İçeriğe atla

Saad bin Ladin

Saad bin Ladin
Doğum1979
Cidde, Suudi Arabistan
ÖlümTemmuz 2009 (29-30 yaşında)
MilliyetSuudi Arabistanlı
Askeri kariyer
BağlılığıEl-Kaide
Çatışma/savaşlarıTerörizmle Savaş:

Saad bin Usame bin Muhammed bin Avad bin Ladin (Arapçaسعد بن أسامة بن محمد بن عوض بن لادن; d. 1979, Cidde - Temmuz 2009), Suudi Arabistanlı el-Kaide üyesi. Usame bin Ladin'in oğludur.

Hayatı

Usame bin Ladin ile ilk eşi Necve Hanım'ın üçüncü oğlu olarak 1979'da Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde doğdu.[1] Sudanlı bir kadınla evlenen Saad, hayatını Suudi Arabistan'da sürdürürken gerçekleşen 11 Eylül saldırıları sonrasında annesiyle birlikte Afganistan'a gitmek istese de Usame bin Ladin tarafından buna izin verilmedi.[1] Bazı iddialara göre sonrasında İran'a kaçtı ve burada İranlı güvenlik birimlerince yakalanarak ev hapsine alındı.[2] İran ise kendisinin veya herhangi bir el-Kaide üyesinin yakaladığına dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.[2] Bazı Amerikalı yetkililerin açıklamalarına göre 11 Nisan 2002'de gerçekleşen el-Griba sinagogu saldırısını organize eden isimler arasında Saad bin Ladin de yer almaktaydı.[3] Belucistan İçişleri Bakanı Sanaullah Zehri Mart 2003'teki açıklamasında Saad ile kardeşi Hamza'nın yaralı olarak yakalandığı belirtilse de bu iddia sonradan üst düzey Afgan, Amerikalı ve Pakistanlı yetkililerce yalanlandı.[4] Kimi kaynaklarca 12 Mayıs 2003'te Riyad'da gerçekleşen intihar saldırıları ile dört gün sonra, 16 Mayıs'ta Kazablanka'da gerçekleşen intihar saldırılarının planlayıcıları arasında gösterildi.[5][6] Almanya'da yayınlanan Die Welt gazetesi Ağustos 2006'da yayınladığı bir haberde, İsrail-Lübnan sınırında patlak veren savaşta Hizbullah'la aynı safta savaşması için İslamcı terör hücreleri oluşturması ve savaşa hazırlaması için Saad'ın İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından Suriye'nin Lübnan sınırına gönderildiğini belirtti.[7]

Ulusal İstihbarat Direktörü John Michael McConnell, Ocak 2009'da yaptığı açıklamada Saad bin Ladin'in artık İran'da ev hapsinde tutulmadığını, buradan kaçarak veya serbest bırakılarak Pakistan'a, babasının yanına geçtiğini düşündüklerini ifade etti.[8] Usame bin Ladin'in oğullarından Halid'in İran dinî lideri Ali Hamaney'e yazdığı Ocak 2010 tarihli mektupta, 2001'den beri İran'da ev hapsinde tutulduğu belirtilen bin Ladin ailesi mensuplarının serbest bırakılması talep edilmekteydi. Mektupta ayrıca Saad'ın bir yıl kadar önce ev hapsinden kaçtığı yazılmıştı.[2] İran'da gözaltında tutulurken Suudi Arabistan'a kaçan Saad'ın kız kardeşlerinden İman da Saad'ın ev hapsinden kaçtığını doğrulamıştı.[2]

22 Temmuz 2009'da National Public Radio'da yayınlanan bir haberde Amerikalı bir terörle mücadele yetkilisinin söylemlerine dayanılarak, CIA yönetiminde Pakistan'da gerçekleştirilen insansız hava aracı saldırılarında Saad bin Ladin'in "%80-85 kesin olarak" öldürüldüğü bilgisi verildi.[9] 2 Mayıs 2011'de, Usame bin Ladin'in yaşadığı tespit edilen Pakistan'ın Abbottabad şehrindeki komplekse Amerikan özel kuvvetlerince yapılan ve bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan baskında elde edilen mektuplarda da Saad'ın öldüğünden bahsedilmekteydi.[10] Eylül 2012'de yayınlanan Eymen ez-Zevahiri'ye ait bir videoda Saad'ın 2009'daki bir insansız hava aracı saldırısında öldüğü doğrulandı.[11]

Kaynakça

  1. ^ a b bin Ladin, Ömer; bin Laden, Necve; Sasson, Jean (2010). Growing Up bin Laden: Osama's Wife and Son Take Us Inside Their Secret World (PDF) (İngilizce). Macmillan Publishers. ss. 294-295. ISBN 1429932333. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 
  2. ^ a b c d "Bin Laden's son says Iran should free his siblings". USA Today (İngilizce). Kahire: Associated Press. 15 Mart 2010. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 
  3. ^ "Bin Laden son 'takes leading role'" (İngilizce). BBC News. 30 Temmuz 2002. 5 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2016. 
  4. ^ "Bin Laden in their sights" (İngilizce). The Sun-Herald. 9 Mart 2003. 20 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2016. 
  5. ^ Joscelyn, Thomas (18 Mayıs 2011). "Analysis: Al Qaeda's interim emir and Iran" (İngilizce). The Long War Journal. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2016. 
  6. ^ Joscelyn, Thomas (23 Temmuz 2009). "Reports: Osama Bin Laden's Son Killed" (İngilizce). The Weekly Standard. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2016. 
  7. ^ "Report: Bin Laden's son sent to operate against Israel". Ynetnews (İngilizce). Reuters. 3 Ağustos 2006. 23 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 
  8. ^ Miller, Greg (17 Ocak 2009). "Osama bin Laden's son may be in Pakistan too" (İngilizce). Washington, DC: Los Angeles Times. 12 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2016. 
  9. ^ Kelly, Mary Louise (22 Temmuz 2009). "Bin Laden Son Reported Killed in Pakistan" (İngilizce). National Public Radio. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2016. 
  10. ^ Burke, Jason (3 Mayıs 2012). "Being Bin Laden: al-Qaida leader's banal jihad business revealed" (İngilizce). The Guardian. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2016. 
  11. ^ "Al-Qaida bestätigt Tod von Bin Ladens Sohn Saad" (Almanca). Die Welt. 26 Eylül 2012. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">11 Eylül saldırıları</span> 2001de Amerika Birleşik Devletlerine yapılan terör saldırıları

11 Eylül saldırıları, radikal İslamcı silahlı grup El-Kaide'nin 11 Eylül 2001 Salı günü sabah saatlerinde Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı düzenlediği dört koordineli bir terör saldırısı dizisidir. O sabah 19 terörist, ABD'nin kuzeydoğu eyaletlerinden Kaliforniya'ya seyahat etmesi planlanan dört yolcu uçağını kaçırdı. Hava korsanları, ilk iki uçağı New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin "İkiz Kuleler" olarak anılan 110 katlı 2 ofis binalarına, üçüncü uçağı ise Pentagon'a çarptırdılar. Dördüncü uçağın Washington, DC'deki bir federal hükûmet binasını vurması planlanmıştı; ancak uçak, bir yolcu isyanının ardından Pensilvanya'da bir tarlaya düştü. Saldırılarda, hava korsanlarıyla birlikte 2.996 kişi öldü ve terörizme karşı savaş başladı.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin</span> El-Kaidenin Suudi Arabistanlı kurucusu (1957–2011)

Usame bin Muhammed bin Avad bin Ladin, İslamcı silahlı örgüt el-Kaide'nin kurucu lideriydi. 1994 yılında vatandaşlıktan çıkarılıp vatansız kalıncaya kadar Suudi Arabistan vatandaşı olan bin Ladin, bin Ladin ailesine mensuptu.

Usame bin Ladin'in ölümü sonrasında ortaya birtakım komplo teorileri, asparagas haberler ve dedikodular ortaya atıldı. Bu iddiaların bir kısmı bin Ladin'in daha farklı bir yerde veya daha önce öldürüldüğünü diğer bir kısmı ise hâlâ hayatta olduğunu öne sürmekteydi.

Muhammed bin Avad bin Ladin, Suudi Arabistanlı iş insanı. Genellikle inşaat sektörü üzerine çalışan Muhammed bin Ladin, Bin Ladin ailesinin bir üyesi ve Usame bin Ladin'in babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in röportajları</span>

1990'lerin başından beri çeşitli basın organlarında, Usame bin Ladin ile yapılan röportajlar yer almaya başladı. Aşağıda, yayımlandığı tarihe göre bin Ladin ile yapılan röportajlar verilmiştir.

Usame bin Ladin'in Hartum'daki evi, Sudan'ın başkenti Hartum'un el-Riyad semtinde yer alan ve Usame bin Ladin'in 1991-1996 yılları arasında yaşadığı ev.

Ebu Ahmed el-Kuveyti veya gerçek adıyla İbrahim Said Ahmed, Peştun kökenli Pakistanlı el-Kaide üyesi ve el-Kaide lideri Usame bin Ladin'in kuryesidir. Pakistanlı ailesinin Kuveyt'te yaşaması ve burada büyümesi sebebiyle "el-Kuveyti" adını kullanmaktaydı. Amerikan istihbarat birimleri el-Kuveyti'yi tespit ve takip ederek Usame bin Ladin'in Abbottabad'da saklandığı yere ulaşmış, bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan harekâtta el-Kuveyti de öldürülmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Bin Ladin ailesi</span>

Bin Ladin ailesi, kökenleri Yemen'e dayanan Suudi Arabistanlı aile. Muhammed bin Ladin'in Cidde'ye yerleşmesi ve burada bir inşaat şirketi kurması sonucunda zenginleşmiştir. Günümüzde, dünyanın en büyük inşaat şirketlerinden olan Saudi Binladin Group'un hisselerinin büyük bir kısmı aile bireylerinin elinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in aranması</span>

El-Kaide'nin kurucuları arasında yer alan ve kuruluşundan beri liderliğini sürdüren Usame bin Ladin, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çeşitli hedeflere gerçekleştirilen 11 Eylül saldırılarından sonra başlatılan Afganistan Savaşı sırasında saklanmaya başladı. Son kez Aralık 2001'deki Tora Bora Muharebesi'nde görülen bin Ladin'in bu tarihten sonraki konumu belirsizliğini korurken, sağlığı ve el-Kaide ile olan ilişkisi ve faaliyetleri hakkında da çeşitli görüş ve iddialar ortaya atıldı. Bunlardan bazılarında bin Ladin'in öldüğü öne sürülmekteydi. Saklandığı süre boyunca bin Ladin, çeşitli ses ve video kayıtları yayınlamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in Abbottabad'daki kompleksi</span>

Usame bin Ladin, yerel halk tarafından Veziristan Konağı olarak da bilinen ve Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletindeki Abbottabad şehrine bağlı Bilal Town'da yer alan ve çeşitli yapılardan oluşan bir komplekste bir dönem gizli bir şekilde yaşamıştı. Kompleks, Pakistan Harp Akademisinin yaklaşık 1,3 km güneybatısında, toprak bir yolun sonunda bulunmaktaydı.

2 Mayıs 2011 gecesi Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Usame bin Ladin'in, Pakistan'ın Abbottabad şehrinde yer alan kompleksine düzenlenen bir harekât sonucunda öldürüldüğünü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasıyla açıklamasının ardından Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve NATO gibi uluslararası kuruluşlar ile dünyanın çeşitli ülkelerinden bu olaya gelen tepkiler.

<span class="mw-page-title-main">Robert O'Neill</span>

Robert James O'Neill, Amerikalı eski Navy SEALs personeli. 2 Mayıs gecesi, Pakistan'ın Abbottabad şehrindeki bir komplekste kaldığı tespit edilen Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan harekâta katılmış ve Kasım 2014'te yaptığı açıklamayla bin Ladin'i öldüren kurşunu kendisinin sıktığını belirtmiştir.

Ömer bin Usame bin Muhammed bin Avad bin Ladin veya kısaca tanınan adıyla Ömer bin Ladin, Usame bin Ladin ile ilk eşi Necve Hanım'ın dördüncü oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Saudi Binladin Group</span>

Saudi Binladin Group, merkezi Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde bulunan, inşaat alanında faaliyet gösteren konglomerat. 1931 yılında Muhammed bin Ladin tarafından kurulmuştur. Günümüzdeki yönetim kurulu başkanı Bekir bin Ladin olup, yönetim kurulunu bin Ladin ailesine mensup kardeşleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hamza bin Ladin</span>

Hamza bin Usame bin Muhammed bin Avad bin Ladin, Suudi Arabistanlı el-Kaide üyesi. Usame bin Ladin'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in ses kayıtları ve videoları</span> Vikimedya liste maddesi

11 Eylül saldırıları sonrasında halka açık alanlarda görünmeyen Usame bin Ladin'in, farklı kanallar aracılığıyla birtakım ses kayıtları ve videoları yayınladı. Bu ses kayıtları ve videolar, yayınlandığı tarihe göre şu şekildedir:

Bazı kesimler, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a askerî müdahalesi sırasında Sovyet güçlerine karşı savaşan Afgan mücahitlere Siklon Operasyonu kapsamında eğitim, para ve silah desteği veren CIA'in, Usame bin Ladin'in de aralarında bulunduğu gönüllü Arap mücahitleri de destekleyerek bin Ladin'in liderliğindeki el-Kaide'nin kurulmasına zemin hazırladığını iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Halid el-Harbi</span>

Halid bin Uveyd bin Muhammed el-Harbi veya takma adıyla Ebu Süleyman el-Mekki, Suudi İslamcı ve el-Kaide üyesidir. Mekke'de din öğretmeni olarak çalıştı. 1980'lerde, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesinde, Sovyet güçlerine karşı savaşan yabancı mücahitlere katıldı. 1992'de Bosna-Hersek'e hareket ederek katıldığı Bosna Savaşı'nda bir bacağını kaybetti. Savaşın 1995'te sona ermesinin ardından da ülkede kalmaya devam etti. 1997'de, "teröristlere yardım ve yataklık" suçlamasıyla Bosna-Hersek hükûmeti tarafından aranan 19 kişiden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in ölümü</span> El-Kaide liderinin 2 Mayıs 2011de öldürülmesi

Pakistan'ın Abbottabad şehrindeki bir komplekste kaldığı tespit edilen el-Kaide lideri Usame bin Ladin'in ölümü, 2 Mayıs 2011 günü yerel saatle 1.00'den sonra, Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından gizli olarak yürütülen ve Amerika Birleşik Devletleri Deniz Özel Harp Geliştirme Grubuna (DEVGRU) bağlı SEAL özel güçleri ile 160. Özel Harekât Havacılık Alayı birimleri tarafından düzenlenen Neptün Mızrağı kod adını taşıyan harekât kapsamında gerçekleşti. Afganistan'dan kalkan iki hayalet helikopterin taşıdığı 23 harekâtçının gerçekleştirdiği baskında Usame bin Ladin'in oğlu Halid bin Ladin, bin Ladin'in kuryesi Ebu Ahmed el-Kuveyti, el-Kuveyti'nin erkek kardeşi Ebrar ve Ebrar'ın karısı Büşra da öldürüldü. Görevlerini tamamladıktan sonra helikopterlerle bölgeyi terk eden harekâtçıların, yanlarına aldıkları bin Ladin'in cesedini 24 saat içerisinde Umman Denizi'ne bıraktıkları açıklandı.

Necva Ganim, Usame bin Ladin'in ilk eşi ve kuzeni. Eşi Ladin'in dayısının kızı olan Suriye kökenli bir hanımefendiydi. Ayrıca Um Abdallah olarak nam salmıştı. Yemen asıllı İbrahim ve Nabeeha çiftinin çocuğu olarak 1960'ta Lazkiye, Suriye'de doğdu. Beş kardeşi daha vardı. Usame bin Ladin ile 1974'te on dört yaşındayken Lazkiye'de evlendiler ardından Sudan ve Afganistan'a gittiler. Ebu Candal'a göre 11 Eylül saldırılarından önce Ganim Afganistan'ı terk etmiş bir daha geri dönmemiştir. Oğlu Ömer bin Ladin'e göre ise 9 Eylül 2001'de Afganistan'dan ayrılmıştı. 2005 yılında Abdullah Azzam'ın torunu Hutaifa Azzam'ın oğlu Abdel Rahman ile Şam'da yaşadığını belirtildi. Bin Ladin'den Ömer, Abdullah, Saad, Abdul Rahman, Osman, Muhammed, Fatima, İman, Ladin, Rukiye ve Nur dahil olmak üzere 11 çocuğun sahibi oldu. Kaleme aldığı Growing Up bin Laden adlı kitabı oğlu Ömer ile birlikte yazdı. İran'da tutsakken 2010 yılında salınan kızı İman'da annesinin yanına Suriye'ye yerleşti. 2011 yılında aile yakınlarının aktardığı bilgiye göre Necva'nın anneside damadının ölümünü duyduktan sonra geçirdiği inme nedeniyle ölmüştür.