İçeriğe atla

Saadet Abdullayeva

Saadet Abdullayeva
Doğum18 Ocak 1940
Bakü, Azerbaycan SSC
Ölüm12 Mart 2017
Bakü, Azerbaycan
MeslekAkademisyen ve müzikolog

Saadet Abdullayeva (d. 18 Ocak 1940, Bakü, Azerbaycan SSC - ö. 12 Mart 2017, Bakü, Azerbaycan) — Azerbaycanlı müzikolog-bilim adamı, etno-organolog ve pedagog, sanat tarihi doktoru, profesör.

Hayatı

Saadet Abdullayeva 1940 yılında Bakü şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası olan Abutalıb Abdullayev Sovyet Azerbaycanı'nın bakanlarından biri olmuştur. 1957 yılında Bakü Müzik Okulunu'nu bitirmiş ve Bakü Müzik Akademisi'ne kabul olmuştur. 1962 yılında Bakü Müzik Akademisinun Azerbaycan Halk Mûsikisi bölümünden mezun olmuştur. 1962 yılından 1971 yılına kadar Azerbaycan SSC Kültür Bakanlığının Mimarlık ve Güzel Sanatlar Enstitüsünde çalışmıştır. 1968 yılında Sanat tarihi alanında doktora eğitimini tamamlamıştır. 1971 yılından 1979 yılına kadar Bakü Müzik Okulunun Azerbaycan Halk Tarihi Mûsikisi ve Teorisi bölümünde hoca olarak çalışmış, 1992 yılında doçent olmuştur. 2004 yılında profesör olmuş, 2006 yılında Azerbaycan eğitim sisteminin en yüksek eğitim düzeyi olan Sanat Tarihi Bilimler Doktoru adını almıştır. Bundan başka, Abdullayeva 1978 yılından itibaren SSCB Besteci Birliğinin üyesi kabul edilmiştir.[1]

Onun araştırmalarının esasını Azerbaycan milli müzik aletlerinin tarihi, gelişim özellikleri, seslenmesi, kullanımı ve diğer Türk halklarındaki aletlerle karşılıklı mükayesesi teşkil etmekteydi. Abdullayeva, genel olarak Azerbaycan müzik aletleri bilimlerinin temelini koyan kişilerden biri olarak kabul edilmektedir. Çalışmalarının bir hissesini de bir zamanlar kullanılmış, fakat sonradan unutulmuş aletlerin yeniden kullanıma hazırlanması teşkil etmekteydi. Akademik çalışmaları zamanı 3'ü Türkiye vatandaşı olmakla, 15 doktora öğrencisi yetiştirmiştir.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ Qafarov S. (2 Kasım 2016). "Səadət Abdullayeva". abm.musigi-dunya.az. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  2. ^ Abdullayeva S. (30 Temmuz 2019). "Azərbaycan xalq çalğı alətləri (musiqişünaslıq-orqanoloji tədqiqat)" (PDF). Musiqi Kitabxanası. 30 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  3. ^ Səadət SEYIDOVA, Imruz ƏFƏNDIYEVA (6 Şubat 2011). "BIR MUSIQIŞÜNAS ÖMRÜNÜN SƏHIFƏLƏRI". www.musigi-dunya.az. 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Bedelbeyli</span>

Şəmsi Bədəlbəyli, Sovyet Azeri tiyatro yönetmeni ve oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Kara Karayev</span>

Kara Karayev, Azerbaycan müzik kültürünün önde gelen bestecisi, pedagog ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Muğam</span>

Muğam,, esas Azerbaycan müziğidir. Tasnif ve âşık ile tezat oluşturur. Muğam sözü, Arapçadaki makam sözünden türemiştir. Tahminen 14. yüzyıla kadar yakın doğu ülkelerinin ortak müziği olmuş ama daha sonra ortaya çıkan siyasi-iktisadi değişikliklerden dolayı parçalara ayrılmıştır. Klasik doğu muğamı aslen 12 tür ve 6 koldan oluşmaktadır. Asli muğamlar: Uşşak, Neva, Buselik, Rast, Irak, İsfahan, Zirefkand, Büzürk, Zengüle, Rehavi, Hüseyni ve Hicaz; kolları ise, Şahnaz, Selmek, Maya, Nevruz, Kerdaniye ve Güvaşt'tan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Selimi</span>

Ali Selimi, Sovyet Azeri bestekâr. "Ayrılık", "Size selam getirmişem" gibi ünlü türkülerin bestecisi ve Azerbaycan Bestekârlar Birliği'nin fahri üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Abdullayev</span> Azeri yazar

Çingiz Abdullayev, Azerbaycan yazarı, 1989 yılından Azerbaycan SSC Yazarlar Birliği, 1991 yılından itibaren ise Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi, hukuk doktoru (1991); Neftçi PFK Başkanı

Veli Yusuf oğlu Ahundov, Azerbaycan Komünist Partisi 10. Birinci Sekreteri, siyasetçi ve bilim insanı.

Mashallah Abdullayev, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Han Şuşinski</span> Azerbaycanlı hanende

Han Şuşinski Azeri hanendedir.

Hurşit Lutfali kızı Abdullayeva, Azeri piyanist. Bakü Müzik Akademisi'nin klavsen sınıfında profesörü olan Abdullayeva, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Korosu Şapeli'nin direktörüdür ve 2007'de Azerbaycan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı unvanını almıştır.

Aida Hamdulla gizi Abdullayeva, Azeri kökenli Sovyet arpisti, öğretmen ve profesördü. Bakü Müzik Akademisi'nde profesördü ve Azerbaycan Arp Gösteri Okulu'nu kurmuştur. Abdullayeva ilk Azeri arpisti olarak bilinir ve 1972'de Azerbaycan SSC'nin Onurlu Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Zehra Abdullayeva</span>

Zehra Abdullah kızı Abdullayeva, Azeri kadın şarkıcı.

Tokay Memmedov Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Hacıyev</span>

Rauf Soltan oğlu Hacıyev, Sovyet ve Azeri besteci ve politikacıydı. SSCB Halk Sanatçısı (1978). Azerbaycan SSC Besteciler Birliği Başkanı, Azerbaycan SSC Kültür Bakanı (1965-1971) idi.

Zemfira Yusuf kızı Seferova Azerbaycanlı ve Sovyet müzikolog, sanat tarihi doktoru. 1998'de profesör adı almış, 2017'de Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin tam üyesi olmuştur. Seferova 1989'da Azerbaycan SSC Onurlu Sanatçısı, sonradan Azerbaycan SSC Onurlu Bilim Çalışanı adlarına layik görülmüş ve Humay Ödülü sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Muğam üçlüsü</span>

Muğam üçlüsü - Azerbaycan'ın ulusal müzik aletleri olan tar, kamança ve gaval ile performans gösteren klasik bir muğam üçlüsü, Azerbaycan muğam destgahını seslendiren geleneksel bir müzisyen topluluğu; şarkıcı ve sazende grubu.

<span class="mw-page-title-main">Savalan Talibli</span>

Savalan Talibli — Azerbaycanlı gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Soltan Hacıbeyov</span>

Soltan İsmayil oğlu Hacıbeyov, Şuşa, Gence guberniyası – 19 Eylül 1974, Bakü) — Azerbaycan bestecisi, orkestra şefi, pedagog, profesör (1964), SSCB halk sanatçısı (1973). O, Azerbaycan Devlet Filarmonisi'nin sanat yönetmeni (1948–1956) ve müdürü (1955–1962), Azerbaycan Besteciler Birliği'nin kâtibi (1953–1968) ve Azerbaycan Devlet Konservatuarı'nın rektörü (1969–1974) görevlerinde bulunmuştur.

Ahmetağa Memmedrza oğlu Bakıhanov Azerbaycan tarzeni, pedagog, Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı (1973) ve Azerbaycan SSC Emektar Öğretmeni (1943) ödülleri sahibidir.