İçeriğe atla

SA-19 Grisom

9K22 Tunguska
NATO Rapor ismi: SA-19 Grison

Çeşidi Hava Savunma Sistemi
Uyruğu Sovyetler Birliği Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Hizmet 1980-
Üretim tarihi
Tasarlandığı tarih 1970-1980
Üretici Tula KBM
Birim maliyeti 16 milyon Dolar
Özellikler
Ağırlık 42 ton
Uzunluk 2,63 m
Namlu Çapı 760 mm
Mürettebat 4


9K22 Tunguska (Rusça: 9K22 "Тунгуска") Kundağı motorlu hava savunma sistemidir. Proje 8 Haziran 1970'te başlamıştır.2007'den itibaren Pantsir S-1 sistemi ile yer değiştirilmektedir.

Geliştirme

Geliştirme A-10 Thunderbolt II'ye karşı ZSU-23-4'ün yetersiz kalması nedeniyle başladı.Shilka'nın 23 mm yerine 30 mm makineli toplar yerleştirildi ve 8 tane füze atar kısmı bulunmaktadır.Genellikle alçak uçuş yapan uçak, helikopter ve cruise füzelerine karşı tasarlandı.Radar, hedefi 38 km'de tespit edip 30 km de izleme yapabilir.18 km'den itibaren füzelerini atabilir.

Silahları

Çift 2A38 ikiz 30 mm top 9M311 türevleri füzelerdir.Otomatik topları 3000 ila 5000 mermi/dk arası atış yapar (Bir tanesi ortalama 1950-2500). Topları +87 ve -10 derce arası sıcaklıkta çalışabilir. Topları ayrıca Anti-Piyade silahı olarak da kullanılabilir.

Dış bağlantılar

Sovyetler Birliği ve Rusya tarafından geliştirilen füze sistemleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tunguska Olayı</span>

Tunguska olayı, 30 Haziran 1908 günü sabah saat yaklaşık 7:45 sularında Sibirya'nın orta kesimlerindeki Podkamennaya Tunguska Irmağı yakınlarında oluşan büyük gök patlamasının adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kamov Ka-52</span>

Ka-52 "Alligator" Ka-50' nin çift kişilik modelidir ve pilotların yan yana oturduğu bir dizayna sahiptir. Keşif ve saldırı helikopteri olarak dizayn edilmiştir. Araç, muharebe alanında zırhlı ve zırhsız araçları, piyadeyi ve hava hedeflerini vurabilme kabiliyetine sahiptir. Sovyetler Birliği'nin dağılması helikopterin üretimi üzerinde büyük bir engel oluşturmuştur fakat 2009 yılında Ka-50 helikopterinin seri üretiminin durmasından önce Rus kuvvetlerinin keşif ve eğitim ihtiyacı için üretime başlandı. AH-64 Apache ve Eurocopter Tiger gibi batılı rakiplerine karşı iyi performans göstermeyi başarmıştır. Kuyruk pervanesinin yerine, birbirine ters yönde dönen pervanelere sahiptir. Ka-52M ve Ka-52K gibi modelleri bulunmaktadır. Bu helikopter birçok farklı silahı; S-13, S-8 gibi güdümsüz roketleri, Vikhr, Ataka (9M120) gibi güdümlü füzeleri veya Igla-S (9M432) Havadan Havaya güdümlü uçaksavar füzelerini taşıyabilir. Birden fazla kabiliyeti olan bu helikopterde otomatik top olarak 2A42 topu bulunur. İsteğe bağlı olarak 2 Adet GSh-23L top podu takılabilir. 4 adete kadar maksimum 500 kg'lık hava bombası taşıyabilir.

Neustraşimıy, Soğuk Savaş yıllarında deniz indirilmiş olmakta birlikte Sovyetler Birliği´nin çöküşü sırasındaki sorunlar yüzünden tamamlanması 1993 yılını bulan bir fırkateyn. Neustraşimıy, Baltık Denizi´ndeki ihtiyaçlara göre tasarlanmıştır. Başlangıçta üç adet inşa edilmesi planlanan bu sınıf gemilerin geri kalan ikisi üzerine çalışmalar ekonomik sorunlar yüzünden iptal edilmiştir. Radar izini düşüren bir gövde yapısına sahiptir. Personel sayısının azaltılması amacıyla gemide bilgisayar destekli kontrol sistemleri mevcuttur. Bu geminin bir diğer özelliği ise iki adet 30 mm´lik altı namlulu top ve sekiz adet Sa-N-11 füzezinden oluşan Ksahtan CIWIS´ıdır. Füze ve namlulu silahların bir arada kullanıldığı ilk ve tek CIWIS olan Ksahtan, kendi sınıfındaki en etkili sistemlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">9K32 Strela-2</span> Rusya yapımı karadan havaya füze

9K32 Strela-2, NATO rapor ismi adıyla SA-7 Grail, GRAU-Index 9K32 bir IR güdümlü Rus yapımı silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Sabra (tank)</span>

Sabra Ana Muharebe Tankı, IMI 'in Ramat Hasharon'da bulunan Slavin ağır silahlar departmanı tarafından tasarlanan, daha yüksek kalibreli top ve pasif zırhla geliştirilen M60 tankının modernize edilmiş bir uyarlamasıdır. Sabra geliştirme paketinin tümünde gözlem aygıtı programları, talebe ve operasyonel gereksinimlere göre özelleştirilir. Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin dönemin en modern tanklarından olan Leopard 2A6 tedarik etmesini takiben Türk Silahlı Kuvvetleri'nin acil zırhlı ihtiyacını karşılamak için böylesi bir modernizasyona gidilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II</span> Amerikan yapımı ilk yakın hava desteği sağlayan hava platformu

A-10 Thunderbolt II, Amerikan Fairchild Republic şirketi tarafından üretilen; kara birliklerine yakın hava desteği sağlama görevi için ABD Hava Kuvvetleri için özel olarak geliştirilmiş bir saldırı uçağıdır. Orijinal takma adı "Warthog" olmasına rağmen II. Dünya Savaşı'nda kara birliklerine yakın hava desteği sağlamış olan P-47 Thunderbolt'a izafeten aynı isimle anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

7.5 cm KwK 42 L/70 (7.5 cm Kampfwagenkanone 42 L/70)) 7.5 sm çapında Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanksavar toplarından biriydi. Unterlüß de bulunan Rheinmetall AG firması tarafından geliştirildi ve üretildi. Bu top orta sınıf SdKfz.171 Panther tankı ve SdKfz.162/1 Jagdpanzer IV/70(A)/(V) tank imha ediciye monte edildi. Tank imha edicilere takılan modele7.5 cm PaK 42 (7.5 cm Panzerabwehrkanone 42) denildi.

<span class="mw-page-title-main">152-mm obüs M1943 (D-1)</span>

152-mm obüs model 1943 (D-1) SSCB tarafından geliştirilen 152.4 mm çapında obüs sınıfında bir tür ateşli silahtı. Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan obüs 20nci yüzyılın ortası ve sonlarına kadar serviste kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">S-125 Neva</span> Rus yapımı Orta Menzilli Hava Savunma Füzesi sistemi

S-125 Neva\Pechora,, yüksek performanslı uçaklara, diğer hava hedeflerine angajman yetenekli, çok kanallı, her hava şartında faaliyet kabiliyetine sahip olan, Rus yapımı orta menzilli karadan havaya füze savunma düzeneğidir.

9K118 Sheksna SSCB tarafından geliştirilen lazer ışığı takipli bir güdümlü tanksavar füzesidir. NATO rapor adı AT-12 Swingerdır. Füze T-62 tankına ait 115lik yivsiz top namlusundan atılmaktadır. 9M118 füzesi üzerinde bulunan iki adet küçük pervane sisteminden öndeki füzeye yön verirken arkadaki ise füzenin sabit bir rotada ilerlemesini sağlar. Füze 4000 metreden ortalama %80 isabet oranına sahiptir. RHA sınıfı 550–600 mm kalınlığındaki bir zırhı 100 ila 5000 metre arasındaki bir mesafeden deklebilir. 4000 metreyi uçuş süresi ortalama 12 saniyedir. Füzenin havada azami kalma süresi 26-41 saniye olup bu sürenin sonunda eğer hedefi vuramazsa kendi kendine imha etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">AT-7 Saxhorn</span> SSCB yapımı güdümlü tanksavar füzesi

9K115 Metis SSCB tarafından geliştirilen ve SACLOS sınıfı güdümleme sistemi sayesinde hedefini bulan bir tanksavar füzesidir. Füzenin NATO rapor adı AT-7 Saxhorn dir.

<span class="mw-page-title-main">AT-6 Spiral</span> SSCB yapımı güdümlü tanksavar füzesi

9K114 Shturm SSCB tarafından geliştirilen SACLOS sınıfı radyo güdümlü bir tanksavar füzesidir. GRAU tarafından verilen ad ise 9K114. Füzenin NATO rapor adı ise AT-6 Spiraldir. Füzenin bilinen adı ise 9M114 Kokon.

<span class="mw-page-title-main">AT-10 Stabber</span> Rus yapımı lazer ışın güdümlü tanksavar füzesi

9M117 Bastion Rus yapımı lazer ışın güdümlü tanksavar füzesidir. Füzenin NATO rapor adı AT-10 Stabberdir. Bu füze birbirinde farklı silah sistemi bünyesinde 9K116-1 Bastion füze sistemi, 9K118 Sheksna, Kastet ve 3UBK12 BMP-3den fırlatılır. 100 mmlik roket 1983 yılında servise girildi.

<span class="mw-page-title-main">Chungmugong Yi Sunshin sınıfı muhrip</span>

Chungmugong Yi Sunshin sınıfı muhrip, Güney Kore'ye ait çok amaçlı muhrip sınıfı.

<span class="mw-page-title-main">S-400</span> Rusya menşeli hava savunma sistemi

S-400 Triumph, orta menzilli hava ve füze savunma sistemi S-300'den geliştirilmiş yeni nesil Rusya yapımı bir kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Hava savunma savaşı</span> saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler

Hava savunma savaşı, saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler bütünü olarak tanımlanabilir. Bu tedbirler hem hava hem de kara silah sistemlerini, ilgili algılayıcı sistemleri, komuta ve kontrol düzenlemelerini ve pasif önlemleri içermektedir. Bulundukları yer neresi olursa olsun, Deniz, Kara ve Hava Kuvvetlerini korumak olarak algılanabileceği gibi, ana vatan'ın savunması için de birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. NATO, hava araçları ile yapılan hava savunmayı, karşı hava savunma, deniz ya da yerden yapılanı ise hava savunma savaşı olarak isimlendirmiştir. Füze ile savunma hava savunmanın bir kolu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-28</span> Rusya yapımı saldırı helikopteri

Mil Mi-28 Sovyetler Birliğine ait her türlü hava koşuluna uygun, gündüz-gece, askerî tandem, iki koltuklu tanksavar saldırı helikopteridir. İkincil taşıma kabiliyeti olmayan bir saldırı helikopteridir ve bu rol için Mil Mi-24 savaş helikopterinden daha iyi optimize edilmiştir. Burun altı barbette tek bir silah ve saplama kanatlarının altındaki pilonlarda taşınan harici yükler taşır.