İçeriğe atla

SCART

SCART

=
SCART Konnektör (21-pin)

Türü Analog ses ve video konnektörü
Üretim Tarihçesi
Tasarımcı CENELEC
Tasarım Tarihi 1970
Yerini Aldığı Teknoloji S-Video
Yerine Geçen Teknoloji Komponent Video
Özellikler
Ses Sinyali Çift yönlü stereo
Görüntü Sinyali Kompozit (çift yönlü), RGB (tek yönlü) veya S-Video
Veri Sinyali D²B ve geniş ekrana geçiş
Pin Sayısı 21 (21 telli:RGB / 10 telli:CVBS)
10 (10 telli:CVBS)
Pin Görünümü

Dişi Konnektör (önden görünüş)
Pin 1 Ses çıkışı (sağ)
Pin 2 Ses girişi (sağ)
Pin 3 Ses çıkışı (sol)
Pin 4 Toprak (ses)
Pin 5 Toprak (Mavi)
Pin 6 Ses girişi (sol)
Pin 7 Mavi girişi / Pb girişi
Pin 8 Anahtar sinyali girişi
Pin 9 Toprak (yeşil)
Pin 10 D²B girişi
Pin 11 Yeşil girişi / Y girişi
Pin 12 D²B çıkışı
Pin 13 Toprak (Kırmızı) / Toprak (S-Video renk)
Pin 14 Toprak (D²B)
Pin 15 Kırmızı girişi / Pr / Toprak (S-Video renk)
Pin 16 "Blanking" sinyal girişi
Pin 17 Toprak (Kompozit video)
Pin 18 Toprak ("Blanking" sinyali & anahtar girişi) / Toprak (S-Video parlaklık)
Pin 19 Kompozit video çıkışı
Pin 20 Kompozit video girişi / S-Video parlaklık girişi
Pin 21 Muhafaza topraklaması
Orijinal standarda yapılan eklemeler italik yazı ile gösterilmiştir.
D²B ("Digital Data Bus") seri haberleşme veriyolu için bir IEC standardıdır. Philips tarafından 1970 yılında geliştirilmiştir.

SCART (from Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) Fransız kaynaklı bir standarttır. Ses ve görüntü bağlantısı yapmayı sağlayan 21-pinli bir konnektör kullanılır. Televizyonlarda çok yaygın kullanılır ve DVD oynatıcı, uydu alıcısı gibi cihazlarda yine SCART çıkışı vardır. SCART konnektörü çok kalın olduğu için bilgisayarlarda bulunmaz. SCART, hem kompozit video sinyalini, hem S-Video sinyalini, hem de RGB sinyalini aktarabilir. Maksimum 720 x 576 çözünürlüklü video aktarımına izin verdiği ve analog olmasından dolayı dijital ses ve görüntü sinyalini aktaramadığı için yerini komponent video ve daha sonra HDMI almıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TOSLINK</span>

TOSLINK, fiber optik bağlantı sistemidir. Özellikle CD, MiniDisc, DAT gibi tüketici grubu ses sistemleri arasında dijital ses sinyalini taşımak için kullanılır. Toslink bağlantı kablosu uygulama ve ihtiyaç duyulan band genişliğine göre plastik korumalı ucuz optik fiber, kaliteli çok katmanlı optik fiber ve hatta quartz sınıfı optik fiberden yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">HDMI</span> yüksek kalitede ses ve görüntü verisi aktaran ara birim

Yüksek çözünürlüklü çokluortam arayüzü veya kısaca HDMI, 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına bağlar. 2006 yılında HDTV, kameralar ve dijital fotoğraf makinelerinde de görülmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Komponent video</span>

Komponent video iki veya daha fazla bileşene ayrılmış video sinyalini tarif eder. Genellikle üç ayrı bileşen olarak depolanan veya iletilen analog video bilgisini ifade etmek için kullanılır. "Komponent video" kabloları ses sinyalini iletmez.

<span class="mw-page-title-main">Kompozit video</span>

"Kompozit video" analog video sinyalini ifade eder ve CVBS olarak da adlandırılır. Ses sinyalini içermez. Genellikle PAL, NTSC veya SECAM formatındadır. Y, U ve V harfleriyle ifade edilen sinyallerin senkronizasyon sinyali ile bir araya gelmesinden meydana gelir. Y sinyali resimdeki parlaklığı gösterir. Aynı zamanda senkronizasyon bilgisini de içerir. U ve V sinyalleri renk bilgilerini içerir. Önce renk taşıyıcı sinyalinin üzerine birbirine ortogonal olan faz farklarıyla modüle edilerek, krominans olarak da adlandırılan sinyal elde edilir. Bu şekilde bir taşıyıcı ile birleştirilerek oluşturulan UV sinyali, Y sinyali ile bir araya getirilir.

<span class="mw-page-title-main">Analog televizyon vericisi</span>

Televizyon vericileri televizyon yayını yapan, yani stüdyolarda oluşturulan haber ve programların konutlardaki alıcılara ulaştırılmasını sağlayan en önemli teknik araçlardır. kablo ve uydu gibi alternatif yayın araçlarıyla karıştırmamak için TV vericileri bazen "yer vericileri" olarak da isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Video</span> hareketli görüntülerden oluşan elektronik ortam

Video sinyal (VF) veya Türkçesiyle Görüntü sinyali herhangi bir görüntünün iletilmek veya saklanmak için elektromanyetik enerjiye çevrilmiş halidir. Bu sinyale yaygın olarak video (VF) denilmektedir. Farklı amaçlar için görüntü sinyali üretilebilirse de burada televizyondaki görüntü sinyali üzerinde durulacaktır. Verilen sayısal değerler Türkiye'de kullanılan B/G sistemine ilişkindir. (Bu sistem Dünya’nın büyük bölümünde kullanılır. Fakat ABD, Japonya, Rusya ve Fransa gibi ülkelerde farklı sistemler kullanılır.)

<span class="mw-page-title-main">RCA bağlayıcısı</span>

RCA konnektörü veya RCA fişi ses ve video sinyali taşımasında kullanılan konnektör türlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">TRS bağlayıcısı</span> ses iletim konnektörü

TRS konnektor TS ve TRRS çeşitleride bulunan bir ses iletim konnektörüdür. TRS, tip, ring ve sleeve kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Üç kontaklı silindirik bir yapısı bulunan konnektöre aynı zamanda ses jakı veya Kulaklık jakı'da denir. Belirli modellerde stereo fiş, mini-jack, mini stereo kulaklık jakı ve Bantam fişi olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ses ve video konnektörleri</span> Ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanları

Ses ve video konnektörleri analog veya dijital ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">BNC konnektör</span>

BNC konnektör, koaksiyel kablo ile kullanılan RF konnektörü türlerinden biridir. Genelde radyo ve televizyon sinyallerinin iletiminde kullanılır. BNC konnektörlerin karakteristik empedansı 50 ohm veya 75 ohm arasındadır. İşletmelerde çoğunlukla CCTV sistemlerinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Apple ekran konnektörü</span> Apple Bilgisayar tarafından tasarlanan bir ses ve video iletim konnektörü

Apple ekran konnektörü (ADC), Apple Bilgisayar tarafından tasarlanan bir ses ve video iletim konnektörüdür. Analog ve dijital video sinyalleri birleştiren konektör aynı zamanda USB ve güç kablosu desteğide sağlamaktadır. Günümüzde yerini DVI konnektörüne bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">DB-15</span>

D-subminiature veya D-sub ses ve video sinyali taşımada kullanılan bir konnektördür.

<span class="mw-page-title-main">F konnektör</span>

F konnektör bir koaksiyel RF konnektör türüdür. Çoğunlukla television sinyallerinin iletiminde kullanılır. Özellikle Kablo TV, kablo modem ve uydu sistemlerinde kullanılan temel elemanlardan biridir. F konnektörler RG-6/U kablolar ile kullanılırlar.

Standart çözünürlüklü televizyon veya kısaca SDTV, yüksek çözünürlüklü televizyon ya da gelişmiş çözünürlüklü televizyon olarak kabul edilmeyen bir çözünürlük kullanan bir televizyon sistemi. İki yaygın SDTV sinyal türü Avrupa gelişimli PAL ve SECAM sistemlerden türetilen 576i ve Amerikan Ulusal Televizyon Sistemleri Komitesi (NTSC) sistemine dayanan 480i'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dock konektörü</span>

Dock konektörü bir mobil elektronik cihazın birden fazla harici kaynağa aynı anda bağlanması için kullanılan bir konektördür. Dock konektörü, mobil cihazın yerleştirilmesi işlemini basitleştirmek için, tek bir konnektör aracılığıyla tipik olarak çeşitli sinyaller ve güç taşır. Dock bağlantısı, mobil cihazı desteklemek veya hizalamak için kullanılan mekanik bir fikstür içine gömülebilir veya bir kablo ucunda olabilir.

<span class="mw-page-title-main">DIN konnektör</span>

DIN konnektörü, Alman ulusal standart organizasyonu olan Deutsches Institut für Normung tarafından 1970'lerin başında standartlaştırılmış bir elektrik konektörü'dir. Çok sayıda farklı konektör için DIN standartları vardır, bu nedenle ilgili DIN standardının doküman numarası eklenmedikçe tek başına "DIN konektörü" terimi, herhangi bir konektör türünü belirgin biçimde tanımlamaz. Bazı DIN bağlayıcı standartları şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Dijital video</span>

Dijital video, kodlanmış dijital veriler biçiminde hareketli görsel görüntülerin (video) elektronik bir temsilidir. Bu, analog videonun tam tersidir. Dijital video, hızla art arda görüntülenen bir dizi dijital görüntüden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Video kaset</span>

Video kaset, genellikle video ve ek olarak ses depolamak için kullanılan manyetik banttır. Saklanan bilgiler, bir analog veri veya dijital sinyal şeklinde olabilir. Videotape, hem video kaset kaydedici (VCR'ler), hem de daha yaygın olarak video kayıt cihazı (VTR'ler) ve camcorderlerde kullanılır. Şovmen Bing Crosby'nin prodüksiyon şirketi Bing Crosby Enterprises'ın (BCE), 11 Kasım 1951'de Los Angeles'ta dünyanın ilk video kaset kaydı gösterisini yaptı. Ev sineması ve ev yapımı video için büyük gelişme idi.

AV girişi, elektronik ekipmandan AV ses/görüntü sinyallerini almak için bir konnektörde yaygın olarak kullanılan bir etikettir.