İçeriğe atla

Sağlık sigortası

Sağlık sigortası bir sigorta türüdür. Bir kişinin tıbbi masraflara maruz kalma riskinin tamamını veya bir kısmını kapsar.[1] Son yıllarda halk sağlığı ve sağlık ekonomisi'ne önemli katkı sağlamıştır. Sağlık sigortası, reçete, günlük klinik ve tıbbi muayeneler, cerrahi, hastalık veya yaralanma gibi beklenmedik durumlarla ilgili masrafları karşılar. Bir sigortacı, genel sağlık riski ve sağlık sistemi giderleri riskini tahmin ederek, aylık prim veya bordro vergisi gibi rutin bir finans yapısı geliştirebilir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Sigorta</span> olası kayıp riskinin adil bir şekilde giderilmesi için önceden ödenen prim, ücret

Sigorta, risklerin gerçekleşmesi sonucu doğabilecek zararları gidermek için kullanılan mali araçtır. Sigorta sözleşmesi, sigorta yapılması için hukuken gerekli sözleşmedir. Sigorta şirketi, sigorta işlerinin yönetilmesi, işletilmesi, satışı ile ilgilenen şirkettir. Sigortacılık, bu işlerle ilgilenen meslektir.

Tedavi (Sağaltım). Sağlığı bozulmuş olan bireyi sağlıklı duruma kavuşturma amacıyla yapılan tıbbi işlemler bütünüdür. Tanı, anamnez ve fizik muayeneden sonra yapılır. Tedavi doğal, spor, ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi test, tıbbi görüntüleme, ameliyat ve farklı tıbbi prosedürlerle yapılabilir. Özel tedavi şekillerine terapi adı verilmektedir. Tek başına ruhsal yolla tedavi şekline de terapi denilmektedir. Hastalık tedavisi evde, doğada, hastane, sağlık ocağı ve başka yerlerde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Fatih, İstanbulda yerleşik vakıf üniversitesi. Bezmiâlem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdülhamit Sani mazbut vakıfları adına Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010'da kurulmuştur. İsmini Osmanlı padişahı II. Mahmud'un eşi, Abdülmecid'in annesi Bezmialem Valide Sultan'dan alır. Üniversitede eğitim dili %70 Türkçe, %30 İngilizcedir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi kardeş üniversitesidir, iki Üniversite de Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Nişantaşı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulup, 16/05/2012 tarih ve 6307 sayılı kuruluş kararıyla 31/05/2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kamu tüzel kişiliğini kazanan bir Vakıf Üniversitesi olarak 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete başlamak üzere yükseköğretimindeki yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık Bilimleri Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul'da kurulan bir devlet üniversitesidir. 15 Nisan 2015 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun gereğince kurulmuştur. Üniversite bünyesinde Tıp Fakültesi, Uluslararası Tıp Fakültesi, Ankara Gülhane Eczacılık Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Yaşam Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü bulunmaktadır. Ayrıca, Sağlık Bilimleri Üniversitesinin; İzmir, Trabzon ve Bursa'da da tıp fakülteleri kuracağı Haziran 2020 yılında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile duyurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kent Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kent Üniversitesi, Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından İstanbul'un Cihangir semtinde Sıraselviler Caddesi üzerinde kurulmuş vakıf üniversitesi. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Berna Yılmaz, Rektörü Prof. Dr. Necmettin Atsü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sağlık hizmetleri</span>

Türkiye'de sağlık hizmetleri kamu ve özel sağlık hizmetlerinin bir karışımından oluşmaktadır. Türkiye, Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında evrensel sağlık hizmetlerine sahiptir. Bu sistem kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) kayıtlı tüm sakinler, SGK ile sözleşmeli hastanelerde ücretsiz tıbbi tedavi alabilmektedir.

Bulgaristan, 2015 yılında 100.000 kişi başına 708 ile Avrupa'daki en yüksek üçüncü ölüm oranına sahipti. Dolaşım sistemi hastalıklarından ölüm oranlarının en yüksek olduğu dört Avrupa bölgesinin tamamı Bulgaristan'daydı. 2000'li yılların başlarında, ölümün en önemli doğal nedenleri kardiyovasküler hastalık, kanser ve solunum hastalığıydı. Bulgaristan'da insidans yetersizliği virüsü (HIV) görülme sıklığı çok düşüktür. 2003 yılında tahmini insidans oranı nüfusun yüzde 0,1'inden az olmasına rağmen, 2000'li yılların başlarında yeni vaka raporlarının sayısı her yıl artmıştır. 2005 yılında 86 yeni vaka bildirilmiş, bu da resmi toplamı yaklaşık 600'e çıkarmış, 2006'nın ilk yarısında 58 yeni vaka rapor edilmiştir. 2010 yılında 1.160 HIV sonucu pozitif kişi vardı.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da sağlık</span>

Kazakistan'daki Sağlık Sistemi, Sovyetler Birliği sonrasında reforma uğramış bir sağlık sistemidir.

Hayat sigortası bir sigorta türüdür. Bir sigorta poliçesi sahibi ile sigortacı arasındaki bir sözleşmedir. Sigortacı, sigortalı bir kişinin vefatı üzerine, belirlenen yararlanıcıya prim karşılığında bir miktar para veya fayda ödemeyi taahhüt eder. Sözleşmeye bağlı olarak, ölümcül hastalık veya yoğun bakım gibi diğer olaylar da ödemeyi tetikleyebilir. Poliçe sahibi, genellikle düzenli veya toplu olarak bir prim öder. Yardımlara cenaze masrafları gibi diğer masraflar da dahil edilebilir. Yaygın biçimleri daimi hayat sigortası, vadeli hayat sigortası, evrensel hayat sigortası, değişken evrensel hayat sigortası, tüm hayat sigortası, kurumsal hayat sigortası'dır.

Mülkiyet sigortası bir mülk sigorta'sı türüdür. Yangın, hırsızlık ve bazı hava koşullarında meydana gelen zarar ve risklere karşı koruma sağlar. Bu, yangın sigortası, sel sigortası, deprem sigortası, ev sigortası veya kazan sigortası gibi özel sigorta türlerini içerir. Açık tehlikeler, özellikle politikada hariç tutulmayan tüm kayıp nedenlerini kapsar. Açık tehlike politikalarında deprem, kar, sel, fırtına, kasırga, nükleer kaza, terör eylemleri ve savaştan kaynaklanan hasarlar yer alır. Belirtilen tehlikeler, sigortanın sağlanması için fiili hasar nedeninin poliçede listelenmesini gerektirir. Daha yaygın olarak adlandırılan tehlikeler, yangın, şimşek, patlama ve hırsızlık gibi hasara neden olan olayları içerir.

Sosyal sigorta bir sigorta türü ve sosyal güvenlik sistemidir. Bir grup birey, finansal sorunlara yol açan herhangi bir acil durum riskine karşı sigortalıdır veya korunmaktadır. Bu, bireylerin iddialarının kısmen katkılarına bağlı olduğu bir süreç aracılığıyla yapılır. Bu, gelecekte bireylere fayda sağlayan ortak fon oluşturmak için sigorta bedeli olarak da düşünülebilir.

Sosyal güvence, birçok katkıları sağlamayı amaçlayan bir tür hükûmet desteğidir. Bir toplumun üyeleri yemek ve barınma gibi temel ihtiyaçlar'ını karşılayabilir. Uluslararası Çalışma Örgütü sosyal güvenceyi, çocuk yardımı, yaşlılık çağındakilere destek, çocukların bakımı için destek, evrensel sağlık hizmeti, tıbbi tedavi, ebeveyn izni ve hastalık izni, işsizlik sigortası, engelli yardımı ve mesleki yaralanma mağdurları için destek olarak tanımlamaktadır.

Ev sigortası bir mülkiyet sigortası türüdür. Özel bir emlak ve konutu kapsar. Çeşitli kişisel sigorta korumalarını birleştiren bir sigorta poliçesidir. Barınma veya içinde bulunan mülküyle ilgili kayıpları içerebilecek çeşitli bireysel sigorta türlerini içerir. Ayrıca ev sigortası, doğal afetlere karşı finansal koruma sağlar. Standart bir ev sigortası poliçesi, içinde depolanan eşyalarla birlikte evin kendisini sigortalar.

Seyahat sigortası bir sigorta türüdür. Kişisel, mal ve sorumluluk sigortası unsurlarını içeren bir sigorta türüdür. Turizm sektörü için yaygındır.

Uydu sigortası bir sigorta türüdür. Havacılık sigortası'nın uzmanlaşmış bir dalıdır. Diğerleri, doğrudan sağlayıcılarla reasürans sözleşmeleri yoluyla katılır. Uydular için mevcut sigorta, uydu kapsamı ve yer riski kapsamı olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'da sağlık</span>

Macaristan, devlete ait Ulusal Sağlık Sigortası Fonu tarafından vergilerle finanse edilen evrensel bir sağlık sistemine sahiptir.

Medicare, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1965 yılında Social Security Administration (SSA) altında başlatılan ve şimdi Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) tarafından yönetilen bir hükûmet ulusal sağlık sigortası programıdır. Öncelikle 65 yaş ve üstü Amerikalılar için sağlık sigortası sağlar, aynı zamanda son evre böbrek hastalığı ve amyotrofik lateral skleroz olan kişiler de dahil olmak üzere SSA tarafından belirlenen engellilik durumu olan bazı genç insanlar için sağlık sigortası sağlar.