İçeriğe atla

SM U-39

SM U-39 Özet

SM U-39, Alman İmparatorluk Donanması'na bağlı olarak I. Dünya Savaşı sırasında faaliyet göstermiş olan Type U 31 sınıfı bir U-Bottur. I. Dünya Savaşı'nın en başarılı ikinci U-botu olmak gibi bir üne sahiptir. Savaş boyunca 161 gemi batırmıştır.[1] Denizaltıya kariyeri boyunca Hans Kratzsch, Walter Forstmann ve Heinrich Metzger komuta etmiştir.[1] U-39'a en uzun süre komuta eden Walter Forstmann, nispeten kısa bir süre, 1 Ağustos 1914'ten 9 Şubat 1915'e kadar U-12'ye komuta etmiştir. U-39'daki görev süresi 11 Şubat 1915 – 14 Ekim 1917 tarihleri arasıdır.[2]

Denizaltı 15 Eylül 1915 tarihine kadar Kuzey Denizi'nde, bu tarihten 18 Mayıs 1918'e kadar ise Pola Filotillası'nda görev yapmıştır.[1] 22 Mart 1919'da Kartagena'da Fransız yetkililere teslim olmuştur. U-39 1923 yılında Toulon'da hurdaya çıkarıldı.[1]

Tüm görev süresinde toplam 407.123 tonda 155 gemi batırıldı, toplam 30.552 tonda 7 gemiye hasar verildi.[1][3] Bu gemilerin çok büyük bir bölümü Akdeniz'de batırılmış ya da hasar verilmiştir.[3]

Denizaltı 18 Mayıs 1919 günü, Kartagena açıklarında iki Fransız deniz uçağının saldırısına uğradı. Ani dalışa geçti fakat 12 metreye indiğinde bu uçaklardan bırakılan iki bomba, denizaltının çok yakınında infilak ettiler. Bu patlamayla torpido odası su almaya başladı ve dalma kanatları hasar gördü. Denizaltı kıç tarafa doğru batmaya başladı. Bu durumda komutan Metzger ani çıkış için emir vermek zorunda kalmıştır. Onarım için en yakın liman olan Kartagena'ya gitmek kararı verildi. Ancak saat 17:00 dolaylarında iki deniz uçağının saldırısına uğranıldı. Önceki hasar dolayısıyla dalmak olanaksızdı. Denizaltı hareket halindeyken top ve makineli tüfeklerle kendini savunmaya çalıştı. Uçaklar tarafından bırakılan bombalar bir hasara neden olmadıysa da mürettebattan iki kişi denize düştü ve kayboldu. Sonuçta U-39 gece Kartagena'ya ulaşmayı başardı ve savaşın bitimine kadar orada onarımda kaldı.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Uboat.net, U 39". 1 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2013. 
  2. ^ "Uboat.net, Walter Forstmann". 23 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2013. 
  3. ^ a b "Uboat.net, Ships hit by U 39". 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Denizaltı</span> Su altında bağımsız çalışabilen deniz taşıtları

Denizaltı, su altında ve su yüzeyinde hareket edebilen bir deniz aracıdır. Deniz Kuvvetlerinde görev yapan diğer tüm gemiler gibi denizaltılar da ön ada sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Dönitz</span> Alman amiral (1891–1980)

Karl Dönitz, Alman Donanma Komutanı, Büyük Amiral ve II. Dünya Savaşı sonlarında Almanya'nın Cumhurbaşkanı.

Bu liste, Çanakkale Savaşı süresince bölgede görev almış savaş gemilerini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">U-bot</span>

U-bot, Almancada denizaltı anlamına gelen, ancak diğer bazı dillerde Alman deniz kuvvetlerince kullanılan denizaltıları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">30. U-bot Filotillası</span>

30. denizaltı filotillası, II. Dünya Savaşı sırasında Alman donanmasının Barbarossa Harekâtı kapsamında Sovyet kıyılarını Karadeniz'de abluka altına almak amacıyla kurulmuş denizaltı filotillası.

<span class="mw-page-title-main">Albrecht Brandi</span>

Albrecht Brandi, II. Dünya Savaşı sırasında U-boot komutanı.

HMS <i>E11</i>

HMS E11, Kraliyet Donanması'nın 23 Nisan 1914 tarihinde suya indirilen E sınıfı denizaltısıdır. 1915 yılı Çanakkale deniz harekâtlarındaki en etkili denizaltılardan birisidir. Marmara Denizi'ne yaptığı üç akın seferinde 27'si buhar gücü ile çalışan ve 58'i daha küçük yelkenli tekneler olmak üzere farklı büyüklüklerde 80'den fazla gemiyi batırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri</span>

Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.

HMS <i>E7</i> Birleşik Krallıka ait E sınıf bir denizaltı

HMS E7, E sınıfına mensup, Birleşik Krallık'a ait bir denizaltı. Kraliyet Donanması tarafından inşasına 2 Ekim 1913'te, Chatham Tersanesi'nde başlanıldı ve 14 Mart 1914 tarihinde inşası tamamlandı.

SM <i>UB-14</i> Alman UB I tipi bir denizaltı

SM UB-14, Alman İmparatorluğu'na ait UB I tipi bir denizaltıdır. Bir dönem Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nda da görev yapan denizaltı, bu dönemde SM U-26 adını taşımıştı.

<span class="mw-page-title-main">SM U-21</span> Alman U-19 tipindeki U-bot

SM U-21, Alman İmparatorluğu deniz kuvvetleri olan Kaiserliche Marine'e ait, I. Dünya Savaşı yıllarında kullanılan U-19 tipindeki U-bot'tur. İki İngiliz zırhlısı Triumph ve Majestic'i Gelibolu Yarımadası batı sahillerinde torpilleyip batırmakla ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heino von Heimburg</span> I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu Donanmasında U-Bot komutanı olarak görev yapmış olan bir deniz subayı

Heino von Heimburg, I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu Donanması'nda U-Bot komutanı olarak görev yapmış olan bir deniz subayıdır. II. Dünya Savaşı'nda ise Nazi Almanyası Donanması'nda (Kriegsmarine) Koramiral olarak görev yapmıştır.

İstanbul Filotillası, Alman İmparatorluğu deniz kuvvetleri olan Kaiserliche Marine'e ait, I. Dünya Savaşı yıllarında Akdeniz Denizaltı Tümeni'nin bir bölümü olarak İstanbul'da oluşturduğu bir denizaltı teşkilidir. Teşkilin amacı Almanya'nın, müttefiki olan Osmanlı İmparatorluğu'nu Ege Denizi ve Karadeniz'de desteklemekti.

SM <i>U-38</i>

SM U-38, Alman İmparatorluk Donanması'na bağlı olarak I. Dünya Savaşı sırasında faaliyet göstermiş olan Type U 31 sınıfı bir U-Bottur. Denizlatı Kuzey Denizi'nde, Akdeniz'deki Pola Filotillası'nda ve İstanbul Filotillası'nda görev yapmıştır. Denizaltının komutanlığını 5 Aralık 1915 – 15 Eylül 1917 tarihleri arasında Max Valentiner, 16 Eylül – 15 Kasım 1917 tarihleri arasında Wilhelm Canaris, 16 Kasım 1917 – 18 Ocak 1918 tarihleri arasında H. Heinrich Wurmbach ve 19 Ocak 11 Kasım 1918 tarihleri arasında ise Clemens Wickel üstlenmiştir. U-38 I. Dünya Savaşı'nın en başarılı üçüncü U-botu olarak ün kazanmıştır. Savaş boyunca toplamda 296.675 tonluk 142 gemi batırılmış, toplam 36.989 tonluk 7 gemiye de hasar verilmiştir. Batırılan gemilerden bir bir gambot'tur. Bir İngiliz zırhlı kruvazörü olan Roxburgh'a da hasar verilmişti. Denizaltının, kötü bir ünü ise Londra – Bombay seferini yapan İngiliz yolcu gemisi Persia'yı Girit açıklarında torpilleyip batırmasıdır. Gemide yolcu ve mürettebattan 334 kişi yaşamını yitirmişti. Valentiner, tüm bu başarılarından dolayı 1916 yılı içinde Hausorden von Hohenzollern ve Pour le Mérite madalyalarıyla ödüllendirilmiştir. Diğer yandan bu gibi olayların da etkisiyle savaş sonrasında İngiliz çevrelerinde, askeri geleneklerin çok dışındaki saldırı tarzı nedeniyle savaş suçlusu olarak kabul edilmiştir.

SM U-34, Alman İmparatorluk Donanması'na bağlı olarak I. Dünya Savaşı sırasında faaliyet göstermiş olan Type U 31 sınıfı bir U-Bottur. Denizlatı 25 Ağustos 1915'e kadar Kuzey Denizi'nde, bu tarihten 21 Ekim 1918 tarihine kadar Akdeniz'deki Pola Filotillası'nda görev yapmıştır. Denizaltı 18 Ekim'de son seferine çıkmış, 9 Kasım 1918 günü Cebelitarık dolaylarında HMS Privet tarafından su bombalarıyla imha edilmiştir. Bu tarihten sonra gemi ve 38 kişilik mürettebatı hakkında bilgi alınamamıştır.

SM <i>U-35</i>

SM U-35, Alman İmparatorluk Donanması'na bağlı olarak I. Dünya Savaşı sırasında faaliyet göstermiş olan U 31 sınıfı sınıfı bir U-bottur. I. Dünya Savaşı'nın en başarılı U-botlarından sayılmaktadır.

Henry Hugh Gordon "Dacre" Stoker, ÜHM KD yaygın olarak filmlerde HG Stoker ya da Dacre Stoker adıyla anılan sinema ve tiyatro oyuncusu olmasıyla birlikte Birinci ve İkinci Dünya Savaş'larında Kraliyet Donanması subayı olarak görev yapmıştır. Ayrıca polo, kroket, hurling ve tenis sporlarında aktif sporculuk yapmış, Osmanlı'ya esir düşmüştür. 77 yaşında iken Wimbledon Tenis Turnuvası'nda rekabet etmiştir. 1962 yılında ise İrlanda'da kroket şampiyonu olmuştur. Yazar Bram Stoker kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">SM U-19</span>

SM U-19, İmparatorluk Donanması'nda kullanılan U-19 tipi denizaltıydı. 25 Kasım 1910'da sipariş edilen denizaltı; 20 Ekim 1911'de kızağa konuldu, 10 Ekim 1912'de denize indirildi ve 6 Temmuz 1913'te görevlendirildi. I. Dünya Savaşı'nda hizmet veren U-19, 11 Kasım 1918'de Birleşik Krallık kuvvetlerine teslim oldu, 1919 ya da 1920'de Blyth'te hurdaya ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.