İçeriğe atla

SAO Romanija

Koordinatlar: 43°48′43″K 18°34′16″D / 43.81194°K 18.57111°D / 43.81194; 18.57111
SAO Romanija
САО Романија/SAO Romanija
SAO Romanija
1991–1992
SAO Romanija bayrağı
Bayrak
SAO Romanija haritadaki konumu
BaşkentPale
43°48′43″K 18°34′16″D / 43.81194°K 18.57111°D / 43.81194; 18.57111
HükûmetGeçici hükûmet
Tarihî dönemYugoslavya'nın dağılışı
• Kuruluşu
1991
• Dağılışı
1992
Öncüller
Ardıllar
Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti
Sırp Cumhuriyeti

SAO Romanija (Sırpça: САО Романија/SAO Romanija), Bosna Savaşı'nın başlangıcında Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti içinde kendi kendini ilan eden bir etnik Sırp özerk bölgesiydi. Adını Romanija dağından almıştır. 37.000 nüfuslu üç belediyenin bazı kısımlarını içermekteydi.[1]

Tarihi

1991'den 1992'ye kadar Sırp Cumhuriyeti'nin bir parçası olduğu zaman vardı.[2] Aslında, tarihî Romanija'nın içindeki eski Saraybosna-Romanija Bölgesi ile ilgilidir. Eylül 1991'de kuruldu ve Kasım 1991'de SAO Romanija-Birač'ı oluşturmak üzere SAO Birač ile birleştirildi.[3] Mart 1992'de SAO'lar, 12 Ağustos'ta Sırp Cumhuriyeti olarak yeniden adlandırılan Bosna-Hersek Sırp Cumhuriyeti'nde birleştirildi.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Geert-Hinrich Ahrens (6 Mart 2007). Diplomacy on the Edge: Containment of Ethnic Conflict and the Minorities Working Group of the Conferences on Yugoslavia. Woodrow Wilson Center Press. ss. 577-. ISBN 978-0-8018-8557-0. 26 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2022. 
  2. ^ "Map". 5 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2012. 
  3. ^ a b Nigel Thomas; Darko Pavlovic; K Mikulan (20 Şubat 2013). The Yugoslav Wars (2): Bosnia, Kosovo and Macedonia 1992-2001. Osprey Publishing. ss. 9-. ISBN 978-1-4728-0196-8.  Yazar eksik |soyadı1= (yardım)[]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Sırp-Hırvatça</span>

Sırp-Hırvatça, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Karadağ'da konuşulan bir bir Güney Slav dilidir. Sırp-Hırvatça karşılıklı anlaşabilir dört standart çeşite sahip bir çok merkezli dildir.

<span class="mw-page-title-main">Dayton Anlaşması</span> 1995te Bosna Savaşını sona erdiren barış antlaşması

Bosna Hersek'te Barış için Genel Çerçeve Anlaşması, bilinen adıyla Dayton Anlaşması veya Dayton Anlaşmaları ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton kenti yakınlarındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde 21 Kasım 1995 tarihinde anlaşmaya varılan ve 14 Aralık 1995 tarihinde Paris'te Bosna-Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman tarafından resmen imzalanan barış anlaşmasıdır. Bu anlaşmalar, çok daha büyük Yugoslav Savaşları'nın bir parçası olan ve üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı'na son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti</span> Bosna-Hersek Federasyonunun içinde bulunan Sırp Cumhuriyeti bölgesi

Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'in iki entitesinden biri, diğeri ise Bosna-Hersek Federasyonu'dur. Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda yer almaktadır. En büyük şehri ve idari merkezi, Vrbas nehri üzerinde yer alan Banja Luka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Krallığı</span>

Bosna Krallığı veya Boşnak Krallığı, neredeyse bir yüzyıl boyunca hayatta kalmış ve 1154'te kurulan Bosna Banlığı'nın devamı olarak kurulmuş bir Orta Çağ krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti</span>

Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'te tanınmayan bir jeopolitik varlık ve yarı devletti. 18 Kasım 1991'de Hersek-Bosna Hırvat Topluluğu adı altında Bosna-Hersek topraklarında siyasi, kültürel, ekonomik ve bölgesel bir bütün olarak ilan edilmiş ve 14 Ağustos 1996'da lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prijedor</span> Bosna-Hersekte şehir

Pridor Bosna-Hersek'in Kuzeybatısı'nda yer alan ve yaklaşık toplam nüfusu 110.000 olan bir şehirdir. Prijedor, Bosna-Hersek'e bağlı Sırp Cumhuriyeti'nde ve Bosanska Krajina Bölgesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Savaşları</span> Eski Yugoslavya topraklarında meydana gelen bir dizi savaş ve etnik çatışmalar

Yugoslav Savaşları, 1991'den 2001'e kadar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir dizi ayrı ama birbiriyle ilişkili etnik çatışmalar, bağımsızlık savaşları ve isyanlardı. 1991, daha önce Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler olarak bilinen altı tarafla eşleşen altı bağımsız ülkeye ayrıldı: Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Kuzey Makedonya. Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler, yeni ülkelerdeki etnik azınlıklar arasında savaşları körükleyen çözülmemiş gerilimler nedeniyle bağımsızlıklarını ilan ettiler. Çatışmaların çoğu, yeni devletlerin tam uluslararası tanınmasını içeren barış anlaşmalarıyla sona ermiş olsa da, çok sayıda ölüme ve bölgede ciddi ekonomik hasara neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Teslić</span>

Tesliç , Kuzey-orta Bosna-Hersek'te var olan Sırp Cumhuriyeti'ndeki en büyük belediyelerden biridir. Tesliç'in bulunduğu yer üzerinden Velika Usora Nehri geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Kuşatması</span>

Saraybosna Kuşatması, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın önce Yugoslav Halk Ordusu sonra Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından 5 Nisan 1992'den 29 Şubat 1996'ya kadar 1.425 gün boyunca kuşatma altında tutulması olayıdır. Modern savaş tarihinin en uzun kuşatmasıdır. Kuşatma, Stalingrad Muharebesi'nden üç kat, Leningrad Kuşatması'ndan ise bir buçuk yıl fazla sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Demokratik Partisi (Bosna-Hersek)</span>

Sırp Demokratik Partisi Bosna-Hersek'te bir Sırp siyasi partisidir.

RAM Planı, Brana Planı veya Rampart-91 olarak da bilinen RAM Planı, 1990 yılı boyunca geliştirilen ve bir grup kıdemli Sırp subayı tarafından Ağustos 1991'de Sırbistan'ın Belgrad kentinde yapılan bir askeri strateji toplantısında nihai hale getirilen bir askeri plandı. Yugoslav Halk Ordusu'ndan ve Yugoslav Halk Ordusu'nun Psikolojik Operasyonlar Departmanından uzmanlar. Amacı, Sırpları Sırbistan dışında örgütlemek, Sırp Demokrat Partilerinin kontrolünü pekiştirmek ve "tüm Sırpların kendi toprakları ile birlikte aynı devlette yaşayacakları" bir ülke kurma çabası içinde silah ve mühimmat hazırlamaktı. Planın uygulanması için ayrı bir grup gizli ajan ve askeri görevli görevlendirildi. Bu insanlar daha sonra Yugoslav Savaşları sırasında etnik temizlik, imha ve soykırım olarak tanımlanan sayısız eyleme giriştiler.

Ağustos 1990'dan Kasım 1991'e kadar, Yugoslavya'nın dağılması sırasında, birkaç Sırp Özerk Bölgesi, veya Bölgeler [Sırpça: Srpska autonomna oblast (SAO)], cumhuriyetlerin Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nden olası ayrılığına karşın SR Hırvatistan ve SR Bosna Hersek Yugoslav cumhuriyetlerinde ilan edildi. Bunlar Sırpların yaşadığı, daha sonrasında kendi cumhuriyetleriyle birleşerek Hırvatistan'da Krajina Sırp Cumhuriyeti'ni ve Bosna-Hersek'te de Sırp Cumhuriyeti'ni oluşturacak olan özerk bölgelerdi.

5 Nisan 1992 tarihinde, Bosna-Hersek'te yaşanan olaylara tepki olarak her milletten 100.000 kişi Saraybosna'da bir barış mitingine katıldı. Saraybosna'nın merkezinde bulunan Holiday Inn'deki Sırp Demokrat Partisi'nin (SDS) keskin nişancıları, kalabalığa ateş açarak altı kişiyi öldürdü ve çok sayıda kişiyi de yaraladı. O sırada Vrbanja köprüsünde protesto yapan Suada Dilberović ve Hırvat bir kadın olan Olga Sučić, ilk sıralarda yer alıyordu. Sučić ve Dilberović'in öldürüldüğü köprünün adı, sonrasında onların şerefine değiştirildi. Altı SDS keskin nişancısı tutuklandı. Ancak SDS, Sırp paramiliter güçlerin akademiyi ele geçirip onu tutuklamasının ardından önceki gün yakalanan Bosna polis akademisi komutanını öldürmekle tehdit ettiğinde birbirleriyle takas edildi.

Haziran 1991'de Boşnakların ve Bosnalı Sırpların temsilcileri, Yugoslavya krizi esnasında Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti'nin gelecekteki statüsünü tartışmak üzere bir araya geldi.

<span class="mw-page-title-main">SAO Kuzey-Doğu Bosna</span>

SAO Kuzey-Doğu Bosna Sırp Özerk Bölgeleri'nden birisi ve Yugoslav Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nde bulunan bir Sırp ayrılıkçı eyaletiydi. Eylül 1991'de kurulmuş, Sırp Demokratik Partisi tarafından 19 Eylül 1991 tarihinde diğer Sırp Özerk Bölgeleriyle birlikte ve Kuzey Doğu Bosna-Hersek'teki beş bölgeyle ilan edilmiştir. Bosna-Hersek Sırp Halk Cumhuriyeti'nin bir parçası haline gelene kadar Eylül 1991 ile 9 Ocak 1992 arasında varlığını sürdürmüştür. Kasım 1991'de adı SAO Semberija, Aralık 1991'de de SAO Semberija ve Majevica olarak değiştirilmiştir. Bölge'nin başkenti Bijeljina'ydı, 150.000 nüfusa sahip üç belediyeyi kapsamakta ve % 56-59'u etnik Sırplardan oluşmaktaydı

<span class="mw-page-title-main">Batı Bosna Özerk Bölgesi Halk Savunması</span>

Batı Bosna Özerk Bölgesi Halk Savunması Yugoslav Savaşları'ndan birisi olan Bosna Savaşı'nda (1992-1995) savaşan Fikret Abdić tarafından kurulan ve yönetilen bir paramiliter birimdi. Batı Bosna Özerk Bölgesi'nin (APZB) fiilî ordusu olarak görev yapmıştır.