İçeriğe atla

Sabin Han

Sabin
Сабин
Tuna Bulgar Hanı
Hüküm süresi765-766
Önce gelenTelets
Sonra gelenUmar
HanedanVokil

Sabin ya da Savin (Bulgarca: Сабин), 765-766 yılları arasında hüküm süren Vokil sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.

765'te Telets'in öldürülmesinden sonra tahta çıktı ve Bulgar soylularının Bizans İmparatorluğu ile uzlaşmak isteyen kesiminin temsilcisi oldu. İmparator V. Konstantinos'a gizlice elçiler gönderdiğinin ortaya çıkmasının ardından askerî birlikler arasında "anlaşma hükümlerinin Bulgarları köleleştireceği" gerekçesiyle çıkan bir isyan sonucu tahttan indirildi.[1] Bunun üzerine, önce Bizans egemenliğindeki Mesembria'ya (Nesebar), oradan da Konstantinopolis'e kaçtı.[2] 768'de V. Konstantinos'un Bulgar Hanı Pagan ile yaptığı barış müzakerelerine katılsa da imparator üzerinde etki sahibi olamadı ve kalan hayatını sürgünde geçirdi.

Kaynakça

  1. ^ Божилов, Иван & Гюзелев, Васил, "Глава пета. Вътрешнополитическата криза в Българското ханство и опитите за нейното преодоляване през втората половина на VIII век" 6 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.[1] 23 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Вж. История на Средновековна България VII-XIV век, Т.1 26 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., С., Изд. къща „Анубис". 1999, с. 116. ISBN 978-954-426-718-6
  2. ^ Димитър Ангелов, Въпросът за политическите емигранти в отношенията между Византия и средновековна България // В: Античная древность и средние века. — Вып. 10. — 1973. — c. 112
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Telets

Tuna Bulgar Hanı

765 - 766
Sonra gelen:
Umar

İlgili Araştırma Makaleleri

Telets, 762-765 yılları arasında hüküm süren Tuna Bulgar Devleti hanı. Telets Han, 3 yıl iktidarda kalmasına karşın, Ugayin sülalesinden tahta geçen ilk hükümdar olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Telerig</span>

Теlerig, 768-777 yılları arasında hüküm süren Tuna Bulgar Devleti hanı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Bulgar İmparatorluğu</span> 12-14. yüzyıllar arasında hüküm sürmüş Bulgar devleti.

İkinci Bulgar İmparatorluğu, 1185 ile 1396 yılları arasında var olmuş Bulgar devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Süleymanköy Yazıtı</span>

Süleymanköy Yazıtı, Bulgar Hanı Omurtag zamanından kalma bir Bulgar epigrafik anıttır. Sechishte, Yeni Pazar köyünde bulunur. Yazıt, 815 yılında Omurtag Han ile Bizans İmparatoru V. Leon arasında imzalanan 30 yıllık barış antlaşmasının şartlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Setina Muharebesi</span>

Setina Muharebesi, Bulgar ve Bizans orduları arasında modern Yunanistan'ın kuzeyinde Setina'da (Skopos) 1017 Sonbaharında gerçekleşmiştir. Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Manastır (Bitola) Muharebesi Bitola, yakınlarında Bulgar topraklarında, voyvoda Ivats komutasında Bulgar ordusu ile stratigos Georgios Gonitsiatis komutasında Bizans ordusu arasında gerçekleşmiştir. Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki son açık savaşlardan biriydi. Bulgarlar galip gelmişti ve Bizans İmparatoru II. Basileios, dış duvarları Bizanslılar tarafından zaten tahrip edilmiş olan Bulgar başkenti Ohri'den çekilmek zorunda kaldı. Ancak Bulgar zaferi, Bulgaristan'ın Bizans egemenliğine girmesini ancak 1018 yılına erteledi.

<span class="mw-page-title-main">Sperkhios Muharebesi</span>

Sperkhios Muharebesi 997 yılında orta Yunanistan'da Lamya şehri yakınında Sperkhios Nehri kıyılarında gerçekleşmiştir. Bir önceki yıl Yunanistan'ın güneyine ilerlemiş Çar Samuil komutasındaki Bulgar ordusu ile general Nikiforos Uranos komutasındaki Bizans ordusu arasındaki bir muharebedir. Bizans zaferi neredeyse Bulgar ordusunun tamamını yok etmiş, güney Balkanlar ve Yunanistan'daki akınları sona erdirmiştir. Muharebenin ana kaynağı dönemin Bizans imparatoru II. Basileios'un hayatını anlatan tarihçi İoannis Skilicis'in Tarihin Özeti adlı kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Alfatlı</span> Bulgaristanın Kırcaali ili, Eğridere ilçesine bağlı köy

Alfatlı Bulgaristan'ın güneyinde bir köydür. Kırcaali'nin, Eğridere (Ardino) ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Boris</span>

II. Boris 969'dan 977'ye dek hüküm sürmüş olan Bulgaristan imparatoru (çar).971'den itibaren ömrünün geri kalanını Bizans esaretinde geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Krum hanedanı</span>

Krum hanedanlığı, Bulgaristan Hanı Krum (803-814) tarafından kurulan ve 803 ve 991 yılları arasında Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun hükümdarlarını temsil eden kraliyet ve daha sonra imparatorluk ailesini ifade eder. Bulgar tarihinin, en büyük toprak genişliğine ulaştı ve altın kültür ve edebiyat çağını tetiklemiştir. Kral Simeon'un döneminde Altın Çağlarını yaşamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Trayan Boğazı Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Trayan Boğazı Muharebesi 986 yılında Bizans ve Bulgar kuvvetleri arasında bir savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Belasitsa Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Belasitsa Muharebesi 29 Temmuz 1014'te Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bu, Bizans İmparatoru II. Basileios ile Bulgar İmparatoru Samuil arasında 10. yüzyılın sonlarında ve 11. yüzyılın başlarında yaklaşık yarım yüzyıl süren mücadelenin sonucuydu. Sonuç, kesin bir Bizans zaferiydi.

Strumitsa Muharebesi Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu kuvvetleri arasında Ağustos 1014'te Kuzey Makedonya'nın Strumica şehri yakınlarında meydana gelmiştir. İmparator Samuil'in oğlu Gavril Radomir komutasında Bulgar kuvvetleri, muharebede ölen Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasında Bizans kuvvetlerini mağlup etmişlerdir. Valisinin ölümünden sonra Bizans İmparatoru II. Basileios, Bulgaristan'dan geri çekilmek zorunda kaldı ve son Belasitsa Muharebesi'ndeki başarısından yararlanamadı.

Nisan 2021 Bulgaristan parlamento seçimleri 4 Nisan 2021 tarihinde Bulgaristan'da yapılmış parlamento seçimidir. Seçimin yapılacağı tarihi Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ilk önce 28 Mart 2021 olarak açıklamıştır ancak daha sonra ise seçim tarihinin 4 Nisan 2021 olarak değiştirildiğini açıklamıştır.

Pagan, 767-768 yılları arasında hüküm süren Vokil sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.

Kormesiy, 721-738 yılları arasında hüküm süren Dulo sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.

Vineh, 756-761 yılları arasında hüküm süren Vokil sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.

II. İvan, 1298-1299 yılları arasında hüküm süren İkinci Bulgar İmparatorluğu çarı.

Kreta Muharebesi, 1009 yılında Selanik'in doğusundaki Kreta köyü yakınlarında meydana gelmiştir. Bulgar başkenti Preslav'ın 971 yılında Bizanslıların eline geçmesinden bu yana iki imparatorluk arasında sürekli bir savaş hali yaşanmıştır. 976'dan itibaren Bulgar soylusu ve daha sonra İmparator Samuil, Bizanslılara karşı başarılı bir şekilde savaşmış ancak 11. yüzyılın başından itibaren talih Bizans'ın lehine dönmüş ve Bizans, önceki büyük kayıplarından kurtulmuştur. 1002'den itibaren II. Basileios, Bulgaristan'a karşı her yıl seferler düzenlemiş ve birçok şehri ele geçirmiştir. 1009 yılında Bizanslılar Selanik'in doğusunda Bulgar ordusuyla karşılaştılar. Muharebenin kendisi hakkında pek fazla bilgi olmasa da Bizans'ın zaferi ile sonuçlanmıştır. Beş yıl sonra Bizanslılar, Belasitsa'da Bulgar ordusunu kesin bir şekilde yenmişler ve 1018'de ülke II. Basileios tarafından tamamen fethedilmiştir.

Selanik Muharebesi 1014 yazında, aynı dönemde Kuzey Yunanistan'da bulunan Selanik kenti yakınlarında Bulgar ve Bizans İmparatorlukları arasında yaşanan bir muharebedir. Nestoritsa komutasındaki Bulgar ordusu, Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasındaki Bizanslılar tarafından bozguna uğratılmış ve Belasitsa ile Ográzhden dağları arasındaki Bulgar surlarına saldıran Bizans'ın ana kuvvetlerini saptıramamıştır.