İçeriğe atla

SLM 3 Boyutlu Baskı Teknolojisi

SLM (Selective Laser Melting) seçici lazer eritme, metalik tozların yüksek yoğunluklu lazer yardımıyla eritilerek bir araya getirilmesiyle istenilen 3 boyutlu nesnelerin oluşturulduğu eklemeli imalat yöntemidir. Metal toz katmanlarının sırasıyla seçici olarak eritilmesi ve kaynaştırılmasıyla kesine yakın ölçülerde ve neredeyse tam dolulukta (99.9% yoğunlukta) parçalar üretilmesine imkân sağlar. SLM teknolojisi sayesinde malzemeler içerisindeki gözenekli yapı azaltılarak daha sağlam parçalar üretilir bu da parçalarda oluşabilecek hataların azaltılmasına yardımcı olur.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Selective Laser Melting - an overview | ScienceDirect Topics". www.sciencedirect.com (İngilizce). 12 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lazer</span> ışığın uyarılmış radyasyon ile yükseltilmesini sağlayan bir optik düzenek

Lazer ışığın uyarılmış radyasyon ile yükseltilmesini sağlayan bir optik düzenektir. İsmini "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation" kelimelerinin baş harflerinden alır ve bu, "ışığın uyarılmış ışıma ile yükseltilmesi" anlamına gelir. İlk lazer, 1960 yılında Theodore Maiman tarafından Charles Townes ve Arthur L. Schawlow'un teorileri baz alınarak üretilmiştir. Lazerin ışıktan daha düşük mikrodalgafrekanslarında çalışan versiyonu olan "maser" ise Townes tarafından 1953 yılında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Maiman</span>

Theodore Harold Maiman, Amerikalı fizikçi. Theodore Maiman, 1960 yılında dünyadaki ilk ‘lazer’i icat etmesiyle tanınır. O ‘elektro –optik sanayi’nin babası olarak bilinir ancak Maiman kendisini bir bilim insanı; elektro-optik, lazer, ekranlar ve aerodinami alanlarında araştırma ilgisi olan bir mühendis olarak düşünür. İlk çalışan lazer ve yakut lazer patentlerine ek olarak, Maiman; mazer, lazer ekranlar, optik tarama ve lazer modülasyonunun da patentlerini elinde bulundurur.

Hızlı prototipleme, bilgisayarda hazırlanan üç boyutlu CAD çizimlerinden direkt olarak elle tutulur fiziksel modeller elde etmemizi sağlayan imalat teknolojisidir. Hızlı prototipleme cihazları vasıtasıyla bilgisayarda çizimi yapılmış her türlü ürünün birebir modelini saatler içerisinde elde etme imkânı doğmuştur. Hızlı prototipleme cihazları kendi içerisinde farklılıklar göstermekle beraber prensipleri aynıdır. Bu yöntemde fiziksel modeller tabandan başlayarak katman katman yüzeylerin üst üste eklenmesiyle oluşturulur..

<span class="mw-page-title-main">David Wineland</span> Amerikalı fizikçi

David Jeffrey Wineland Nobel ödüllü NIST laboratuvarında çalışan Amerikan fizikçi. İleri düzeyde optik özellikle de lazer soğutulmuş sıkışık iyonlar ve iyonları kullanarak kuantum hesapları yapmak üzerinedir. 2012 yılında Nobel Fizik ödülünü kuantum sistemlerinin ölçümü ve kullanımı sağlayan deneysel metotlar ile kazanmıştır, Serge Haroche ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Prohorov</span>

Aleksandr Mihayloviç Prohorov, Sovyet fizikçi. Lazerler ve maserlerle ilgili öncü araştırmaları ile tanınır. Bu konulardaki çalışmalarıyla 1964 yılında Charles Hard Townes ve Nikolay Basov ile birlikte Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Townes</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2015)

Charles Hard Townes, Amerikan Nobel Ödüllü fizikçi ve eğitimci. Townes en çok maserler üzerindeki teori ve uygulama çalışmaları ile bilinir. Maserlerin ana patentini alan Townes ayrıca maser ve lazer araçları ile bağlantılı kuantum elektroniği üzerinde de çalışmıştır. Bu çalışmaları nedeniyle 1964 yılında Nikolay Basov ve Aleksandr Prohorov ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lazer soğutma</span>

Lazer soğutma; atomik ve moleküler örneklerin bir veya daha fazla lazer alan ile etkileşimi ile mutlak sıfıra yakın derecede soğutulduğu birçok tekniği ifade etmektedir.

Bu Lazer konularının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazer epilasyon</span> lazer yoluyla yapılan epilasyon işlemi

Lazer epilasyon, vücuttaki istenmeyen kılların köklerinin lazer ışınları ile yok edilmesi işlemidir. Yaklaşık 20 yıldır üzerinde çalışmalar yapılan bu işlem, 1990'ların sonuna doğru ticari olarak yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı. Lazer epilasyon ile ilgili ilk makalelerden biri 1998 yılında Massachusetts General Hospital tarafından yayınlandı. Lazer epilasyonun gözlemlenebilir etkisi dermatoloji toplulukları tarafından kabul edildi ve bu amaca yönelik üretilen araçlarla kliniklerde hatta bazen evlerde bile uygulanmaya başlandı. Lazer epilasyon ve yöntemleriyle ile ilgili pek çok makale dermatoloji literatürüne girdi.

<span class="mw-page-title-main">Apple Yazıcı</span> Vikimedya liste maddesi

Apple Yazıcı Haziran 1979'da tanıtılan bir dizi yazıcı serisidir. Apple tarihi boyu birkaç satırlık yazıcı üretti, ancak artık bu aygıtları üretmiyor veya desteklemiyor. Bazı erken ürünler termal teknolojiyi kullanmasına rağmen, Apple'ın ürünleri genişçe Apple ImageWriter, Apple LaserWriter ve Apple StyleWriter olmak üzere üç satıra ayrılabilir. Yazıcı sürücüsü ile çalışıyordular. Apple yazıcı modellerine Apple Silentype, Apple Dot Matrix Printer, Apple Daisy Wheel Printer, Apple ImageWriter, Apple LaserWriter, Apple 410 Color Plotter, Apple Color LaserWriter, Apple StyleWriter modelleri dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Lazer yazıcı</span>

Lazer yazıcı, lazer teknolojisi kullanan bir yazıcı türüdür. Farklı frekanstaki bir görüntüyü tanımlamak için "drum" adı verilen negatif yüklü bir silindire ileri ve geri lazer ışını geçirerek yüksek kaliteli metinler ve grafikler üretmektedir.

Yumuşak lazer desorpsiyonu, fragmantasyon olmaksızın iyonizasyona neden olan büyük moleküllerin lazer desorpsiyonudur. İyon oluşumu bağlamında "yumuşak", kimyasal bağları koparmadan iyon oluşturmak anlamına gelir. "Sert" iyonlaşma, bağların kırılmasıyla iyonların oluşması ve fragman iyonlarının oluşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Matriks-destekli lazer desorpsiyon/iyonizasyonu</span>

Kütle spektrometrisinde, matris destekli lazer desorpsiyon/iyonizasyonu (MALDI), minimum parçalanma ile büyük moleküllerden iyonlar oluşturmak için bir lazer enerjisi emici matris kullanan bir iyonizasyon tekniğidir. Daha geleneksel iyonizasyon yöntemleriyle iyonize edildiğinde kırılgan olma ve parçalanma eğiliminde olan biyomoleküllerin ve büyük organik moleküllerin analizinde uygulanmıştır. Gaz fazında büyük moleküllerin iyonlarını elde etmenin nispeten yumuşak bir yolu olması bakımından elektrosprey iyonizasyonuna (ESI) benzer, ancak MALDI tipik olarak çok daha az sayıda çok-yüklü iyon üretir.

Frekans seçici yüzeyler, belli frekanslardaki elektromanyetik dalgaları yansıtmak, iletmek veya soğurmak için tasarlanmış periyodik yapılardır. Özellikle mikrodalga ve optik frekansları için filtrelemede sıklıkla kullanılan bu yapıların işleyişi kırınım ilkesine dayalıdır. Bu yüzeylerle ilgili çalışmalar ilk kez 1960'lı yıllarda savunma sanayisinde başlamıştır.

Demir ışın 17 Ağustos 2020'de İsrailli savunma yüklenicisi Rafael Advanced Defence Systems tarafından yapılan bir hava savunma sistemidir 11 Şubat 2014'te Singapur Air Show'da tanıtıldı Sistem, kısa menzilli roketleri, topçu ve havan bombalarını imha etmek üzere tasarlanmıştır. Menzili 7 km (4,3 mi)'ye kadar ulaşabilmekte olup, daha uzak mesafelerden fırlatılan füzeleri engellemek için tasarlanan Demir Kubbe sistemini tamamlamaktadır. 7 kilometreye kadar menzilli düşman hedefleri yok etmek için "yönlendirilmiş yüksek enerjili lazer ışını" kullanır.

Seçici lazer sinterleme (SLS), CO2 lazeri kullanılarak metal ya da alaşım tozlarının yanı sıra, polistren gibi plastik malzemeler, poliamid (naylon) veya seramik malzemelerin seçici olarak sinterlenmesiyle bir ürünün ilk halini oluşturan eklemeli bir üretim sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazer ışını kaynağı</span>

Lazer ışını kaynağı (LIK), bir lazer kullanılarak metal veya termoplastik parçaları birleştirmek için kullanılan bir kaynak tekniğidir. Kiriş, dar, derin kaynaklara ve yüksek kaynak oranlarına izin veren konsantre bir ısı kaynağı sağlamaktadır. Süreç, otomotiv endüstrisinde olduğu gibi otomasyon kullanan yüksek hacimli uygulamalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Anahtar deliği veya penetrasyon modu kaynağına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lazer ışık gösterisi</span> ümit yesin

Bir lazer aydınlatma ekranı veya lazer ışığı gösterisi, popüler sahne ışıklandırması türüdür. Bir izleyiciyi eğlendirmek için lazer ışığının kullanılmasını içerir. Bir lazer ışık gösterisi, yalnızca müziğe ayarlanmış yansıtılan lazer ışınlarından oluşabilir veya tipik olarak müzik performansları gibi eğlence biçimlerine eşlik eder. Tiyatro dumanı ve sis de bununla beraber kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Lazer diyot</span> yarı iletken bir cihaz

Lazer diyot, doğrudan elektrik akımıyla pompalanan bir diyotun diyotun bağlantı noktasında kalıcı koşullar yaratabildiği LED'e benzer bir yarı iletken cihazdır.

Samsung Galaxy F62 ; Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy F serisinin bir parçası olarak üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz, bu seriden satışa çıkarılan ikinci cihazdır. Cihazda, 7000 mAh batarya; 64 MP ana kameraya ek olarak 12 MP geniş açılı kamera, 5 MP makro kamerası ve 5 MP derinlik sensörü bulunan dörtlü arka kamera kurulumu, 6.7 inç (170 mm) Super AMOLED Plus ekran ve önceden Samsung Galaxy Note 10 ve Note 10+ amiral gemisi akıllı telefonlarda kullanılan Exynos 9825 yongada sistemi bulunur.