İçeriğe atla

SDDM

SDDM
Orijinal yazar(lar)Abdurrahman Avcı
Geliştirici(ler)Abdurrahman Avcı, KDE, LXQt, Chakra, Liri[1]
İlk yayınlanma19 Mart 2013 (11 yıl önce) (2013-03-19)[2]
Güncel sürüm0.21.0[3] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 26 Şubat 2024
Programlama diliC++11
PlatformUnix-like
TürSession manager
LisansGPL-2.0-or-later[4]
Resmî sitesigithub.com/sddm/sddm Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Simple Desktop Display Manager (SDDM), X11 ve Wayland pencereleme sistemleri için bir grafiksel oturum açma programı ve oturum yöneticisidir (ekran yöneticisi).[5] SDDM, C++11programlama dilinde sıfırdan yazılmış olup QML aracılığıyla tema oluşturulmasını destekler.[6]

SDDM, GNU Genel Kamu Lisansı sürüm 2 ve üzeri şartlarına tabi bir özgür ve açık kaynaklı yazılımdır.

Kullanım

2013'te Fedora KDE üyeleri tarafından Fedora 21 sürümünde öntanımlı olarak SDDM kullanılmasına karar verildi.[7]

KDE tarafından KDE Plasma 5 için KDE Display Manager yerine SDDM kullanılması tercih edildi.[8][9]

LXQt geliştiricileri tarafından ekran yöneticisi olarak SDDM kullanılması önerilmektedir.[10]

Kaynakça

  1. ^ Pier Luigi Fiorini. "plfiorini's blog". 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Release v0.1.0". GitHub. 19 Ocak 2013. 15 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Release 0.21.0". 26 Şubat 2024. Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 
  4. ^ "README.md". 5 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "0.12.0-Release-Announcement". 15 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2022. 
  6. ^ "SDDM: A Lightweight QML-Based Display Manager". 19 Ocak 2013. 18 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 
  7. ^ "Rex's Blog". 26 Kasım 2013. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Display Managers In Plasma 5". 3 Kasım 2014. 27 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Larabel (3 Kasım 2014). "SDDM Is The Recommended Display Manager Of KDE Plasma 5". Phoronix. 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2014. 
  10. ^ "[Lxde-list] CALL FOR TESTERS: LXQt now available for testing". sourceforge.net. SourceForge. 30 Ekim 2013. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2015. ... For a display manager, SDDM is recommended ... 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">KDE</span> KDE masaüstü ortamı

KDE Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech' in QT kütüphanesi ve kendine ait KDE kütüphaneleri kullanılarak geliştirilen KDE, GNU/Linux, Solaris, BSD' ler (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vb. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra Cygwin aracılığıyla da Microsoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir. KDE 4.0.0 sürümü, kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Windows'ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde cygwin katmanı olmadan çalışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fedora Linux</span> GNU/Linux dağıtımı

Fedora Linux, açık kaynak kodlu ve özgür bir Linux dağıtımı. Dünya çapında bir özgür yazılım topluluğu olan Fedora Projesi tarafından geliştirilmekte ve yönetilmekte, Red Hat tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">KDE Software Compilation 4</span>

KDE Software Compilation 4, K Masaüstü Ortamı'nın kararlı son sürümüdür. 11 Ocak 2008'de çıkmıştır. KDE 4 yeni sürümle birlikte KDE'ye birçok yenilik kattı. Bunların başında yeni simge takımı Oxygen, Plasma adlı yeni masaüstü, masaüstüyle daha birleşik bir Super Karamba vardır. Ayrıca KDE 4 programları başka işletim sistemlerinde de çalışır. Ana sürümlerin (4.x), altı ayda bir; ara sürümlerin (4.x.x) ise her ay çıkması tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2011</span>

Pardus 2011 Linux dağıtımı olan Pardus'un Ocak 2011'de çıkan sürümü.

Pisi Linux; PiSi paket yönetim sistemini içeren Pardus 2011 sürümünü taban alan, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, bilgisayar kullanıcılarına kurulum, yapılandırma ve kullanım konusunda büyük kolaylık sağlayan ve onların başlıca masaüstü gereksinimlerini karşılamayı amaçlayan, son kullanıcı odaklı bir GNU/Linux dağıtımıdır. Anka takımı tarafından geliştirilme süreci devam eden Pisi Linux, 10 Temmuz 2015'te 1.2 sürümü yayımlandı. İçerisinde 6000'den fazla güncellenmiş paketi bulunan 1.2 sürümü sonrası ise büyük değişimler getirecek olan 2.1 sürümü ile tüm paketler yeni sürümlerine geçirildi ve birçok hata giderildi, bu sayede Pisi Linux'un hızı ve stabilitesi artırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Manjaro Linux</span> Arch tabanlı GNU/Linux dağıtımı

Manjaro, Arch Linux'un sağlam altyapısını temel alarak geliştirilen, kullanıcı dostu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Arch Linux genellikle daha deneyimli kullanıcılara hitap ederken, Manjaro bu zorluğu ortadan kaldırarak kullanım kolaylığı odaklı bir deneyim sunar. Bu sayede, Linux dünyasına yeni adım atanlar veya daha az teknik bilgiye sahip yeni Linux kullanıcılarının yanı sıra deneyimli kullanıcılar için de uygundur.

<span class="mw-page-title-main">KDE Plasma 5</span> Vikimedya kategorisi

KDE Plasma 5, Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışmak üzere KDE Plasma 4 masaüstü ortamının halefi olarak 15 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">KWin</span>

KWin X Pencere Sistemi için bir pencere yöneticisi ve halen Wayland kompozitörü olma sürecindedir. Varsayılan pencere yöneticisi olduğu KDE Plasma 5'in bir parçası olarak piyasaya sürüldü. KWin, kendi başına veya diğer masaüstü ortamılarıyla da kullanılabilir

<span class="mw-page-title-main">Kdenlive</span> Video düzenleme yazılımı

Kdenlive özgür ve açık kaynaklı bir video düzenleme yazılımı. İlk olarak Linux için yazılmış olup sonradan Windows sürümü de yayınlanmaya başlamıştır. Linux ve Windows işletim sistemleri için kurulum gerektirmeden kullanılabilen taşınabilir sürümleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Linux Lite</span>

Linux Lite, Debian ve Ubuntu tabanlı, Jerry Bezencon liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım, özelleştirilmiş bir Xfce masaüstü ortamı ile hafif bir masaüstü deneyimi sunmayı amaç edinir. Yeni başlayan kullanıcılar için de uygun olmak adına bir dizi işleri kolaylaştıracak uygulama içerir.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">KDE neon</span>

KDE neon, KDE tarafından Ubuntu uzun-vadeli desktekli sürümü (LTS) temel alınarak geliştirilmiş, Plasma 5 masaüstü ortamı, Qt5 toolkit ve diğer uyumlu KDE yazılımlarını içeren bir Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">LXQt</span>

LXQt, özgür ve açık kaynaklı hafif bir masaüstü ortamıdır. LXDE ve Razor-qt projelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Razor-qt</span>

Razor-qt, artık geliştirilmesi durmuş özgür ve açık kaynaklı masaüstü ortamıdır. Qt uygulama yazılım çatısı altında hafif masaüstü amacıyla "basitlik, hız ve sezgisel arayüz" isteyen kullanıcılar için geliştirilmiştir.

EndeavourOS, Arch Linux tabanlı bir Linux dağıtımıdır. 2019'da üretimi durdurulan Antergos'un ardılıdır. Antergos gibi, Xfce, Budgie, Cinnamon, Deepin, GNOME, i3, KDE Plasma 5, LXQt ve MATE gibi arayüzleri yükleme imkanına sahip olan grafiksel kurulum sihirbazına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Plasma Mobile</span>

Plasma Mobile, akıllı telefonlar için uyarlanmış bir KDE Plasma çeşididir. Şu anda OnePlus 6 gibi postmarketOS için desteklenen cihazlar ile Pinephone cihazlarında kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">KDE Partition Manager</span>

KDE Partition Manager, ilk olarak Volker Lanz tarafından KDE Platformu için yazılmış bir disk bölümleme uygulamasıdır. İlk olarak KDE SC 4.1 için yayınlandı ve merkezi KDE yayın döngüsünden bağımsız olarak yayınlandı. Nisan 2014'te Volker Lanz ölünce, Andrius Štikonas geliştirmeye devam etti ve bakım sorumluluğunu üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Compiz</span>

Compiz, pencere yönetimi için hızlı kompozit masaüstü efektleri oluşturmak üzere 3D grafik donanımını kullanarak X Pencere Sistemi için tasarlanmış bir kompozit pencere yöneticisidir. Küçültme animasyonu veya küp çalışma alanı gibi efektler, yüklenebilir eklentiler olarak uygulanır. ICCCM kurallarına uyduğu için Compiz, GNOME Panel kullanılırken varsayılan Mutter veya Metacity veya KDE Plasma Workspaces'te KWin yerine kullanılabilir. Dahili olarak Compiz, OpenGL kitaplığını grafik donanımına arabirim olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">LightDM</span>

LightDM, hafif, hızlı, genişletilebilir ve çoklu masaüstü olmayı hedefleyen özgür ve açık kaynaklı bir X ekran yöneticisidir. Greeters olarak da adlandırılan Kullanıcı Arayüzünü çizmek için çeşitli ön uçlar kullanabilir. Ayrıca Wayland'ı da destekler.