Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.
Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.
TGV Alstom ve SNCF tarafından geliştirilen ve SNCF tarafından işletilen yüksek hızlı demiryolu tren hizmetidir. 1983 yılında Paris ile Lyon arasında ilk defa seferlere başlamıştır. Şu anda Paris merkez olmak üzere çeşitli şehirlere ve komşu ülkelere seferler düzenlemektedir. 3 Nisan 2007'de 574.8 km/s ile dünya tekerlekli tren hız rekorunu kırmıştır. Ortalama hızı 200 km/s maksimum hızı ise saatte 320 km'dir.
Ankara Garı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Altındağ ilçesi Hacı Bayram Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.
LGV Est européenne ya da kısaca LGV Est, Fransa'da Paris ve Strazburg şehirlerini birbirine bağlayan yüksek hızlı demiryolu TGV hattıdır. Bu hat, başta Paris ve Strazburg olmak üzere Doğu Fransa'nın önemli şehirleri, Lüksemburg, Almanya'nın bazı şehirleri arasında hızlı ulaşım sağlar. Fransa'nın doğu şehirleri TGV ile güneydoğuya, güneybatıya, batıya ve kuzeybatıya bu hatla bağlanır. Hat, Paris'in doğusunda çatallanarak diğer LGV hatları aracığıyla Amsterdam'a, Brüksel'e, Londra'ya, Liège'e, Marsilya'a, Bordeaux'ya, Montpellier'e ve Rennes'e dek uzanır.
Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.
Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.
TCDD Taşımacılık tarafından İstanbul ve Kocaeli'de Marmaray ve Ankara'da Başkentray; İZBAN A.Ş. tarafından İzmir'de İZBAN ve GAZİULAŞ A.Ş. tarafından Gaziantep'te Gaziray adıyla işletilmekte olan Banliyö Trenleridir.
- İstanbul ve Kocaeli
Halkapınar Aktarma Merkezi, TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu, İzmir Metro A.Ş.'ye ait hemzemin metro ve tramvay istasyonları ve ESHOT ve İZULAŞ otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarından oluşan aktarma merkezidir.
SNCF, Fransa'nın devlete ait demiryolu hizmetlerini işleten kurumdur. SNCF, 1938 yılında kurulmuş olup Fransa'nın yüksek hızlı demiryolu şebekesi olan TGV'yi de içeren ülkenin ulusal demiryolu hizmetlerini yürütmektedir. Görevleri arasında demiryolu hizmetlerinin yolcu ve yük için işletilmesi, demiryolu altyapısının bakımı ve sinyalizasyonu yer almaktadır. Merkezi Paris'te yer almaktadır.
Siemens Velaro, Siemens AG tarafından geliştirilen bir EMU yüksek hızlı demiryolu treni ailesidir. Velaro, Siemens'in Deutsche Bahn için ürettiği yüksek hızlı ICE 3M/F trenlerine dayanmaktadır. İlk olarak 1999'da Deutsche Bahn'ın hizmetine girmiş olup Almanya'nın yanı sıra Azerbaycan, Belçika, Fransa, Birleşik Krallık, Hollanda, İspanya, Çin, Rusya ve Türkiye tarafından da kullanmaktadır.
Lyon Garı veya resmî adıyla Paris Lyon Garı, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan bulunan ana tren istasyonudur. Adını, kalkan trenlerin çoğunlukla vardığı Lyon kentinden almaktadır. Gar, yılda yaklaşık 90 milyon yolcuyu ağırlamakta olup Fransa'nın üçüncü en yoğun garıdır.
Konya Mavi Treni, 16 Ağustos 2012'de Alsancak – Konya güzergâhında hizmet vermeye başlayan, 2017'den bu yana da Basmane – Konya güzergâhında karşılıklı olarak hizmet veren Mavi Tren sınıfı anahat trenidir.
Motor Durağı Tren İstasyonu, eskiden Marşandiz Tren İstasyonu, Ankara'nın Yenimahalle ilçesi Gazi Mahallesi ile Etimesgut ilçesi Bahçekapı Mahallesi arasında Güvercinlik Yolu üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.
Almanya'da yüksek hızlı demiryolu, Fransız LGV' lerin, yüksek hızlı trenlerden kısa bir süre sonra başladı. çizgiler). Bununla birlikte, yasal savaşlar önemli gecikmelere neden oldu, bu nedenle Alman InnerCity Ekspres (ICE) trenleri TGV ağının kurulmasından on yıl sonra kuruldu. Thalys trenleri 1997'de Almanya'da Belçika HSL 3'ten Aachen ve Köln'e Köln-Aachen hızlı treni kullanılarak çalışmaya başladı. TGV POS trenleri 2007'de Almanya'da Karlsruhe ve Stuttgart'a Mannheim–Stuttgart ve Karlsruhe–Basel yüksek hızlı hatlar kuruldu. Karlsruhe–Basel hattında Frankfurt'tan Milano'ya Yeni Pendolino kullanan İsviçre SBB yüksek hızlı tren seferleri 2017'de başladı.
Avrupa'da yüksek hızlı demiryolu , Avrupa'da giderek daha popüler ve verimli bir ulaşım haline gelmiştir. 1980'lerde ve 1990'larda inşa edilen ilk yüksek hızlı demiryolu hatları, ülke içi koridorlarda seyahat sürelerini iyileştirdi. O zamandan beri, birçok ülke kapsamlı yüksek hızlı ağlar kurdu ve şimdi birkaç sınır ötesi yüksek hızlı demiryolu bağlantısı var. Demiryolu operatörleri sıklıkla uluslararası hizmetler işletmektedir ve hatlar sürekli olarak inşa edilmekte ve gelişmekte olan Avrupa yüksek hızlı demiryolu ağında uluslararası standartlara yükseltilmektedir.
LGV Atlantique, Paris'ten Batı Fransa'ya uzanan bir yüksek hızlı tren hattıdır. 1989-1990'da açıldı ve iki istasyondan oluşuyor: Massy TGV istasyonu ve Vendôme-Villiers-sur-Loir TGV istasyonu. Courtalain'de iki bölüme ayrılır, biri batıya Le Mans'a, ikincisi güneybatıya Tours'a ilerler. Her iki şube de LGV Bretagne-Pays de la Loire ve LGV Sud Europe Atlantique tarafından genişletildi.
Yaygın olarak sadece Euroduplex olarak bilinen Alstom Avelia Euroduplex, Alstom tarafından üretilen bir yüksek hızlı trendir. Fransız ulusal demiryolu şirketi SNCF tarafından ve ayrıca Fas ulusal demiryolu şirketi ONCF ile birlikte işletilmektedir. TGV Duplex'in 3. neslidir.
İstanbul - Eskişehir Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca İstanbul - Eskişehir YHT, 279,658 kilometre (173,771 mi) uzunluğundaki Söğütlüçeşme - Eskişehir güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.
|hizmetler_daraltılabilir=}}