İçeriğe atla

SHARE (bilişim)

SHARE
Kuruluş1955 (69 yıl önce) (1955)
AmaçIBM anaçatı bilgisayarları için bir Kullanıcı grubu
Konum
Resmî siteshare.org

SHARE Inc. (Türkçe: Paylaşmak)1955 yılında Los Angeles civarındaki IBM 704 bilgisayar sistemlerini kullananlar tarafından IBM anaçatı bilgisayarları için kurulan gönüllülerin yürüttüğü bir kullanıcı grubu olarak başlamıştır.

Sonradan programlama dilleri, işletim sistemleri, veritabanı sistemleri ve IBM S/360, IBM S/370, zSeries, pSeries ve x serileri gibi küçük, orta ve büyük ölçekteki IBM bilgisayarlarının kurumsal kullanıcılarının deneyimleri hakkındaki teknik bilgilerin alışveriş edildiği bir tartışma oluşumuna evrilmiştir. İsmindeki tüm harflerin büyük harfle yazılmasına karşın kurumsal internet sitesinde "SHARE bir kısaltma değildir, bizim ne yaptığımızdır." yazmaktadır.[1]

Genel bakış

Başlangıçtan itibaren SHARE'in büyük bir kaynağı SHARE kütüphanesiydi. Başlangıçta, IBM sağladığı yazılımları kaynak kodu biçiminde dağıttı ve sistem programcıları genellikle küçük yerel eklemeler veya değişiklikler yaparak bunları diğer kullanıcılarla paylaştı. SHARE kütüphanesi ve teşvik ettiği dağıtılmış geliştirme süreci, açık kaynak yazılımının önemli kaynaklarından biriydi.

1959'da SHARE, IBM 709 bilgisayarı için orijinal olarak geliştirilen ve daha sonra IBM 7090'a taşınan SHARE İşletim Sistemi'ni (SOS) yayınladı. SOS, bugün Linux ve GNU projesi gibi özgür ve açık kaynak yazılım geliştirmede yaygın olarak kullanılan "ortak tabanlı eş üretimi"nin ilk örneklerinden biriydi. 1963'te SHARE, IBM ile birlikte "3x3" komitesinin bir parçası olarak PL/I programlama dilinin geliştirilmesine katıldı.

1969'da SHARE'in Avrupa'daki üyeleri, 1966'da "Share European Association (SEAS)" olarak resmileştirilen bir Avrupa Şubesini kurdular ve daha sonra SHARE Europe (SEAS) olarak adlandırıldı. 1994'ün son toplantısı, G.U.I.D.E. ile ortak olarak düzenlendi. Bu toplantıda, hem SHARE Europe hem de G.U.I.D.E.'in feshedilmesine ve yeni Avrupa IBM kullanıcı grubu GSE (Guide Share Europe)'un kurulmasına karar verildi.

SHARE daha sonra Chicago, Illinois merkezli bir kar amacı gütmeyen kuruluş olarak tüzel kişilik kazandı ve 2013 itibarıyla merkezi 330 N. Wabash Ave'de yer almaktadır. Organizasyon, bir haber bülteni üretiyor ve yılda iki büyük eğitim toplantısı düzenliyor.

Eylül 1999'da, diğer büyük IBM ana bilgisayar kullanıcı grubu GUIDE International faaliyetlerine son verdi. SHARE, GUIDE'ı Amerika Birleşik Devletleri'nde resmi olarak devralmamış olsa da, GUIDE'ın yürüttüğü birçok faaliyet ve proje SHARE'e taşındı ve GUIDE üyelerine SHARE'e katılmalarını önerdi. Ağustos 2000'de, SHARE guide.org alan adını devraldı.

2005 yılında SHARE'in 20.000 kişilik üyeliği, yaklaşık 2.300 kurumsal IBM müşterisini temsil ediyor.[2]

SHARE 2024 etkinliği 4-8 Ağustos tarihlerinde Kansas'ta yapılacak.[3]

Etkinlik içerikleri

  • İşletim sistemleri (z/OS, z/VM, Linux)
  • Uygulama geliştirme
  • Sistem yönetimi
  • Ara yazılım
  • Depolama
  • Güvenlik
  • Veri tabanları

Kaynakça

  1. ^ "SHARE > About > About Us". www.share.org. 7 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2024. 
  2. ^ "A BRIEF HISTORY OF SHARE" (PDF). 7 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Haziran 2024. 
  3. ^ "SHARE > Events > About SHARE Events > Event Calendar". www.share.org. 7 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">DOS</span> bilgisayarlar için ufak ve basit işletim sistemi

DOS, bilgisayarlar için ufak ve basit bir işletim sistemi türü olup, ana görevi disket ve sabit disk gibi saklama ortamlarının yönetimidir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım</span> bilgisayarın somut olmayan çalıştırılabilir bileşeni

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Linus Torvalds</span>

Linus Benedict Torvalds Finlandiya asıllı Amerikalı bir bilgisayar bilimci ve yazılım mühendisidir. Linux işletim sistemi çekirdeğinin geliştiricisi ve proje yöneticisi olup, ABD'de yaşamaktadır. Transmeta'daki görevinden ayrıldığından beri OSDL'de tam zamanlı olarak Linux çekirdeği üzerinde çalışmaktadır. Helsinki Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri bölümünden mezun olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">AmigaOS</span> Amiga kişisel bilgisayarının işletim sistemi

AmigaOS, Amiga kişisel bilgisayarının işletim sistemidir. Grafik arabirimi olan Workbench, CLI komut satırı arabirimi ile birlikte AmigaDOS ve çoğu Amiga modelinde ROM'da yer alan Kickstart'tan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Dennis Ritchie</span> Amerikalı bilgisayar bilimci

Dennis MacAlistair Ritchie, uzun süre birlikte çalıştığı arkadaşı Ken Thompson ile birlikte C programlama dilini ve Unix işletim sistemini yazan saygın Amerikalı bilgisayar bilimcisi. 1983'te Turing Ödülü'nü, 1999'de Ulusal Teknoloji Madalyası ödülünü aldı. 12 Ekim 2011'de ölmüştür.

Bir hiper yönetici veya sanal makine monitörü (VMM), sanal makineleri oluşturan ve çalıştıran bilgisayar yazılımı, bellenim veya donanımdır. Bir hipervizörün bir veya daha fazla sanal makineyi çalıştırdığı bir bilgisayara ana makine adı verilir ve her sanal makineye konuk makinesi adı verilir. Hiper yönetici, konuk işletim sistemlerini sanal işletim platformuyla sunar ve konuk işletim sistemlerinin yürütülmesini yönetir. Çeşitli işletim sistemlerinin birden fazla örneği sanallaştırılmış donanım kaynaklarını paylaşabilir: örneğin, Linux, Windows ve macOS örneklerinin tümü tek bir fiziksel x86 makinede çalışabilir. Konuk işletim sistemleri aynı çekirdeğe sahip farklı Linux dağıtımları gibi kullanıcı alanında farklılık gösterebilse de, bu, tüm örneklerin tek bir çekirdeği paylaşması gereken işletim sistemi düzeyinde sanallaştırma ile çelişir.

Sanallaştırma bilgisayar kaynaklarının kullanıcılardan soyutlanması işlemine verilen isimdir. Bunu yapmak için kullanılan metodlar bilgisayar kaynaklarının paylaştırılmasını veya birleştirilmesini sağlar. Sanallaştırmanın ilk hedefi kullanıcıya bir soyutlama tabakası sunarak kullanıcıyı kaynaklardan soyutlamak. Böylece kullanıcı ve kaynaklar arasına bir mantıki katman eklenmiş oluyor. Bir hiper yönetici veya sanal makine monitörü (VMM), sanal makineleri oluşturan ve çalıştıran bilgisayar yazılımı, bellenim veya donanımdır. Bir hipervizörün bir veya daha fazla sanal makineyi çalıştırdığı bir bilgisayara ana makine adı verilir ve her sanal makineye konuk makinesi adı verilir. Hiper yönetici, konuk işletim sistemlerini sanal bir işletim platformuyla sunar ve konuk işletim sistemlerinin yürütülmesini yönetir. Çeşitli işletim sistemlerine sahip birden fazla aygıt, sanallaştırılmış donanım kaynaklarını paylaşabilir. Örneğin; Linux, Windows ve macOS işletim sistemlerinin tümü, tek bir fiziksel x86 makinede çalışabilir. Konuk işletim sistemleri aynı çekirdeğe sahip farklı Linux dağıtımları gibi kullanıcı alanında farklılık gösterebilse de, bu, tüm örneklerin tek bir çekirdeği paylaşması gereken işletim sistemi düzeyinde sanallaştırma ile çelişir.

<span class="mw-page-title-main">Anaçatı bilgisayar</span>

Bir anaçatı bilgisayar milyonlarca kullanıcıya eş zamanlı olarak farklı hizmetler verebilen, büyük, güçlü ve pahalı bir bilgisayardır. Anaçatı bilgisayarların gücü şu nedenlerden kaynaklanmaktadır:

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Projesi</span> Özgür yazılım projesi

GNU Tasarısı, toplu işbirliğini temel alan bir özgür yazılım tasarısıdır. Richard Stallman tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 27 Eylül 1983 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Tasarının hedefi işbirliği yoluyla özgür yazılımlar geliştirip dağıtarak bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını ve benzeri araçlarını kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanmalarını sağlamaktır. Bu tasarının temelinde kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma, inceleme ve değiştirme konularında özgür olmaları yatar. GNU yazılımları bu özgürlükleri dağıtıldıkları lisans ile yasal olarak güvence altına alır, dolayısıyla GNU yazılımları özgür yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">Canlı USB</span>

Canlı USB, önyüklenebilen tam bir işletim sistemi içeren taşınabilir bir USB'ye bağlı harici veri depolama aygıtıdır. Terim, USB flash sürücüleri anımsatır, ancak sırasıyla "canlı HDD" ve "canlı SSD" olarak adlandırılsalar da, harici bir sabit disk sürücüsünü veya yarıiletken sürücüyü kapsayabilir. Canlı CD'lerden sonraki evrimsel adımdır, ancak yazılabilir depolamanın ek avantajıyla, önyüklenen işletim sisteminde özelleştirmelere izin verir. Canlı USB'ler, sistem yönetimi, veri kurtarma veya test sürüşü için gömülü sistemlerde kullanılabilir ve USB cihazına ayarları kalıcı olarak kaydedebilir ve yazılım paketlerini yükleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

IBM anaçatı bilgisayarları, 1952'den beri IBM tarafından üretilen büyük bilgisayar sistemleridir. 1960'lar ve 1970'lerde IBM bilgisayar pazarına 7000 serisi ve daha sonraki System/360 ve ardındaki System/370 ile birlikte hükmediyordu. IBM'in mevcut kurumsal bilgisayarlar serisindeki anaçatı bilgisayarları System/360'ın temel tasarımının geliştirilmiş halidir.

SHARE İşletim Sistemi SHARE kullanıcı grubu tarafından 1959 yılında tanıtılımış bir işletim sistemidir. General Motors'un GM-NAA I/O adlı işletim sisteminin geliştirilmiş bir sürümüdür ve IBM 704 için geliştirlmiş ilk işletim sistemidir. Ana amaç programların paylaşımını geliştirmekti.

IBM anaçatı bilgisayar işletim sistemlerinin tarihçesi, IBM'in anaçatı bilgisayar tedarikindeki tarihi üstünlüğü sebebiyle tüm anaçatı bilgisayar işletim sistemlerinin tarihçesinde önemli bir yere sahiptir. IBM anaçatı bilgisayarları, IBM'in veya üçüncü partilerin ürettiği işletim sistemlerini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Linux Format</span>

Linux Format, genellikle "LF" olarak kısaltılan, Linux işletim sistemine ve açık kaynak yazılım dünyasına odaklanan bir bilgisayar dergisidir. İlk olarak Birleşik Krallık'ta yayınlanmaya başlayan bu dergi, Linux ve açık kaynak yazılımları hakkında kapsamlı bilgiler, incelemeler, rehberler ve teknik makaleler sunar. Linux Format, hem yeni başlayanlar hem de deneyimli kullanıcılar için geniş bir içerik yelpazesi sunarak Linux tabanlı sistemler hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olur.