İçeriğe atla

STS-9

STS-9
STS-9
Görev türüMikro yerçekimi araştırması
UygulayıcıAmerika Birleşik Devletleri NASA
COSPAR kimliği1983-116A Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SATCAT no.14523
Görev süresi10 gün, 12 saat, 47 dk, 24 sn
Katedilen mesafe6.913.504 kilometre (2,721852×1014 mil)
Tamamlanan yörüngeler167
Uzay aracı özellikleri
Uzay aracıColumbia
ÜreticiAmerika Birleşik Devletleri Rockwell International
Fırlatma ağırlığı112.918 kilogram (248.942 lb)
Boş ağırlık99.800 kilogram (220.000 lb)
Mürettebat
Mürettebat sayısı6
ÜyelerAmerika Birleşik Devletleri John Young
Amerika Birleşik Devletleri Brewster H. Shaw
Amerika Birleşik Devletleri Robert A. Parker
Amerika Birleşik Devletleri Owen Garriott
Amerika Birleşik Devletleri Byron K. Lichtenberg
Batı Almanya Ulf Merbold
Görev başlangıcı
Fırlatma tarihi28 Kasım 1983, 16:00:00 (28 Kasım 1983, 16:00:00) UTC
Fırlatma yeriKennedy, LC-39A
Görev sonu
İniş tarihi8 Aralık 1983, 23:47:24 (8 Aralık 1983, 23:47:24) UTC
İniş yeriEdwards, Runway 17
Yörünge parametreleri
Referans sistemiYer merkezli
RejimAlçak Dünya
Periapsis yüksekliği240 kilometre (150 mi)
Apoapsis yüksekliği253 kilometre (157 mi)
Eğiklik57,0 derece
Süre89,50 dk

STS-0 mürettebatı
Space Shuttle
(Mürettebatı görevler)
 

STS-9 (Spacelab 1 olarak da bilinir[1]), 1983'te Space Shuttle programı kapsamında Amerikan mürettebatının Dünya yörüngesine yaptığı bir görevdi. Soyuz STS-9, John Young, Brewster H. Shaw, Robert A. Parker, Owen Garriott, Byron K. Lichtenberg ile uzaya çıkan ilk Batı Alman vatandaşı olan Ulf Merbold'u uzaya taşıdı. Ayrıca ilk Spacelab laboratuvar modülünü de yörüngeye taşıdı.

Mürettebat

Mevki Astronot
Komutan Amerika Birleşik Devletleri John Young Kırmızı Tim üyesi
Altıncı ve son uzay uçuşu
Pilot Amerika Birleşik Devletleri Brewster H. Shaw Mavi Tim üyesi
İlk uzay uçuşu
Görev uzmanı 1 Amerika Birleşik Devletleri Owen Garriott Mavi Tim üyesi
İkinci ve son uzay uçuşu
Görev uzmanı 2
Uçuş mğhendisi
Amerika Birleşik Devletleri Robert A. Parker Kırmızı Tim üyesi
İlk uzay uçuşu
Yük uzmanı 1 Batı Almanya Ulf Merbold, ESA Kırmızı Tim üyesi
İlk uzay uçuşu
Yük uzmanı 2 Amerika Birleşik Devletleri Byron K. Lichtenberg Mavi Tim üyesi
İlk uzay uçuşu
Mavi Tim üyesi Mavi Tim üyesi
Kırmızı Tim üyesi Kırmızı Tim üyesi
Mevki Astronot
Yük uzmanı 1 Hollanda Wubbo Ockels, ESA
Yük uzmanı 2 Amerika Birleşik Devletleri Michael Lampton

Kaynakça

  1. ^ "Fun facts about STS numbering". 27 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. NASA/KSC October 29, 2004. 19 Eylül 2024 tarihinde erişilmiştir.

Ek okuma

  • Long, Michael E. (Eylül 1983). "Spacelab 1". National Geographic (dergi). 164 (3). ss. 301-307. ISSN 0027-9358. OCLC 643483454. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Yarışı</span> Soğuk Savaş sırasında, ABD ve SSCB arasında yaşanan uzay rekabeti (1955–1975)

Uzay Yarışı, Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasında 20. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşen resmî olmayan uzay rekabetidir. Kökeni, II. Dünya Savaşı'ndan sonra iki ülke arasında balistik füze temelli nükleer silahlanma yarışına dayanmaktadır. Uzaya uydu, roket ve sonda yollamak, insan göndermek; Ay'a insan indirmek gibi çabalar içermektedir. Bu yarış, aynı zamanda ABD ile SSCB arasındaki Soğuk Savaş'ın (1947–1991) bir parçasıdır. Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a yollanan robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hubble Uzay Teleskobu</span> Uzay teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu (HUT), ismi Amerikalı astronom Edwin Hubble'ın anısına verilmiş; Nisan 1990'da STS-31 Görevi esnasında Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınmış bir uzay teleskobudur. İlk uzay teleskopu olmamasına rağmen, HUT en büyüklerindendir ve birçok üstün özelliğe sahiptir. Ayrıca hem hayati öneme sahip bir araştırma aracı olması hem de astronomi için etkili bir halkla ilişkiler unsuru olması nedeniyle çok tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Discovery Uzay Mekiği</span>

Discovery Uzay Mekiği, hizmet dışı kalmış bir Amerikan uzay mekiği yörünge aracıdır. Bu uzay uçağı, NASA'nın Uzay Mekiği programındaki yörünge araçlarından biri ve inşa edilen beş tam operasyonel yörünge aracının üçüncüsüydü. İlk görevi olan STS-41-D, 30 Ağustos - 5 Eylül 1984 tarihleri arasında gerçekleşti. 27 yılı aşkın hizmeti boyunca 39 kez fırlatılıp indi ve bugüne kadar diğer tüm uzay araçlarından daha fazla uzay uçuşu gerçekleştirdi. Uzay Mekiği fırlatma aracı üç ana bileşenden oluşuyordu: Uzay Mekiği yörünge aracı, tek kullanımlık bir merkezi yakıt tankı ve iki adet yeniden kullanılabilir katı yakıtlı takviye roketi. Yörünge aracını atmosfere girişte yüksek sıcaklıklardan korumak için yaklaşık 25.000 ısıya dayanıklı seramikle kaplıydı.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 10</span>

Apollo 10, Amerika Birleşik Devletleri Apollo programındaki dördüncü mürettebatlı ve Ay'ın yörüngesindeki ikinci insanlı uzay uçuşuydu. Bu F görevi: İlk Ay inişi için, asıl inişten kısa bir süre önce tüm bileşenleri ve prosedürleri test eden bir kıyafet denemesiydi. Astronot John Young, Ay'ın yörüngesindeki Komuta Modülünde kalırken diğer astronotlar Thomas Stafford ve Eugene Cernan, Apollo Ay Modülünü (LM) motor tahrikli alçalma için inişin başlayacağı nokta olan ay yüzeyinin 8,4 deniz mili (15,6 km) içindeki bir alçalma yörüngesine uçurdu. Apollo 10, Ay'ın yörüngesinde 31 kez döndükten sonra güvenli bir şekilde Dünya'ya döndü ve başarısı, iki ay sonra gerçekleşecek olan ilk gerçek inişi mümkün kıldı.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 8</span> Ayın yörüngesinde bulunan ilk ekip

Apollo 8, alçak Dünya yörüngesinden ayrılan ve Ay'a ulaşan ilk mürettebatlı uzay uçuşuydu. Mürettebat, Ay'a inmeden etrafında on kez döndü ve ardından güvenli bir şekilde Dünya'ya geri döndü. Bu üç astronot, Ay'ın uzak tarafına ve Dünya'nın doğuşuna şahsen tanık olan ve fotoğraflayan ilk insanlardı.

<span class="mw-page-title-main">Columbia (uzay aracı)</span> insanlı uzay aracı

Columbia, uzaya çıkan ilk uzay mekiğidir. İlk görevinde uzay mekiğinde sadece 2 astronot vardı. Bu 2 astronotun adları John W. Young ve Robert L. Ciripen'di. İlk uçuş (STS-1) görevinde 2 astronot uzay mekiğinde uzay yürüyüşü yapmıştır. İlk uçuş tarihi 12 Nisan 1981'dir. Bir arıza nedeniyle dönüş yolculuğunda infilak etti.

<span class="mw-page-title-main">Uzay sondası</span> uzay keşfi için yapılan makineler

Uzay sondası, Dünya'nın çekim alanından kurtulup, Ay'a, diğer gökcisimlerine, gezegenler arası ya da galaksiler arası uzay boşluğuna gönderilerek veri toplamaya yarayan robotik uzay aracı ve bu aracın yerine getirdiği göreve verilen addır. Halihazırda etkin durumda yaklaşık 20 uzay sondası görev yapmaktadır. Şu an uzayda sondası bulunan ülkeler ve birlikler, Rusya, Ukrayna, ABD, AB, Japonya, Hindistan ve Çin'dir.

Uzay teknolojisi; uzay bilimi araştırmaları veya havacılık endüstrisi tarafından uzay uçuşları, uydular ve uzayın keşfi konularında kullanılmak üzere geliştirilen teknolojiler. Uzay teknolojisi kavramının içine uzay aracı, yapay uydular, uzay istasyonları ve destek altyapısı, ekipman ve prosedürler ile uzay savaşı konuları girmektedir. Uzayda çalışma yapmak; yeni aletler ve teknikler, kısacası yeni teknolojiler gerektirmektedir. Hava tahmini, uzaktan algılama, GPS sistemleri, dijital uydu ve bazı uzak-mesafe iletişim sistemleri gibi günlük olarak kullanılan hizmetler uzay teknolojisi altyapısına bağımlıdırlar. Bilimler arasında özellikle astronomi ve yer bilimleri uzay teknolojilerinden faydalanmaktadır. Uzay ile ilgili girişimler tarafından üretilen ya da daha da geliştirilen yeni teknolojileri genellikle kısa sürede diğer ekonomik aktiviteler tarafından tüketilmeye başlar.

<i>Ulysses</i> (uzay aracı) İnsansız uzay sondası

Ulysses, ana görevi Güneş'in yörüngesinde onu tüm enlemlerde incelemek olan robotik bir uzay sondasıydı. 1990 yılında fırlatıldı ve 1994/1995, 2000/2001 ve 2007/2008 yıllarında Güneş'in üç "hızlı enlem taramasını" gerçekleştirdi. İlave olarak, birkaç kuyruklu yıldızı inceledi. Ulysses, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) ortak girişimiydi ve ESA liderliğinde, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi'nin katılımıyla gerçekleşti. Ulysses'teki görev faaliyetleri için son gün 30 Haziran 2009'du.

<span class="mw-page-title-main">Uzay taşıtı dışı etkinlik</span>

Uzay taşıtı dışı etkinlik, ya da Uzay gemisi dışı etkinlik; Dünya'nın atmosferinin ötesinde yani Dünya dışı olarak nitelenen uzay boşluğu ya da uzayın herhangi bir yerinde boşlukta bir astronot veya kozmonot tarafından yapılan herhangi bir etkinliği anlatan terim. Sıklıkla kullanılan dünya yörüngesindeki bir uzay gemisi veya uzay istasyonunun dışında uygulanan uzay yürüyüşünü tanımlamak için kullanılır. EVA daha çok uygulanması gereken teknik yöntemler bütününü tanımlamak için kullanılır. Uluslararası Uzay İstasyonu için gerçekleştirilen istasyon dışı teknik görevler gibi. Ama aynı zamanda Ay yüzeyi keşfi için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">STS-115</span>

STS-115, Atlantis’in uluslararası uzay istasyonuna yaptığı uzay mekiği uçuş görevidir. Bu görev, Columbia Uzay Mekiği faciasından sonra gerçekleştirilen ilk tamamlanan görevdi. Bu görevden sonra iki başarılı görev daha gerçekleştirildi. STS-115, 9 Eylül 2006’da Kennedy Uzay Merkezi Pad 39-B rampasından fırlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Spacelab</span>

Spacelab, ESA tarafından geliştirilen ve Uzay Mekiği tarafından uçurulan belirli uzay uçuşlarında kullanılan yeniden kullanılabilir bir laboratuvardı. Laboratuvar, basınçlı bir modül, basınçsız bir taşıyıcı ve Mekiğin kargo bölmesinde bulunan diğer ilgili donanım dahil olmak üzere birden fazla bileşenden oluşuyordu. Bileşenler, her bir uzay uçuşunun ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli biçimlerde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">STS-7</span>

STS-7 NASA'nın yedinci Uzay Mekiği görevi ve Uzay Mekiği Challenger'ın ikinci göreviydi. Görev sırasında Challenger yörüngeye birkaç uydu yerleştirdi. Mekik, 18 Haziran 1983'te Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı ve 24 Haziran'da Edwards Hava Kuvvetleri Üssü' ne indi. STS-7, Amerika'nın ilk kadın astronotu olan Sally Ride'ı taşıdı.

ABD Yörünge Segmenti (USOS), Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Kanada Uzay Ajansı (CSA) ve Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Dairesi (JAXA) tarafından inşa edilen ve işletilen Uluslararası Uzay İstasyonu’ nun (ISS) bileşenlerine verilen isimdir. Segment halen tümü Uzay Mekiği tarafından teslim edilen on bir basınçlı bileşenden ve çeşitli dış elemanlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Wendy B. Lawrence</span> Amerikalı uzay adamı

Wendy Barrien Lawrence, emekli bir ABD Deniz Kuvvetleri Kaptanı, bir mühendis ve eski helikopter pilotu ve NASA astronotu. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Harp Okulu'nun uzaya uçan ilk kadın mezunuydu ve ayrıca Rus Uzay İstasyonu Mir'i ziyaret etti. Columbia Uzay Mekiği felaketinden sonraki ilk Uzay Mekiği uçuşu olan STS-114'te görev uzmanıydı. Eski bir NASA bilim adamı olan Cathy Watson ile evlidir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Crippen</span> Amerikalı uzay adamı

Robert Laurel Crippen emekli bir Amerikan deniz subayı ve havacı, test pilotu, uzay mühendisi ve emekli astronotdur. Dört kez uzaya gitti: Nisan 1981'de STS-1'in Pilotu olarak, ilk Uzay Mekiği görevi; ve Haziran 1983'te STS-7, Nisan 1984'te STS-41-C ve Ekim 1984'te STS-41-G Komutanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Rhea Seddon</span>

Margaret Rhea Seddon Amerikalı bir cerrah ve emekli NASA astronotu. 1978'de kadınları içeren ilk astronot grubunun bir parçası olarak seçildikten sonra, üç Uzay Mekiği uçuşunda uçtu: STS-51-D ve STS-40'ta görev uzmanı ve STS-58'de yük komutanı olarak Uzayda 722 saat geçirdi. Bu uçuşlarda bir ABD Donanması uydusu için onarım araçları yaptı ve tıbbi deneyler yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Story Musgrave</span>

Franklin Story Musgrave Amerikalı bir doktor ve emekli bir NASA astronotu Musgrave hem Disney'in Imagineering grubu hem de California'daki Applied Minds'ın danışmanıdır. 1996 yılında, altı uzay uçuşunda uçan yalnızca ikinci astronot oldu ve altı akademik derece ile en resmi eğitimli astronot oldu. Musgrave, beş Uzay Mekiğini de kullanan tek astronottur.

<span class="mw-page-title-main">Chiaki Mukai</span>

Chiaki Mukai, Japon doktor ve astronot. Uzaya çıkan ilk Japon ve Asyalı kadın ve iki uzay uçuşu yapan ilk Japon vatandaşıdır. Her ikisi de Uzay Mekiği görevleri olupilki, Temmuz 1994'te Columbia uzay mekiğindeki bir Spacelab görevi olan STS-65'ti. İkinci uzay uçuşunu 1998 yılında Discovery uzay mekiği ile STS-95 yaptı. Toplamda uzayda 23 gün geçirdi.