İçeriğe atla

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği
KısaltmaUCİM
SloganÇocuklar konuşacak, UCİM yanlarında olacak
Kuruluş11 Temmuz 2017 (7 yıl önce) (2017-07-11)
TürSTK
AmaçÇocuk istismarının önlenmesi amacıyla eğitim, toplumsal bilinçlenme ve farkındalık projeleri üzerinde çalışmak.
MerkezMersin
Konum
  • Kültür Mahallesi, İsmet İnönü Bulvarı, No:130, Barbur Apartmanı, Kat:6, No:6, Akdeniz, Mersin
Hizmet bölgesi Türkiye
Resmî dillerTürkçe
Genel BaşkanSaadet Özkan
Ana organYönetim kurulu
Resmî siteucim.org.tr

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği ya da kısaca UCİM, çocukların sağlıklı yetişmesini sağlamak, çocukları her tür duygusal, fiziksel ve cinsel istismar ile her türlü ihmalden korumak, bu olayların yaşanmasının önüne geçmek amacıyla, Saadet Özkan öncülüğünde, yola çıkan kâr amacı gütmeyen kuruluş.[1]

Hakkında

Derneğin kurucularından olan öğretmen Saadet Özkan ve Yücel Ceylan önderliğinde, Çocuklar konuşacak, UCİM yanlarında olacak diyerek, Türkiye genelinde 55 ilde yapılanmasını tamamlayan ve 50.000'den fazla gönüllüsü bulunan sivil toplum kuruluşudur.[2][3]

Merkezi Mersin'de bulunan dernek, 2020 yılında, Türkiye ve Avrupa'da bir ilk olan İhmal ve İstismarı Önleme Merkezi'nin İzmir'de kurulmasını sağlamıştır.[4] Merkezin faaliyetleri arasında çocuklara, ebeveynlere ve farklı meslek gruplarına ve kuruluşlarına eğitimler vermek, hazırlanan video, kitapçık vb. tanıtımları gerçekleştirmek, çocuklara yönelik ihmal ve istismarın önlenmesine ilişkin internet üzerinden ve çeşitli platformlar vasıtasıyla sahada kişilere ulaşmayı sağlamak bulunmaktadır. Eğitim ve bilinçlendirme amaçlarının dışında, halihazırda devam eden davalara hukuki destek sağlamakta, UCİM ihbar hattı veya web sitesi üzerinden kayıt oluşturulan çocuklara yönelik ihmal ve istismar ihbarlarını değerlendirmekte, kişilere ulaşarak gönüllü avukatları aracılığıyla hukuki destek ve danışmanlık sağlamakta, bünyesinde bulunan gönüllü psikologlar vasıtasıyla da psikolojik destek alınması için rehberlik hizmeti sunmaktadır.[5]

Türkiye'de istismara uğrayan ve öldürülen tüm çocuklara dikkatleri çekmek için başlattığı "Mavi Kurdele" kampanyası, her sene Temmuz ayının ikinci haftasında düzenlenmektedir ve kişiler bileklerine mavi kurdele takarak toplumun her kesiminden insanı çocuk istismarına karşı farkında olmaya ve bilinçlenmeye çağırmaktadır.[6]

Faaliyetleri

  • Çocuk istismar ve ihmali konusunda disiplinler arası kongre, konferans, seminer, eğitim çalışmaları vb. toplantılar düzenler,
  • Çocuk istismar ve ihmali konusunda yayın yapar veya bu alanda yayın yapan kişi veya kuruluşlarla işbirliği sağlar,
  • Çocuk istismar ve ihmali ile ilgili çalışma ve bilimsel araştırmaları destekler,
  • Amaçları doğrultusunda gerek ulusal, gerekse uluslararası kuruluşlarla ve gerçek ve tüzel kişilerle işbirliği yapar,
  • Çocuk istismar ve ihmalini önleme konusunda kamuoyu yaratmak amacıyla kitle iletişim araçlarından yararlanmak için ilgili kuruluşlarla işbirliği yapar,
  • Çocukların yetişmesi ve eğitilmesi ile ilgilenen kişilerle bu alanda hizmet veren kuruluşlarda çalışanlara gerektiğinde danışmanlık yapar,
  • Çocukların haklarını koruyan kuruluşlarla işbirliği yapar,
  • Çocuk istismarı mağdur çocukların şikayet, takip ve hukuki her türlü iş ve işlemlerinde mağdurlara destek olur, ilgili işlemleri takip eder,
  • Gerektiğinde amaçlarına ulaşmak maksadı ile iktisadi işletme kurar.

Kaynak:[5]

Yönetim kurulu

  • Yönetim Kurulu Başkanı - Saadet Özkan
  • Başkan Yardımcısı - Yücel Ceylan
  • Genel Sekreter - Çığır Balseçen
  • Sayman - Ozan Kılınç
  • Yönetim Kurulu Üyesi - Mehmet Bakay

Kaynak:[7]

Kaynakça

  1. ^ "UCİM | KURULUŞ HİKAYESİ". ucim.org.tr. 1 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 
  2. ^ "UCİM | GENEL BAŞKAN". ucim.org.tr. 24 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "UCİM | GENEL BAŞKAN YARDIMCISI". ucim.org.tr. 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 
  4. ^ "Türkiye ve Avrupa'da İlk İhmal ve İstismarı Önleme Merkezi UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Tarafından Açıldı!". icc.org.tr. 31 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b "UCİM | Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği". ucim.org.tr. 2 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği'nden çağrı: 'Çocuklar için mavi kurdele tak'". haberturk.com. 6 Temmuz 2020. 8 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "UCİM | YÖNETİM KURULU". ucim.org.tr. 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

Çocuk istismarı bir çocuğa bir yetişkin tarafından fiziksel ya da psikolojik olarak kötü davranılmasıdır. Ayrıca çocuklara kötü muamele, çocuk istismarı ve ihmali ile çoğu zaman aynı anlama gelir. Dünya Sağlık Örgütü çocuk istismarını şöyle tanımlar: "Çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek ya da bilmeyerek uygulanan tüm davranışlar çocuğa kötü muameledir."

<span class="mw-page-title-main">Cinsel istismar</span>

Cinsel istismar, kişinin başkaları tarafından cinsel olarak kötüye kullanılması, suistimal edilmesi, istemediği halde başkalarının cinsel yönelimlerine hedef olması durumudur. Her cinsiyetten, her sosyal sınıftan ve meslek grubundan kişiler cinsel istismara uğrayabilmektedir ancak genel olarak kadınların ve çocukların cinsel istismara daha çok maruz kaldıkları söylenebilir.

Suç, kanunlar tarafından yanlış veya zararlı olduğu için ceza tehdidiyle yasaklanan ve bazı durumlarda cezalandırılabilen davranıştır. Genel olarak suç, saptanan ve saptanamayan suçlar olarak ikiye ayrılır. Saptanamayan suçların gerçekleşip gerçekleşmedikleri belirsiz olduğu veya kanıtlanamadıkları için cezalandırılmaları söz konusu değildir. Ceza hukukunda suça göre para cezası, tutuklama, hapis, hatta ölüm cezası verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği</span>

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD) merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

Çocuğun cinsel istismarı, bir yetişkinin bir çocukla cinsel ilişkiye girmesi veya onu cinsel haz amacıyla kullanması. Çocukların kullanıldığı pek çok farklı cinsel aktiviteyi kapsar. İstismar türleri içinde yaygın olanlardan biridir.

ALS - MNH Derneği, merkezi İstanbul'da olan bir sivil toplum kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Yurttaşlık Derneği</span>

Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd), uluslararası bir çalışma konferansı olarak nitelenen Helsinki Yurttaşlar Meclisi'ne dayanan ve Türkiye'de temel hak ve özgürlükler, barış, demokrasi ve çoğulculuk gibi alanlarda etkinlik gösteren bir sivil toplum kuruluşudur. Eylül 1993'te kuruldu. Derneğin hedefi, barış, insan hakları, çevreyi tahrip etmeyen bir ekonomi, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerlerin, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde hayata geçirilmesi ve sivil tabanda yaygın hale getirilmesidir. Dernek bu hedeflere ulaşmada, sorunların karşılıklı anlayış ve diyalog yoluyla çözümünü ilke kabul eder.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Derneği</span> Sivil toplum kuruluşu

İnsan Hakları Derneği (İHD), genel merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Millî Görüş</span> İslamcı ve muhafazakâr ideoloji

Millî Görüş veya Erbakancılık, Necmettin Erbakan tarafından kurulan, 1969 yılında "Bağımsızlar Hareketi" ile başlayan ve ilk olarak Millî Nizam Partisi ile partileşerek günümüze kadar gelen İslamcı ideoloji ve siyasi akım. Günümüzde Türkiye'de Yeniden Refah Partisi ile Saadet Partisi resmî olarak Millî Görüş ideolojisini benimsemektedir. Ancak her iki parti de Millî Görüş'ün tek temsilcileri olduklarını iddia edip birbirlerini Millî Görüş'e karşı ihanetle suçlamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Pembe Hayat</span>

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği ya da kısaca Pembe Hayat Derneği, Türkiye'de 30 Haziran 2006 tarihinde kurulmuş ve transların ilk öz örgütlenmesi olan dernektir.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü</span>

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü eski adıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'de yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklara bakım, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerini sistemli bir biçimde sunmak için oluşturulmuş bir kurumdur.

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği veya kısa adıyla SPoD, 2011 yılında bir grup akademisyen, hukukçu ve aktivist tarafından kurulan, hak temelli ve hizmet yönelimli çalışma yürüten, İstanbul merkezli bir LGBTİ+ örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sözleşmesi</span> kadına karşı ve aile içi şiddetin önlenmesiyle ilgili uluslararası sözleşme

İstanbul Sözleşmesi ya da tam adıyla Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan, 45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanan, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir.

Ensar Vakfı tecavüz skandalı, Karaman'da Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'ne (KAİMDER) ait evlerde kalan çocukların cinsel istismara ve tecavüze maruz kalması olayı. 2012-2015 yılları arasında, 9-10 yaşlarında çok sayıda çocuğa tecavüz ettiği polis raporuyla belgelenen 54 yaşındaki Muharrem Büyüktürk adlı öğretmen 4 Mart 2016 tarihinde tutuklandı. Kabul edilen iddianameyle beraber Muharrem Büyüktürk'ün "çocuğa nitelikli cinsel istismar, hürriyeti tahdit, kasten yaralama ve müstehcen görüntüleri izletme" suçlarından hâkim karşısına çıkarılmasına karar verildi. Olayın ortaya çıkması üzerine 29 Mart 2016'da Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, öğretmen Muharrem Büyüktürk'ün meslekten ihraç edildiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Saadet Özkan</span> Türk eğitmen ve çocuk hakları savunucusu

Saadet Özkan, çocuk istismarına karşı bir Türk aktivisttir. Okul öncesi öğretmeni olup, öğrencilerinin, müdürleri tarafından cinsel istismar edildiğini öğrendi. Basına rağmen suçu araştırmaya başlamıştır. Özkan, İzmir'in Menderes ilçesinde 6 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunulmasını ortaya çıkarması ve istismarda bulunan okul müdürünün yargılanmasını sağladığı için 2017 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından "Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü"ne layık görülmüştür. Özkan'a ödülü Beyaz Saray'daki törende First Lady Melania Trump verdi. Özkan'ı sahneye davet eden konuşmayı yapan ABD Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Thomas A. Shannon, "Saadet öğretmen yetkililerden gelen baskılara, öteki öğretmenlerden gelen tehditlere karşın sesini kısmadı. Kendisi cesareti ve kararlılığı, adalet arayışı ve siyasi baskılara karşı direnişi nedeniyle bu ödüle layık görüldü" demiştir. Görev yaptığı okulda müdürün 6 kız öğrencisine cinsel istismarda bulunmasını ortaya çıkaran Saadet Özkan, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’ni (UCİM) kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sosyal hizmetler ve aile işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adıyla kuruldu. 2018 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birleştirilerek "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" adını aldı. 21 Nisan 2021’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kurulmasıyla bakanlığın adı "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" olarak değiştirildi.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, kısaca ŞÖNİM, şiddete maruz kalan kadın ve çocuklara destek sağlamak amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı olarak 2012 yılında hayata geçirilmiş birimlerdir.

Nadir Hastalıklar Ağı, Nadir hastalıklara sahip yaşamlar üzerinden, aynı amaca yürüyen dokuz nadir hastalık derneğinin bir araya gelmesi sonucunda, 21 Aralık 2018 tarihinde oluşturulmuş bir ağdır.

Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocukların Ulusal Merkezi (KİUÇUM) (NCMEC) 13 Haziran 1984'te Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. NCMEC bebeklikten genç yetişkinlere kadar kayıpları inceler.