İçeriğe atla

SS Portugal (1886)

Tarihçe
Sahibi Brazil and River Plate Line
İşletmeciRus İmparatorluk Donanması
İnşa edenMessageries maritimes, La Ciotat
Yard numarası 63
Denize indirilişi Temmuz 1886
AkıbetU-bot SM U-33 tarafından fırlatılan torpido ile 17 Mart 1916'da battı.[1]
Genel karakteristik
TipiKruvaziyer
Tonaj 5357 ton
Deplasman 7720 ton
Uzunluk 140 m
Genişlik 14 m
Kurulu güç 4800 HP
İtme gücü Üç genleşmeli istim makinesi
Hız 16.5 knot
Kapasite 125 birinci sınıf, 90 ikinci sınıf ve 700 üçüncü sınıf yolcu
Takma adı Portugal

SS Portugal (Rusça: госпитальное судно "Португаль") Fransız denizcilik şirketi tarafından inşa edilmiş bir buharlı gemiydi. Gemi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus hastane gemisi olarak kullanıldı. 30 Mart 1916'da Alman U U-33 denizaltısından fırlatılan torpido ile batırıldı.

Tarihçe

Aslen 1886'da Messageries Maritimes Company'nin River Plate Hattı için inşa edildi. Sonrasında Karadeniz'de hastane gemisi olarak kullanılmak üzere Ruslar tarafından kiralandı veya satın alındı.[2] Ardeşen, Rize Limanı, Fakhtia, Tiribon ve Of deniz kıyılarında yaralı askerleri almak için hizmet veren gemi, 27 Şubat 1916'dan itibaren sadece 5 sefer yapabildi.[2]

Batışı

HS Portugal'ın batışı
Portugal olayında hayatını kaybeden Kızılhaç hemşirelerinden Gürcü prenses Aneta Andronnikova

Mart 1916'da gemi yaralıları kıyıdan gemiye götürmek için birkaç tekneyi çekiyordu. Rize açıklarında, küçük teknelerden biri batarken ve onarılırken demir attı. Gemi o sırada yaralı taşımıyordu, ancak gemide Kızıl Haç doktorları ve hemşirelerinin yanı sıra her zamanki mürettebat vardı.[3]

Geminin mürettebatı, gemiye yaklaşan bir periskop gördü, ancak gemi bir hastane gemisi olduğundan ve Lahey sözleşmeleri tarafından korunduğundan, herhangi bir kaçış manevrası yapılmadı. Denizaltı, uyarı yapmadan, gemiyi ıskalayan bir torpido ateşledi. U-Boat, U-33, tekrar 30 fit mesafeden bir torpido ateşledi ve makine dairesinin yanına çarparak gemiyi ikiye böldü.[3]

Vperiod

8 Temmuz 1916'da Vperiod adlı bir başka Rus hastane gemisi, iddiaya göre Alman U-38 U-botu tarafından Rize ve Batum arasında bir yerde batırıldı. Tekne, cepheye yaptığı yolculukta olduğu için yaralı taşımıyordu. Gemideki yedi kişi öldü, diğerleri kurtarıldı.[4]

Rus hükûmeti Türk kuvvetlerinin Portugal'ı[5] ve Vperiod'u batırdığını iddia etti.[6] Türk hükûmeti, her iki geminin de mayınlar tarafından batırıldığını söyledi.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "NY Times article directly after incident, retrieved Dec 31, 2009" (PDF). 2 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Haziran 2022. 
  2. ^ a b "I. DÜNYA SAVAŞINDA KARADENİZ'DE BATIRILAN BİR KIZILHAÇ GEMİSİ: PORTUGAL". Karadeniz İncelemeleri Dergisi: 185-202. 13 Kasım 2018. doi:10.18220/kid.482227. ISSN 2146-4642.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ a b The War on hospital ships, from the narratives of eye-witnesses (1917). 1917. London : T. Fisher Unwin. 1917. s. 1.  - Call number: SRLF_UCLA:LAGE-3563453 Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "waronhospitalshi00lond" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ П.Г.Усенко (P.G.Usenko), IСТОРIЇ ВЕЛИКОЇ ВIЙНИ 1914–1917 рр. НА ЧОРНОМУ МОРI[] (From the history of the Great War of the 1914-1917 on the Black Sea). Page 80. (Ukraynaca)
  5. ^ a b "Allied Attacks On Turkish Patients & Wounded". The Journal of the Turkish Weekly. 1 Mart 2003. 15 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2009. 
  6. ^ "Peace Movement Diverts Attention at Year's End from Battlefields to Chancelleries of Belligerents and Principal Neutral Capitals" (PDF). The New York Times. 31 Aralık 1916. 7 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Ağustos 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yavuz</i> (muharebe kruvazörü) Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşına girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisi

Yavuz, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisidir.

<i>Midilli</i> (kruvazör) Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşına girmesine yol açan Alman yapımı savaş gemisi

SMS Breslau veya sonraki adıyla Midilli, Alman İmparatorluğu donanması için inşa edilen Magdeburg sınıfı hafif kruvazördür. Yapımına 1910'da başlandı ve 16 Mayıs 1911'de denize indirildi. Göreve alınmasından sonra savaş kruvazörü Goeben ile birlikte, Balkan Savaşları'nın patlak vermesi nedeniyle Akdeniz Tümeni'nde görevlendirildi. Breslau ve Goeben, İstanbul'a ulaşmak için Akdeniz'deki İngiliz savaş gemilerinden kaçtıktan sonra Ağustos 1914'te Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındı ve gemilerin adları Midilli ve Yavuz Sultan Selim olarak değiştirildi. İki gemi, ağırlıklı olarak Karadeniz'de, Rusların Karadeniz Filosu'na karşı hizmet etti ve diğer Osmanlı gemileri ile birlikte Ekim 1914'te Rus limanlarına baskınlar düzenledi. Bu baskınlar, Rusya'nın Osmanlı'ya savaş ilan etmesine ve Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletlerinin yanında katılmasına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Varna Deniz Muharebesi</span> Osmanlı ve Bulgar donanmalarının 21 Kasım 1912 tarihinde Karadenizde giriştikleri çatışma

Varna Deniz Muharebesi ya da Draçki Saldırısı, 21 Kasım 1912 tarihinde Karadeniz'de, Bulgaristan'ın Varna limanının 32 mil açığında dört Bulgar torpido botu ile Osmanlı kruvazörü Hamidiye arasında meydana gelen çatışmadır.

TCG <i>Peyk</i>

TCG Peyk ya da Osmanlı donanmasındaki adıyla Peyk-i Şevket, Osmanlı donanması ve sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet gören Peyk-i Şevket sınıfının öncü gemi olan torpido kruvazörüdür. 1906-1907 yıllarında Kiel, Almanya'daki Germaniawerft tersanesinde inşa edilmiş ve Kasım 1907'de Osmanlı donanması hizmetine girmişti. Geminin ana silahı üç 450 mm torpido tüpü ve bir çift 105 mm toptan oluşuyordu ve gemi 21 knot hıza ulaşabiliyordu.

RMS <i>Lusitania</i> Gemi

RMS Lusitania, Leonard Peskett tarafından tasarlanan, John Brown & Company tarafından inşa edilen Britanyalı yolcu gemisidir. Yolcuların hizmetine 26 Ağustos 1907'de açılan geminin ismi bugün Portekiz topraklarında olan eski Roma ili Lusitania'dan gelmektedir. Gemi 7 Mayıs 1915'te Almanya tarafından 18 dakikada batırıldı. Old Head of Kinsale, İrlanda'ya 19 km uzakta batan gemi, gemide bulunan 1959 kişiden 1198'ini öldürdü. 761 kişi kurtulurken, bu olay Birleşik Devletler'in I. Dünya Savaşı'na girmesindeki nedenlerden biridir. Çünkü gemide bulunan 139 Birleşik Devletler vatandaşının 128'i ölmüştür. Birleşik Devletler'de orduya çağrı kampanyalarının simgesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sarıç Burnu Muharebesi</span> 18 Kasım 1914te yapılan savaş

Sarıç Burnu Muharebesi veya Balıklava Muharebesi, I. Dünya Savaşı esnasında Sarıç Burnu açıklarında gerçekleşen bir deniz muharebesidir.

<span class="mw-page-title-main">Torpido botu</span>

Torpido bot, savaşta torpido taşımak için tasarlanmış nispeten küçük ve hızlı bir savaş gemisidir.

HMS <i>E11</i>

HMS E11, Kraliyet Donanması'nın 23 Nisan 1914 tarihinde suya indirilen E sınıfı denizaltısıdır. 1915 yılı Çanakkale deniz harekâtlarındaki en etkili denizaltılardan birisidir. Marmara Denizi'ne yaptığı üç akın seferinde 27'si buhar gücü ile çalışan ve 58'i daha küçük yelkenli tekneler olmak üzere farklı büyüklüklerde 80'den fazla gemiyi batırmıştır.

<i>Deutschland</i> sınıfı zırhlı Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfı

Deutschland sınıfı, Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfıdır. Sınıf Deutschland, Hannover, Pommern, Schlesien ve Schleswig-Holstein gemilerinden oluşmaktaydı. 1903-1908 arasında inşa edilen gemiler, daha önceki Braunschweig sınıfı zırhlılara çok benzerdi; ancak daha iyi koruma sağlayan zırhları vardı. İngiliz Kraliyet Donanması'nın devrimci gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle daha inşaları tamamlanamadan teknolojinin gerisinde kalan Deutschland sınıfı, Alman donanmasına katılan son ön dretnot gemiler oldular. Deutschland sınıfının ardından inşa edilen Nassau sınıfı zırhlılar ise Almanya'nın ilk dretnot sınıfı oldu.

MV <i>Çankaya</i>

MV Çankaya; 264 groston kapasiteli, yelkenli ve motorlu, Türk bandıralı yük gemisi. 23 Şubat 1942'de, Sovyet denizaltısı Ş-213 tarafından, İstanbul Boğazı'nın 3 mil açığında top ateşiyle batırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri</span>

Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.

SM <i>UB-14</i> Alman UB I tipi bir denizaltı

SM UB-14, Alman İmparatorluğu'na ait UB I tipi bir denizaltıdır. Bir dönem Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nda da görev yapan denizaltı, bu dönemde SM U-26 adını taşımıştı.

<span class="mw-page-title-main">SM U-21</span> Alman U-19 tipindeki U-bot

SM U-21, Alman İmparatorluğu deniz kuvvetleri olan Kaiserliche Marine'e ait, I. Dünya Savaşı yıllarında kullanılan U-19 tipindeki U-bot'tur. İki İngiliz zırhlısı Triumph ve Majestic'i Gelibolu Yarımadası batı sahillerinde torpilleyip batırmakla ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'nda batırılan hastane gemileri</span> Vikimedya liste maddesi

I. Dünya Savaşı sırasında pek çok hastane gemisi kasten ya da yanlışlıkla saldırıya uğramış, bir torpido, bir mayın veya başka bir gemi tarafından yapılan saldırıyla batırılmıştır. Açık denizde kolay hedef teşkil eden ve çeşitli cephelerden çok sayıda yaralı taşıyan bu gemilere yapılan saldırıların sonuçları da doğal olarak trajiktir ve yüzlerce kişinin hayatına mal olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<i>Feth-i Bülend</i>

Feth-i Bülend 1860'ların sonlarında sınıfının öncü gemisi olan demir zırhlı korvet savaş gemisidir. Osmanlı Donanması için İngiliz Thames Iron Works'ten sipariş edildi ve 1868'de inşasına başlandı, 1869'da denize indirildi ve 1870'te hizmete girdi. Dört 229 mm topu vardı, tek pervaneyi çeviren bileşik buhar motoru ile 13 deniz mili (24 km/sa) hıza ulaşabilmekteydi.

<i>Avnillah</i> sınıfı zırhlı korvet Osmanlı Donanmasının zırhlı savaş gemisi sınıfı

Avnillah sınıfı, Osmanlı donanması için 1860'larda inşa edilen iki zırhlı korvet savaş gemisinden oluşan bir gemi sınıfıdır. Sınıfta yer alan gemiler Avnillah ve Muin-i Zafer'dir. İki gemi İngiltere'de 1868 ve 1870 arasında inşa edildi. Gemi ortasındaki kazamatlara monte edilmiş dört adet 230 mm çapında top taşıyorlardı.

<i>Avnillah</i> Osmanlı savaş gemisi

Avnillah 1860'ların sonlarında Osmanlı donanması için inşa edilmiş bir zırhlı savaş gemisidir. Avnillah sınıfının öncü gemisi olarak Thames Iron Works tarafından Birleşik Krallık'ta inşa edilmiştir. Omurgası 1868'de serilen gemi, 1869'da denize indirildi ve ertesi yıl filoya katıldı. Merkezî bataryalı gemi olan Avnillah, merkezî bir kazamatta yer alan dört adet 230 mm top ile silahlandırıldı ve en çok saatte 12 deniz mili (22 km/sa) hıza ulaşabiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet hastane gemisi Ermenistan</span> Hastane gemisi

Sovyet hastane gemisi Ermenistan Sovyetler Birliği tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem yaralı askerleri hem de askeri yükleri taşımak için işletilen bir nakliye gemisiydi. Başlangıçta bir yolcu gemisi olarak inşa edilmişti.