İçeriğe atla

SPG-9

SPG-9

SPG-9M
Çeşidi Geri tepmesiz tüfek
Uyruğu  Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Hizmet 1962-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar İran-Irak Savaşı
Vietnam Savaşı
Lübnan İç Savaşı
Suriye İç Savaşı
Donbass Savaşı
Irak Savaşı
Yemen İç Savaşı[1][2]
Özellikler
Ağırlık 47.5 kg
59.5 kg (sehpa ile)[3]
Uzunluk 2.11 m[3]
Genişlik 99 cm[3]
Yükseklik 80 cm[3]
Mürettebat 2

Kalibre73 mm[3]
Yükseklik 80 cm[3]
Mermi çıkış hızı 250-435 m/s
Etkili menzil 800 m
Azami menzil 1,200-6,500 m
Nişangah PGO-9 optik 4× veya PGN-9 IR

SPG-9 Kopye ("Mızrak"), Sovyet yapımı bir 73 milimetre kalibrelik bir geri tepmesiz tüfektir. Silah, BMP-1 zırhlı aracın 73 mm 2A28 Grom alçak basınçlı silah ile ateşlenen mermilere benzeyen, fin sabitlenmiş, roket yardımlı HE ve HEAT mühimmatı kullanmaktadır. 1962 yılında hizmete girmiş olup B-10 geri tepmesiz tüfeğinin yerini aldı.

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2017. 
  3. ^ a b c d e OPFOR Worldwide Equipment Guide, TRADOC DCSINT Threat Support Directorate, January 21, 1999
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2017. 
  5. ^ Military Balance 2017
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2017. 
  7. ^ Hennessey, Patrick. The Junior Officers' Reading Club. Penguin Publications, 2009, p. 272
  8. ^ Kemp, Colonel Richard and Hughes, Chris, Attack State RED, Penguin Books Ltd, London, 2010, pp. 325–334.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Savaşı</span> ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Irakı işgaliyle başlayan savaş (2003-2011)

Irak Savaşı, 20 Mart 2003'te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğinde oluşturulmuş Çokuluslu Koalisyon Kuvvetleri'nin bir askerî harekâtla Irak'a girmesiyle başlayan ve devam eden savaş. Ayrıca İkinci Körfez Savaşı, Irak'ın İşgali ve koalisyon ülkelerince Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu olarak da adlandırılır. 21 Ekim 2011 tarihinde ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, ülkedeki ABD askerlerinin 31 Aralık 2011'e kadar geri çekileceğini açıkladı. 15 Aralık 2011 tarihinde Bağdat'ta bulunan Amerikan Üssü'nden son Amerikan Bayrağı'nın indirilmesiyle savaş resmen sona ermiştir. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry savaşın vahim bir hata olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Irak-İran Savaşı</span> 1980-1988 yılları arasında İran ve Irak arasında geçen savaş

Irak-İran Savaşı, İran'da Tahmilî Savaş veya Mukaddes Müdafaa, Irak'ta Saddam'ın Kadisiyesi ve Arap Dünyasında Birinci Körfez Savaşı olarak anılan 1980-1988 yılları arasında İran ve Irak arasında yaşanmış savaş. Yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne, iki milyon kişinin yaralanmasına, 150 milyar Amerikan Doları maddi hasara, her iki ülkede de ağır yıkımlara yol açmıştır. Irak'ın zaferleri ile başlayan savaş, İran'ın direnmesiyle yıpratma savaşına dönüşmüş ve galibi olmadan sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

PK Makineli Tüfeği, Sovyetler Birliği'nde tasarlanan 7.62mm'lik genel maksat makineli bir tüfektir. Düşman piyadesini, motorlu araçlarını ve mevzilerini ateş altına almak maksadıyla üretilmiştir. Hâlen Rusya'da üretimi devam etmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Makineli tüfeğin NATO'daki denkleri M240, MG3 ve M60'dır. PK Makineli Tüfeği 1960'larda tasarlanıp 1965 yılında üretime geçmiştir. Hizmete girdiği 1965 yılında Sovyetler Birliği'nde kullanılan SGM ve RPD makineli tüfeklerin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Ağır silah</span>

Ağır silahlar; hafif silahlardan ve piyade silahlarından daha büyük çaplı, mürettebat tarafından kullanılan büyük top, obüs ve roketatar gibi modern savaş silahlarına verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Geri tepmesiz tüfek</span> ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlar

Geri tepmesiz top veya geri tepmesiz tüfek terimleri ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlara verilen addır. Teknik olarak namlusu yivli olan silahlara tüfek, yivsiz model namluya sahip geri tepmesiz silahlara ise top denir. Geri tepmesiz tüfeklerde bu fark göz önünde bulundurulmaz.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">MKE MPT</span> Türk yapımı piyade tüfeği

MKE MPT, Türk Silahlı Kuvvetlerinin piyade tüfeği ihtiyacını karşılamak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığının oluşturduğu Modern Piyade Tüfeği projesi kapsamında Türkiye merkezli Makine ve Kimya Endüstrisi tarafından tasarlanan ve Kale Kalıp ile Sarsılmaz şirketleriyle beraber üretimi yapılan piyade tüfeği ailesi.

<span class="mw-page-title-main">Technical (araç)</span>

Amerika Birleşik Devletleri askerî diliyle standart dışı taktik aracı (NSTV) olarak da bilinen technical, hafif doğaçlama bir savaş aracıdır; tipik olarak açık arkalı sivil bir kamyonet veya Küçük ve hafif silahları ve ağır silahları monte etmek üzere değiştirilmiş dört tekerlekli bir araçtır. Makineli tüfek, otomatik el bombası fırlatıcı, uçaksavar makineli topu, döner top, tanksavar, tanksavar silahı, ATGM, havan, çok namlulu roketatar, geri tepmesiz tüfek veya başka bir destek silahı, vb.

<span class="mw-page-title-main">KPV</span> Sovyet yapımı bir ağır makineli tüfek

KPV, Sovyet yapımı bir ağır makineli tüfektir. Silah başlangıçta piyade silahı olarak tasarlanmış olup daha sonra ZPU serisi uçaksavarlarında kullanılmıştır. Boyutu ve gücü sayesinde BTR serisi ZPT ve BRDM-2 gözlem araçlarında kullanışlı bir hafif zırhsavar silahı haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Type 67</span> Çin yapımı bir genel amaçlı makineli tüfek

Type 67, Çin yapımı bir genel amaçlı makineli tüfektir. Silah, Type 53 (SG-43) ve Type 57 (SGM) makineli tüfeklerin yerini alması amacıyla geliştirilmiş olup DP tetikleme mekanizmasını, SG-43 hızlı değiştirme namlusu, RPD'ye benzer bir gaz regülatörü, ZB vz. 30 cıvata mekanizmasını ve değiştirilmiş Maxim tipi besleme mekanizması kullanmaktadır. "Çin Bixisi" olarak da anılır.

PSL, Romanya yapımı bir keskin nişancı tüfeğidir. Silah, 1974 yılında geliştirilmiş olup görünüş olarak Dragunov SVD'ye benzese de tüfek RPK hafif makineli tüfeğine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sa vz. 58</span> Çekoslovakya tüfeği

Sa vz. 58, Çekoslovakya yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, 1950'lerin sonlarında geliştirilmiş olup vz. 52 yarı otomatik tüfeği ile Sa vz. 24 ve 26 hafif makineli silahların yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">VSS Vintorez</span>

VSS Vintorez, Sovyet yapımı bir sessiz otomatik keskin nişancı tüfeğidir. Silah, 1980'lerin sonlarında TsNIIToçMaş tarafından geliştirildi ve Tula Arsenal tarafından üretilmektedir. Öncelikli olarak gizli veya gizli operasyonlar için Spetsnaz birimleri tarafından kullanılmaktadır.

AR-10, Amerika Birleşik Devletleri yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, 1956 yılında Eugene Stoner tarafından tasarlanmıştır. 1956'da ilk kez üretilmeye başlanınca AR-10, fenolik kompozit ve dövme alaşım parçaları ile yenilikçi düz hatlı stok tasarımı sayesinde otomatik ateşte kontrolde tutmak daha kolaydı ve dönemin diğer piyade tüfeklerinden 450 gram daha hafifti.

<span class="mw-page-title-main">Omuzdan ateşlemeli füze</span>

Omuzdan ateşlemeli füze, tek bir kişi tarafından taşınabilecek kadar küçük ve omzundan tutularak patlayıcı taşıyan, kendinden tahrikli bir mermidir. Bu bağlamda "füze" kelimesi orijinal geniş anlamıyla kullanılmaktadır. Çoğu durumda, tüm omuzdan ateşlemeli füzeleri teknik olarak tanımlamasa da, bazuka ve roketatar adı düzenli olarak gayriresmî bir isim olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük ve hafif silahlar</span>

Küçük Silahlar ve Hafif Silahlar (SALW), silah kontrol protokollerinde, insan tarafından taşınabilir silahların iki ana sınıfını ifade eder: