İçeriğe atla

SBB-CFF-FFS

Kontrol Edilmiş
İsviçre Federal Demiryolları
SBB CFF FFS
Kuruluş1 Ocak 1902 (122 yıl önce) (1902-01-01)
TürDemir yolları şirketi
Yasal statüKamu kuruluşu
MerkezBern, İsviçre
Personel33,119
Resmî sitesbb.ch

İsviçre Federal Demir Yolları (Almanca: Schweizerische Bundesbahnen (SBB), Fransızca: Chemins de fer fédéraux suisses (CFF), İtalyanca: Ferrovie federali svizzere (FFS)) İsviçre'nin ulusal demirsyolu şirketi. Şirketin adı, genellikle ülkenin 4 resmi dili olan Almanca, Fransızca ve İtalyancadaki kısaltmaları ile SBB, CFF ya da FFS şeklinde ifade edilir. Romanşça dilindeki karşılığı olan "Viafiers federalas svizras" resmi olarak kullanılmaz.

Şirketin merkezi Bern'dedir. Daha önceleri bir devlet kuruluşu iken, 1999'dan beri tüm hisseleri İsviçre federasyonuna ve kantonlara ait olan özel bir anonim şirkettir.

Şirketin yapılanması

Şirket dört ana bölümden oluşur. İnsan taşımacılığı, yük taşımacılığı, altyapı ve emlak bölümleri.[1] Şirket girişimci bir firma anlayışıyla yönetilir. Şirket ile İsviçre konfederasyonu arasında yapılan bir performans anlaşması bulunur ve 4 yılda bir yenilenir. Aynı zamanda tren tarifeleri ve taşımacılıkla ilgili devlet destekleri de bu sözleşmede belirlenir.

Şirkete ait başka yan kuruluşlar da bulunur. Almanya'daki birkaç demir yolunu SBB GmbH adındaki kardeş şirket yürütür. Diğer alt şirketlerinden bazıları şunlardır: SBB Cargo AG (% 100), Thurbo AG (% 90), RegionAlps AG (% 70)[8] ve AlpTransit Gotthard AG (% 100). Şirket başka özel ya da kamu demir yollarının alt şirketlerine de ortak olmuştur. Örneğin Luzern'deki özel demir yolu Zentralbahn AG (% 66), İtalyan TILO SA (% 50) ve Fransız Lyria (% 26).

Kaynakça

  1. ^ Neue Konzernstruktur der SBB 13 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 27.06.2016 tarihinde erişildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Fransızca</span> Romen dili

Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesinin bir Romen dilidir. Tüm Romen dillerinde olduğu gibi, Roma İmparatorluğu'nun Halk Latincesinden türemiştir. Fransızca, Gallo-Romen dillerinden, Galya'da konuşulan Latinceden ve özellikle Kuzey Galya'da gelişmiştir. En yakın akrabası Oïl dilleridir. Fransızca, Gallia Belgica gibi Kuzey Roma Galyası'nın yerli Kelt dillerinden ve Roma sonrası Frank işgalcilerin (Cermen) Frank dilinden de etkilenmiştir. Bugün, Fransız sömürge imparatorluğu sayesinde, en önemlisi Haiti Kreolü olmak üzere, Fransız kökenli çok sayıda kreol dili vardır. Fransızca konuşan bir kişi veya ulus, Frankofon olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan</span> 1870te İtalya tarafından yıkılan Papalık Devletinin yerine 1929da Roma sınırları içerisinde kurulan bağımsız, küçük bir şehir devleti

Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet. Ülkedeki yerleşik nüfus 1.000 civarındadır, fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan ülkedeki kişi sayısı turistlerle birlikte artmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Vatikan, hem yüz ölçümü hem de nüfus bakımından en küçük bağımsız ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Zürih</span> İsviçrenin Zürih kantonunun başkenti; finans merkezi

Zürih, İsviçre'nin en büyük kentidir. 2018 yılında Zürih Belediyesinde nüfus 415.367, çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 1,39 milyon kişidir. Zürih şehri Zürih Kantonu'nun başkentidir. İsviçre'nin ekonomik ve Almanca konuşulan bölgesinin kültürel merkezidir. FIFA merkezi Zürih’te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Krupp</span>

Krupp, Essen bölgesinde yerleşik 400 yıllık geçmişe sahip Alman aile. Aile, sanayici geçmişi, çelik, silah ve mühimmat üretimiyle ünlüdür. Aile şirketi olan Friedrich Krupp AG Hoesch-Krupp 20.yüzyılın önde gelen şirketlerinden olmuştur. 1999 yılında Thyssen AG ile birleşerek ThyssenKrupp AG adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bern</span> İsviçrenin filli başkenti; Bern kantonunun başkenti

Bern, İsviçre'nin başkenti ve en büyük beşinci büyük şehri aynı zamanda İsviçre Konfederasyonunun ve Bern kantonunun resmi başkentidir. Bern şehrinin nüfusu 2020 yılı itibari ile 143.043'tür. Çevre yerleşim bölgeleri ile birlikte Bern nüfusu 419.000 kişiye ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Üniversitesi</span> İsviçrede üniversite

Zürih Üniversitesi, 29 Nisan 1833'te mevcut ilahiyat okuluna, hukuk, tıp ve felsefe bölümleri eklenerek kurulan, bugün 7 fakültesi 25.000 öğrencisiyle İsviçre'nin en büyük üniversitesi.

İsviçre'nin kantonları, İsviçre'nin en üst düzey idari bölümleridir. Kantonlar, İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Lufthansa</span> Havayolu şirketi

Deutsche Lufthansa AG, Avrupa'nın 2. en büyük dünyanın ise 9. en büyük havayolu şirketidir. Lufthansa yarı özel yarı kamusal şirket olup Almanya'nın en önemli markalarından biridir. Almanya'nın ulusal havayolu şirketidir. Kendi bünyesinde yaklaşık 100 ülkede 200 çeşit uçuş noktasına ve diğer ortak havayolları ile dünyada yaklaşık 410 uçuş noktasına hizmet sağlamaktadır. 2008 yılında dünyanın en iyi hava yolu şirketi seçilmiştir. Lufthansa'nın filosu Avrupa'nın en büyük havalimanlarından olan Frankfurt Havalimanında bulunmaktadır. Lufthansa AG ayrıca Swiss International Air Lines ve Austrian Airlines'ın sahibidir. Lufthansa 1997 yılından beri her yıl dünyadaki en iyi transatlantik seçilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TUI AG</span>

TUI AG eski adıyla Touristik Union International AG merkezi Almanya'nın Hannover kentinde bulunan uluslararası bir turizm şirketidir. 1923 yılında kurulmuş olan bir madencilik şirketinin 1990'lı yıllarda turizm şekline dönüşmesi fikrinin bir sonucudur. Madenlerde çalışan işçiler için bir tatil imkânı sunma fikri ile doğmuştur. Günümüzde Avrupa'nın en büyük turizm şirketine dönüşmüştür. Anonim şirket olarak borsada hisse senetlerinin bulunduğu TUI AG gurbunun bünyesinde 348'i Almanya dışında olmak üzere toplam 187 yan şirket vardır. TUI AG grubunun sahibi olduğu şirketlerin arasında oteller, seyahat acenteleri, uçak şirketleri ve gemi şirketleri vardır. Ayrıca yüklü miktarda mal transfer eden yük gemilerini de bünyesinde bulunduran TUI AG (A.Ş.) deniz taşımacılığında 141 filoluk yük taşıma gemisiyle dünya çapında 4. sırada bulunuyor. TUI AG, aynı zamanda ünlü Alman borsası DAX şirketleri arasında kayıtlı bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Bahn</span>

Deutsche Bahn AG (DB) Almanya'nın demir yolları şirketidir. Merkezi Almanya'nın Berlin kentindedir. 1994 yılında doğu ve batı Almanya demiryollarının birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu anonim şirketin bünyesinde 200 yan kuruluş vardır. Ama yaptıkları cironun %50'sini tren yolu taşımacılığından kazanmaktadırlar. Merkezleri daha önce Frankfurt kentindeydi. Daha sonra Berlin'e taşındı. Şirketin kuruluş sermayesi 2,15 milyar Eurodur. Bu miktarın 430 milyonu Alman borsası DAX'da dönmektedir. Alman devleti de bu şirkete önemli oranda hissedardır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre pasaportu</span>

İsviçre pasaportu, İsviçre vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullandıkları resmî belgedir. Avrupa topluluğu içinde seyahatlerde, İsviçre vatandaşları kimlik kartlarını da kullanabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Garı</span> Balıkesirde bulunan tarihi tren garı

Balıkesir Garı, Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Yayın Kurumu</span>

İsviçre Yayın Kurumu, 1931 yılında kurulmuş İsviçre'nin kamu yayıncısı'dır. Genel merkezi Bern'de bulunmaktadır. İsviçre Yayın Kurumu kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur, esas olarak radyo ve televizyon lisans ücretleri (%79) yoluyla finanse edilir ve geri kalan geliri reklam ve sponsorluktan elde edilir.

Migros, İsviçre'nin en büyük perakende şirketi, en büyük süpermarket zinciri ve en büyük işvereni. Ayrıca dünyadaki en büyük kırk perakende şirketinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Merkez Garı</span>

Zürih Merkez Garı, İsviçre'nin Zürih kentinin ana garıdır. Gar, 9 Ağustos 1847 tarihinde açılmış olup ülkenin en büyük tren istasyonudur ve Almanya, İtalya, Avusturya ve Fransa gibi komşu Avrupa ülkelerine ve diğer ülkelere hizmet veren büyük demiryolu merkezidir. Günde 2,915 tren ile dünyanın en işlek tren garlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ruth Metzler</span> İsviçreli politikacı

Ruth Metzler-Arnold İsviçreli siyasetçi ve İsviçre Federal Konseyi'nin eski üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Tarihsel Sözlüğü</span>

İsviçre Tarihsel Sözlüğü, bir İsviçre tarih ansiklopedisidir. Ansiklopedi 1998 yılında kurulmuş olup İsviçre tarihi hakkında modern tarihsel araştırmanın sonuçlarını daha geniş bir izleyici kitlesinin erişebileceği bir şekilde dikkate almayı amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bern Garı</span>

Bern Garı, İsviçre'nin başkenti Bern'in ana garıdır. Gar, 1860 yılında açılmış olup çoğunlukla yer altında yer almaktadır. Ağırlıklı olarak çevre kantonları ile Almanya ve İtalya'ya giden trenlere hizmet vermektedir.