İçeriğe atla

SEKA

Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş
KısaltmaSEKA
Kuruluş1934
Kapanış2005
TürPlanlama
MerkezAnkara
Resmî dillerTürkçe
Resmî siteSEKA

SEKA (tam adı: Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş), Türkiye'de kâğıt sanayiinde yatırım ve planlamalar yapan kamu kuruluşudur. 1998 yılında özelleştirme kapsamına alınıp anonim şirkete dönüştürüldü. Kuruluş, 2005 yılında Sümer Holding ile birleştirilerek kapatıldı.[1][2]

SEKA, Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi kuruluşudur. 1972 yılında Selüloz ve Kağıt Sanayicileri Birliği'nin kurulmasında, 1976 yılında Selüloz ve Kağıt Sanayicileri Derneği'nin rol almış, derneğin 1989 yılında vakfa dönüştürülmesinde ise ana neden olmuştur.[3] Şirketin, Ankara'da Alım Satım Müdürlüğü olmak üzere, Afyonkarahisar'da, Muğla Dalaman'da, Balıkesir'de, Bolu'da, Zonguldak Çaycuma'da, Kastamonu'da, Aydın Karacasu'da, Ordu Akkuş'ta, Giresun Aksu'da işletmeleri ve Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu'nda tersane alanı bulunmaktaydı.[1]

Fabrikalar

İzmit

Şirketin İzmit'teki fabrikası 1934'te kuruldu. 12 Eylül Darbesi'nde 39 ton kitap, dergi ve gazete imhâ edildi.[4]

Şirket arazisi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından park olarak yapılandırılmıştır. SEKA adının yaşaması için parkın adı Seka Park olarak konulmuştur. Marmara'nın en büyük etkinlik alanlarından biridir.[]

Giresun

SEKA’nın Giresun tesislerinde 2003 yılında 66 bin ton odun hamuru, 83 bin ton gazete kağıdı üretiliyordu. 500 Çalışanı vardı. Tesis o yıllardaki gazete kağıdı ihtiyacını karşılayabiliyordu.

Giresun SEKA Aksu Kağıt Fabrikası özelleştirme programı çerçevesinde 12 Eylül 2003’te Milda’ya 3,5 milyon dolara (5 milyon liraya) satıldı.

Hazırlanan değer tespit raporunda 60 milyon lira değer biçilen fabrikaya sahip olan Ankara merkezli şirket, fabrikayı 5 yıl çalıştırılma zorunluluğuyla almasına rağmen, kısa bir süre üretim yaptıktan sonra TEDAŞ, SSK, Maliye, belediye, vergi dairesi ve işçilere toplam 40 milyon lira borçlanarak fabrikayı kapattı.

Özelleştirme İdaresi, sözleşme şartlarına uyulmadığı için fabrikayı geri almadı.

2010 yılında şirket, 5 milyon liraya aldığı Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikası’nın makinelerini 11 milyon liraya hurdacıya sattı.

2013 yılında hükûmetin talimatı ile Giresun İl Özel İdaresi, Seka Kağıt Fabrikası’nın 684 dönümlük fabrika arazisini 68 milyon liraya Milda’dan satın aldı.

Arazi daha sonra proje yapması için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) devredildi.[5]

Balıkesir

1981 yılında Balıkesir’de bir fabrika daha inşa edildi. Toplam maliyeti 198 milyon dolardı. Fabrika özelleştirme kapsamına alındı ve 2003 yılında Albayraklar’a 1,1 milyon dolara satıldı.

Danıştay bu karara itiraz etti ve bu rakama özelleştirilemeyeceğini söyledi. Karar tam 5 defa iptal edildi. Albayraklar ise fabrikayı iade etmedi. 9 yıl sonunda yapılan bir yasal düzenlemeyle karar Bakanlar Kurulu’na bırakıldı. Bakanlar Kurulu fabrikayı Albayraklar’a verdi.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı". 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2011. 
  2. ^ "Sümer Holding Portföyü". 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2011. 
  3. ^ "Selüloz ve Kağıt Sanayii Vakfı". 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2011. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  5. ^ "Giresun'da az da olsa sanayi var". 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2022. 
  6. ^ "Kağıt krizinin nedeni bu iki karede". 20 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2022. 

http://www.gazetevatan.com/hoca-nin-adamlan-seka-nin-patronu-12484-gundem/ 14 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

Albayrak Grubu, Ahmet Albayrak ve kardeşleri Bayram Albayrak, Nuri Albayrak, Kazım Albayrak, Mustafa Albayrak ve Muzaffer Albayrak'ın ortak girişimleridir. 1952 yılında Hacı Ahmet Albayrak'ın girişimiyle inşaat sektöründe ticari hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çaycuma</span> Zonguldakın ilçesi

Çaycuma, Zonguldak ilinin bir ilçesidir.

Kemal Unakıtan,, Türk siyasetçi ve ekonomist. 2002 ve 2008 yılları arasında Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan hükûmetlerde maliye bakanı olarak görev yaptı.2002 ve 2007 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı. 12 Ekim 2016 tarihinde 70 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıt</span> Hamur durumuna getirilmiş türlü bitkisel maddelerden yapılan, yazı yazmaya, baskı yapmaya, bir şey sarmaya yarayan kuru, ince yaprak

Kâğıt, çoğunlukla yazma işlemlerinde kullanılan, üzerine baskı ya da çizim yapılabilen veya ambalaj amacıyla kullanılan ince malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">TÜMOSAN</span> Türk motor ve traktör üreticisi

TÜMOSAN,, 1975 yılından beri faaliyet gösteren ve 2004 yılında özelleştirilip Albayrak Holding'e satılan traktör ve motor üretimi yapan, Türkiye'nin ilk yerli traktör fabrikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sümerbank</span> 1933 yılında kurulmuş, ticari nitelikte mal üreten firma ve banka

Sümerbank, özel bütçenin temelini oluşturan katma bütçeli idare uygulamasının başladığı 1933 yılında kurulmuş, ticari nitelikte mal üreten kuruluş. Tekstil sanayisi ile aynı anda banka konumunda.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ali Kâğıtçı</span> Osmanlı Türkü kimyager ve mühendis

Mehmed Ali Kâğıtçı, Türk kimyager ve kâğıt mühendisi.

PETKİM, Türkiye Petrolleri tarafından 1965 yılında İzmir'de kurulan ve 2008'de özelleştirilerek SOCAR'a devredilen petrokimya şirketi. Etilen, benzen, polipropilen gibi petrokimya türevlerini üretmektedir.

Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası, Türkiye'nin ilk sanayileşme atılımları çerçevesinde 1938'de Bursa'da hizmete girmiş tekstil fabrikasıdır. Önceleri sadece iplik üretirken 1944'te dokuma, 1946'da apre tesisleri ilave edilmiş; böylece Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük entegre yünlü kumaş fabrikası olmuştur. Cumhuriyet tarihinin sembol işletmelerinden birisidir. 1960'larda Bursa şehrinin ekonomisine en önemli katkıyı sağlayan kurum haline gelen fabrika, 2004 yılında kapatıldı ve arazisi Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bedelsiz devredildi.

The Sydney Morning Herald (SMH), Fairfax Media tarafından Sidney, Avustralya'da günlük olarak broadsheet formatında yayımlanan gazetedir. 1831'de Sydney Herald adıyla kurulan gazete, Avustralya'da hâlen basımı devam eden en eski gazetedir. Haftanın altı günü yayımlanmaktadır. Pazar günleri yayımlanan muadili, tabloid formatında çıkan The Sun-Herald'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sümer Holding</span>

Sümer Holding AŞ, Türkiye’de faaliyet gösteren holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Şişecam</span> Şirket

Şişecam veya resmi adıyla Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., cam alanında faaliyet gösteren Türkiye merkezli şirketler grubu.

<span class="mw-page-title-main">Başak Traktör</span>

Başak Traktör, ASKO Holding, bünyesinde yerli traktör üreten Sakarya'da kurulu fabrikadır. 178.000 m²lik arazide, 35.000 m² kapalı alanda üretim yapmaktadır. Yılda 10.000 traktör üretme kapasitesine sahip fabrikada traktörün motoru dahil ana parçaları imal ve montajı yapılmaktadır.

Serduhani Mehmet Halis Efendi, Osmanlı'nın ilk sanayicilerinden ve İstanbul, Kadıköy'deki Göztepe semtinin kurucusudur.

Kimberly-Clark, merkezi ABD'de, Teksas'ta bulunan, kişisel hijyenik ürünleri üreten çok uluslu şirket.

<span class="mw-page-title-main">Aksu Deresi</span>

Aksu Deresi, Giresun ilinde, Doğu Karadeniz Dağları'ndan doğan, Karadeniz'e dökülen akarsu. Giresun şehir merkezinin doğusundan, Giresun Adası'nın karşısında denize dökülür. Havza alanı 917 km², uzunluğu 75 km, debisi 117 m³/sn'dir.

Tarihî Elektrik Fabrikası, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan eski bir elektrik fabrikasıdır.

Ankara Şeker Fabrikası; Ankara'nın Etimesgut ilçesinde bulunan ve sınırları içerisinde bulunduğu mahalleye de ismini vermiş olan bir fabrikadır.

<span class="mw-page-title-main">SEKA Kâğıt Müzesi</span>

SEKA Kağıt Müzesi veya SEKA Mehmed Ali Kağıtçı Müzesi, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir sanayi mirası müzesidir. Türkiye'nin en büyük endüstriyel mirasının müzeye dönüşüm projesidir. 6 Kasım 2016 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası veya Eskişehir Şeker Fabrikası, Eskişehir'in Şeker Mahallesi'nde bulunan fabrikadır. 1933 yılında açılmıştır.