Sağlık memuru
Sağlık Memuru (Halk Sağlığı Teknisyenliği veya Toplum Sağlığı Teknisyenliği), sağlık kurum ve kuruluşlarında halk sağlığı alanında çalışması planlanmış olan Türkiye'de çeşitli dönemlerde lise ve/veya lisans eğitimi alarak çalışan personeldir.
Bu personel hekim dışı diğer sağlık personelinin yetersiz kalması durumunda onların yerine geçecek personel olarak düşünülmüştür (Örn: Doğum servislerinde ve sağlık ocaklarında ebe yerine, tedavi servislerinde hemşire yerine, laboratuvarda laborantlar yerine, radyoloji servisleri de röntgen teknisyenleri yerine, sağlık kurumlarındaki evrak kayıt ve girişleri için tıbbi sekreter yerine, acil servislerde ve 112 ambulans komuta merkezlerinde paramedik ve acil tıp teknisyenleri yerine, su numunelerinin alınması çöplüklerin denetimi gibi koruyucu sağlık hizmeti alanındaki konularda çevre sağlığı teknisyenleri yerine, bulaşıcı hastalıkların kontrolünde sürveyans memuru yerine vb.). Türkiye'de bu alanın açılış amacı sağlık ocaklarındaki eksik personelin yokluğunu hissettirmemek sık görülen sağlık problemlerine yönelik alınan politikaları kolayca uygulayabilmektir. Türkiye'nin sağlık ocağı sisteminden aile hekimliği sistemine geçmesi kararı ile sağlık memurları 25 Nisan 2007 tarihli 5634 sayılı Hemşirelik Kanunu[1] nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 7. Maddesi gereğince hemşirelik yapma yetkisi verilmiş olup kendi mesleklerini yapma hakları saklı tutulmuştur.
1998 yılına kadar sağlık meslek liseleri daha sonra açılan sağlık yüksek okulunun sağlık memurluğu 4 yıllık lisans programından mezun edilen meslek grubudur. 2007 yılında çıkarılan hemşirelik kanunu değişikliği sonrası üniversitelerin sağlık memurluğu bölümü kapatılarak artık öğrenciler hemşire bölümünde eğitim almaya başladılar. Sağlık memurları koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin her alanında çalışmakta olup 2007 yılındaki mevzuat yeniliği ile hastanelerde daha fazla görev yapmaya başlamışlardır.
Son yıllarda sağlık kurum ve kuruluşlarında hastaların tedavisinde, hekimle işbirliği yapan, hemşire, ebe, laborant, sekreter, att vs eşdeğer sağlık çalışanıdır. Bunlardan daha kapsamlı olarak "halk sağlığı", "çevre sağlığı", "biyoistatistik" ve "sağlık eğitimi" derslerini almıştır. Ayrıca farklı olarak "iş sağlığı" dersini almıştır. Bu bölümlerin bazılarının aldığı "hasta bakım" ve "kadın hastalıkları ve doğum" derslerini almamıştır. 2007'de çıkan yasa ile branşlara dağıtılarak "sağlık memuru" unvanı sağlık görevlileri için genel bir kavram ilan edilmiş ve tek bir meslek unvanı olmaktan çıkmıştır.
Kaynakça
- ^ "resmigazete". resmigazete.gov.tr. 8 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2020.