İçeriğe atla

Sabahat Emir

Sabahat Emir
Doğum1943
Manisa
VatandaşlıkTürkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi
MeslekŞair

Sabahat Emir (d. 1943, Kula, Manisa), Türk eğitimci ve şair.[1]

Hisarcılar akımının temsilcilerinden biridir. Aynı zamanda, Tiyatro ve Televizyon Yazarları Derneği üyesidir.

Kariyeri

İstanbul Kız Lisesi'nden mezun olan Emir, 1966'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. 1966-1970 yılları arasında Türkçe öğretmenliği, 1975-1976 yılları arasında Millî Eğitim Basımevi Müdür Yardımcılığı ve sonra da İstanbul Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü görevlerinde bulundu. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı ve 1998'de bu kurumdan emekli oldu.

Yazı haaytına lise yıllarında yazdığı şiir ve oyun denemeleriyle başlayan Emir'in ilk hikâye kitabı üniversite öğrencisiyken çıktı. Geceyle Gelen hikâyesi ile 1977 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfı Jüri Özel Ödülü'nü kazanırken aynı vakfın Sadeleştirme Ödülü'nü iki yıl sonra Cenupta Türkmen Oymakları çalışması ile kazandı. Ayrıca, Emir Yayınları'nı kurarak orta dereceli okullar için yardımcı ders kitapları hazırladı.

Kaynakça

  1. ^ İhsan Işık, (Ed.) (2007). "EMİR, Sabahat". Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi. 3. Cilt (2. bas.). Ankara: Elvan Yayınları. s. 1177. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cemil Meriç</span> Türk yazar, çevirmen ve düşünür

Hüseyin Cemil Meriç, Türk yazar, çevirmen, düşünür ve sosyolog.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

Sina Akşin, Türk tarih profesörü ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Çelik</span> Türk politikacı

Hüseyin Çelik, Kürt ve Arap kökenli Türk siyasetçi, akademisyen ve yazar. 58. Hükûmette Kültür Bakanı, 59. Hükûmette Millî Eğitim Bakanı, TBMM 22 ve 23. Dönem AK Parti Van, 24. Dönem Gaziantep milletvekillerindendir. 21. Dönem'de Doğru Yol Partisinden Van Milletvekili seçilmiştir.

Beşir Ayvazoğlu, edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Hüsnü Dağlarca</span> Türk şair

Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk şair. 2007 yılına kadar yayınlanmış 60'tan fazla şiir koleksiyonuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en üretken Türk şairlerinden birisi olan Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede adaylardan birisi olduğu 50 yıllık İsveç Akademisi arşivlerinin 2022'de kamuoyuna açılması ile ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şaik Gökyay</span> Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen (1902 - 1994)

Orhan Şaik Gökyay, Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen.

Can Yayınları, Erdal Öz tarafından 1981'de kurulan yayınevi. Kuruluşundan bu yana çocuk ve kültür&edebiyat kitapları yayımlamaktadır. Türk Edebiyatı, Çağdaş Dünya Edebiyatı, Klasikler, Modern Klasikler dizileri dışında çocuk kitapları, şiir, öykü, roman, biyografi ve denemeler yayınevinin yayınclık alanıdır. Günümüzde Can Öz tarafından yönetilen yayınevinin merkezi Galatasaray'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Tekin Gönenç</span>

Tekin Gönenç, Türk şair ve yazardır.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Berfe</span> Önceleri İkinci Yeninin, sonradan halk şiirinin yolundan giden ve 1960 kuşağı şairleri arasında sayılan Türk şair ve yazar

Süreyya Berfe, Türk şair ve yazar. 1965'e kadar gerçek adı olan Süreyya Kanıpak'ı kullandı. Daha sonra soyadını değiştirmeye karar verdi ve Cemal Süreya'nın önerisiyle Berfe soyadını aldı. Süreyya Berfe adını kullanmaya başladı. Önceleri İkinci Yeni akımı içinde yer aldıysa da, sonradan halk şiirinin yolundan giden başka arayışlara yöneldi. 1960 kuşağı şairleri arasında sayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Yüksel</span> Türk tiyatro eleştirmeni, yazar, akademisyen, çevirmen

Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, Türk tiyatro eleştirmeni, yazar, akademisyen, çevirmen.

Gökhan Akçiçek, Türk şair ve yazar.

Yahya Akengin, Türk şair ve yazardır. Hisarcılar akımının temsilcilerinden biridir.

Fatma Müjgân Cunbur, Türk kütüphaneci ve edebiyat araştırmacısı. Bazı kitap ve yazılarında "Müjde Nasiboğlu" ve "Salim Şehidoğlu" imzalarını kullanmıştır. Genel olarak Türk Edebiyatı ve kültürü konularında yaptığı inceleme ve bibliyografya çalışmalarıyla tanınmıştır.

Sabahattin Engin, Türk eğitimci ve oyun yazarı. Hisarcılar akımının temsilcilerinden biridir.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.

Zeynep Birsel Oral,, Türk yazar, gazeteci, tiyatro eleştirmeni.

Leman Şenalp, Türk kütüphaneci.