İçeriğe atla

SODAP

Sosyalist Dayanışma Platformu
Slogan"Eşitlik, Özgürlük, Adalet!"
Kuruluş8 Şubat 2004
Resmî site
sodap2.org

Sosyalist Dayanışma Platformu, 8 Şubat 2004 yılında bir bildirge[1] yayınlayarak kuruluşunu ilan etmiştir. Merkezi İstanbul'da bulunan ve kısa adı SODAP olan platformun yayın organı Sosyalist Dayanışma Dergisidir.[2]

SODAP, yayınladığı program taslağında "Kapitalizmin tek gerçek alternatifinin sosyalizm" olduğunu ifade etmekte ve 21. yüzyıl sosyalizmi hedefini önüne koymaktadır.[3]

SODAP, çeşitli etkinlik ve açıklamalarıyla, Türkiye'deki komünist hareketin önde gelen kadrolarından Hikmet Kıvılcımlı'nın düşünce ve davranış çizgisinin takipçisi olduğunu ifade etmiştir.[4]

Sosyalist Dayanışma

SODAP'ın yayın organıdır. 2010 yılının Ekim ayında "Özgürlük ve Adalet İçin Üçüncü Cephe" manşetinin yer aldığı ilk sayısıyla yayın hayatına başlamıştır.[5] Merkezi İstanbul'da bulunan dergi, aylık periyotlarda yayınlanmaktadır.

Sosyalist Dayanışma dergisi, tarihsel geçmişini 1960'lı yıllarda Hikmet Kıvılcımlı tarafından yayınlanan Sosyalist Gazetesi, 1970'li yıllarda yayınlanan Kıvılcım Dergisi ve 1980'li yıllarda yayınlanan Çağdaş Yol Dergisine dayandırır.[]Aynı çizginin 1990'lı yıllarda ve 2000'li yılların başında kendisini yenileyerek Yol Dergisi ve Direniş Gazetesiyle sürdüğünü ifade eder.[]Son olarak yine aynı geleneğin devamı olarak yayınlanan Dayanışma Gazetesinin yayın hayatına son vermesinin ardından Sosyalist Dayanışma Dergisi yayınlanmaya başlanır.[6]

Dergide yazıları yayınlanan isimler şu şekildedir:

  • Mehmet Yılmazer
  • Ayşe Tansever
  • M. Sinan
  • Fikret Kızıltan
  • Mehmet Akyol
  • Kuzey Karahan
  • Zeynep Koru
  • Mehmet Özgür
  • Güler Atmaca
  • Yakup Kadir
  • Salih İncesoy

Basında yer alan eylemlerinden bazıları

Yakın ilişki içerisinde olduğu kurumlar

  • SODAP, sendikal çalışma alanında, Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) ve Bağımsız Metal İşçileri Sendikası (BAMİS) ile yakın ilişki içerisindedir. Söz konusu sendikaların işçi haklarıyla ilgili olarak yürüttüğü çalışmaları desteklemektedir.[7][8]
  • SODAP, çeşitli mahallelerde şubeleri bulunan Dayanışmaevleri Derneği'nin yürüttüğü çalışmaları desteklemektedir.[9]
  • SODAP, gündelikçi kadınların sosyal ve ekonomik hakları için mücadele eden İMECE Gündelikçi Kadınlar Birliği'nin çalışmalarını desteklemektedir.[10]

Kaynakça

Konuyla ilgili yayınlar

  • Bölüne Bölüne Büyümek TÜRKİYE'DE SOL ÖRGÜTLER, Hüseyin AYKOL, ISBN 9786055738426

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kemal Türkler</span> Türk aktivist ve sendikacı

Kemal Türkler, Türk sosyalist sendikacı ve siyasetçi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun kurucusu ve ilk genel başkanıdır, Türkiye İşçi Partisinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İşçi Partisi (1961)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1961–1971, 1975-1981)

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 1961 yılında Türkiye'de kurulan siyasi parti. 1946 sonrası çok partili dönemde TBMM'ye milletvekili seçtirebilen ilk sosyalist parti olmuştur. 12 Mart 1971 Muhtırası ve 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında kapatılmış, 1988 yılında TKP ile birleşerek TBKP kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2015)

İşçi Partisi, 10 Temmuz 1992 tarihinde kapatılan Sosyalist Parti'nin yerine Doğu Perinçek tarafından 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuş olan Türk siyasî parti. Rus milliyetçisi Aleksandr Dugin'in Neo-Avrasyacılık düşüncesini desteklemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Sosyalist İşçi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, 1997 yılında Türkiye'de kurulmuş devrimci Troçkist siyasi partidir. Şu ana kadar hiçbir seçime katılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Kıvılcımlı</span> Türk siyasetçi, yayıncı ve yazar

Hikmet Ali Kıvılcımlı, Türk Marksist-Leninist siyasetçi ve kuramcı, yazar, yayıncı ve çevirmen.

Aydınlık, Vatan Partisi'nin günlük gazetesidir.

<i>Kadro</i> (dergi)

Kadro, Ocak 1932-Ocak 1935 arasında yayınlanan aylık fikir dergisi. Kadrocular olarak da anılan Kadro dergisinin kurucuları Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Burhan Asaf Belge, İsmail Hüsrev Tökin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Asım Bezirci</span> Türk yazar ve eleştirmen

Asım Bezirci, Türk yazar, eleştirmen, şair ve çevirmen.

Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB), 1979 Şubat'ında, yasa dışı bir örgüt olarak, THKO bölünmesinden sonra gerçekleştirilen bir kongreyle kurulan örgüt. Kurucuları arasında Yaşar Ayaşlı, Osman Yaşar Yoldaşcan, Mehmet Fatih Öktülmüş, İsmail Cüneyt gibi isimler bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Halk Cumhuriyeti</span>

Polonya Halk Cumhuriyeti, Polonya'nın 1952-1989 yılları arasındaki resmî adı. II. Dünya Savaşı'nın sonunda, savaş öncesi Polonya topraklarının bir kısımına Sovyetlerin Almanlardan aldıkları toprakların da dahil edilmesiyle kuruldu. Polonya Halk Cumhuriyeti COMECON ve Varşova Paktına üyeydi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sosyalist İşçi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP), Türkiye'de 12 Mart Dönemi sonrasında kurulan ilk sosyalist partidir. Başlıca kurucuları; Ahmet Kaçmaz, Yalçın Yusufoğlu, Oya Baydar, Osman Sercan, Aydoğan Gezer, Burhan Şahin, Ali Kar, Hamdi Gülen, Hikmet Karahan, İbrahim Şahin olan TSİP'in kuruluş tarihi 16 Haziran 1974 olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası</span>

Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS), genel merkezi Bursa'da bulunan dokuma işkolunda çalışma yürüten bağımsız işçi sendikasıdır. 1997 yılında kurulan, Tekirdağ Çerkezköy'de, İstanbul Şirinevler'de ve Bursa İnegöl'de temsilcilikleri bulunan sendikanın genel başkanlığını Metin Burak yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TEKEL işçi eylemi</span>

TEKEL işçi eylemi, 15 Aralık 2009 tarihinde Türk-İş'e bağlı Tekgıda-İş Sendikası'na kayıtlı TEKEL işçileri tarafından Ankara'da başlatılan ve 4 Şubat 2010 tarihinde 1980 sonrasının en büyük toplu iş bırakma eylemiyle tüm Türkiye'ye yayılan işçi eylemidir. Eylem, ülke çapında gündemin ön sıralarında bulunmasının ve geniş bir kesim tarafından da desteklenmesinin yanı sıra uluslararası çapta destek de kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Genel grev</span> bir şehir, bölge veya ülkedeki toplam işgücünün önemli bir bölümünün katıldığı grev eylemi

Genel grev, bir şehir, bölge ya da ülkede, nitelik veya nicelik olarak önem taşıyan bir topluluk tarafından yapılan bir hak arama etkinliğidir. Genel grevlerin, siyasi, ekonomik veya bunların her ikisini birden içeren hedefleri olabilir. Bir genel grevin, kendi akış hızını kazanması veya katılanların ya da destekleyenlerin sempatileriyle gelişmesi olasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Budak</span> Türk devrimci ve sosyalist sendikacı

Kenan Budak,, Türk sendikacı.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Sülker</span>

Kemal Okur Sülker, Türk sendikacı, gazeteci, araştırmacı ve yazardır. Türkiye'de sendikacılık alanındaki araştırmalarıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Halkların Demokratik Kongresi</span> Türkiyede bir siyasi ittifak

Halkların Demokratik Kongresi, kısa adıyla HDK 15 Ekim 2011 yılında Ankara'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Serpil Kemalbay</span> Türk politikacı

Serpil Kemalbay Pekgözegü, Türk mühendis, siyasetçi ve Halkların Demokratik Partisinin eski eş genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">No Compromise</span>

No Compromise, ilk olarak San Francisco, California'da 1989 kışında yayınlanan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli iki yıllık hayvan hakları dergisidir. Dergi, hayvan haklarının küresel yönlerini ele aldı ve cruelty-free (zulümsüz) ürünlerin kullanımını öneren vegan bir yaşam tarzını desteklemektedir.

Keziban Konukcu Kok, Türk mühendis, öğretmen ve siyasetçidir. 28. dönem TBMM'de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi İstanbul milletvekilidir.