İçeriğe atla

SBP-04 ve SBP-07 mayınları

SBP-04 ve SBP-07 İtalyan yapımı dairesel metalsiz tahripli tanksavar mayınıdır. İki mayın birbirine çok benzemekte olup aralarındaki fark ebat ve kullanılan ana patlayıcı ağırlığındadır. Mayınların üst kısmında SH-55 modelinde de kullanılan baskı plakalı fünye kullanılmaktadır. Suya dayanıklı olup suda batmaz. On sene kullanım ömrü bulunur.

Mayınlarda SAT sınıfı zaman ayarlı fünye bulunur. Bu sayede kendi kendisini imha edebilir. Bunun yanında içerisinde yerinden oynatılması veya açılması durumunda patlamaya ayarlı tuzaklama düzeneği de bulunmaktadır.

Özellikleri

SBP-04SBP-07
Çapı 250 mm300 mm
Yüksekliği 110 mm130 mm
Ağırlığı 5 kg8.2 kg
Patlayıcı içeriği 4 kg7 kg
Çalışma ağırlığı 150 ila 310 kg

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Jane's Mines and Mine Clearance 2005-2006

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anti personel mayını</span>

Anti-personel mayını kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayınları gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar mayını</span> tank imha etmek için zemine yerleştirilen patlayıcı

Tanksavar mayını,, bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TM-35 mayını</span> SSCB yapımı dikdörtgen şekilli bir tanksavar mayın

TM-35 SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan dikdörtgen şekilli bir tanksavar mayınıdır. Dikdörtgen kutusunun taşıma sapı ve orta kısmında ise fünyesi ateşleyen baskı tapası bulunmaktaydı. Yeterli baskıya maruz kaldığında baskı tapası aşağıya inmekte ve aynen bir kaldıraçta olduğu gibi diğer ucunda bulunan MUV fünyesine ait pimi çıkartmakta ve mayını patlatmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">M15 mayını</span>

M15 mayını ABD yapımı geniş dairesel bir basınçlı tanksavar mayınıdır. Daha önce kullanılmakta olan M6A2 tanksavar mayınının daha geniş bir modelidir. Mayın Kore Savaşı sırasında kullanılmıştır. Her ne kadar M19(plastik kılıflı ve minimum metal içeren modern tasarım) mayınları M15 mayınlarının yerini almışsa da, ABD M15'leri güvenilir ve efektif gördüğü için elinde büyük miktarda stok bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TM-65 mayını</span> Fin yapımı dairesel şekilli metalsiz tahripli tanksavar mayını

TM-65 Fin yapımı dairesel şekilli metalsiz tahripli tanksavar mayınıdır. Yapım aşamasında Rus yapımı TM-62 mayınından yararlanılmıştır. Mayının kasasında ince bir zar kalınlığında cam elyafı kullanılmıştır. Bu kasanın içerisinde ana patlayıcı,ateşleyici fünye ve bunun üzerinde baskı tapası bulunmaktadır. İlk üretilen TM-65ler üzerinde SM-65 anti personel mayınında da kullanılan US-65 model fünye bulunmaktadır. Daha sonra üretilen TM-65/77 modelinde ise Rus yapımı MV-5 fünye kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">M1 mayını</span> Mayın

M1,M1A1 ve M4 ABD tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan çelikten metal kasalı tahripli tanksavar mayınıdır. Mayının Arjantin tarafından üretilen kopyası daha sonra Falkland Savaşı sırasında kullanılmıştır. Başka bir kopyası olan No.4 mayını ise Çinliler tarafından üretilmiştir. Mayına ait bazı modeller hala Çad ve Tunusda kullanılmaktadır.

MPP-B "Wierzba" Polonya yapımı dairesel cam elyafından metalsiz tanksavar mayınıdır. Mayın Rus yapımı TM-62 serisi mayınlara çok benzemekte hatta aynı fünyeleri kullanmaktadır. Normal durumlarda zaman ayarlı MWCz-62 model fünye ile çalışır. Bu fünye yine Rus yapımı MVCh-62 fünyenin bir kopyasıdır. Mayının altına yerleştirilen ikinci bir fünye ise tuzaklama amaçlı olup mayının yerinden oynatılması durumunda infilak etmesine neden olur. Bunun haricinde mayının elle patlatma düzeneğide bulunur. Mayında ZMN model elektronik basınçlı ve manyetik etkili fünye kullanılabilir.

MKT Mod 72 Arnavutluk yapımı metal kasalı dairesel şekilli tahripli tanksavar mayınıdır. Rus yapımı TM-46 modelinin bir kopyasıdır. Mayının iki farklı modeli üretilmiştir. PX adındaki model üzerine yerleştirilen MUV tipi tuzaklama düzeneği sayesinde mayın yerinden oynatılması veya içerisinin açılması durumunda patlamaya ayarlıdır. Mayın üzerinde kullanılan fünye yine Rus yapımı MV-5 fünyesinin birebir kopyasıdır.

AT2 mayını Dynamit Nobel firması tarafından geliştirilen serpme yöntemi ile döşenebilen tahripli tanksavar mayınıdır. Birleşik Krallık, Almanya ve Norveç orduları tarafından kullanılan mayın hem topçu roketi hem de mayın döşeme sistemleri ile döşenebilir.

PDM amfibik mayınları Rus yapımı anti taşıt mayını serisidir. Mayınlar her türlü deniz, nehir, göl ve sığlık sularda suyun en fazla beş metreye kadar olduğu yerlere döşenebilir.

PRB-111 kare şekilli Belçika yapımı metalsiz tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın ana patlayıcı ve onun çevresini kaplayan asfalttan oluşmaktadır. Mayının üst kısmında bulunan plastik baskı tapası altında küçük bir baskı fünyesi bulunur. Kullanılan M5 model baskı fünyesi PRB M35 anti personel mayınında da kullanılmıştır. Mayın üzerinde bulunan ikincil fünyeler tuzaklama amaçlı olup maının açılması veya yerinden oynatılması durumunda patlamaya ayarlıdır.

PRB M3 ve PRB M3A1 Belçika yapımı plastik kasalı metalsiz tanksavar mayınıdır. Mayın kare şekilli kasası ve onun üzerinde yükseklen dairesel fünyeden oluşur. PRB M3A1 modelinde iki adet ikincil fünye bulunur. Genel olarak takılan M30 model fünye tuzaklama amaçlı olup fünyenin yerinden kaldırılması durumunda patlamaya ayarlıdır. Her iki model de suya dayanıklı olup sahil kesimlerinde kullanılabilir. Mayın tipik olarak zeytin yeşili veya kum kahvesi rengine boyanır.

PTM-80P Bulgaristan yapımı yapıda plastik kasalı metalsiz tanksavar mayınıdır. Rus yapımı TM-62P2 modeline benzemektedir. Mayına TM-62 serisi mayınlarda da kullanılan her türlü fünye takılabilir. Bunlar içerisinde mekanik, patlamaya dayanıklı, elektronik ve manyetik fünyeleri sayabiliriz. Mayın tamamiyle suya dayanıklı olup her türlü kıyı kesimde kullanılabilir.

Type 72 metalsiz mayın Çin yapımı dairesel şekilli plastik gövdeli metalsiz bir tahripli tanksavar mayınıdır.

GATOR mayın sistemi ABD tarafından 1980'li yıllarda geliştirilen misket bombalarından türetilen havadan bırakılan tanksavar ve anti personel mayını sistemidir. İki farklı dağıtm sistemi kullanır. Deniz Kuvvetleri için üretilen 250 kgluk CBU-78/B ve Hava Kuvvetleri için üretilen 500 kgluk CBU-89/Bdur.Buna ilaveten Volcano mayın sistemi ile kara taşıtları ve helikopterler ile de döşenebilir.

<span class="mw-page-title-main">TMM-1 mayını</span>

TMM-1 dairesel şekilli, metal kasalı, Yugoslavya yapımı bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Aslında tam olarak Alman yapımı Tellermine 43 mayınının birebir kopyasıdır. Mayının orta kısmında bulunan fünye baskı plakası ile üstü kapatılmıştır. Mayının yn ve altına takılana ikincil fünyeler tuzaklama amaçlı olup mayının yerinden oynatılması veya açılması durumunda patlamaya ayarlıdır. Mayın günümüzde Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Kosova'da bulunmaktadır.

Az metalli mayın terimi yapımı esnasında çok az miktarda metal içeren parçalardan oluşan mayınlara verilen genel addır. Bazı mayınlarda ise hiçbir metal parça kullanılmamıştır. Genel olarak bu tür mayınların patlayıcı yerleştirilen gövdesinde plastik, ahşap veya cam kullanılmış olup fünye tertibatında az miktarda metal kullanılmıştır. Az metalli mayınların klasik mayın tarama araçları ile bulunması imkânsız olup günümüzde geliştirilen yeni nesil aygıtlar ile tespit edilebilirler. Bu mayınlar arasında ilk bilinen model II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Nazi Almanyası yapımı cam gövdeli Glasmine 43'tür.

VS-HCT serisi mayınlar İtalyan yapımı plastik kasalı metalsiz bir tür tanksavar mayınıdır. Sahip olduğu savaş başlığı Misznay Schardin etkisi ile çalışır. Dual sismik ve manyetik fünyelere sahiptirler. Farklı ebat ve şekilleri bulunan mayınlar günümüzde üretilmemektedir.

MIFF, MUSA ve MUSPA mayınları Alman yapımı havadan serpme yöntemi ile döşenen ve MW-1 ile beraber kullanılan otoyol etkisizleştirme silah sistemidir. Paraşüt yardımıyla serbest düşüş yapan mayınlar yere çarptıktan belli bir süre sonra kendi kendine ateşlemeye hazır hale gelir. Basınca dayanıklı olup en az 14 gün süreyle çalışabilirler.

TC/3.6 ve TC/6 İtalyan yapımı dairesel şekilli az metalli mayın sınıfında plastik kasalı birer tahripli tanksavar mayınıdır. Her ikisi de aynı fünye sistemini kullanır. Her iki mayının kasası sertleştirilmiş plastikten ve damarlı olup kum veya zeytin yeşili renge boyanmıştır. Fünye bünyesinde bulunan diyaframın içindeki hava ateşleme iğnesinin sabitleniyen bilyaları tutarak ateşlemeyi önler. Bu özelliğinden ötürü temizleme esnasında kullanılanan yüksek basınç ve sarsıntı mayını infilak ettirmeye yetmez.