
Büyük Ayı takımyıldızı, kuzey gökyüzünde bulunan ve mitolojisi muhtemelen tarih öncesi dönemlere kadar uzanan bir takımyıldızdır. Latince adı "büyük ayı" anlamına gelir ve yakınındaki Küçük Ayı ile tezat oluşturur. Antik çağda, MS 2. yüzyılda Batlamyus tarafından Yunan, Mısır, Babil ve Asur astronomlarının önceki çalışmalarına dayanarak listelenen orijinal 48 takımyıldızdan biriydi. Bugün 88 modern takımyıldız arasında üçüncü en büyük takımyıldızdır.

Cüce novalar veya U Geminorum yıldızları, birbirini etkileyen çift yıldız sistemleridir. Bunlar ani ve şiddetli değişen yıldızların önemli bir alt grubunu temsil eder. Bu sistemler bir beyaz cüce ve yoldaş yıldız olarak bir kırmızı anakol yıldızını içerir (G ve M tayf türü arasında).

4 Ursae Majoris b, 4 Ursae Majoris yıldızının çevresinde dolanan bir güneş dışı gezegendir. Dünya'dan 252 ışık yılı uzaklıkta, Ursa Major takımyıldızında bulunur. Gezegenin minimum kütlesi Jüpiter'in 7.1 katıdır ve yıldızından 0.83 astronomik birim uzaklıkta, dışmerkezli bir yörüngede dönmektedir.
SU Ursae Majoris değişenleri, birbirinden çok farklı iki tip patlamaları olan cüce novalardır:
- 1) Birinci tip olarak, 15 – 40 günlük aralıklarla tekrarlanan ve sadece birkaç gün süren ve sık sık vuku bulan kısa patlamalardır.
- 2) İkici tip olarak, birkaç yıl ile altı ay arasındaki aralıklarla ortaya çıkan ve 10 – 20 gün süren süper patlamalardır.

Z Camelopardalis, Zürafa takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 530 ışık yılı uzaklıkta bulunan kataklizmik değişen yıldızdır. Z Cam, cüce nova değişenlerinin bir alt sınıfı olan Z Camelopardalis değişenlerinin prototipidir. Parlaklığı, 22 günlük bir süre içerisinde 10 kadir ile 14,5 kadir aralığında değişkenlik gösterir.

Alfa Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızının ikinci en parlak yıldızıdır. Geleneksel adı Dubhe olan yıldızın nadir olarak kullanılan diğer bir adı Ak'tır.

Beta Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızının en parlak yıldızıdır. Geleneksel adı Merak'dır.

Gama Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızı'nda yer alan bir yıldızdır. Geleneksel adı Pahd veya Phecda'dır. Bu yıldızın tayfı 1943 yılından bu yana diğer yıldızların sınıflandırılmasında kararlı bir örnek olarak kullanılmıştır.

Omega Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 267 ışık yılı uzaklıkta yer alan ikili yıldızdır.

Upsilon Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 115 ışık yılı uzaklıkta yer alan ikili yıldızdır.

Tau Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 122 ışık yılı uzaklıkta yer alan spektroskopik ikili yıldızdır.

Sigma2 Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 66,7 ışık yılı uzaklıkta yer alan ikili yıldızdır.

Sigma1 Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 500 ışık yılı uzaklıkta yer alan K-tipi bir dev yıldızdır.

Rho Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 287 ışık yılı uzaklıkta yer alan M-tipi bir dev yıldızdır.
2 Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 158 ışık yılı uzaklıkta yer alan A-tipi bir yıldızdır.
5 Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 290 ışık yılı uzaklıkta yer alan F-tipi bir dev yıldızdır.
6 Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 310 ışık yılı uzaklıkta yer alan G-tipi bir dev yıldızdır.
15 Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 94 ışık yılı uzaklıkta yer alan F-tipi bir altdev yıldızdır.

16 Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 63,8 ışık yılı uzaklıkta yer alan G-tipi bir anakol yıldızıdır. τ Ursae Majoris'in 2º güneyinde yer alır.
47 Ursae Majoris, Dünya'dan 46 ışık yılı uzaklıkta Ursa Major takımyıldızında yer alan bir sarı cücedir. Yıldızın etrafında 47 Ursae Majoris b, c ve d olmak üzere üç adet gezegen keşfedilmiştir.