup, Türkçede yalınlaşmanın savunucuları arasındadır.

Nesir ya da düzyazı, edebiyatta bulunan bir sanattır. Dil kurallarından başka hiçbir ölçüye bağlı olmayan düz ve tabu anlatma yolu.

<span class="mw-page-title-main">Kabardeyce</span> Türkiye, Ürdün, İsrail ve Rusyada konuşulan bir Kuzeybatı Kafkas dili

Kabardeyce, Kabardey Çerkesçesi veya Doğu Çerkesçesi, çoğunluğu Kabartay-Balkarya'da yaşayan Kabardeylerin ve Besleneylerin konuştuğu Çerkes dilleri grubundan bir dildir. Adigece ile karşılıklı anlaşılabilirlik düzeyi yüksektir. Kabardeyce, Rusya'ya bağlı Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes cumhuriyetlerinde kullanılan resmî diller arasındadır. Bunun dışında Suriye, Ürdün, Türkiye ve Rusya'daki Krasnodar ve Stavropol Kraylarında konuşulmaktadır. Kabardeyceyi 1 milyon civarında insanın konuştuğu tahmin edilmektedir. Kabardeyce 1924 öncesinde Arap alfabesini, 1924-1936 arası Latin alfabesini kullanmıştır. 1936'dan beri Kiril alfabesini kullanmaktadır. Kaberdeyce, diğer tüm Kuzeybatı Kafkas dilleri gibi karışık bir dilbilgisi sistemine sahiptir. Kabardeycenin dört ana lehçesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

<i>Mostar</i> (dergi)

Mostar, aylık kültür ve aktüalite dergisi. Yayın hayatına Mart 2005 tarihininde başladı. Aylık yayımlanıyor. Kültür ve aktüalite konularında gündeme dair yazılarının yanında Görsel Hafıza, Tarih, Düşünce, Edebiyat, Kitap ve Sinema bölümleri de bulunuyor.

Türk Dili, Türk Dil Kurumunun Ekim 1951'den beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisi.

Basın-yayın, günlük dilde radyo, televizyon, gazete, dergi gibi elektronik veya yazılı basın organlarını anlatmak için kullanılan bir terimdir.

Töre 1969-1985 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık fikir ve sanat dergisidir.

Cemil Kavukçu, Türk hikâye yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayfer Tunç</span> Türk öykücü ve romancı

Ayfer Tunç, Türk yazar, editör ve senarist.

Derman İskender Över veya bilinen adıyla Küçük İskender, Türk şair, eleştirmen ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Erdal Öz Edebiyat Ödülü</span> Türkiyede edebiyat ödülü

Erdal Öz Edebiyat Ödülü, Erdal Öz'ün anısını yaşatmak için ailesi ve Can Yayınları tarafından her yıl bir şair ya da yazara verilen edebiyat ödülü.

Heves, Türkiye'de 2003-2010 yılları arasında yayımlanan üç aylık şiir ve eleştiri dergisi. İlk 9 sayısı Mehmet Öztek ve Ali Özgür Özkarcı tarafından yayımlanan Adana çıkışlı dergi, daha sonraki sayılarında Ömer Şişman'ın da katılımıyla üç ayda bir yayımlandı. Dergi 11. sayısından itibaren Pan Yayıncılık aracılığıyla gene bu üç ismin editörlüğünde, bu kez İstanbul'da yayımlanmaya devam etti. 26. sayısıyla Ağustos 2010 tarihinde yayın hayatına son vermiştir. Kasım 2003’ten bu yana yayımlanan dergide, 26 sayıya ulaşan toplamda 552 yerli, 36 çeviri şiir; 87 yerli, 17 çeviri yazı; 16 söyleşi, 1 oturum, 96’sı Osman Konuk’un olmak üzere 107 Küllük/Pano maddesi, 4 mektup, 1 hipermetin, 3 sunuş yazısı yayımlandı. Dergi, yeni kuşak şiir ve şiir eleştirisine getirdiği yeniliklerle 2000'li yılların başında Türk şiirine önemli bir alan yarattı.

<i>Olacak O Kadar</i> Levent Kırca yapımı Türk kara mizah ve skeç programı

Olacak O Kadar, Levent Kırca'nın oluşturduğu ve oyuncu kadrosunun başında bulunduğu, 22 yıl boyunca çeşitli Türk televizyon kanallarında yayınlanan ve halkın sorunlarını anlatan bir eleştirel güldürü türündeki televizyon programıdır.

Hakan Şarkdemir, İstanbul Türk şair, yazar, editör, illüstratör.

<i>Kestane Kıranında Kadınlar</i>

Kestane Kıranında Kadınlar, Tahir Musa Ceylan'ın 2008 yılında Kanat Kitap tarafından yayınlanmış olan ikinci romanı. Kitapta 19. yüzyılın sonuyla 20. yüzyılın başında var olma mücadelesi sürdüren köylü bir ailenin öyküsü epik bir dille anlatılmıştır. Başkahraman Zeliha'nın şahsında insanın yok olmaya karşı direnişinin ve gücündeki sonsuzluğu ifade edişinin sıra dışı bir örneği verilmiştir. Arka planda Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü, Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş savaşları, Cumhuriyet'in ilk yılları aktarılmıştır.Kestane Kıranında Kadınlar, I. Dünya Savaşı ve Osmanlının son dönemini de kapsayarak Cumhuriyetin ilk yıllarını da içine alan bir romandır. Kitap Zarifoğulları ailesi ekseninde geçerek gerek dönem sorunları gerek köy yaşamı hakkında geniş bir perspektiftedir Kitap zaman zaman yerel sözcüklerin de geçtiği zengin bir dil ve anlatımın gücünü arttıran metaforlar taşımaktadır. Büyülü gerçekçilik tarzına yaklaşan ve roman-içi evreni büyütmek için farklı dünyaları birbirine bağlayan anlatım, sayfadan sayfaya öyküyü dokuyarak sürer.

<i>İskender</i> (roman) Elif Şafak romanı

İskender, bir Elif Şafak romanı. Temmuz 2011'de Doğan Kitap tarafından yayımlandı. İngilizce olarak yazılan roman, Türkçeye Omca Korugan tarafından çevrildi. Diğer romanlarında olduğu gibi bunda da Şafak, tasavvufa bir alt damar olarak yer verdi ve İskender'i, önceki çalışmalarına göre edebi olarak çok daha "olgun bir ses" olarak yorumladı.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi</span> Edebiyat fakültesi

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi veya kısaca HÜEF; Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim veren 16 fakülteden bir tanesidir. Beytepe Kampüsü'nde, birkaç bloktan oluşan büyük bir binada konumlanmıştır.

Gmag, Türkiye'nin ilk eşcinsel magazin dergisidir.

<i>Molla Nasreddin</i> Azerbeycanda yayımlanan karakitürcü dergi (1875-1908)

Molla Nasreddin, 20. yüzyıl başında Celil Memmedguluzade editörlüğünde Azerbaycan Türkçesi ile yayımlanan haftalık siyasi mizah dergisi.