Usame bin Muhammed bin Avad bin Ladin, İslamcı silahlı örgüt el-Kaide'nin kurucu lideriydi. 1994 yılında vatandaşlıktan çıkarılıp vatansız kalıncaya kadar Suudi Arabistan vatandaşı olan bin Ladin, bin Ladin ailesine mensuptu.
Usame bin Ladin'in ölümü sonrasında ortaya birtakım komplo teorileri, asparagas haberler ve dedikodular ortaya atıldı. Bu iddiaların bir kısmı bin Ladin'in daha farklı bir yerde veya daha önce öldürüldüğünü diğer bir kısmı ise hâlâ hayatta olduğunu öne sürmekteydi.
Zero Dark Thirty senaryosunu Mark Boal'ın yazdığı, Kathryn Bigelow'un yönetmenliği ve yapımcılığını üstlendiği 2012 yapımı savaş-gerilim filmidir. Film Tarihin en büyük insan avı olarak bilinen, 11 Eylül 2001 saldırılarından sorumlu tutulan El-Kaide lideri Usame bin Ladin'in on yıl süren takibini ve yakalanışını anlatır. Bu takip sonucunda Bin Ladin Mayıs 2011'de Pakistan'da yakalanmış ve öldüğü duyurulmuştur.
Muhammed bin Avad bin Ladin, Suudi Arabistanlı iş insanı. Genellikle inşaat sektörü üzerine çalışan Muhammed bin Ladin, Bin Ladin ailesinin bir üyesi ve Usame bin Ladin'in babasıydı.
Usame bin Ladin'in Hartum'daki evi, Sudan'ın başkenti Hartum'un el-Riyad semtinde yer alan ve Usame bin Ladin'in 1991-1996 yılları arasında yaşadığı ev.
Ebu Ahmed el-Kuveyti veya gerçek adıyla İbrahim Said Ahmed, Peştun kökenli Pakistanlı el-Kaide üyesi ve el-Kaide lideri Usame bin Ladin'in kuryesidir. Pakistanlı ailesinin Kuveyt'te yaşaması ve burada büyümesi sebebiyle "el-Kuveyti" adını kullanmaktaydı. Amerikan istihbarat birimleri el-Kuveyti'yi tespit ve takip ederek Usame bin Ladin'in Abbottabad'da saklandığı yere ulaşmış, bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan harekâtta el-Kuveyti de öldürülmüştü.
Bin Ladin ailesi, kökenleri Yemen'e dayanan Suudi Arabistanlı aile. Muhammed bin Ladin'in Cidde'ye yerleşmesi ve burada bir inşaat şirketi kurması sonucunda zenginleşmiştir. Günümüzde, dünyanın en büyük inşaat şirketlerinden olan Saudi Binladin Group'un hisselerinin büyük bir kısmı aile bireylerinin elinde bulunmaktadır.
El-Kaide'nin kurucuları arasında yer alan ve kuruluşundan beri liderliğini sürdüren Usame bin Ladin, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çeşitli hedeflere gerçekleştirilen 11 Eylül saldırılarından sonra başlatılan Afganistan Savaşı sırasında saklanmaya başladı. Son kez Aralık 2001'deki Tora Bora Muharebesi'nde görülen bin Ladin'in bu tarihten sonraki konumu belirsizliğini korurken, sağlığı ve el-Kaide ile olan ilişkisi ve faaliyetleri hakkında da çeşitli görüş ve iddialar ortaya atıldı. Bunlardan bazılarında bin Ladin'in öldüğü öne sürülmekteydi. Saklandığı süre boyunca bin Ladin, çeşitli ses ve video kayıtları yayınlamıştı.
Usame bin Ladin, yerel halk tarafından Veziristan Konağı olarak da bilinen ve Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletindeki Abbottabad şehrine bağlı Bilal Town'da yer alan ve çeşitli yapılardan oluşan bir komplekste bir dönem gizli bir şekilde yaşamıştı. Kompleks, Pakistan Harp Akademisinin yaklaşık 1,3 km güneybatısında, toprak bir yolun sonunda bulunmaktaydı.
Abbottabad Komisyonu Raporu, Amerikan özel kuvvetlerinin, Pakistan'ın Hayber-Pahtunhva eyaletindeki Abbottabad şehrinde yer alan bir komplekste yaşadığı tespit edilen Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan Neptün Mızrağı Harekâtı öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşananları soruşturmak amacıyla, Pakistan hükûmetinin talebi doğrultusunda Pakistan Yüce Mahkemesi tarafından 20 Haziran 2011'de oluşturulan adli bir komisyon olan Abbottabad Komisyonunun oluşturduğu rapor. Pakistan Yüce Mahkemesi yargıçlarından Cavid İkbal'in başkanlık yaptığı komisyonun diğer üyeleri de Yüce Mahkeme üyeleri arasından seçilmişti.
2 Mayıs 2011 gecesi Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Usame bin Ladin'in, Pakistan'ın Abbottabad şehrinde yer alan kompleksine düzenlenen bir harekât sonucunda öldürüldüğünü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasıyla açıklamasının ardından Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve NATO gibi uluslararası kuruluşlar ile dünyanın çeşitli ülkelerinden bu olaya gelen tepkiler.
No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission that Killed Osama bin Laden veya kısa kullanımıyla No Easy Day, Usame bin Ladin'in öldürüldüğü harekâta katılan eski bir DEVGRU üyesi Matt Bissonnette'in Mark Owen mahlasıyla yazdığı ve askerî anılarını anlattığı 2012'de yayınlanan kitap. Kitabın yaklaşık yarısı Bissonnette'in askerî kariyerini anlatırken, kalan yarısı bin Ladin'in öldürüldüğü harekâtı konu almaktadır.
Geronimo kod adı tartışması, Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan harekâtta "Geronimo" kod adının kullanılması sebebiyle yaşanan tartışma. Geronimo'nun harekâtın tamamını, bin Ladin'in kendisini, bin Ladin'in öldürülmesini veya canlı olarak yakalanmasını temsil ettiğine dair farklı haberler yayınlanmıştır. Geronimo, Apaçi savaşları sırasında Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı mücadele eden Apaçilerin liderlerindendir.
Hamza bin Usame bin Muhammed bin Avad bin Ladin, Suudi Arabistanlı el-Kaide üyesi. Usame bin Ladin'in oğludur.
Saad bin Usame bin Muhammed bin Avad bin Ladin, Suudi Arabistanlı el-Kaide üyesi. Usame bin Ladin'in oğludur.
Bin Laden Issue Station veya kod adıyla Alec Station, el-Kaide lideri Usame bin Ladin'i izleme amacıyla Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA) çatısında oluşturulan birim. Ocak 1996'da CIA'in Terörizmle Mücadele Merkezi bünyesinde oluşturuldu. 2005 yılında faaliyetleri sonlandırılarak kapatıldı.
Usame bin Ladin, özellikle 11 Eylül saldırıları sonrasında çeşitli popüler kültür ürünlerine konu oldu.
Bazı kesimler, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a askerî müdahalesi sırasında Sovyet güçlerine karşı savaşan Afgan mücahitlere Siklon Operasyonu kapsamında eğitim, para ve silah desteği veren CIA'in, Usame bin Ladin'in de aralarında bulunduğu gönüllü Arap mücahitleri de destekleyerek bin Ladin'in liderliğindeki el-Kaide'nin kurulmasına zemin hazırladığını iddia etmektedir.
Pakistan'ın Abbottabad şehrindeki bir komplekste kaldığı tespit edilen el-Kaide lideri Usame bin Ladin'in ölümü, 2 Mayıs 2011 günü yerel saatle 1.00'den sonra, Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından gizli olarak yürütülen ve Amerika Birleşik Devletleri Deniz Özel Harp Geliştirme Grubuna (DEVGRU) bağlı SEAL özel güçleri ile 160. Özel Harekât Havacılık Alayı birimleri tarafından düzenlenen Neptün Mızrağı kod adını taşıyan harekât kapsamında gerçekleşti. Afganistan'dan kalkan iki hayalet helikopterin taşıdığı 23 harekâtçının gerçekleştirdiği baskında Usame bin Ladin'in oğlu Halid bin Ladin, bin Ladin'in kuryesi Ebu Ahmed el-Kuveyti, el-Kuveyti'nin erkek kardeşi Ebrar ve Ebrar'ın karısı Büşra da öldürüldü. Görevlerini tamamladıktan sonra helikopterlerle bölgeyi terk eden harekâtçıların, yanlarına aldıkları bin Ladin'in cesedini 24 saat içerisinde Umman Denizi'ne bıraktıkları açıklandı.
Necva Ganim, Usame bin Ladin'in ilk eşi ve kuzeni. Eşi Ladin'in dayısının kızı olan Suriye kökenli bir hanımefendiydi. Ayrıca Um Abdallah olarak nam salmıştı. Yemen asıllı İbrahim ve Nabeeha çiftinin çocuğu olarak 1960'ta Lazkiye, Suriye'de doğdu. Beş kardeşi daha vardı. Usame bin Ladin ile 1974'te on dört yaşındayken Lazkiye'de evlendiler ardından Sudan ve Afganistan'a gittiler. Ebu Candal'a göre 11 Eylül saldırılarından önce Ganim Afganistan'ı terk etmiş bir daha geri dönmemiştir. Oğlu Ömer bin Ladin'e göre ise 9 Eylül 2001'de Afganistan'dan ayrılmıştı. 2005 yılında Abdullah Azzam'ın torunu Hutaifa Azzam'ın oğlu Abdel Rahman ile Şam'da yaşadığını belirtildi. Bin Ladin'den Ömer, Abdullah, Saad, Abdul Rahman, Osman, Muhammed, Fatima, İman, Ladin, Rukiye ve Nur dahil olmak üzere 11 çocuğun sahibi oldu. Kaleme aldığı Growing Up bin Laden adlı kitabı oğlu Ömer ile birlikte yazdı. İran'da tutsakken 2010 yılında salınan kızı İman'da annesinin yanına Suriye'ye yerleşti. 2011 yılında aile yakınlarının aktardığı bilgiye göre Necva'nın anneside damadının ölümünü duyduktan sonra geçirdiği inme nedeniyle ölmüştür.