İçeriğe atla

Saatlerin Litürjisi

Heiligenkreuz Manastırı'nda Saatler Litürjisi ile dua eden sistersisyen (sarnıç) keşişleri

Saatlerin Litürjisi (Latince : Liturgia Horarum ) veya İlahî Görev (Latince: Officium Divinum ) veya diğer bir adıyla Opus Dei (Tanrı'nın İşi); kanonik saatleri kapsayan bir dizi Katolik duasıdır. [a] Kendisinden genellikle Latin Kilisesi'nin [b] Katolik dua kitabı olarak da söz edilir. Saatlerin Litürjisi, her günün saatlerini (dua/namaz vakitlerini) belirler ve "günü kutsanmış kılan" bir dua zinciri (dizini) oluşturur.[4] "Saatlerin Litürjileri" terimi, İkinci Vatikan Konsili'nden önce hem Hristiyan Doğu'da hem de Hristiyan Batı'da - özellikle de Latin litürjik ayinlerinde - kanonik saatleri tekrar zikretme uygulamalarına dönük olarak kullanılmıştır.[5] 1971'de Latin Kilisesi tarafından terim resmî ilan edilmiştir.[6] 1971'den önce Latin Kilisesi'nde bu kitabın resmî adı Breviarium Romanum'du ve içeriği de biraz farklıydı. İlk 1568'de basılmış olup 1962 yılına değin içeriğinde farklı farklı değişiklikler yapıldı.

Saatlerin Litürjisi, aynı diğer birçok kanonik saat(te okunanlar) gibi, ilahilerle harmanlanmış mezmurlarları, metinleri, diğer duaları ve ilahileri ve sabit namaz vakitlerinde okunan antifonları içermektedir.[7] Katolik ayiniyle birlikte, Kilise'nin halka açık ayinlerinden birini oluşturur. Batıdaki ve Doğudaki Hristiyanlar (Latin Katolik, Doğu Katolik, Doğu Ortodoks, Oryantal Ortodoks, Doğu Süryani/Asur Kilisesi, Lüterci, Anglikan ve diğer bazı Protestan kiliseleri de dahil olmak üzere ) kanonik saatleri farklı biçimlerde ve farklı adlar altında kutlarlar. İlahî Görev'in ilahisi veya okunması, kutsanmış yaşam içinde duanın temelini oluşturur; bazı manastır veya dilenci tarikatları, Saatlerin Litürjisi ve daha da eski olan Roma Katolik Dua Kitabı'nın kendi tarikatlarına uyacak şekilde takliplerini üretmişlerdir.[2]

İlahî Görev Duası, rahipler ve rahip olmaya niyetlenmiş diyakozlar tarafından okunması zorunlu bir duadır. Zaten diyakoz olan ve diyakoz olarak kalmak isteyenler ise sadece bir bölümünü okumakla mükelleftir.[8][9] Dini kurumların anayasaları, üyelerini genellikle hiç değilse bazı bölümleri kutlamaya ve bazı durumlarda bunu müşterek (korolar hâlinde okuyarak) yapmaya zorlar.[10] Kutsanmış bakireler, kutsama ayini ile birlikte saatlerin litürjilerini kutlama (okuma) görevini üstlenirler.[11] Latin Kilisesi'nin içindeki lâikatlar, "ilahî görevi ya papazlarla, ya kendi aralarında ya da bireysel olarak okumaya teşvik" edilirler. Ancak bunu yapmaları için herhangi bir zorunluluk yoktur. Lâikatlar (yani ruhban sınıfından olmayanlar), kendilerini Saatlerin Litürjisini veya bir bölümünü şahsî bir yeminle dua etmeye mecbur edebilirler.[12]

Roma Ayini'nin Saatlerin Litürjisi Kitabı'nın tümünün şu anki mevcut resmî hâli, 1971'de Latince Liturgia Horarum adıyla basılan ilk dört cilttir. Kısa bir süre sonra kitabın İngilizce ve diğer (yerel) dillerdeki tercümeleri üretildi ve Piskoposlar Konferansı tarafından resmî kabul edildiler. Öncelikle İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerindeki Katoliklere ithaf edilmek üzere, 1974'te Kutsal Kitap okumaları için farklı İngilizce İnciller kullanan üç ciltlik İlahî Görev kitabı yayınlandı. Yeni Amerikan İncil'inden Kutsal Yazı okumalarıyla birlikte dört ciltlik Saatlerin Litürjisi Kitabı, 1975'te Amerika Birleşik Devletleri Katolik Piskoposlar Konferansı'nın onay ve tasdikiyle yayınlandı.[13] Ceremonial of Bishops (Piskoposlar Töreni) kitabının 1989 yılındaki İngilizce çevirisi de Saatlerin Litürjisi kitabının 3. bölümüne dahildir ve bu bölümdeki açıklamalar piskoposun önderliğinde yürütülür, uygulamaya geçirilir. Büyük törenlerde edilen akşam duaları gibi.[14]

Kökeni

Roma Ayini'nin Saatlerin Litürjisi Kitabı'nın Genel Emirleri şöyle der: "Tanrı'nın halklarının aleni ve toplu duası(nın yürütülmesi) haklı olarak Kilise'nin ilk vazifelerinden biri kabul edilir. Tâ en başından, vaftiz edilenler 'havarilerin öğrettiklerine, kardeşliğe, ekmeği bölmeye ve dua etmeye sadık kaldılar (Elçilerin İşleri 2:42). Elçilerin İşleri (kitabında yazanlar), birçok kez Hristiyan cemaatinin beraber dua ettiğine şahitlik eder. İlk Kilise'nin şahitliği de, inanan fertlerin de kendilerini belirli saatlerde dua etmeye adadıklarını gösteriyor. Farklı alanlarda yapılan bu uygulama, kısa bir sürede özel zamanlarda ortaklaşa dua etmeye zemin hazırladı."[6]

İlk Hristiyanlar hakikatte Yahudilerin günün veya gecenin belirli saatlerinde dua etme/okuma uygulamasını devam ettiriyorlardı. Mezmurlarda "sabahleyin sana dua ederim",[15] "Gece yarısı kalkıp sana şükrederim";[16] "Sabah, öğlen, akşam kederimden feryat ederim"; "Seni günde yedi kez överim." gibi ifadeler bulunur. Havariler; Yahudilerin günün üçüncü, altıncı ve dokuzuncu saatlerinde ve gece yarısında dua etme âdetlerine uydular (Elçilerin İşleri 10:3, 9; 16:25; vb.) .Bu sebepledir ki, İlk Kilise zamanından beridir yedi sabit namaz vakti uygulaması öğretildi; Havari Gelenekleri'nde Hipolit, Hristiyanlara günde yedi kez "uyanırken, kandil yakılırken ,yatmadan önce, gece yarısında" ve "İsa'nın çile çektiği saatlerle ilişkili olabileceğinden günün 3, 6 ve 9. saatlerinde" dua etmelerini söyledi. ."[17][18][19][20]

O zamanların Hristiyan duası, Yahudilerin duası ile neredeyse aynı unsurlardan oluşmaktaydı. Mezmurların okunması ve zikredilmesi, Eski Ahit'in okunması, daha sonra İncillerin, Elçilerin İşleri'nin, Mektupların ve ilahilerin okumaları da eklendi. Diğer unsurlar ise yüzyıllar boyunca sonradan eklenmiştir.

Not listesi

  1. ^ The term "canonical hours" can mean either the times of day at which the different parts of the Liturgy of the Hours are to be recited or the prayers said at those times.[1] Other names in Latin liturgical rites for the Liturgy of the Hours include "Diurnal and Nocturnal Office", "Ecclesiastical Office", Cursus ecclesiasticus, or simply cursus.[2]
  2. ^ A "breviary" can also refer to the book of prayers to be said rather than the liturgy and prayers themselves.[3]

Kaynakça

  1. ^ "canonical hours". American Heritage Dictionary of the English Language (Fifth bas.). Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company. 2011. 
  2. ^ a b Catholic Encyclopedia. 
  3. ^ "breviary". American Heritage Dictionary of the English Language (Fifth bas.). Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company. 2011. 
  4. ^ "Liturgy of the Hours". 2 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2015. 
  5. ^ Br. Sam Joutras, O.S.A. (13 Kasım 2018). "Why We Pray the Liturgy of the Hours". Augustinian Vocations. 18 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 
  6. ^ a b "The General Instruction of the Liturgy of the Hours" (PDF). Congregation for Divine Worship. 1971. 3 Ekim 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 
  7. ^ Encyclopedia of Christian Education (İngilizce). Rowman & Littlefield. 2015. s. 754. ISBN 978-0-8108-8493-9. The Liturgy of the Hours, also called the Divine Hours or the Divine Office, is the historical Christian practice of fixed times throughout the day for prayer. … By the middle of the third century, Christian leaders such as Clement, Origin, Tertullian, and Cyprian made references to the importance of intervals of prayer throughout the day. They based this practice on biblical passages such as Daniel 6, the Markkan references to the hours of the events that took place on the day of Christ's crucifixion, and the Pauline exhortations to pray without ceasing. In the Apostolic Tradition (c. 215), attributed to Hippolytus, believers were exhorted to pray as soon as they rose from their beds and, if possible, to participate in this with the local church. This prayer time became known as matins or lauds. Believers were to further pray at the third, sixth, and ninth hours of the day (the "little hours"); in the evening (vespers); when they went to bed; at midnight; and once again as the cock crowed. These time frames roughly represent what was to become the long-standing Christian tradition of the liturgical horarium. 
  8. ^ "What Should Be Prayed in the Liturgy of the Hours". Eternal Word Television Network. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  9. ^ "Code of Canon Law, canon 276 §2 3º". Vatican.va. 19 Haziran 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2019. 
  10. ^ "Constitution on the Sacred Liturgy". The Holy See – Documents of Vatican II. The Holy See. 4 Aralık 1963. 1 Eylül 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2018. 
  11. ^ "'Instruction Ecclesiae Sponsae Imago' on the 'Ordo virginum', 34". Press.vatican.va. 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2022. 
  12. ^ "Catechism of the Catholic Church, 1175". Vatican.va. 20 Ekim 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2015. 
  13. ^ "Liturgy of the Hours / Divine Office / Breviary". Ewtn.com. 3 Haziran 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2013. 
  14. ^ Catholic Church; International Committee on English in the Liturgy (1989). Ceremonial of Bishops : revised by decree of the Second Vatican Council and published by the authority of Pope John Paul II. Collegeville, Minn.: Liturgical Press. ISBN 0-8146-1818-9. OCLC 20486520.  Yazar eksik |soyadı2= (yardım)
  15. ^ Together in Prayer: Learning to Love the Liturgy of the Hours. Wipf and Stock Publishers. 2004. s. 71. ISBN 978-1-59244-626-1.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  16. ^ Daily Prayer in Christian Spain. SPCK. 2000. ISBN 978-0-281-05328-5.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  17. ^ Origen (İngilizce). Wipf and Stock Publishers. 2016. s. 29. ISBN 978-1-4982-9023-4. Peterson quotes a passage from the Acts of Hipparchus and Philotheus: "In Hipparchus's house there was a specially decorated room and a cross was painted on the east wall of it. There before the image of the cross, they used to pray seven times a day … with their faces turned to the east." It is easy to see the importance of this passage when you compare it with what Origen says. The custom of turning towards the rising sun when praying had been replaced by the habit of turning towards the east wall. This we find in Origen. From the other passage we see that a cross had been painted on the wall to show which was the east. Hence the origin of the practice of hanging crucifixes on the walls of the private rooms in Christian houses. We know too that signs were put up in the Jewish synagogues to show the direction of Jerusalem, because the Jews turned that way when they said their prayers. The question of the proper way to face for prayer has always been of great importance in the East. It is worth remembering that Mohammedans pray with their faces turned towards Mecca and that one reason for the condemnation of Al Hallaj, the Mohammedan martyr, was that he refused to conform to this practice. 
  18. ^ Henry Chadwick (1993). The Early Church (İngilizce). Penguin. ISBN 978-1-101-16042-8. Hippolytus in the Apostolic Tradition directed that Christians should pray seven times a day - on rising, at the lighting of the evening lamp, at bedtime, at midnight, and also, if at home, at the third, sixth and ninth hours of the day, being hours associated with Christ's Passion. Prayers at the third, sixth, and ninth hours are similarly mentioned by Tertullian, Cyprian, Clement of Alexandria and Origen, and must have been very widely practised. These prayers were commonly associated with private Bible reading in the family.  Yazar eksik |soyadı1= (yardım)
  19. ^ The Syriac Version of the Old Testament (İngilizce). Cambridge University Press. 7 Temmuz 2005. ISBN 978-0-521-01746-6. Clement of Alexandria noted that "some fix hours for prayer, such as the third, sixth and ninth" (Stromata 7:7). Tertullian commends these hours, because of their importance (see below) in the New Testament and because their number recalls the Trinity (De Oratione 25). These hours indeed appear as designated for prayer from the earliest days of the church. Peter prayed at the sixth hour, i.e. at noon (Acts 10:9). The ninth hour is called the "hour of prayer" (Acts 3:1). This was the hour when Cornelius prayed even as a "God-fearer" attached to the Jewish community, i.e. before his conversion to Christianity. it was also the hour of Jesus' final prayer (Matt. 27:46, Mark 15:34, Luke 22:44-46). 
  20. ^ The Early Church: History and Memory (İngilizce). A&C Black. 17 Şubat 2010. s. 135. ISBN 978-0-567-16561-9. Not only the content of early Christian prayer was rooted in Jewish tradition; its daily structure too initially followed a Jewish pattern, with prayer times in the early morning, at noon and in the evening. Later (in the course of the second century), this pattern combined with another one; namely prayer times in the evening, at midnight and in the morning. As a result seven 'hours of prayer' emerged, which later became the monastic 'hours' and are still treated as 'standard' prayer times in many churches today. They are roughly equivalent to midnight, 6 a.m., 9 a.m., noon, 3 p.m., 6 p.m. and 9 p.m. Prayer positions included prostration, kneeling and standing. … Crosses made of wood or stone, or painted on walls or laid out as mosaics, were also in use, at first not directly as objections of veneration but in order to 'orientate' the direction of prayer (i.e. towards the east, Latin oriens). 

İlgili Araştırma Makaleleri

Minik Dualar Grubu, "Çocuklar için bestelenmiş dualar ve ilahilerden oluşan albümü seslendiren grup. Grup üyeleri tamamen çocuk yaştaki solistlerden oluşuyor. Ertuğrul Erkişi'nin proje yönetmenliğinde gerçekleştirilen albümlerde icra edilen eserlerin pek çoğu sanatçının kendi bestelerinden oluşuyor. İlk olarak Teşekkür Ederim Allah'ım albümü çıkaran grup, sonrasında Teşekkür Ederim Allah'ım 2 ve İngilizce olarak Thank You Very Much O Allah adlı ablümleri seslendirdiler. 2008'den sonra gruptaki anlaşmazlıklar üzerine ve grubun sevilen solistleri (büyüyünce) gruptan ayrılınca grup dağılmıştır. Fakat grup daha sonraları 2012 de bir albüm daha çıkardı. Son Albümün ismi de MDG 8 İyi Adam. Grubun tüm albümleri (şarkıları) youtube ve çeşitli platformlarda gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Câbir bin Hayyân</span> Fars bilim gıbı

Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân (Arapça: ابو موسی جابربن حیان, Latince: "Geber" ya da "Geberus"; , Batıda daha ziyâde Geber olarak tanınan, Abbâsîler döneminde yaşamış ve İslâmiyet'te fen bilimlerinin temelini atmış olan Farsî çok yönlü bir fen bilgini; simyacı, kimyacı ve eczacı; fizikçi, astronom ve astrolog; tıp ve fizik tedavi uzmanı; mühendis, coğrafyacı, filozof ve sûfi.

<span class="mw-page-title-main">Deistler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste tanınmış deistler listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi</span> Filistinde Marksist-Leninist bir siyasi parti

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) George Habaş tarafından kurulan FHKC'den ayrılan Ortodoks Hristiyan asıllı sol görüşlü Naif Havatme'nin Şubat 1969’da ayrılmasıyla kurulan Laik, Marksist-Leninist, Filistinli siyasi ve paramiliter parti. Örgütün gerçekleştirdiği en kanlı eylemlerden birisi 1974 yılında İsrail, Ma'alot'da bulunan bir okula saldırmasından sonra gerçekleşmiştir. Örgüt mensupları tarafından 22'si çocuk olmak üzere en az 27 İsrail vatandaşı öldürülmüştür. Saldırı sonucu 71 kişi ise yaralanmıştır. Bununla beraber, kurulduğu tarihten beri; İsrail'de bulunan sivillere ve askeri birimlere karşı ölümcül çeşitli saldırılar gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzmit Katliamı</span> Yunanların bölgeden çekilirken şehri yağmalaması

İzmit katliamı 24 Haziran 1921 tarihinde meydana geldi ve İngiliz gazeteci Arnold Joseph Toynbee'nin tahminine göre 300'den fazla sivil Türk o gün öldürüldü. Toynbee olaydan kısa bir süre sonra şehri ziyaret etti ve olayları belgeledi. Olaylar Türk-Yunan Savaşı (1919-1922) sırasında Yunan kuvvetleri şehirden çekilirken meydana geldi ve şehir yağmalandı ve bir bölümü yandı. 29 Haziran 1921 günü İngiliz parlamentosu Yunan çekilmesini ve olası zulümleri tartıştı.

<span class="mw-page-title-main">For The Gambia Our Homeland</span>

For The Gambia Our Homeland, Afrika ülkesi Gambiya'nın ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1965 yılında kabul edilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Günü</span>

Kudüs Günü. Kudüs'ün ve Eski Şehir (Kudüs)'in İsrail tarafından 6 Gün Savaşı sonrası alınmasını kutlayan İsrail milli bayramıdır. Devlet tarafından resmi olarak kutlama ve anma işlemleri için belirlenmiştir . İsrail dışında yaygın olarak kutlanılmamasına ve seküler İsrailliler tarafından değerini kaybetmesine rağmen bu gün hala Dindar Siyonist gruplar tarafından geçit törenleriyle ve sinagoglarda dua edilerek kutlanır. İsrail Hahambaşılığı bu günü Batı Duvarı'na erişimin sağlandığı için dini bir bayram ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Riti</span>

Bizans Riti, Yunan Riti ya da Konstantinopolis Riti günümüzde Doğu Ortodoks Kilisesi ve Bizans Katolik Kiliseleri'nde uygulanmakta olan bir liturjik rit. Kısıtlı ölçüde de olsa Anglikan Komünyonu ve Lüteran kiliselerde de uygulanan rit bu mezheplerde özellikle Doğu Riti Anglikanizmi Toplumu ve Ukrayna Lüteran Kilisesi'nde benimsenmiştir. 3. yüzyılda Konstantinopolis'te uygulanmaya başlayan rit bugün dünyada Roma Riti'nden sonra en çok uygulanan ikinci rittir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Litürji</span> Doğu Kiliselerine özgü dinî ayin

Kutsal Litürji İsa'nın Büyük Kilisesi'nin riti olan Bizans Riti'nde Efkaristiya ayini. Hristiyan litürjisinin Antakya Riti'nden doğan Kutsal Litürji Doğu Ortodoks ve Doğu Katolik Kiliseleri'nde uygulanır. Ermeni Hristiyanlığında Ermeni Apostolikler ve Ermeni Katolikler de aynı kavramı kullanır. Kimi Oryantal Ortodokslar bunun yerine "kutsal sunu" terimi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Davud'un Kabri</span>

Kral Davud'un Kabri, 12. yüzyılda başlayan bir geleneğe göre İsrail Kralı Davud'un defin yeri olarak kabul edilen yer. Tarihçilerin ve arkeologların çoğu, siteyi Kral Davud'un gerçek defin yeri olarak görmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in dinî inancı</span>

Adolf Hitler'in dinî inancı tartışma konusu olmuştur. Tarihçiler Hitler'i Hristiyanlık karşıtı görüşlere sahip olarak görmüşler ve onu seküler bir teist olarak nitelendirmişlerdir. Albert Speer'e göre Hitler, Japon dinî inançlarının veya İslamın Almanlar için Hristiyanlıktan daha uygun bir din olacağına inanıyordu. Hitler, Hristiyanlığın yanı sıra ateizmi de eleştirdi.

God Rest You Merry, Gentlemen İngilizce geleneksel Noel şarkısı.

Amida, aynı zamanda Şemone Esre olarak da adlandırılır, Yahudi ayini için temel duadır. Bu dua, diğerleri arasında, geleneksel Yahudi dua kitabı olan sidurda bulunur. Öneminden dolayı, Rabbinik literatürde sadece hatefila denir.

<span class="mw-page-title-main">Onesimos</span>

Onesimos, Bizanslı Onesimos ve Doğu Ortodoks Kilisesi'nde Kutsal Havari Onesimos olarak da anılır, muhtemelen Hristiyan inancına sahip bir adam olan Colossae'li Philemon'un bir kölesiydi. Aynı zamanda Antakyalı Ignatius tarafından adlandırılan aynı Onesimos olabilir Efes'te piskopos olarak Onesimos'un ölümünü 95'e yaklaştıracaktı.

Hristiyanlıkta kanonik saatler, günün düzenli aralıklarla sabit namaz vakitlerine göre bölünmesini ifade eder. Aslında Hristiyan dualarının bir bölümünü veya bu dualardan oluşan seçmeleri içeren bir saat kitabı, yani bir katolik dua kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Dua Kitabı</span>

Katolik dua kitabı Hristiyanlıkta kanonik saatlerde dua etmek için kullanılan bir litürjik kitaptır. Genellikle yedi sabit ibadet vaktinde okunur.

<span class="mw-page-title-main">Rozari</span> Hristiyan Tespihi

Rozari, aynı zamanda Katolik-Dominikan Rozarisi olarak da bilinir. Öncelikle Katolik Kilisesi'nde kullanılan bir dizi veya bileşen duayı saymak için kullanılan fiziksel düğüm veya boncuk dizisini (tespih) ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">İsa duası</span> Kısa Hristiyan duası

İsa duası veya İsa zikri, özellikle Doğu Hristiyanlığı ve Katolik Kilise tarafından tazim gören ve yapılması teşvik edilen kısa, kalıplaşmış bir duadır:

<span class="mw-page-title-main">Roma Riti</span>

Roma Riti, Katolik Kilisesi'ni oluşturan sui iuris (özerk) kiliselerin en büyüğü olan Latin Kilisesi'nin dini hizmetlerini gerçekleştirmek için kullanılan en yaygın ritüel ailesidir. Kutsal Ayin ve Saatlerin Litürjisi gibi ayinlerin yanı sıra sakramentlerin ve kutsamaların gerçekleştirilme şeklini de belirler.

<span class="mw-page-title-main">Ev altarı</span>

Ev sunağı, ev altarı, aile sunağı veya aile altarı, Hristiyan duası ve aile ibadeti için kullanılan, Hristiyan bir ailenin evinde tutulan bir dua alanıdır. Ev altarlarında genellikle bir haç, İncil'in bir kopyası, bir dua kitabı, başörtüsü, ikonalar ve dua tespihleri vb. bulunur.