İçeriğe atla

Saat

Kontrol Edilmiş
Analog duvar saati
Çalar saat

Saat, zamanı ölçmeye yarayan alettir. İki farklı zaman arasındaki farkı insanlar tarafından oluşturulan ölçüler dahilinde ölçmeyi sağlar. Saatin rakamları arasındaki açılar 30 derecedir.[1][2]

Tarihi

Saat, ilk defa MÖ 4000'lerde Mısır'da kullanılmaya başlanmıştır. Mısırlılar, Güneş'in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfetmişti. Bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardılar. Bu saat çeşidinde dik duran bir cismin Güneş'in geliş açısına göre oluşturduğu gölge boyuna bakılarak saat hesaplanıyordu. Ancak güneş saatinin bir eksikliği vardı. Geceleri güneş olmadığından dolayı çalışamıyordu. Bunun üzerine Antik Mısırlılar kum saati ve su saatini icat ettiler.

Kronoloji

  • 1524 tarihi, kurmalı saatlerin yapıldığı ilk tarih olarak tarihe geçti. Alman kilit ustası Peter Henlien, tarihte bilinen ilk kurmalı saati üretti.
  • 1550'lerde ise dünyada mekanik saatlerin sayısı büyük bir artışa geçmişti, kurmalı saatler yerini mekanik saatlere bırakmıştı. Üretilen saatlerin büyük kısmı Alman ve Fransız üretimiydi. 1575'te İsveç ve İngiliz üreticiler ortaya çıktı. Ancak o zamanlarda saatler bir aksesuar aleti olarak görülüyordu. Yani saatler, saat anlamıyla gelişmesi dışında bir moda girişimiydi.
  • 1600'den sonraki değişiklikler de esasen bu moda ve aksesuar görüşünü değiştirmedi. Artık saatler tamamen bir takı olarak görünüyordu ve mücevher değerinde idi.
  • 1656'da ilk sarkaçlı saat Christiaan Huygens tarafından geliştirildi.
  • 1704'te Dullier adında bir üretici, pirinç parçalarının bazılarını mücevherlerle değiştirmeyi denedi.
  • 1721'de George Graham’in yaptığı sarkaçlı saat, dakikliği ile çığır açtı. Bu sarkaçlı saat günde sadece 1 saniye geri kalıyordu.
  • 1761'de John Harrison'ın [Boylam_(kitap) boylam] problemine çözüm olarak yaptığı gemilerde kullanılacak deniz kronometresi o zamana kadar yapılmış saatler içerisinde şaşım oranı en düşük olan saatti. Günde sadece 0,02 saniye şaşıyordu, bu saatin yapımcısı John Harrison'a para ödülü verildi. İngiltere parlamentosunun bir donanma faciası yüzünden çıkardığı kanunla söz verdiği ödül, 10 milyon dolar değerinde idi.
  • 1800'de ilk kez bir cep kronometresi yapıldı, yani saniye ilk kez cebe girdi.
  • 1850'de Amerika’da ilk kez büyük çapta bir saat fabrikası açıldı ve ilk kez seri üretim başladı.
  • 1952'de ilk kez pilli saatler üretilmeye başlandı, bu saatler pil ile çalışıyor ve hiçbir kurmalı saatin ulaşamadığı sağlamlık ve dakikliğe ulaşıyordu.
  • 1970'te ise tarihin ilk elektronik saatleri piyasalarda görülmeye başlandı.[3]
  • 1980 sonrası on-yıllarda gittikçe daha karmaşık yazılım ve iletişim teknolojileri içeren akıllı saat çeşitleri piyasaya sürülür oldu.

Saat türleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Saat Nedir?". 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2012. 
  2. ^ "Saat Anlamları". 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eşgüdümlü Evrensel Zaman</span> medeni ve bilimsel zaman

Eşgüdümlü Evrensel Zaman ya da özgün kısaltmasıyla UTC, dünya genelinde saatleri ve zamanı düzenlemek için kullanılan temel zaman standardıdır. Mevcut zaman için bir referans noktası oluşturarak günlük zaman ve zaman dilimlerinin temelini oluşturur. UTC, uluslararası iletişimi, navigasyonu, bilimsel araştırmaları ve ticareti kolaylaştırır.

Greenwich Ortalama Zamanı, Greenwich Saati veya kısaltmasıyla GMT, başlangıç meridyeni üzerinde ortalama güneş zamanı. GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır. Burada bulunan rasathanenin üzerinde bulunduğu kabul edilen meridyen, baş meridyen (0°) kabul edilir.

Zamanın ölçülmesi, kullandığımız zaman sistemi Dünya'nın kendi ekseni çevresindeki hareketini esas almaktadır. Gezegenin kendi etrafındaki bir tam dönüşü bir gün;Güneşin yörüngesindeki bir tam dönüşü ise bir yıldır. Dünya dönerken güneş gökyüzünde yükselmeye başlar, en tepeye tırmanır ve gözden kaybolana dek alçalır.

<span class="mw-page-title-main">Kum saati</span>

Kum saatleri içinde kum olan, altı üstü geniş, beli ince, bir sıvının ya da çok ince taneli bir katının bir delikten geçerken daima aynı zamana ihtiyaç göstereceği ilkesine dayanarak çalışan zaman ölçme aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mekanik saat</span>

Mekanik saatler içindeki mekanizmaya yüklenen enerjiyi, ölçülü şekilde ritmik hareketlere çeviren, bu hareketleri dişlilerle sayan, belli sayılara ulaşıldığında bunu insanın algılayabileceği şekilde, örneğin çan sesi veya kadran üzerinde değişen açılar şeklinde, zaman ölçümü olarak sunan birer düzenektir.

<span class="mw-page-title-main">Sarkaç</span>

Sarkaç bir ipin bir ucuna rahatlıkla sallanabilecek şekilde bağlanılan bir kütle ile oluşturulan düzenektir. Düzenek kütleçekim kuvveti yüzünden denge konumunu muhafaza etmeye meyillidir. Kütle denge konumundan alındığında yercekimi kuvveti tarafından denge noktasina getirilmek üzere hızlandırılacak ve bu da denge noktası etrafında bir salınıma yol acar.

<span class="mw-page-title-main">Piaget SA</span>

Piaget SA Georges Piaget tarafından 1874 yılında « La Côte aux Fées » köyünde kurulmuş, İsviçreli bir lüks saat ve mücevher firmasıdır. Lüks sektöründe uzmanlaşmış, İsviçreli Richemont group grubuna aittir.

<span class="mw-page-title-main">Saatçi</span>

Saatçi, mekanik sistemle çalışan kol saati, çalar saat, cep saati, duvar saati gibi saatlerin montaj, tamir ve ayarını yapan kimsedir.

<span class="mw-page-title-main">Güneş saati</span>

Güneş saati, zamanı Güneş'in konumuna göre ölçmeye yarayan alettir. Basita ve Mikat olarak da isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kronometre</span> Kronometreler zamanı sayar ve saymasına yarar.Samuel Watson tarafından icat edilmiştir

Süreölçer ya da Kronometre, zamanı hassas bir şekilde ölçmeye yarayan sayaç.

<span class="mw-page-title-main">Su saati</span>

Su saati, suyun düzenli biçimde su miktarının ölçüldüğü bir kabın içine veya kaptan dışarıya akmasına dayanan bir saat türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kol saati</span> saate daha kolay ulaşabilmeleri için tasarlanmış, saat kadranına sahip ve bileğe takılan bir araç

Kol saati, insanların saate daha kolay ulaşabilmeleri için tasarlanmış, saat kadranı'na sahip ve bileğe takılan bir araç. Kol saatleri kendi aralarında üçe ayrılır: Analog saat, dijital saat ve akıllı saatler.

<span class="mw-page-title-main">Güneş zamanı</span>

Güneş zamanı, Güneş’in gökyüzündeki konumunu temel alan zamanın yolunun bir hesaplamasıdır. Güneş zamanının temel birimi gündür. Görünen güneş zamanı ve ortalama güneş zamanı güneş zamanının iki tipidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuvars saat</span> zamanı belirlemek için bir kuvars kristali tarafından düzenlenen elektronik bir osilatör kullanan saat

Kuvars saat, zamanı belirlemek için bir kuvars kristali tarafından düzenlenen elektronik bir osilatör kullanan saattir. Bu kristal osilatör çok hassas frekanslı bir sinyal oluşturur ve böylece kuvars saatler mekanik saatlerden en az bir derecede daha doğru ölçmektedir. Genellikle, bazı dijital mantık türleri bu sinyalin döngülerini sayar ve genellikle saat, dakika ve saniye birimleri ile sayısal bir zaman görüntüsü sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Astraryum</span>

Astraryum, ayrıca diğer adıyla planetaryum, astronomik cisimlerin döngüsel niteliğini mekanik olarak temsil eden astronomik saat.

<span class="mw-page-title-main">John Harrison</span>

John Harrison, İngiliz marangoz ve saat ustası. Deniz kronometresinin mucidi olarak bilinir. Yaptığı cihazla, denizde boylam hesaplama problemini çözüme ulaştırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Komplikasyon (horoloji)</span> horoloji terimi, mekanik saatteki bir özellik

Horoloji'de komplikasyon mekanik saatte saat, dakika ve saniye gösteriminin ötesindeki herhangi bir ek özelliğidir. Yalnızca saat, dakika ve saniye gösteren saat, basit hareket olarak bilinir. Sık karşılaşılan komplikasyonlar arasında tarih veya haftanın günü göstergeleri, alarmlar, kronograflar (kronometreler) ve otomatik kurma mekanizmaları bulunur. Komplikasyonlar herhangi bir mekanik saatte bulunabilir ancak bunlar en çok, küçük boyutların tasarım ve montajını zorlaştırdığı mekanik saatler'de göze çarpar. Tipik tarih göstergeli bir kronografın 250'ye kadar parçaya sahip olabilirken, özellikle karmaşık bir saatin 1000 veya daha çok parçası olabilir. Çeşitli komplikasyonları olan saatlere “grandes komplikasyonları” denir.

<span class="mw-page-title-main">Otomatik saat</span>

Otomatik saat, zembereği kurmak için kullanıcının doğal hareketinin enerji sağladığı, yeterince elde taşındığında elle kurmanın gereksiz olduğu aynı zamanda kendi kendine kurmalı saat veya sadece otomatik olarak da bilinen bir mekanik saat tipidir. "Elle kurmalı kol saati"nden farkı, kurmalı kol saati zembereğinin düzenli aralıklarla elle kurulması gerekmesidir.

Bu liste Türkler tarafından icat edilenlerin Listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Analog saat</span> bir saat türü

Analog saat, zamanı ölçmeye yarayan bir saat türüdür. Saattaki rakamlar arasındaki açılar 30 derecedir.