İçeriğe atla

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
KısaltmaSES
Kuruluş1 Ağustos 1996
TürSağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası
MerkezNecatibey Caddesi No:82/13-14 Kızılay, Çankaya,Ankara[1]
Üyeler41.225 kişi[2]
LiderSelma ATABEY[3]
Birsen Seyhan[3]
ÜyelikKamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu
Resmî sitewww.ses.org.tr/

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Merkezi Ankara'da olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

Kısa adıyla SES, sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda örgütlü bir sendika olup, buralarda görev yapan tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin (Hekim, Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru, Yardımcı Hizmetli, Genel İdare Hizmetli (memur) Teknik Personel, Laborant, Diş Hekimi, Eczacı, Diyetisyen, Psikolog, Fizyoterapist, Öğretmen, Sosyal Hizmet Uzmanı, Biyolog, Kimyager, Odyometrist vb.) üye olabildiği bir sendikadır.

SES, 1990'lı yılların başlarında kurulan Tüm Sağlık - Sen, Genel Sağlık - İş, Sağlık - Sen ve Sosyal Hizmet - Sen Sendikalarının birleşmesi ile 1 Ağustos 1996 tarihinde kurulmuştur.

KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), PSI (Uluslararası Kamu Çalışanları Sendikaları Federasyonu), ICFTU (Dünya Özgür İşçi Sendikaları Konfederasyonu) ve ETUC (Avrupa Sendikalar Konfederasyonu) üyesi olan SES, 70 ilde örgütlü bulunmaktadır.

SES, sağlık hizmetlerinin eşit, ücretsiz ve nitelikli sunulması gerektiğini savunarak, Aile Hekimliği kavramına da karşı çıkmakta, Sağlık Ocaklarının kapatılmaması gerektiği söylemini yürütmektedir.[4]

Birçok broşür ve bültenin yanı sıra, SES'in aylık bir dergi yayını da bulunmakta, Sağlık ve sosyal hizmet personeline eğitim çalışmaları yapmaktadır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2014. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2014. 
  4. ^ "Sağlık Ocakları kaldırılmamalı". Erişim tarihi: 22 Nisan 2008. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu</span> Türkiyede bir işçi sendikaları konfederasyonu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 13 Şubat 1967 tarihinde Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ve bağımsız Gıda-İş, Türk Maden-İş (Zonguldak) sendikaları ve onların genel başkanları olan Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan işçi sendikaları konfederasyonudur. 12 Eylül Askeri Darbesi ile kapatılmasının ardından 19 Ocak 1992 tarihinde yeniden kurulmuştur. DİSK, bağımsız bir sınıf ve kitle örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu</span> kamu çalışanları konfederasyonu

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, kısaltması KESK olan 8 Aralık 1995'te kurulan memur sendikaları konfederasyonu. İlk olarak 28 Mayıs 1990 yılında eğitim emekçileri EĞİTİM-İŞ'i kurdu. Ardından EĞİTİM-SEN ve TÜM BEL-SEN'den başlayarak çok sayıda sendika kitlesel başvurularla kurulmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">EĞİTİM SEN</span> Türkyede bir sendika

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası ya da kısaca EĞİTİM SEN, 23 Ocak 1995'te kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı olarak eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri iş kolunda örgütlenen sendikadır. Genel merkezi Ankara'dadır.

Türkiye'de sendikalar, 1938 tarihli Cemiyetler Kanunu’nda "Sınıf esasına dayalı cemiyet kurulamaz." ifadesinin 5 Haziran 1946'da metinden çıkarılmasıyla yasallık kazandı. 7 Aralık 1946 tarihinde sıkıyönetim kararıyla kapatılan sendikalar, 1947'de "İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendika Birlikleri Hakkında Kanun"un kabul edilmesiyle tekrar yasal oldu. Sendika sözlük anlamı: İşçilerin yada işverenlerin ayrı ayrı olmak üzere iş, kazanç, toplumsal ve kültürel konular yönünden çıkarlarını korumak, yeni haklar sağlamak ve onları daha da geliştirmek amacıyla aralarında yasalar uyarınca kurdukları birliktir.

Memur, devlet hizmetinde aylıkla çalışan kimse, görevli. Bir işle görevlendirilmiş olan, yükümlü.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık ocağı</span> Sağlık kurumu

Aile sağlığı merkezi kısa adıyla ASM ya da halk arasında bilinen adıyla sağlık ocağı, sosyal devlet olmanın getirdiği ve gerekliliğini doğurduğu bir hizmettir. Gelişmemiş, gelişmekte, kalkınmakta olan bölgelerde veya nüfus bakımından çok fazla kalabalık olmayan bölgelerde kurulan ve birinci basamak sağlık hizmetleri veren kuruluşlardır. Sağlık ocakları; hastaneler kadar personel, ekipman ve kaynağa sahip olan hizmetlerini bölgesel olarak veren sağlık hizmet kurumlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Büro Emekçileri Sendikası</span>

Büro Emekçileri Sendikası - BES, merkezi Ankara'da olan bir memur sendikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası</span>

Türk Eğitim-Sen, 18 Haziran 1992'de kurulmuş olan ve Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri iş kolunda faaliyet gösteren bir sendika olup tam adı Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu</span> kamu çalışanları konfederasyonu

Türkiye Kamu-Sen, 24 Haziran 1992'de kurulmuş olan ve kamu çalışanları arasında faaliyet gösteren bir memur sendikaları konfederasyonu olup tam adı "Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu"dur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu</span> Konfederasyon

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu, kamu iş kollarında örgütlü 10 sendikanın bir araya gelmesiyle oluşan kamu görevlileri konfederasyonudur. Genel başkanı Mehmet Yeşildağ'dır, genel sekreteri Özgür Aras'tır.

Muhammet Emin Zararsız Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü</span> sosyal amaçlı hizmet veren bir kamu kurumu

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı, 22 Ağustos 1961 tarihinde kurulan ve yüksek öğrenim gören ve maddi olanaklardan yoksun öğrencilerin maddi yönden desteklenmesi amaçlayan tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi özel bütçeli ve sosyal amaçlı hizmet veren bir kamu kurumudur.

Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası ya da kısaca KÜLTÜR SANAT SEN, 14 Eylül 1992'de kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı işyerlerinde Kültür Sanat ve Turizm hizmet kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (ya da kısaca DİVES) Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak Diyanet ve vakıf hizmetleri hizmet kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (ya da kısaca BTS), 25 Ağustos 1994'te kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı işyerlerinde ulaştırma hizmet kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

Yol, Yapı, Altyapı, Tapu ve Kadastro Emekçileri Sendikası (ya da kısaca YAPI YOL SEN), 9 Haziran 1992'de kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na ve çeşitli genel müdürlüklere bağlı işyerlerinde bayındırlık, inşaat ve köy hizmetleri hizmet kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası</span>

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (ya da kısaca TÜM BEL SEN), 20 Aralık 1990'da kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak yerel yönetimlerde "memur" statüsünde çalışanların sendikasıdır. İlk kurulan kamu çalışanı sendikalarından birisidir. Merkezi Ankara'dadır.

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ya da kısaca ESM), 10 Ağustos 2001'de kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak enerji, sanayi ve maden hizmet kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası kısa adı Türk Sağlık-Sen 18 Haziran 1992 yılında Ankara'da kurulan memur sendikasıdır.