İçeriğe atla

Saanen keçisi

Saanen keçisi

Saanen keçisi İsviçre'nın Saanen Vadisinde yetişen bir süt keçi ırkı. Saanen keçilerin sütünün kaymağı ve protein oranı Nubian keçisinden daha azdır ama diğer cinslerden daha fazla süt verirler. Renkleri kremden beyaza doğru değişmekte, genel olarak kısa kıllı, dik ve küçük bir kulak yapısına sahiptirler. Süt keçileri arasında en iri yapılardan birine sahiptirler.[1]

Kaynakça

  1. ^ Donnelly, Catherine (2016). Oxford Companion to Cheese. Oxford University Press. s. 629. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Keçi</span> evcilleştirilmiş çift toynaklı memeli türü/alt türü

Keçi ya da evcil keçi, boynuzlugiller (Bovidae) familyasının Caprinae alt familyasından Capra aegagrus hircus alt türünü oluşturan çift toynaklılara verilen ad. Evcil keçiler, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da yaşayan yaban keçisinden evcilleştirilmiş olup, insanlar tarafından ilk evcilleştirilen hayvanlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Thor</span> İskandinav mitolojisinde bir tanrı

Kuzey Cermenleri'nin teleffuzu ile Thor, diğer Cermen halklarının teleffuzları ile Donar, Donner, Dunor, Thunraz, Thunor; çeşitli Cermen mitolojilerinde yer alan gök gürültüsü tanrısı. Thor hakkındaki bilgilerin çoğu Cermen mitolojilerinde çok önemli bir yeri olan İskandinav mitolojisinde geçmektedir. Megingjord adlı sihirli bir kemeri ve Tanngniost ve Tanngnisrir denilen iki keçisi vardır. Mjölnir adlı efsanevi çekici kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keçe</span>

Keçe, koyun, tavşan, deve, lama gibi memeli hayvanların yünleri ile tiftik keçisinin kıllarının su, sabun ve ısı yardımıyla oluşturulan alkali bir ortamda liflerinin birbiri arasına girmesi ile elde edilen atgısız-çözgüsüz sıkıştırılmış tekstil örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kayırlar, Bigadiç</span>

Kayırlar, Balıkesir ilinin Bigadiç ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tereyağı</span>

Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır. Tereyağı, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan bir hammaddedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaşar</span> Türk koyun sütü peyniri

Kaşar, koyun, inek veya keçi sütünden yapılan sarı renkli sert bir peynirdir. Türkiye ve Yunanistan'da yenir.

<span class="mw-page-title-main">Tiftik</span>

Tiftik veya moher ; Ankara keçisinin uzun, parlak ve yumuşak kıllarından elde edilen doğal elyaf türü. Hafiftir, kumaş ve örgü yünü olarak kullanılır. Batılı dillerdeki karşılığı Arapçada seçilmiş, beğenilmiş anlamına gelen muhayyer kelimesinden türetilmiştir ve son kısmı İngilizce hair (kıl) sözcüğüne benzetilmiştir.

Bursa İli Hayvancılığı Geliştirme Birliği'nin (HAGEL), Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Bursa İli Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği' nin ortak projesiyle hayata geçirilen yeni melez koyun ırkıdır. İsmini Bursa ili Dışkaya köyü, Gürsu de gerçekleştirildiği için köyün adından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ keçisi</span>

Dağ keçisi (Capra), 9 türü içine alan bir cinstir. Evcil keçi diğer bir adıyla yaban keçisinin evcilleştirilmiş bir alt türüdür. Keçiler, geviş getiren hayvanlardır. Bu hayvanların midesi 4 bölümden oluşur. Keçinin erkeği teke, kısır erkeği erkeç, dişisi keçi, yavrusu ise oğlak, bazı yörelerde 1 yaşına kadar çepiç olarak çağrılır. Ak dağ keçisi, adına rağmen gerçek dağ keçisi değildir.

<span class="mw-page-title-main">Amalthea (mitoloji)</span>

Amalthea, efsanelere göre Zeus'u çocukken besleyen keçiye veya nimfe verilen ad. Yazılı olmayan rivayetlere göre Girit'te tanrıyı besleyen bu keçi daha sonra ödül olarak ilah yıldızlar arasına konulmuştur. Diğer bir rivayete göre de Zeus'u keçi sütü ile besleyen bir naiadedir.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol peynirleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İspanya'da çok sayıda peynir üretilmektedir ve bunlardan bazıları dünyaca ünlüdür. Tüm ülke çapında inek, keçi ve koyun sütünden çok farklı çeşitte peynir üretilirse de bazı bölgelerin peynirleri diğerlerinden daha ünlüdür, La Mancha bölgesinin peyniri Manchego gibi. Yine de İspanya'da İspanyol kökenli kabul edilen 23 çeşit peynir ve çeşitli menşelerden sayısız peynir bulunur. Bu peynirlerin çoğu tek tür koyun, keçi ya da inek sütünden üretilir ve sadece bir kısmı farklı stülerin karışımındandır. Peynirler taze, füme, yarı füme ve ezme şeklinde bulunabilir, ayrıca çiğ, pastörize, kaymaklı gibi çeşitli süt türlerinden de yapılabilir. Bazı peynirlere mavi renk alması için küf enjekte edilir. Peynirlerin sunum tarzı da sert, koyu ve 2 kiloluk Manchego'dan yumuşak ve küçük 'quesitos'a kadar değişik şekillerde olabilir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı fakültedir. Fakülte binası Çanakkale merkezde Terzioğlu Yerleşkesi'ndedir.

<span class="mw-page-title-main">Kalahari keçisi</span>

Kalahari keçisi, Afrika'nın güneyinde yaşayan bir keçi türü.

Kıl keçisi ya da kıl keçi veya kara keçi, Türkiye'de en yaygın evcil keçi ırkı olup, Anadolu’nun her türlü iklim ve toprak koşullarına adapte olmuş, kötü bakım ve besleme koşullarında yetiştirilebilen, sağlam vücut yapılı, uzun yürüyüş kabiliyetli, sıcak ve soğuğa karşı toleranslı, hastalıklara karşı dayanıklı, fundalık ve makiliklerden en iyi faydalanabilen, meyilli ve kayalık araziye en iyi tırmanabilen ve sert iklime dayanıklıdır. Ege ve Akdeniz Bölgesi sahil kuşağı, Marmara Bölgesi, Güneydoğu, Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilir. Genelde siyah renkte olup gri, kahverengi ve alaca renklere de rastlanır. Vücudu kaplayan kıl örtüsü kısa ya da uzun olabilir, üstte kaba ve uzun örtücü kıllar, altta ise ince ve yumuşak alt kıllardan oluşur. Süt, et ve kılı için yetiştirilir. Her iki cinsiyette de sakal bulunur ve küpeli olanlarına pek rastlanmaz.

<span class="mw-page-title-main">Thjalfi ve Röskva</span> Kurgusal ikili

Thajlfi ve Röskva, Thor'un hizmetkarı olan iki ölümlü çocuktur. Midgard'a yaptığı bir gezide Thor bu çocukların ailesine misafir olmuş ve uçan arabasının keçilerini kesmelerine izin vermiştir. Bu keçilerin, ertesi gün kemikleri ve postu bir araya getirilince yeniden dirilmektedirler. Thor'un etlerden diledikleri gibi yiyebilecekleri, ama kesinlikle kemikleri kırmamaları gerektiği konusunda ev halkını uyarmasına rağmen evin oğlu Thjalfi bir kemiğin iliğini emmek için bir kemiği kırar. Ertesi sabah dirilttiği keçilerinden birinin bir bacağının topalladığını gören Thor çok sinirlenir. Ancak ailenin, iki çocuğunu, Thor'un hizmetine girmesini önermesi karşılığında ailenin canını bağışlar. Thjalfi daha sonra Utgard-Loki'nin sarayındaki koşu yarışına katılmış ve Thor'un Hrungnir'i yenmesine yardım edince iki kardeş de Thor'un saygısını kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kopanisti peyniri</span>

Kopanisti peyniri bir çeşit peynirdir.Yunanca "Ezilmiş, dövülmüş" anlamına gelir. Keçi sütünden yapılan sepet peynirinin peyniraltı suyunun fermante edilmesiyle yapılır.Keskin kokulu, acımsı lezzette, kremsi yapıda, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir.Karaburun'a özgü bir kültürel mirastır.Urla ve Karaburun yarımadasında meze olarak tüketilir.Yapım aşamasının uzunluğu nedeni ile ticari olarak fabrikasyon üretimi yapılmamaktadır.

Abaza keçisi, Türkiye'nin Artvin iline özgü bir keçi ırkıdır. En çok sütü için yetiştirilen Abaza keçisi, kısmen eti için de kullanılmaktadır. Sayıları az olduğundan dolayı Abaza keçilerinde soy içi üreme sık görülmektedir. Abaza keçisinin Kafkasya'dan Türkiye'ye getirildiği düşünülmektedir. Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Abaza keçisi koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Evcil keçilerin evrimi</span> keçilerle zamanda yolculuk

Keçi evrimi, doğal seçilim yoluyla evrim yoluyla yerli keçilerin var olduğu süreçtir. Yaban keçileri, modern insanlar tarafından evcilleştirilen ilk türlerden biriydi ve evcilleştirilme tarihi genellikle MÖ 8.000 olarak kabul edildi. Yerli keçiler, Orta Doğu ve Orta Asya'da, özellikle orman ve dağlar olmak üzere, Türkiye'den Türkmenistan'a kadar bir alanı kapsayan, belirgin şekilde sert ortamlarda bulunan orta boy memelilerdir. Keçiler, bizon, inek ve koyun gibi çeşitli geviş getirenleri içeren geniş ve kalabalık bir grup olan Bovidae ailesinin bir parçasıdır. Bovidlerin hepsi, toynak ve otçul bir diyet gibi birçok özelliği paylaşır ve birçok dişiyle birlikte tüm erkeklerin boynuzları vardır. Bovidler, erken Miyosen çağında geyik ve zürafalardan ayrılmaya başladı. Keçileri, dağ keçilerini ve koyunları içeren Caprinae alt familyasının, diğer bovidlerden geç Miyosen gibi erken bir tarihte ayrıldığı ve grubun en büyük çeşitliliğine buzul çağlarında ulaştığı düşünülmektedir.

Kaçkar keçisi, Türkiye'nin Rize ve Artvin illerine endemik bir keçi ırkıdır. Artvin'in Arhavi ve Hopa ilçelerinde eti ve sütü için Kaçkar keçisinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Irk, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Projesi Desteklemesi projesi kapsamında koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Keçi sütü</span>

Keçilerden elde edilen az yağlı ama besleyici süt türüdür. Sütü oluşturan Yağ % 3.8, Yağsız K.M. % 8.9,Laktoz %4.1, Protein % 3.4, Kazein % 2.4, Kül % 0.8 ana hatları bu şekildedir. Keçinin ırkı, beslenme şekli, yaşadığı mevsim değişikliklerine göre bu oranlar değişebilir.