İçeriğe atla

Sabah Fahri

Sabah Fahri
صباح فخري
DoğumSabahaddin Ebu Kavs
صباح الدين أبو قوس

2 Mayıs 1933
Halep, Suriye Cumhuriyeti
(Fransız mandası)
Ölüm2 Kasım 2021 (88 yaşında)
Şam
Başladığı yerArap
TarzlarArap müziği, Arabesk
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar1965-2010
Resmî sitehttp://www.sabahfakhri.org/

Sabah Fahri (Arapça: صباح فخري), (d. 2 Mayıs 1933 – ö. 2 Kasım 2021) 20. yüzyılın önde gelen Arap şarkıcısı.

Yaşamı

Sabah Fahri veya doğum adıyla Sabah Ebu Kavs, 2 Mayıs 1933 tarihinde, o dönemde Fransız mandası altındaki Suriye'nin Halep şehrinde doğdu. Halep Arap Müziği Akademisi'ni bitiren sanatçı daha sonra Şam Akademisi'ne girerek buradaki eğitimini de 1948 senesinde tamamladı.

Sanat Hayatı

Aynı zamanda Suriye milliyetçisi olan hocası Fahri el-Barudi tarafından kendisine Fahri adı verildi. Böylece sahne adı olarak Sabah Fahri'yi kullanmaya başladı. Hocası aynı zamanda İtalya'ya gitmek yerine Suriye'de kalarak sanatını geliştirmesini telkin etti. Suriye Arap kültüründen yetiştiği gerekçesiyle mısır'da ve bilhassa Kahire'de eğitim görmeyi reddetmiştir. 1948 senesinde Şam'daki Başkanlık Sarayı'nda Suriye Devlet Başkanı Şükri el-Kuvvetli ve Suriye Başbakanı Cemil Merdam Bey önündeki icrası ilk sahne tecrübeleri arasında gösterilmektedir. Geleneksel Arap müziğinin önde gelen temsilcilerindendir. Özellikle Suriye ve Halep merkezli parçalar ve müzik formları, örneğin Kudud Halebiye (قدود حلبية) ve Muvaşşah (موشح ) tarzlarında bilinen önemli sanatçılardan biridir.

Ünün sadece Suriye veya Arap dünyası ile sınırlı kalmayan Fahri, özellikle Avrupa, Amerika, Avustralya ve Asya'nın önemli şehirlerinde konserler vermiştir. Venezuela'nın başkenti Karakas'ta verdiği ve 10 saat süreyle kesintisiz şarkı söylemesiyle bir rekor kırmıştır.[1] Bir diğer kaynakj ise sürenin 12 saat olduğunu söylemektedir.[2] Ayrıca 1998 senesinde sanatçılara özel toplanan Suriye Meclisine katılan bir günlük meclis üyelerinden birisidir.[3] 1978 senesinde Şam Arap Müziği Altın Madalyası ile ödüllendirilmiştir.[4] 2007 senesinde ise Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından Suriye sanat hayatına katkılarından dolayı Yüksek Derece Suriye Liyakat Nişanı ile ödüllendirilmiştir.[5]

Cezayirli ünlü isim Varda el-Cezayiriye ile birlikte bazı filmlerde de oynamıştır.[6] Sahne gösterisinde seyircisiyle karşılıklı etkileşime önem veren Fahri, sahne düzenlemelerine, ışık ve ses düzenine ve ona eşlik edecek sazlara önem vermektedir. Sahnede ışıkların yalnızca kendi üzerinde olmasıyla eserin müziğine, güftenin içeriğine seyircilerin daha iyi odaklanacağını belirten sanatçı, böylece seyircilerin sahnedeki sanatçının üretkenliğine katkı sağlayabileceğini öne sürmektedir. Sabah Fahri, aynı zamanda Türkiye'deki arabesk müziğin oluşumunda örnek alınan isimlerden biri olmuştur.

Önemli Parçaları

Parça AdıArapça yazımıTürk Müziği'ndeki Muadili
Kadduk El Meyyasقدك المياسAda Sahillerinde Bekliyorum (Bestecisi: Musullu Hafız Şaşı Osman Efendi )
İbaat li Cevatابعتلي جواب
Ya Mal El Şamيامال الشام
Habibi ale ed-Dunyaحبيبي على الدنيا
Hamrat el-Hubخمرة الحب
Kul lil Melihaقل للمليحة
إن تجودي فصليني

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2016. 
  2. ^ "Sabah Fahri - Las Vegas konseri". 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2016. 
  3. ^ "Suriye Meclisi üyeleri (İngilizce)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2016. 
  4. ^ "Biyografisi". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zeki Müren</span> Türk müzik sanatçısı (1931–1996)

Zeki Müren, Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, oyuncu ve şair. "Sanat Güneşi" ve "Paşa" olarak anılan Müren, klasik Türk müziğinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilir. Sanata olan katkılarından dolayı 1991'de "Devlet Sanatçısı" ünvanıyla ödüllendirilmiştir. Türkiye'de verilmeye başlanan Altın Plak Ödülü'nün de ilk sahibi olan sanatçı, müzik yaşantısı boyunca altı yüzü aşkın plak ve kaset doldurmuş, üç yüzü aşkın şarkı bestelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şam</span> Suriyenin başkenti

Şam veya Dimaşk, Suriye'nin başkentidir. Ayrıca, Şam Valiliğinin ve Rif Şam Valiliği'nin de idari başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Ajda Pekkan</span> Türk şarkıcı

Ayşe Ajda Pekkan, Türk şarkıcı. 1970'lerden bu yana "Süperstar" lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri hâline geldi. Güncel tuttuğu müzikal tarzı sayesinde 50 yılı aşkın bir süre popülerliğini korudu ve kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ersoy</span> Türk ses sanatçısı

Bülent Ersoy, Türk sanat müziği şarkıcısı. Sanatçı "Diva" lâkabıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Halep</span> Suriyede bir şehir

Halep, Suriye'de bir şehirdir. Halep merkezinin 2007 nüfusu 1,7 milyon civarında olup, Halep'e bağlı olan yerleşim yerleri ile toplam nüfusu 4.393.000 'dir. Halep Arapçada ve diğer bazı Sami dillerinde süt veren demektir. Halep ilinin de merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Feyruz</span> Lübnanlı müzisyen

Feyruz, asıl adıyla Nouhad Haddad, Lübnanlı şarkıcı. Mardinli Wadi Haddad ile Lübnanlı Süryani-Maruni Liza Alboustani'nin ilk kızı olarak 21 Kasım 1935'te Jabal Alarz'da doğdu. Ailesi Süryani ortodoks Hristiyandır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmenleri</span> Etnik grup

Suriye Türkmenleri ya da Suriye Türkleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Anne-Marie David</span> Fransız şarkıcı (d. 1952)

Anne-Marie David, Fransız şarkıcı.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

Lena Şamamyan Ermeni asıllı Suriyeli müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Silahlı Kuvvetleri</span> Suriyenin silahlı birliklerinin genel adı

Suriye Silahlı Kuvvetleri, Suriye'yi karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan ordu. Suriye ordusu, Suriye Kara Kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetleri, Suriye Deniz Kuvvetleri, Suriye Hava Savunma Kuvvetleri ve ayrıca paramiliter Ulusal Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İslami Cephe</span> Silahlı Suriye muhalefetinden oluşan bir koalisyon

İslami Cephe, Suriye'de 22 Ekim 2013 tarihinde yedi grubun birleşmesiyle oluşan muhalif bir gruptur.

Nureddin Zengi Hareketi, Suriye'nin Halep bölgesinde faaliyet gösteren bir muhalif gruptur. 2014 itibarıyla Halep'teki en büyük muhalif gruplardan biri olduğu belirtilmiştir. Grup, ismini Halep'te Haçlılara karşı savaşmış Oğuz Türkmenlerinden Zengilerin lideri Nureddin Mahmud Zengi'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Fityan</span>

Muhammed Fityan, ney ve kaval ustalığıyla tanınan Suriyeli müzisyen ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Halep Devleti</span> Fransız Suriye Mandasındaki eski devlet

Halep Eyaleti San Remo Konferansı ve Kral I. Faysal'ın Suriye'deki kısa ömürlü monarşisinin çöküşünü takiben, Fransa'nın Levant Yüksek Komiseri General Henri Gouraud tarafından Suriye'nin Fransız Mandası'nda kurulan beş devletten biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Devleti</span> 1925ten 1930a kadar Fransız manda bölgesi

Suriye Devleti, Halep Devleti ile Şam Devleti'ni birleştiren 5 Aralık 1924 tarihli kararname - 1 Ocak 1925 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere - ile oluşturulan bir Fransız Manda devletiydi. Halep Devleti, Şam Devleti ve Nusayri Devleti için merkezi bir meclis sağlayarak oluşturulan Suriye Federasyonu'nun (1922-1924) halefiydi. Nusayri Devleti, Suriye Devleti'ne katılmadı.

<span class="mw-page-title-main">Emin el-Hafız</span> Suriye Arap Cumhuriyeti 3. Cumhurbaşkanı

Emin el-Hafız Suriyeli politikacı, asker. Baas Partisi üyesi olan Hafız, 27 Temmuz 1963 - 23 Şubat 1966 tarhileri arasında Suriye devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Memmedova</span> Azərbaycanlı müzisyen ve  İlk Azerbaycanlı bayan profesyonel şarkıcı

Şevket Hasan kızı Memmedova, Azeri şarkıcı, oyuncu, kadın soprano ve opera sanatçısıdır. İlk Azeri profesyonel kadın şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Suriye İsyanı</span> Suriye ve Lübnan Mandasındaki Fransız yönetimine karşı 1925-27 ayaklanması

Büyük Suriye İsyanı, 1925 İsyanı veya Büyük Suriye Devrimi, 1925 ile 1927 yılları arasında Suriye Devleti ve Büyük Lübnan genelinde yaşanan genel bir ayaklanmadır. Önde gelen isyancı güçler, Sünni, Dürzi, Alevi ve Hristiyan grupların katıldığı güney Suriye'deki Cebel el-Dürzi Devleti savaşçılarından oluşuyordu. Ortak amaç, I. Dünya Savaşı'nın ardından Türk yönetiminden Fransız yönetimine geçen yeni manda bölgelerindeki Fransız egemenliğine son vermekti.