İçeriğe atla

SDEWES Merkezi

SDEWES Merkezi (The International Centre for Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems ya da Enerji, Su ve Çevre Sistemlerinin Sürdürülebilir Gelişmesi için Uluslararası Merkez), Zagreb Üniversitesi'nde yerleşik, hükûmet dışı bilimsel bir kurumdur.[1][2]

Amacı

Merkez, enerji, su ve çevre sistemlerinde sürdürülebilir gelişmenin teşvik edilmesi için kurslar, yaz okulları, halka açık davetli konuşmalar, seminer ve çalıştaylar düzenler. Merkez ayrıca sürdürülebilir gelişme ve bunun ölçüm yöntemleri konusunda kamuoyunu aydınlatır ve bilimsel yaklaşımı gösterir. SDEWES Merkezi, bir seri uluslararası SDEWES Konferansı düzenleyerek bilim insanlarının enerji, su ve çevre sistemlerinde sürdürülebilir gelişme konularını tartışabilecekleri ortamların oluşmasını sağlar. Bu faaliyetler aracılığıyla SDEWES Merkezi, sürdürülebilir gelişmeye ilişkin araştırma konularında kapsamlı Ar-Ge çalışmalarının, değerlendirme ve görüş alışverişlerinin gerçekleştiği araştırma platformu olmaktadır.[3]

Tarihçe

SDEWES, FP5 – INCO 2 programı[4] kapsamında desteklenen bir CORDIS projesi olarak 2002 yılında başlatıldı. Aynı yıl Enerji, Su ve Çevre Sistemlerinin Sürdürülebilir Gelişimi adı ile ilk Dubrovnik Konferansı’nı düzenlendi. Projenin ortakları Zagreb Üniversitesi ve Lizbon'daki Instituto Superior Técnico idi. 2003, 2005 ve 2007 yıllarında düzenlediğii diğer üç Konferans sonrasında SDEWES Merkezi 2009'da kuruldu. Kuruluştan sonra 2009, 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında 7 konferans daha düzenlenmiştir.

Üyelik

SDEWES Merkezi Tüzüğüne göre, üyelik eşit şartlarda herkese açıktır.

Konferanslar

2011 yılına kadar SDEWES Konferansları iki yılda bir Dubrovnik, Hırvatistan’da düzenlendi. 2012'den sonra her yıl düzenlenmeye başladı. Her iki yılda bir doğduğu Dubrovnik'e dönen Konferanslar, ara yıllarda farklı coğrafi konumlarda yapılmaktadır.

SDEWES 2012 Konferansı Ohrid'de, 2014 Konferansı ise Venedik İstanbul arasında seyahat eden bir yolcu gemisinde düzenlenmiştir.[5]

2014 yılında Güneydoğu Avrupa ülkelerine odaklanan ilk bölgesel SEE SDEWES Konferansı Ohrid, Makedonya'da gerçekleştirilmiştir.[6]

2015 yılında 10. SDEWES Konferansı Dubrovnik'te yapılmıştır.[7] 60'ın üzerinde ülkeden 510 bilim insanı katılım sağlamıştır.

Konferanslarda sunulan bildiriler uluslararası bilimsel yayınlarda[8] ve bunların arasında yer alan Journal of SDEWES dergisinde yayınlanmaktadır.[9]

Araştırma

SDEWES Merkezi üye havuzundan yararlanarak araştırma projelerinde faaliyet gösterecek araştırma ekipleri oluşturmaktadır. 2015 yılı itibarı ile Merkez iki FP7 projesinde,[10][11] bir HORIZON 2020 projesinde[12] ve Avrupa Tuna Bölgesi Stratejisi (EUSDR) START fonu kapsamında desteklenen projede yer almaktadır.

SDEWES Endeksi

SDEWES Merkezi'nin amaçları doğrultusunda, şehirlerin enerji, su ve çevre sistemlerine yönelik performansının karşılaştırılması için bir endeks de geliştirilmiştir. Merkez ile aynı adı taşıyan SDEWES Endeksi 7 boyut, 35 gösterge ve yaklaşık 20 alt göstergeden oluşmaktadır. Mevcut durumda 58 şehre uygulanmıştır.1318 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ European Alliance for Innovation 18 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (retrieved 2015-06-18)
  2. ^ Wisions of sustainability 12 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (retrieved 2015-06-18)
  3. ^ World academy of art and science 18 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (retrieved 2015-05-05)
  4. ^ SDEWES project funded by CORDIS 17 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (retrieved 2015-06-17)
  5. ^ Global Conference Directory 17 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (retrieved 2015-05-15)
  6. ^ LOCSEE on 1st South East European Conference on Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems - SEE SDEWES Ohrid 2014 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (retrieved 2015-06-18)
  7. ^ PREPARE - Network of experts in sustainable consumption and production 19 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (retrieved 2015-05-19)
  8. ^ Elsevier 8 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (retrieved 2015-06-18)
  9. ^ ROAD, Directory of open access scholary resources 19 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (retrieved 2015-05-05)
  10. ^ S2Biom project 19 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (retrieved 2015-05-05)
  11. ^ INNOVER-EAST project 18 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (retrieved 2015-05-05)
  12. ^ FosterREG project 17 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (retrieved 2015-06-17)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Projesi</span>

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir. Projenin toplam maliyeti 32 milyar dolardır.

<span class="mw-page-title-main">Jeotermal enerji</span> jeotermal kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolaylı yollardan faydalanma

Jeotermal yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısıya verilen genel addır. Jeotermal akışkan ise içerisinde birçok farklı element ve diğer maddeleri içeren sıcak su, buhar ve gazlardır. Jeotermal enerji bu akışkanların sahip olduğu entalpi ve ısının yarattığı enerjinin adıdır. Bu enerji, diğer farklı enerji çeşitlerine çevrilerek ya da direkt ısı enerjisinden faydalanılarak yenilenebilir enerji kaynağı oluşturmaktadır. Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir birincil enerji kaynağıdır. İçinde su bulunmayan sıcak kuru kayalar da jeotermal enerji kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilirlik</span> insanların doğayla uyum içinde ve devamlı şekilde yaşayabilmesi durumu

Sürdürülebilirlik daimi olma yeteneği olarak adlandırılabilir. 21. yüzyılda genel olarak biyosfer ve uygarlığın bu yeteneğine atfen kullanılır. Aynı zamanda, kaynakların sömürülmesi, yatırımların yönü, teknolojik gelişmenin yönlendirilmesi ve kurumsal değişimin uyum içinde olduğu ve insan ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayabilme potansiyelinin hem günümüzde hem de gelecek için korunduğu dengeli bir ortamda değişimin sağlanması olarak tanımlanabilir. Bu alanda çalışanların birçoğu için, sürdürülebilirlik birbirine bağlı şu etki alanları ile tanımlanır: çevre, ekonomik ve sosyal; ve bunlar Fritjof Capra'ya göre Sistemsel Düşüncenin prensiplerine dayanmaktadır. Sürdürülebilir gelişmenin alt etki alanları kültürel, teknolojik ve politik olarak kabul edilir. Bazıları için sürdürülebilir gelişme sürdürülebilirlik için ana prensip olmasına karşın diğerleri için bu iki terim paradoksaldır. Sürdürülebilir gelişme gelecek neslin ihtiyaçlarını karşılama yetisine zarar vermeden günümüzdeki ihtiyaçları karşılayabilen gelişmedir. Sürdürülebilir Gelişme terimi Çevre ve Gelişme Dünya Komisyonu için Brundtland Raporu (1987) tarafından ortaya atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Phoenix Suns</span> basketbol takımı

Phoenix Suns, Phoenix, Arizona'da merkezli NBA'de mücadele eden Amerikan bir profesyonel basketbol takımıdır. NBA'de Batı Konferansı'nın Pasifik Grubu'nda mücadele etmektedir. Kendi bölümünde Kaliforniya merkezli olmayan ilk ve tek takımdır. Suns 1992 yılından bu yana iç saha karşılaşmalarını Phoenix şehir merkezinde yer alan Talking Stick Resort Arena'da oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yenilenebilir enerji</span> Bir enerji türü

Yenilenebilir enerji, güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gelgitler, dalgalar ve jeotermal ısı gibi karbon nötr doğal kaynaklardan elde edilebilen ve insan zaman ölçeğinde doğal olarak yenilenen kaynaklardan elde edilebilen enerjiye denir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, dalga enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi olarak sıralanabilir. Bu tür bir enerji kaynağı, yenilenmekte olduklarından çok daha hızlı kullanılan fosil yakıtların tam tersidir.

<span class="mw-page-title-main">Güneş enerjisi</span> Güneşten gelen, çeşitli teknolojilerde kullanılan parlak ışık ve ısı

Güneş enerjisi, kaynağı Güneş olan ısı ve parlak ışıktır. Güneş'in çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir. Güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi füzyon sürecinden kaynaklanır. Güneş'in yüzeyinde güneş radyasyonunun yoğunluğu yaklaşık 6,33 x 107 W/m2dir. Dünya atmosferinin dışında Güneş ışınımının şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m2 (Watt/m2) değerindedir; ancak yeryüzünde 0-1100 W/m2 değerleri arasında değişim gösterir. Bu enerjinin Dünya'ya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970'lerden sonra hız kazanmış, Güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, Güneş enerjisi çevresel olarak temiz bir birincil enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.

Sürdürülebilir gelişme ya da Sürdürülebilir kalkınma, doğal sistemlerin, ekonominin ve toplumun dayandığı doğal kaynakları ve ekosistem hizmetlerini sağlama yeteneğini sürdürürken, insani gelişme hedeflerine ulaşmak için örgütlenme ilkesidir. Arzulanan sonuç, yaşam koşullarının ve kaynakların, doğal sistemin bütünlüğünü ve istikrarını baltalamaksızın insan ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmek için kullanıldığı bir toplumsal durumdur. Sürdürülebilir gelişme, gelecek nesillerin yeterliklerinden ödün vermeden günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan bir gelişme olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">Katrina Kasırgası</span>

Katrina Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en yıkıcı ve en ölümcül kasırgalarından biri. 2005 yılı Atlas Okyanusu kasırga mevsiminin genelde 5., tropik kasırgalar arasında 11. ve Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği'ne göre 5. Kategorideki 2. kasırgasıdır. Katrina, 23 Ağustos 2005 günü oluşmaya başladı ve Meksika Körfezi kıyısının orta-kuzeyi boyunca uğradığı yerlerde büyük hasarlara sebep oldu. Kasırganın neden olduğu en büyük can kaybı ve maddi zarar, New Orleans'ta meydana geldi. Set sisteminin başarısız olduğu Louisiana'yı sel bastı. Kasırga, Mississippi kıyısının karşısında ve Alabama'da şiddetini artırdı, öyle ki kasırganın merkezinin hızı saatte 160 km/saat olarak ölçüldü.

Volkan Şevket Ediger, bilim adamı, yazar, bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Peyzaj mimarlığı</span>

Peyzaj mimarlığı, doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekan ve yaşam ortamı oluşturan, biyoçeşitliliği destekleyen arazi planlaması, tasarımı, yönetimi, korunması, onarılması ve denetlenmesi konularını kapsayan eğitim, araştırmalar yapan ve ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir mimari</span> sürdürülebilir mimari

Sürdürülebilir mimarlık, binaların çevresi ve insanlarla olan ilişkisidir. Sürdürebilir mimarinin amacı minimum enerji tüketimi olan, çevreye minimum zarar veren binalar üretmektir. Sürdürülebilir mimarlığın en önemli özelliklerinden biri yenilebilir enerji kaynaklarına öncelik vermesi ve bulunduğu alandaki enerjiyi etkin biçimde kullanmasıdır. Sürdürülebilir mimari, malzeme, enerji, geliştirme alanı ve genel olarak ekosistem kullanımında, binaların çevresel etkilerini en aza indirgemeyi amaçlayan mimaridir. Sürdürülebilir mimari, inşa edilen çevrenin tasarımında enerji ve ekolojik korumaya bilinçli bir yaklaşım kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Asya Kalkınma Bankası</span>

Asya Kalkınma Bankası veya AKB, 19 Aralık 1966'da kurulmuş olan bölgesel kalkınma bankasıdır. Merkezi Filipinler'in başkenti Manila'da bulunmaktadır. Bankanın aynı zamanda tüm dünya üzerinde 31 saha şubesi bulunmaktadır. Bu şubelerle yardıma muhtaç insanlara ulaşımın kolay yapılması amaçlanmıştır. Banka üye alımlarını Birleşmiş Milletler Asya-Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu ve bölgede bulunmayan gelişmiş ülkelerden yapmaktadır. Kurulduğu yıldaki 31 üyeden, şu anda 67 üye ülkeye ulaşmış olup, bu ülkelerin 48'i Asya-Pasifik bölgesinde bulunmaktadır. AKB Dünya Bankası'na yakın bir şekilde tasarlanmış olup, ülkelerin oy gücü bankaya yaptığı parasal katkılarla doğru orantılıdır. AKB her sene sonunda yaptığı işlemleri, bütçe bilgilerini ve diğer çeşitli bilgileri içeren yıllık raporunu yayınlar. AKB-Japon Burs Programı her yıl 300 öğrenciye bankanın bünyesindeki 10 ülkeden birinde burs sağlar. Eğitimlerinin bitmesi üzerine, yeni yetişen öğrenciler bulundukları ülkelerin ekonomik ve sosyal sistemlerine katkı yapmaları beklenir. AKB resmi bir şekilde BM gözlemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir tarım</span> Mümkün olduğunca yenilenebilir kaynaklara dayalı tarım

Sürdürülebilir tarım, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden toplumun mevcut gıda ve tekstil ihtiyaçlarını karşılayacak sürdürülebilir yollarla yapılan tarım anlamına gelir. Ekosistem hizmetleri anlayışına dayanabilir. Tarımın sürdürülebilirliğini artırmanın birçok yöntemi vardır. Sürdürülebilir gıda sistemleri içinde tarım geliştirirken, esnek iş süreci ve tarım uygulamalarının geliştirilmesi önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil çatı</span> Bitki örtüsü ve büyüyen bir alt tabaka ile kaplı çatı

Yeşil çatı, düz veya hafif eğimli bir çatının üstüne yerleştirilen bir su yalıtım sistemi üzerine ekilen bir bitki örtüsü tabakasıdır. Yeşil çatılar, ilave donanım olmaksızın binanın enerji performansını, hava kalitesini ve kent ekolojisini iyileştirir, yağmur suyunun yarattığı problemlere yenilikçi çözümler üretir. Yeşil çatılar, bu özellikleri ile sürdürülebilir binalarda yer alan önemli sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir ulaşım</span>

Sürdürülebilir ulaşım, sosyal, çevresel ve iklimsel etkiler bakımından sürdürülebilir olan geniş bir ulaşım konusunu ifade eder. Sürdürülebilirliği değerlendirmeye yönelik bileşenler kara, su veya hava taşımacılığı için kullanılan araçları ve onların enerji kaynakları ile altyapıları kapsar. Ulaşımın sürdürülebilirliği, büyük ölçüde ulaşım sisteminin etkinliği ve verimliliği ile sistemin çevresel ve iklim etkileri ile ölçülmektedir.

Prof. Dr. Zafer Utlu, Türk mühendis ve akademisyen. Utlu, Ocak 2021'den Kasım 2023'e kadar Haliç Üniversitesi rektörü olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı</span>

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı, Birleşmiş Milletler Sekreterliği'ne bağlı bir departmandır. Önemli Birleşmiş Milletler Zirveleri ve Konferanslarının takibinden ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyine ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu İkinci ve Üçüncü Komitelerine verilen hizmetlerden sorumludur. UN DESA, dünyanın dört bir yanındaki ülkelere ekonomik, sosyal ve çevresel zorluklarını aşma amacıyla gündem belirleme ve karar alma süreçlerinde yardımcı olur. 25 Eylül 2015'te BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH) temelinde herkes için sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için uluslararası işbirliğini destekler. Geniş bir yelpazede analitik ürünler, politika tavsiyesi ve teknik yardım sağlayan UN DESA, ekonomik, sosyal ve çevresel alanlardaki küresel taahhütleri etkili bir şekilde ulusal politikalara ve eylemlere dönüştürür ve uluslararası düzeyde üzerinde anlaşmaya varılan ilerlemeye yönelik eylemlerin izlenmesinde kilit bir rol oynamaya devam eder. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir tasarım</span>

Çevresel açıdan sürdürülebilir tasarım, fiziksel nesnelerin, yapılı çevrenin ve hizmetlerin ekolojik sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak tasarlanması felsefesinden doğmuştur ve aynı zamanda bir binada bina sakinlerinin sağlık ve konforunu iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilir tasarım, çevre, bina sakinlerinin sağlığı ve refahı üzerindeki olumsuz etkileri azaltmayı ve böylece bina performansını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilirliğin temel hedefleri, yenilenemeyen kaynakların tüketimini azaltmak, atıkları en aza indirmek ve sağlıklı, üretken ortamlar yaratmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil altyapı</span>

Yeşil altyapı, kentsel ve iklimsel zorlukları doğayla birlikte inşa ederek çözmek için "bileşenler" sağlayan bir ağ anlamına gelmektedir. Bu yaklaşımın ana bileşenleri arasında yağmur suyu yönetimi, iklim adaptasyonu, ısı stresinin azaltılması, biyoçeşitliliğin artırılması, gıda üretimi, daha iyi hava kalitesi, sürdürülebilir enerji üretimi, temiz su ve sağlıklı toprakların yanı sıra rekreasyon yoluyla yaşam kalitesinin artırılması ve kasaba ve şehirlerde ve çevresinde gölge ve barınak sağlanması gibi daha insan odaklı fonksiyonlar yer almaktadır. Yeşil altyapı aynı zamanda çevrenin sosyal, ekonomik ve çevresel sağlığı için ekolojik bir çerçeve sağlamaya da hizmet etmektedir. Son zamanlarda akademisyenler ve aktivistler, mevcut yapıları güçlendirmek yerine sosyal kapsayıcılığı ve eşitliği teşvik eden yeşil altyapı projelerine çağrıda bulunmaktadırlar.