İçeriğe atla

Sağlık memuru

Sağlık Memuru (Halk Sağlığı Teknisyenliği veya Toplum Sağlığı Teknisyenliği), sağlık kurum ve kuruluşlarında halk sağlığı alanında çalışması planlanmış olan Türkiye'de çeşitli dönemlerde lise ve/veya lisans eğitimi alarak çalışan personeldir.

Bu personel hekim dışı diğer sağlık personelinin yetersiz kalması durumunda onların yerine geçecek personel olarak düşünülmüştür (Örn: Doğum servislerinde ve sağlık ocaklarında ebe yerine, tedavi servislerinde hemşire yerine, laboratuvarda laborantlar yerine, radyoloji servisleri de röntgen teknisyenleri yerine, sağlık kurumlarındaki evrak kayıt ve girişleri için tıbbi sekreter yerine, acil servislerde ve 112 ambulans komuta merkezlerinde paramedik ve acil tıp teknisyenleri yerine, su numunelerinin alınması çöplüklerin denetimi gibi koruyucu sağlık hizmeti alanındaki konularda çevre sağlığı teknisyenleri yerine, bulaşıcı hastalıkların kontrolünde sürveyans memuru yerine vb.). Türkiye'de bu alanın açılış amacı sağlık ocaklarındaki eksik personelin yokluğunu hissettirmemek sık görülen sağlık problemlerine yönelik alınan politikaları kolayca uygulayabilmektir. Türkiye'nin sağlık ocağı sisteminden aile hekimliği sistemine geçmesi kararı ile sağlık memurları 25 Nisan 2007 tarihli 5634 sayılı Hemşirelik Kanunu[1] nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 7. Maddesi gereğince hemşirelik yapma yetkisi verilmiş olup kendi mesleklerini yapma hakları saklı tutulmuştur.

1998 yılına kadar sağlık meslek liseleri daha sonra açılan sağlık yüksek okulunun sağlık memurluğu 4 yıllık lisans programından mezun edilen meslek grubudur. 2007 yılında çıkarılan hemşirelik kanunu değişikliği sonrası üniversitelerin sağlık memurluğu bölümü kapatılarak artık öğrenciler hemşire bölümünde eğitim almaya başladılar. Sağlık memurları koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin her alanında çalışmakta olup 2007 yılındaki mevzuat yeniliği ile hastanelerde daha fazla görev yapmaya başlamışlardır.

Son yıllarda sağlık kurum ve kuruluşlarında hastaların tedavisinde, hekimle işbirliği yapan, hemşire, ebe, laborant, sekreter, att vs eşdeğer sağlık çalışanıdır. Bunlardan daha kapsamlı olarak "halk sağlığı", "çevre sağlığı", "biyoistatistik" ve "sağlık eğitimi" derslerini almıştır. Ayrıca farklı olarak "iş sağlığı" dersini almıştır. Bu bölümlerin bazılarının aldığı "hasta bakım" ve "kadın hastalıkları ve doğum" derslerini almamıştır. 2007'de çıkan yasa ile branşlara dağıtılarak "sağlık memuru" unvanı sağlık görevlileri için genel bir kavram ilan edilmiş ve tek bir meslek unvanı olmaktan çıkmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "resmigazete". resmigazete.gov.tr. 8 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nusret Fişek</span>

Hasan Nusret Fişek, Türk hekimdir.

Veteriner sağlık teknisyeni, Veteriner tıp alanında çalışmalar yapan yardımcı veteriner sağlık personeli.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık ocağı</span> Sağlık kurumu

Aile sağlığı merkezi kısa adıyla ASM ya da halk arasında bilinen adıyla sağlık ocağı, sosyal devlet olmanın getirdiği ve gerekliliğini doğurduğu bir hizmettir. Gelişmemiş, gelişmekte, kalkınmakta olan bölgelerde veya nüfus bakımından çok fazla kalabalık olmayan bölgelerde kurulan ve birinci basamak sağlık hizmetleri veren kuruluşlardır. Sağlık ocakları; hastaneler kadar personel, ekipman ve kaynağa sahip olan hizmetlerini bölgesel olarak veren sağlık hizmet kurumlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Acil tıp</span> İnsan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti

Acil Tıp, insan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti. Acil tıp hizmetleri hastanelerin acil servislerinde ve mobil ekipler vasıtasıyla hastane dışında verilir.

<span class="mw-page-title-main">Hemşirelik</span> Sağlık hizmetleri mesleği

Hemşirelik; birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen bir sağlık profesyoneli'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hemşireler Derneği</span> 1933te kurulan bir sivil toplum kuruluşu

Türk Hemşireler Derneği (THD), Merkezi Ankara'da bulunan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası</span>

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Merkezi Ankara'da olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

Diyetisyen, sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik eğitim ve öğretim programını en az dört yılda tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması alarak diyetisyen unvanını kazanıp; diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan profesyonel sağlık personelidir. Lisans eğitimi ardından lisanüstü eğitimini tamamlayan diyetisyenler, uzman diyetisyen ünvanına sahip olmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Laborant</span>

Laborant, sağlık kurumları bünyesindeki çeşitli laboratuvarlarda hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapan teknik elemandır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşhane Üniversitesi</span> Gümüşhanede kurulu devlet üniversitesi

Gümüşhane Üniversitesi 31 Mayıs 2008 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ayrılarak, Gümüşhane ilinde kurulan devlet üniversitesidir. Mühendislik Fakültesinin adı 26.04.2013 tarihli 28629 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak değiştirilmiş, 16.05.2013 tarih ve 28649 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2013/4694 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kapatılarak bunun yerine Turizm Fakültesi kurulmuştur. Gümüşhane Üniversitesi; hâlen 6 Fakültesi, 2 Yüksekokulu, 2 Enstitüsü, 8 Meslek Yüksekokulu ve 2 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile büyümesini hızlı bir şekilde sürdürmektedir. 3 Ocak 2013 itibarıyla kayıtlı öğrenci sayısı 10327'dir.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekim</span> hayvan hastalıklarını tedavi eden uzman, doktor

Veteriner hekim ya da eski adıyla baytar, veteriner tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve insan harici hayvanların üremelerinin engellenmesi veya arttırılmasına, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları ve bozuklukları daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir tıp mensubu. Veteriner fakültesinden mezun olarak ve ülkelere göre değişen şartları yerine getirerek unvan alırlar.

Kırsal bölgelerde coğrafya ve yol durumu göz önüne alınarak iki - üç bin nüfus için bir sağlık evi yapılmıştır. Sağlık evleri, sağlık ocağına bağlı olarak çok yönlü hizmet gören kuruluşlardır.

Adana Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Adana'nın Yüreğir ilçesi Karşıyaka semtinde bulunan bir sağlık meslek lisesidir. Okul ilk olarak 1966 yılında "Adana Karşıyaka Lisesi" olarak hizmete sunulmuştur. Karşıyaka semtinin ilk, Adana'nın 3. lisesi olup; daha sonraki bir tarihte adı "Atatürk Lisesi" olarak değiştirilmiştir. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren Anadolu Sağlık Meslek Lisesi olarak eğitim-öğretime devam etmiştir. Yöre halkı tarafından "Abdal Koleji" olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Yardımcı veteriner sağlık çalışanları</span>

Yardımcı veteriner sağlık çalışanları, veteriner sağlık sistemindeki hayvan sağlığı prosedürleri çerçevesindeki otonom işleri yaparak veteriner hekimlere yardımcı olan personeldir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Devletler Ordusu Veteriner Teşkilatı</span>

Birleşik Devletler Ordusu Veteriner Teşkilatı Amerika Birleşik Devletleri Ordu Sağlık Teşkilatına (AMEDD) bağlı subay veteriner hekimlerden ve HPSP veteriner hekimliği öğrencilerinden oluşan bir kurmay subay sınıfı. 3 Haziran 1916'da kongre kararı ile kurulmuştur. General Washington'un nalbantlar ile at alayı'nı kurdurttuğu 1776'dan sonra veteriner hekim uzmanlığı gereksinimi gitgide artmıştır. Görev kapsamları hijyen, gıda teftişi ve hayvan sağlık uzmanlığını kapsayacak şekilde geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sofya Tıp Üniversitesi</span> Bulgaristanda bir üniversite

Sofya Tıp Üniversitesi (1917) Bulgaristan’ın en eski ve en prestijli üniversitelerden biridir. Eğitim kalitesi, akademik başarıları ve sunduğu eğitim imkanlarıyla Ulusal Eğitim’de öncü rol oynamaktadır.

Bir sağlık profesyoneli, sağlık çalışanı, sağlık uygulayıcısı veya sağlık hizmeti sağlayıcısı insanlara ailelere veya topluluklara sistematik bir şekilde önleyici, iyileştirici, tanıtım veya rahabilite edici sağlık hizmeti sağlayan kişilerdir.

Pamukkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tüm idari ve akademik birimleriyle Pamukkale Üniversitesi'nin Kınıklı Yerleşkesi'nde bulunan sağlık bilimleri fakültesidir.

Birleşik Krallık'ta hemşireliğin tarihi, 1850'lerden beri mesleğin gelişimi ile ilgilidir. Hemşireliğin tarihi, tapınaklarda ve ibadet yerlerinde hastalara bakılan antik çağa kadar uzanır. Erken Hristiyanlık döneminde Birleşik Krallık'ta hemşirelik, Hristiyan Kilisesi'ndeki bazı kadınlar tarafından üstleniliyordu ve hizmetleri evde hasta bakımına kadar genişliyordu. Bu kadınların bugünün standartlarına göre gerçek bir eğitimi yoktu, ancak deneyimler onlara özellikle şifalı otların ve halk ilaçlarının kullanımında değerli beceriler kazandırdı ve bazıları çağlarının hekimleri olarak ün kazandı. Hemşirelerin dinsel doğasının kalıntıları, özellikle kıdemli bir kadın hemşirenin "sister" unvanının muhafaza edilmesiyle, bugün Britanya'da halen sürmektedir.