İçeriğe atla

SFOR

İstikrar Gücü
Latin ve Kiril yazılarını içeren SFOR amblemi.
Etkin20 Aralık 1996 – 2 Aralık 2004
Ülke39 ülke
TipiBarış kuvveti
Takma Adı"SFOR"
SFOR askerleri (1996)

Stabilization Force (SFOR) (Türkçe: İstikrar Gücü), Bosna Savaşı'ndan sonra Bosna-Hersek'e gönderilen NATO önderliğindeki çok uluslu barış gücüydü. SFOR, NATO'nun önderliğinde olmasına rağmen pek çok NATO üyesi olmayan bazı ülkeler de asker katkısında bulundu. Aralık 2004'te yerini EUFOR Althea aldı.

İstikrar Gücü'nün temel amacı, barışa karşı olası tehditleri yok etmek ve sivil sektör organların çalışmasını kolaylaştırmaktı. 2004 yılında NATO'nun liderliğinde yürütülen İstikrar Gücü (SFOR) misyonu sona ermişti. Fakat bu olay, NATO'nun Bosna Hersek'teki angajmanının sona erdiği anlamına gelmemekteydi. Çünkü, Aralık 2004'te Saraybosna'da NATO eğitim merkezi kurulmuştu. Bu eğitim merkezi ile NATO, yerli askerî güçlere destek sağlamayı amaçlamıştı.[1]

Katkı sağlayan ülkeler

Asker gönderen NATO ülkeleri:

 ABD
 Almanya
 Belçika
 Birleşik Krallık
 Bulgaristan
 Çek Cumhuriyeti
 Danimarka
 Estonya
 Fransa
 Hollanda
 İspanya
 İtalya
 İzlanda
 Kanada
 Letonya
 Litvanya
 Lüksemburg
 Macaristan
 Norveç
 Polonya
 Portekiz
 Romanya
 Slovakya
 Slovenya
 Türkiye
 Yunanistan

Asker gönderen NATO üyesi olmayan ülkeler:

 Arnavutluk
 Arjantin
 Avustralya
 Avusturya
 Fas
 Finlandiya
 Mısır
 İrlanda
 İsveç
 Malezya
 Rusya
 Ukrayna
 Yeni Zelanda

Bibliyografya

Kaynakça

  1. ^ NATO‘s future role in Bosnia and Herzegovina 24 Kasım 2016 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi-

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu</span> Federasyon

Bosna-Hersek Federasyonu (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине,

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek tarihi</span> Bosna-Hersek ülkesinin tarihi

Bosna-Hersek tarihi Bosna-Hersek'in tarih öncesi zamanlardan günümüze uzanan tarihini kapsar.

İspanyol Engizisyonuyla başlayıp Holokost'la neredeyse yok olmaya yüz tutan, II.Dünya Savaşı ve Yugoslav savaşlarını atlatan Bosna-Hersek'teki Yahudilerin zengin bir tarihi vardır.

Bosna-Hersek, Almanya'nın kenti Düsseldorf'ta düzenlenen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Bosna-Hersek'i Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Bosna yayıncısı Bosna-Hersek Radyo Televizyonu (BHRT) Görevlendirme yöntemi yapmıştır. Bosna-Hersek'i "Love in rewind" şarkısıyla Dino Merlin temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NATO üyesi ülkeler</span> Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyesi olan ülkeler

NATO, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki 32 üye ülkeden oluşan uluslararası bir askeri ittifaktır. Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4 Nisan 1949 tarihinde imzalanmasıyla kurulmuştur. Antlaşmanın 5. maddesi, üye devletlerden birine karşı silahlı bir saldırı olması halinde, bunun tüm üyelere karşı yapılmış bir saldırı olarak kabul edileceğini ve diğer üyelerin saldırıya uğrayan üyeye gerekirse silahlı kuvvetlerle yardım edeceğini belirtmektedir. Antlaşmanın 6. maddesi, 5. maddenin kapsamını Yengeç Dönencesi'nin kuzeyindeki adalar, Kuzey Amerika ve Avrupa anakaraları, Türkiye'nin tamamı ve sonuncusu Temmuz 1962'den beri tartışmalı olan Fransız Cezayiri ile sınırlamaktadır. Dolayısıyla, Hawaii, Porto Riko, Fransız Guyanası, Falkland Adaları, Septe veya Melilla gibi yerlere yapılacak bir saldırı 5. madde kapsamında bir karşılık verilmesini tetiklemeyecektir.

<span class="mw-page-title-main">NATO'nun Bosna-Hersek'e müdahalesi</span>

NATO'nun Bosna-Hersek'e müdahalesi, Bosna Savaşı sırasında ve sonrasında barışı tesis etmek ve korumak için NATO tarafından gerçekleştirilen bir dizi eylemden oluşmaktadır. NATO'nun müdahalesi genel olarak siyasi ve sembolik olarak başladı fakat daha sonra geniş çaplı hava operasyonları ve 60.000 asker sevkiyatı yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Koruma Gücü</span> Askeri Birlik

Birleşmiş Milletler Koruma Gücü, Yugoslav Savaşları sırasında Bosna-Hersek ve Hırvatistan'da görev yapan ilk Birleşmiş Milletler Barış Gücü. 1992'de kurulan UNPROFOR, 1995'te dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Savaşları</span> Eski Yugoslavya topraklarında meydana gelen bir dizi savaş ve etnik çatışmalar

Yugoslav Savaşları, 1991'den 2001'e kadar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir dizi ayrı ama birbiriyle ilişkili etnik çatışmalar, bağımsızlık savaşları ve isyanlardı. 1991, daha önce Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler olarak bilinen altı tarafla eşleşen altı bağımsız ülkeye ayrıldı: Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Kuzey Makedonya. Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler, yeni ülkelerdeki etnik azınlıklar arasında savaşları körükleyen çözülmemiş gerilimler nedeniyle bağımsızlıklarını ilan ettiler. Çatışmaların çoğu, yeni devletlerin tam uluslararası tanınmasını içeren barış anlaşmalarıyla sona ermiş olsa da, çok sayıda ölüme ve bölgede ciddi ekonomik hasara neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">IFOR</span>

Implementation Force, BM Güvenlik Konseyi'nin 1031 sayılı kararı ile 20 Aralık 1995'ten 20 Aralık 1996'ya kadar Bosna-Hersek'te görev yapan NATO önderliğinde çok uluslu bir barış gücü. IFOR'un temel görevi, savaşta çatışan tarafları arasında güvenli bir bölge oluşturmak ve ağır silahları güvenli depolara yerleştirmekti.

<span class="mw-page-title-main">EUFOR Althea</span>

European Union Force Althea, Dayton Anlaşması'nın askerî uygulamalarının yerine getirilip getirilmediğini denetleyen ve Bosna-Hersek'te bulunan askerî oluşum. NATO'nun SFOR ve IFOR barış güçlerinin devamıdır. SFOR'dan EUFOR'a geçiş büyük oranda ad ve komutan değişiminden ibarettir; askerlerin %80'i yerinde kalmıştır. 2 Aralık 2004'te göreve başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adriyatik Sözleşmesi</span>

Adriyatik Sözleşmesi, ABD, Arnavutluk, Hırvatistan ve Kuzey Makedonya tarafından kurulan ve Adriyatik ülkelerinin NATO'ya katılmaları konusunda destek sağlamayı amaçlayan bir oluşum. 2 Mayıs 2003'te Tiran'da ABD'nin himayesi altında imzalandı. Eylül 2008'de Bosna-Hersek ve Karadağ sözleşmeyi imzalamaya davet edildi ve bu ülkeler 4 Aralık 2008'de sözleşmeyi imzaladı. Aynı zamanda Sırbistan ise gözlemci üye olmayı kabul etti. 1 Nisan 2009'da Arnavutluk ve Hırvatistan NATO'ya katıldı.

Bosna-Hersek, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Bulgaristan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) tarafından düzenlenen Görevlendirme doğrultusunda Stockholm'de Bosna-Hersek'i temsil eden kişi belirlenmiştir. Bosna-Hersek'i Ana Rucner, Dalal Midhat-Talakić ve Deen, "Ljubav je" adlı şarkıyla temsil etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek ekonomisi</span>

Bosna-Hersek ekonomisi, tarım, turizm ve endüstriye sahip bir geçiş ekonomisidir. Ülke 1992-1995 yılları arasında iç savaş nedeniyle üretim %80 oranında düşmüş ve işsizlik büyük bir oranda yükselmiştir. Ülkenin ekonomisi 2000'li yıllardan itibaren yeniden büyümeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci</span> Bosna-Hersek - Avrupa Birliği ilişkileri

Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci, 19-20 Haziran 2003 tarihinde Selanik'te Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi tarafından gerçekleştirilen Selanik Zirvesi'nde "potansiyel aday ülke" statüsünü alan Bosna-Hersek, İstikrar ve Ortaklık Süreci'nin bir parçası olma yolunda AB ile müzakere sürecini 21 Kasım 2005 tarihinde AB Konseyi'nin verdiği karar ile başlattı. Bosna Hersek, 15 Şubat 2016 tarihinde AB'ye üyelik için resmî olarak başvurdu. Bosna-Hersek'in başvurusu 20 Eylül 2016 tarihinde kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Šiprage</span> Bosna-Hersekte yerleşim birimi ve eski belediye

Šiprage (Шипраге) de Bosna-Hersek devleti, Sırp Cumhuriyeti varlığı, Kotor Varoš Belediyesi'nde bir yerleşim yeridir, bölgesi Banya Luka.

<span class="mw-page-title-main">Luís de Almeida Sampaio</span>

Caetano Luís Pequito de Almeida Sampaio Portekizli büyükelçi.

Sinan Bey Camii, Bosna Hersek'teki Çayniçe kasabasında cami. O 1992 yılında Bosna Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından tahrip edildi. Sinan Bey Camisi'nin yeniden inşası devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">NATO-Türkiye ilişkileri</span>

NATO-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, NATO üyesi olmak için girdiği Kore Savaşı ile 1952 yılında başlamıştır.