İçeriğe atla

STOBAR

MiG-29K kalkış

STOBAR, ("Short Take-Off But Arrested Recovery", TürkçeKısa Kalkış Ancak Yakalamalı İniş veya "Short Take-Off, Barrier Arrested Recovery", TürkçeKısa Kalkış Bariyer Durdurmalı İniş), "kısa kalkış ve dikey iniş" (STOVL) unsurlarını "mancınık destekli kalkış ancak yakalamalı iniş" (CATOBAR) ile birleştiren, uçak gemisi güvertesinden uçağın fırlatılması ve gemi pistine indirilmesi için kullanılan bir sistemdir.

Uçak, kalkışta (bir mancınık kullanmak yerine) bir eğimli atlama rampası kullanarak kendi motor gücü ile pistten kalkar. Bununla birlikte, uçaklar STOVL uçaklarından ziyade gelenekseldir ve bu nedenle gemiye inmek için yakalama halatlarına ihtiyaç duyar. STOBAR sisteminin kurulması CATOBAR'dan daha basittir. 2018 itibarıyla düzenli olarak Rus, Hint, İngiliz ve Çin taşıyıcılarında kullanılmaktadır.

Kullanıcılar

STOBAR sistemi kullanan uçak gemisi sınıfları

Sınıf Resim Köken Gemi sayısı Tahrik Deplasman İşletici Taşınan uçak Notlar
Kuznetsov sınıfı uçak gemisiSovyetler Birliği1 Buhar türbini58,000 ton Rus Donanması
1 Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması
Kiev sınıfı uçak gemisiSovyetler Birliği 1 Buhar türbini 45,500 ton Hint DonanmasıSTOVL taşıyıcısı olarak inşa edildi ve STOBAR'a dönüştürüldü
ShandongÇin1 Buhar türbini 70,000 ton Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması
  • J-15
  • Z-18
  • Z-9
Yükseltilmiş Kuznetsov tipi tasarım
Denemelerde[1]
INS Vikrant Hindistan1 Gaz türbini40,000 ton Hint Donanması

STOBAR uçakları listesi

  • Mikoyan MiG-29K – şu anda Hint Donanması ve Rus Donanması'nda etkin hizmette.
  • Shenyang J-15 – kısmen Çin uçak gemisi Liaoning'de Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması tarafından işletilen Su-33'e dayanıyor.
  • HAL Tejas – Hindistan Donanması için iki deniz çeşidi geliştiriliyor; bir öncültür (NP-1) şu anda uçuş testinden geçmektedir.
  • Suhoy Su-33 – Su-27'den geliştirilmiş ve yalnızca Rus Donanması tarafından kullanılmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "India's first indigenous aircraft carrier INS VIKRANT(IAC1) is out for trials". Defence News India (İngilizce). 17 Ekim 2020. 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi</span> açık denizlerdeki bir çeşit donanma-hava üssü

Uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesi ve uçakları taşıma, silahlandırma, konuşlandırma ve kurtarma tesisleri gibi olanaklarla donatılmış, açık deniz hava üssü olarak hizmet veren bir savaş gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">STOVL</span>

Short Take-off Vertical Landing ya da STOVL, İngilizcedeki "Kısa kalkış dikey iniş" kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Genelde VTOL olarak adlandırılan sisteminin F-35 uçağının bazı modellerinde kullanılacak özelliğinin diğer ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-33</span> Sovyet yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

Suhoy Su-33 Rus firması olan Sukhoi tarafından 1982'de uçak gemileri için üretilmiş bir donanma savaş uçağıdır. Su-27 'Flanker' 'dan türetilmiş bir uçaktır ve Su-27K olarak da bilinir. Su-27'den başlıca farkı, Su-33'ün uçak gemileri tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış olmasıdır. Su-27'nin aksine Su-33 havada yakıt ikmali yapabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">VTOL</span>

VTOL, Dikey Kalkış ve İniş sözcüklerinin kısaltmasıdır. Bu sınıflandırma az sayıda hava aracını kapsar; helikopterler, otojirler, balonlar ve hava gemileri (zeplinler) genellikle VTOL olarak sınıflandırılmazlar. Bazı hava araçları VTOL moduna ek olarak CTOL ve/veya STOVL de yapabilirler. Bazı araçlar ise iniş takımları yatay hareketi desteklemediği için sadece dikey iniş-kalkış yapabilirler.

<span class="mw-page-title-main">V/STOL</span>

V/STOL dikine veya kısa mesafede iniş veya kalkış demektir. Bu özellikteki uçak kısa bir pist kullanır ya da küçük bir alana, örneğin ormanlık bir alandaki küçük bir açıklığa dikine iniş ve kalkış yapar. Bu özellik yakıttan tasarruf sağlar.

<i>Admiral Kuznetsov</i> (063)

Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov Rus Donanması'na bağlı bir uçak gemisidir. 1991 yılında o zamanki adı Kızıl Donanma olan Sovyet Donanması'nda hizmete giren gemi, günümüzdeki ismini II. Dünya Savaşı boyunca Donanma Sekreteri (Komutanı) görevini yürüten Amiral Nikolay Gerasimoviç Kuznetsov'dan almıştır. Proje 1143.5, Brezhnev ve Kremlin olarak da adlandırılan sınıfının iki üyesinden ilki olan Kuznetsov Rus Donanması'nın aktif hizmetteki en gelişmiş gemisi ve tek uçak gemisidir. Sınıfın diğer üyesi Varyag, Sovyetler Birliği'nin dağılmasını takiben inşa halindeyken Ukrayna tarafından alıkonulmuş ve 1998 yılında Çin'e satılmıştır.

<i>Kiev</i> (uçak gemisi) Rus Donanmasında 1975-1993 yılları arasında görev yapmış bir uçak gemisi

Ağır, uçak taşıyan kruvazör Kiev Rus Donanması'nda 1975-1993 yılları arasında görev yapmış bir uçak gemisidir. Yapımına 1970 yılında Nikolayev kentindeki Chernomorski Tersanesi'nde başlanan Kiev, aynı adlı uçak gemisi sınıfının ilk üyesidir.

<i>Kiev</i> sınıfı uçak gemisi SSCBde 1975-1995 yılları arasında görev yapmış bir uçak gemisi sınıfı

Kiev sınıfı, Sovyet Deniz Kuvvetleri ve Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetleri'nde 1975-1995 yılları arasında görev yapmış bir uçak gemisi sınıfı.

<i>Admiral Kuznetsov</i> sınıfı uçak gemisi

Kuznetsov sınıfı uçak gemisi , Sovyet adlandırma Projesi 11435, Rus ve Çin donanmaları tarafından işletilen bir sabit kanatlı uçak gemisi sınıfıdır. Başlangıçta Sovyet Donanması için tasarlanan Kuznetsov sınıfı gemiler, STOBAR konfigürasyonunda yüksek performanslı geleneksel uçakları fırlatmak için bir kayakla atlama kullanır. Tasarım, Sovyet filo havacılığında, yalnızca VSTOL uçaklarını fırlatabilen Kiev sınıfı taşıyıcılar üzerinde büyük bir ilerlemeyi temsil ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kuyruk türbülansı</span>

Kuyruk türbülansı veya dümensuyu türbülansı, uçağın kanatlarının üstü ve altı arasındaki basınç farkı nedeniyle uçağın arkasında oluşan girdaptan kaynaklanan türbülans. İngilizce wake sözcüğü "bir hava veya deniz taşıtının geçtikten sonra havada veya suda bıraktığı iz" anlamına gelir. Bu nedenle kuyruk türbülansı bazen dümensuyu türbülansı olarak da adlandırılır.

CTOL, Geleneksel Kalkış ve İniş kelimelerin kısaltmasıdır. Yolcu uçakları gibi normal hava araçların uçak pisti kullanarak kalkış ve iniş işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter gemisi</span> operasyonel olarak helikopter kullanan uçak gemisi türü

Helikopter gemisi, operasyonel olarak helikopter kullanan uçak gemisi türüdür. Helikopter gemilerinde, geminin büyük bir kısmını kaplayan ve uzunlamasına seyreden bir uçuş güvertesi bulunur. Bu gemilere örnek olarak İngiliz kraliyet donanmasındaki HMS Ocean, Sovyet Donanması'ndaki Moskva sınıfı veya Çin Donanması'ndaki Tipi 0891A örnek verilebilir. Bu gemilerde genellikle uçak depolanması için hangar da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter taşıma gemisi</span>

Helikopter taşıma gemisi ya da İngilizce kısaltmasıyla LPH, bazı donanmalar tarafından öncelikle helikopterler ve diğer VTOL özellikli uçaklar için bir kalkış ve iniş platformu olarak çalışmak üzere tasarlanmış amfibi hücum gemisi tipini belirtmek için kullanılan terimdir. Bu nedenle, bir tip gemiler helikopter gemisi olarak kabul edilirler.

<span class="mw-page-title-main">Katapult (havacılık)</span> Uçakları gemiden fırlatmak için kullanılan cihaz

Katapult veya başka bir deyişle mancınık, uçağın bir geminin güvertesi gibi çok sınırlı miktarda alandan havalanabilmesine imkan sağlayan bir cihazdır. En çok uçak gemilerinde kullanılmaktadır fakat nadir durumlarda kara tabanlı pistlere de monte edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">CATOBAR</span>

CATOBAR,, bir uçak gemisinin güvertesinden uçakların fırlatılması ve inişte yakalanması şeklinde kullanılan bir sistemdir. Bu tekniğe göre, uçak mancınık yardımı ile kalkışa başlar ve yakalama halatları kullanılarak gemiye indirilir.

<span class="mw-page-title-main">STOL</span>

STOL, İngilizce "Short Take-off and Landing"'in kısaltmasıdır. Havacılıkta çok kısa pistlerde kalkış ve iniş yapabilen uçakları belirtmek için kullanılır. Birçok STOL uçağı, çeşitli koşullarda bulunan pistlere iniş yapabilmek için kızaklar gibi farklı ekipmanlar bulundurabilir.

INS <i>Vikramaditya</i> (R33)

INS Vikramaditya, değişikliğe uğramış bir Kiev sınıfı uçak gemisidir. 2013 yılında hizmete giren gemi, Hindistan Donanmasının amiral gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi uçağı</span>

Taşıyıcı tabanlı uçaklar, uçak gemilerinden operasyonlar için tasarlanmış deniz uçaklarıdır. Kısa bir mesafeden fırlatılabilmeli ve güverteden fırlatma ve toparlanmanın ani kuvvetlerine dayanacak kadar sağlam olmalıdırlar. Buna ek olarak, bu türdeki uçakların kanatları genellikle katlanabilirdir. Bu da dar alanlarda operasyonları kolaylaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz hâkimiyeti</span>

Deniz hakimiyeti, belirli bir donanmanın kontrol ettiği belirli bir deniz alanına olan gücüyle ilgili bir deniz askeri kavramıdır. Bir donanma, rakiplerinin kendisine doğrudan saldıramayacağı kadar güçlü olduğunda deniz hâkimiyetine sahip olur. Bu hakimiyet çevre suları için geçerli olabilir veya okyanuslara kadar uzanabilir, bu da ülkenin bir mavi su donanması olduğu anlamına gelir. Bu hava üstünlüğü'nün denizcilikteki karşılığıdır.