İçeriğe atla

STCW

Kontrol Edilmiş

Standards of Training Certification and Watchkeeping (STCW; Gemi Adamlarının ,Eğitim Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları), Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (International Maritime Organization) yayımladığı, gemi adamlarının denizde güvenliğini esas alan ve üyesi olan ülkelerce gerçekleştirilen bir konvansiyon ile 1978 yılında hayata geçirdiği, 1995 yılında da gözden geçirdiği uluslararası bir denizcilik kodudur.

Denizde çalışma hayatını standart altına almayı hedefleyen, deniz, gemi ve gemiadamı güvenliğini esas alan STCW 78/95 denizde çalışmak isteyen kişilerin öncelikle alması gereken eğitimleri, yeterlilik yükseltmelerini, eğitim kalite standartlarını ve benzeri birçok konuyu açıklığa kavuşturmaktadır. Bunlar aşağıdaki ana başlıklarda toplanmış olup kendi içlerinde toplam 22 sertifikadan oluşur.

  • Deniz Güvenlik Eğitimleri Ve Belgeleri
  • Seyir Güvenlik Eğitimleri Ve Belgeleri
  • İlkyardım Ve Tıbbi Bakım Eğitimi Ve Belgeleri
  • İleri Yangınla Mücadele Eğitimi Ve Belgesi
  • Tankerlerde Çalışan Gemi Adamlarının Eğitimleri Ve Belgeleri
  • Hızlı Cankurtarma Botu Kullanma Yeterliği Eğitimi Ve Belgesi
  • Yolcu Gemileri Ve Ro-Ro Yolcu Gemileri Gemi adamları Eğitimi Ve Belgesi
  • SMCP (Standart Maritime Communication Phrases)
  • ISPS (International Ship And Port Security)

Tüm gemiadamları'nın denizde çalışabilmeleri için 5 temel STCW sertifikasına (Deniz Güvenlik Eğitimleri Ve Belgeleri)sahip olmaları gerekmektedir.Tüm gemi adamları bu konularda yeterli olduklarını kanıtlamak için, her beş yılda bir idarenin öngördüğü değerlendirme sınavından geçerek belgelerini yenilemek zorundadırlar. Bu değerlendirmede başarısız olan gemi adamları, başarısız olduğu konularda tekrar eğitime tabi tutulur.

  • Temel İlk Yardım Eğitimi
  • Denizde Kişisel Can Kurtarma Teknikleri Eğitimi
  • Yangın Önleme ve Yangınla Mücadele Eğitimi
  • Personel Güvenliği Sosyal Sorumluluk Eğitimi
  • Cankurtarma Araçlarını Kullanma Yeterliği Eğitimi,

Diğer eğitimler ise sadece ilgili gemiye ait belirli personelce alınır.

Tankerlerde Çalışan Gemi Adamlarının Eğitimleri ve Belgeleri;

Petrol Tankeri Tanıtım Belgesi
Petrol Tankeri İşlemleri Belgesi
Kimyasal Tanker Tanıtım Belgesi
Kimyasal Tanker İşlemleri Belgesi
Sıvılaştırılmış Gaz Tankeri Tanıtım Belgesi
Sıvılaştırılmış Gaz Tankeri İşlemleri Belgesi
Petrol Ve Kimyasal Madde Tankerlerinde Yük İşlemleri İçin Temel Eğitim Belgesi
Sıvılaştırılmış Gaz Tankerlerinde Yük İşlemleri İçin Temel Eğitim Belgesi
Sıvılaştırılmış Gaz Tankerlerinde Yük İşlemleri İçin İleri Eğitim Belgesi
Kimyasal Madde Tankerlerinde Yük İşlemleri İçin İleri Eğitim Belgesi
Petrol Tankerlerinde Yük İşlemleri İçin İleri Eğitim Belgesi
Ham Petrol İle Yıkama Eğitim Belgesi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği</span> Gemilerin inşaatı ve mimarisi ile ilgilenen mühendislik alanı

Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, her türlü sivil ya da askerî deniz aracının, bu araçların makinelerinin ve diğer donanımlarının tasarım, üretim ve planlamasından sorumlu mühendislik dalı. İngilizcede Naval Architecture and Marine Engineering olarak karşılık bulur.

<span class="mw-page-title-main">Tanker</span>

Tanker, sıvı veya gaz halde bulunan akışkan yüklerin taşınmasında kullanılan bir deniz aracıdır. Taşıdığı yüklere göre Petrol Tankeri, kimyasal tanker, hidrolik tanker, gaz tankeri, orta güverte tankeri, CNG tankeri, LNG tankeri gibi türlere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Yangın</span> büyük ve yıkıcı ateş

Yangın, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan yanma reaksiyonlarının neden olduğu doğal afettir. Yangınların oluştukları coğrafî alanda maddi hasarlara neden olmasından ziyade, orada yaşayan canlılar ve ekolojik denge üzerinde de büyük derece olumsuz etkileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Malakka Boğazı</span> Malezya Yarımadası ve Sumatra adası arasında 805 km uzunluğunda dar bir boğaz

Malakka Boğazı; Endonezya'ya bağlı Sumatra adası ve Malezya Yarımadasında arası, 805 km uzunluğunda dar bir boğazdır.

<span class="mw-page-title-main">Sıvılaştırılmış doğalgaz</span>

(Liquefied natural gas) sıvılaştırılmış doğalgaz veya LNG, doğalgazın saflaştırılması ve atmosferik basınçta yaklaşık olarak -163 °C'de yoğunlaştırılmasıyla elde edilen sıvıdır.

Otomatik Tanımlama Sistemi-OTS (Automatic Identification System - AIS) Deniz Trafiğinde ve GMDSS içinde A1 Alanında-VHF eriminde- bulunan Gemilerin/İstasyonların kendilerine ait;

<span class="mw-page-title-main">Malaccamax</span>

Malaccamax bir geminin Malakka Boğazı'nı tehlikesiz geçebilecek zorunlu azami ebatları gösteren denizcilik terimidir. Panamax gibi terimler bir tür standarta uyar. Örneğin: “Kanal veya Boğaz ismi"+"max(imum).”

<span class="mw-page-title-main">Doğalgaz</span> yanıcı gazlardan oluşan fosil yakıt türü

Doğalgaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğalgazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur. Diğer bileşenleri; etan (C2H6), propan (C3H8), bütan (C4H10) gazlarıdır. İçeriğinde eser miktarda karbondioksit (CO2), azot (N2), helyum(He) ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur. Doğalgaz konvansiyoneldir ve konvansiyonel olmayan doğalgaz türleri arasında kaya gazı, kum gazı ve kömür gazı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kargo gemisi</span> bir limandan diğer bir limana kargo, mal ve malzeme taşıyan gemi

Kargo gemisi veya şilep, bir limandan başka bir limana kargo, mal veya malzeme taşıyan herhangi bir gemi veya tekne türüdür. Binlerce kargo taşıyıcısı her yıl dünyanın deniz ve okyanuslarında sefer yapmaktadır; Uluslararası ticaret hacmini genişletmektedirler. Kargo gemileri genellikle belirli bir görev amacıyla tasarlanmış; yükleme ve indirme yapmak için vinç veya başka makinelerle donatılmıştır.

Independenta tanker kazası ya da Independenta faciası, 15 Kasım 1979 tarihinde ham petrol yüklü bir tanker gemisi ile bir kuru yük gemisinin çarpışması sonucu İstanbul Boğazı'nda meydana gelen kaza. Ham petrol yüklü Independenta isimli gemi, 27 gün süren büyük bir yangına ve çevre felaketine yol açtığı için kaza geminin ismiyle anılmaktadır. Kazada 43 gemi mürettebatı ölmüştür.

Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, 2009 yılında açılan ve ilk mezunlarını 2013'te veren aynı üniversitenin gemi inşaatı ve denizcilik fakültesine bağlı bölüm.

<span class="mw-page-title-main">Gaz tankeri</span>

Gaz tankeri, sıvılaştırılmış ya da sıkıştırılmış halde gaz taşıyan gemilerdir. Bu gemiler taşıdıkları yükün arz ettiği tehlike sebebi ile yüksek emniyet standartları ile donatılmışlardır. Yüklerin bulunduğu tanklar ise gazı sıvı halde tutabilmek için özel soğutma sistemlerine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal tanker</span> Tanker türü

Kimyasal tankerler, sıvı halde kimyasal yükler taşıyan özel olarak yükleme tahliye ve emniyet sistemleri ile donatılmış gemilerdir. Taşınabilen yüklerle ilgili kurallar IMO tarafından yayınlanan IBC Code ile düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gemi adamı</span>

Gemi adamı bir gemide görev yapan tüm zabit, yardımcı zabit, stajyer, tayfa ve yardımcı hizmet personeline denir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da ulaşım</span>

Azerbaycan'da ulaşım, bu ülkenin kamusal ve özel ulaşım sistemiyle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">1997 TPAO tanker yangını</span>

1997 TPAO tanker yangını, 13 Şubat 1997 tarihinde, Gemsan Tersanesi'nde yapılan kaynak çalışmaları sırasında kıvılcımların Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına ait TPAO adlı tankerin gaz dolu deposuna sıçramasıyla meydana gelmiştir. Birkaç gün süren yangında 24 kişi yaralanmış, 2 itfaiyeci hayatını kaybetmiştir.

Fahrettin Küçükşahin, gemi makineleri işletme mühendisi, gemi makineleri öğretim görevlisi, teknik kitap yazarı.

Bu, farklı gemi türlerinin bir listesidir. Sınıflandırmalar farklı özellikler, gemi ölçüleri ve işlevlere göre yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Ticaret gemisi</span> yolcu veya malzeme taşıyan kiralık sivil tekne ya da gemi

Ticaret gemisi veya ticari gemi, kargo taşıyan veya yolcu taşıyan bir deniz aracıdır. Kişisel eğlence için kullanılan gezi tekneleri ve askeri amaçlar için kullanılan donanma gemilerinden farklıdır.