İçeriğe atla

S. Anski

S. Anski
S. Anski, 1910
Doğum1863
Chashniki, Vitebsk Valiliği, Rusya İmparatorluğu
Ölüm8 Kasım 1920 (57 yaşında)
Otwock, Polonya
MeslekOyun yazarı
Tanınma nedeniThe Dybbuk veya Between Two Worlds adlı oyunu

Shloyme Zanvl Rappoport (1863 – 8 Kasım 1920), S. Anski (veya Ansky) takma adıyla bilinen Musevi yazar, oyun yazarı, Musevi folklorü araştırmacısı, polemikçi, kültürel ve politik aktivist. En çok 1914'te yazdığı The Dybbuk veya Between Two Worlds adlı oyunuyla tanınır.

1917'de Rus Devrimi'nden sonra Sosyal Devrimci milletvekili olarak Rusya Kurucu Meclisi'ne seçildi.[1]

Biyografi

Odessa yazarları. Soldan sağa: Y. Ravnitzki, Ansky, Mendele Mocher Sforim, HN Bialik, S. Frug. 1916'da Simon Dubnow gazetesinde yayınlandı

S. Anski, Rusya İmparatorluğu'nun Vitebsk Valiliği, Chashniki'de (şimdiki Belarus) doğdu ve 8 Kasım 1920'de Polonya'nın Otwock kentinde öldü.

Etnografik çalışma

Rus narodnik hareketinin etkisi altında Anski, etnografya ve sosyalizmle ilgilenmeye başladı ve politik bir aktivist oldu. Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle, 1911 ile 1914 arasında çeşitli Yahudi kasabaları Volhynia ve Podolia'ya etnografik keşif gezilere başkanlık etti ve 2000'den fazla sorudan oluşan ayrıntılı bir etnografik anket oluşturdu.[2]

Anski'nin etnografik koleksiyonları yıllarca Sovyet kasalarında kilitli kaldı, ancak bazı materyaller 1990'lardan itibaren gün ışığına çıktı.[3] St. Petersburg'daki Devlet Etnografya Müzesi bunun birçoğunu elinde tutmaktadır.[4] Bu seferlerde yaptığı geniş silindir kayıt koleksiyonunun bir kısmı da CD'ye aktarıldı.[5]

Birinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi topluluklarının Rus ordusu tarafından kasıtlı olarak yok edilmesine ilişkin etnografik raporu, The Enemy at His Pleasure: A Journey Through the Jewish Pale of Settlement During World War I, savaşın sivil nüfus üzerindeki etkisine dair tarih yazımının önemli bir kaynağı haline geldi.

Edebiyat kariyeri

Varşova'daki Üç Yazar Mozolesi (Peretz, Dinezon ve Anski)

Başlangıçta Rusça yazdı, ancak 1904'ten itibaren esas olarak Yidiş bir yazar olarak tanındı.

En çok 1914'te yazdığı The Dybbuk veya Between Two Worlds adlı oyunuyla tanınır. Oyun ilk olarak 9 Aralık 1920'de, yazarın ölümünden bir ay sonra (30 günlük yas süresinin sonunda) Varşova'daki Elyseum Tiyatrosu'nda sahnelendi.[6] Daha sonra bir düzine veya daha fazla dile çevrildi ve tüm dünyada binlerce kez oynandı. Opera, bale ve senfonik süitlerin yanı sıra hala çok sayıda uyarlaması yapılmaktadır. Örneğin 2011 yılında yedi farklı yapımı vardı. Yahudi tiyatrosunun mücevheri olarak kabul edilir.[7] İlk yıllarda Dybbuk o kadar önemli kabul edildi ki parodileri yazıldı ve üretildi.[8]

The Dybbuk, Anski'nin en tanınmış eseri olmasına rağmen, etkileyici sayıda edebiyat, politika ve etnografi eseri yayınladı. Tüm yazılarını içermeyen Toplu Eserleri on beş cilttir.[9] Anski, dördü bu koleksiyonda yer alan, uzun süredir baskısı tükenmiş başka oyunlar da yazdı, Dybbuk gibi Hasidik Gotik bir hikâye olan Day and Night gibi. Diğer üç oyunun devrim niteliğinde temaları vardır ve orijinal olarak Rusça yazılmıştır: Father and Son, In a Conspiratorial Apartment ve The Grandfather. Dördü de iki dilli Yidiş-İngilizce baskısında yeniden yayınlandı.[10]

Anski aynı zamanda Yahudi Sosyalist Bund partisinin marşı haline gelen Di Shvue (Yemin) adlı şarkının ve Bund'a ithaf edilen "In the Zaltsikn Yam" (In the Salty Sea) adlı şiirin de (daha sonra bir şarkı haline getirildi) yazarıydı.

Kaynakça

  1. ^ "S. Ansky (1863-1920)". Jewish Heritage Online Magazine. 17 Ekim 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2009. 
  2. ^ Nathaniel Deutsch, The Jewish Dark Continent: Life and Death in the Russian Pale of Settlement. Harvard University Press, 2011.
  3. ^ Eugene M. Avrutin, ed. Photographing the Jewish Nation: Pictures from S. An-sky's Ethnographic Expeditions. Tauber Institute for the Study of European Jewry. Waltham, Mass.: Brandeis, 2009.
  4. ^ Tracing An-sky: Jewish Collections from the State Ethnographic Museum in St. Petersburg, Amsterdam 1992
  5. ^ Materials of J. Engel Ethnographic Expedition 1912 (The Historic Collection of Jewish Music 1912-1947, vol. 1) (Kiev: National Academy of Sciences of Ukraine; Vernadsky National Library of Ukraine; Institute for Information Recording, 2001)
  6. ^ Zylbercweig, Zalmen (ed.). "An-ski, Sh.", in Leksikon fun Yidishn Teater (Lexicon of Yiddish Theater). Vol. 1. New York: Elisheva, 1931. col. 71-78; here: 74.
  7. ^ 1. Fernando Peñalosa, The Dybbuk: Text, Subtext, and Context. Tsiterboym Books, 2012.
  8. ^ Fernando Peñalosa, tr., Parodies of An-sky’s The Dybbuk. Bilingual Edition. Tsiterboym Books, 2012.
  9. ^ S. An-sky. Gezamelte Shriften. Vilna, Warsaw, New York: Wydawnistwo “AN-SKI,” 1922. Reprinted 1926 and 1929.
  10. ^ S. An-sky. Four Plays. Bilingual Edition, tr. Fernando Peñalosa. Tsiterboym Books, 2013.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Shmuel Werses.S. An-ski's "Between Two Worlds' (The Dybbuk): A Textual History." in Studies in Yiddish Literature and Folklore. Jerusalem: Hebrew University of Jerusalem, 1986
  • Gabriella Safran and Steven Zipperstein (ed.): The worlds of S. An-sky. A Russian intellectual at the turn of the century. Stanford University Press, Stanford, Cal. 2006, 0-8047-5344-X
  • Mlotek, Eleanor G. S. Ansky : (Shloyme-Zanvl Rappoport) 1863-1920 : His Life and Works : Catalog of an Exhibition. [New York]: YIVO Institute for Jewish Research, 1980. OCLC 10304171
  • Vladislav Ivanov. S. An-sky, Evgeny Vakhtangov and The Dybbuk // The worlds of S. An-sky. A Russian Jewish Intellectual at the Turn of the Century / Ed. by Gabriella Safran and Steven J. Zipperstein. California, Stanford. Stanford University Press, 2006. P. 252–265, 480–481.
  • S. An-sky. Between Two Worlds (The Dybbuk): Censored Variant. Introduction by Vladislav Ivanov // The worlds of S. An-sky. A Russian Jewish Intellectual at the Turn of the Century / Ed. by Gabriella Safran and Steven J. Zipperstein. California, Stanford. Stanford University Press, 2006. P. 374–436.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Siyonizm</span> Yahudilerin ana vatanına dönüş projesi

Siyonizm, tarihî İsrail Toprakları olarak tanımlanan topraklarda bir Yahudi devletinin asırlar sonra yeniden kurulmasını destekleyen, savunan ve Yahudi milliyetçiliğini temel alan ideolojik fikir hareketidir. Modern Siyonizm, 19. yüzyılın sonlarında Orta ve Doğu Avrupa'da ulusal bir canlanma hareketi olarak hem şiddetlenen antisemitizm dalgalarına tepki olarak hem de "Yahudi Aydınlanması" olarak da bilinen Haskala'ya bir cevap olarak ortaya çıktı. Kuruluşundan çok kısa bir süre sonra varlıklı Yahudi soyluların ilgisini çeken hareket, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrol ettiği Filistin'de sürdürülebilir bir Yahudi devletini, 1900 yıl sonra tekrar yaratmayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ludwik Lejzer Zamenhof</span>

Ludwik Lejzer Zamenhof ; 15 Aralık [E.U. 3 Aralık] 1859 – 14 Nisan [E.U. 1 Nisan] 1917), Polonya doğumlu Aşkenazi Yahudisi göz doktoru ve dilbilimciydi. Dünyada en yaygın kullanılan ve yapılandırılmış uluslararası yardımcı dil olan Esperanto'nun yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Perelman</span> Rus matematikçi

Grigori Yakovleviç Perelman, Matematikte çözülemeyen en büyük problemlerden biri olan Poincaré hipotezini çözen Yahudi kökenli Rus matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Tony Kushner</span>

Tony Kushner, Amerikalı oyun yazarı, roman yazarı ve senarist. 1993'te Angels in America isimli oyunu sayesinde Pulitzer Drama Ödülü'nü aldı, daha sonra oyunu 2003'te HBO'ya uyarladı. 2005 yapımlı film Münih ve 2012 yapımlı film Lincoln'un senaryolarını yazdı. Her iki film de büyük beğeni topladı ve En İyi Uyarlanmış Senaryo dalında Oscar Ödülü adaylığı aldı. 2013 yılında Başkan Barack Obama'dan Birleşik Devletler Ulusal Sanat Madalyası aldı. Nisan 2008'de Mark Harris'le New York'ta evlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsrailoğulları</span> Demir Çağında Kenanda yaşamış Semitik halk

İsrailoğulları, İshak'ın oğlu İsrail'in 12 oğlunun yarattığı, kabile ve monarşik olarak bir dönem Kenan'ın bir bölümünde hâkimiyet kurmuş bir İbrani konfederasyonuydu. Arkeolojik delillere göre İsrailoğulları, antik Transürdün ve Filistin'in yerlileri olan Kenanlılardan farklı bir topluluktu. Sümer kökenli İbranilerin, Sümerin dağılışından sonra kabileler halinde Verimli Hilal'e dağıldığı, önce Haran'a sonra ise Güney Kenan'a göç ettiği ve bölgeyi zorla ele geçirmediği arkeolojik açıdan doğrulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Josephus</span> MS 1. yüzyılda yaşamış Yahudi tarihçi

Titus Flavius Josephus veya doğum ismiyle Yosef ben Matityahu, Kudüs'te dünyaya gelmiş ve Roma İmparatorluğu'nda, tarih alanında önemli bir etki yaratmış Yahudi tarihçi.

Brezilyalı Yahudi Yahudi kökenli veya Yahudiliğe geçmiş Brezilyalılara denir.

<span class="mw-page-title-main">Radhanitler</span>

Radhanitler, Orta Çağ'da etkin olmuş Yahudi gezgin tüccar kabileleri. Orta Avrupa'yla Rusya ile Hazarya'yı sosyal, kültürel ve ticari açıdan çeşitli bağlar kurmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Makkabiler</span> Yahudiyenin kontrolünü ele geçiren Yahudi asi savaşçı grubu

Makkabiler, Selevkos İmparatorluğu'na bağlı uydu devlet olan Yahudiye'nin kontrolünü eline geçiren Yahudi asi ordusudur. MÖ 164 ila MÖ 63 yılları arasında Haşmonayim hanedanlığı olarak Yahudilik dinini tekrar hayata geçirip İsrail Diyarının sınırlarını genişletti ve Helenizmin etkisini azalttı.

<span class="mw-page-title-main">Dohány Sokağı Sinagogu</span> Budapeştede sinagog

Dohány Sokağı Sinagogu ya da diğer adlarıyla Büyük Sinagog veya Tabakgasse Sinagogu, Budapeşte'nin 7. idari bölgesi olan Erzsébetváros'ta yer almaktadır. Avrupa'nın en büyük ve dünyanın beşinci büyük sinagogudur. 3000 sandalyeli tapınak Neolog Yahudiliği'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Yahudiler</span> Orta Doğu kökenli etno–dinî grup ve antik millet

Yahudiler veya Yahudi milleti, tarihî İsrail ve Yehuda'nın İsrailoğulları ve İbranilerinden köken alan bir etno-dinî grup ve millettir. Yahudilik, Yahudi milletine özel etnik bir din olduğundan Yahudi etnisitesi, milleti ve inancı birbiriyle güçlü bir şekilde ilişki içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Tapınak</span>

İkinci Tapınak, Kudüs'teki Tapınak Tepesi'nde bulunan Yahudi kutsal tapınağıydı. MÖ 516 ve y. MS 70 arasında ayakta kaldı. İkinci Tapınak dönemine adını vermiştir.

Pesakh "Paul" Novick Yahudi kökenli Amerikalı radikal bir gazeteci, yazar, siyasi yorumcu, editör ve siyasetçidir. Novick, Yidiş dilinde günlük yayımlanan uzun süre ABD Komünist Partisi yayın organı olarak faaliyet yürüten Morgen Freiheit gazetesinin ve İngilizce yayımlanan yine komünizm taraftarı Jewish Life dergisinin uzun süre baş editörlüklerini yaparak ünlenmiştir. Novick, 1972 yılında ABD Komünist Partisinden Sovyetler Birliği hakkında sistematik antisemitizm suçlaması yapması nedeniyle ihraç edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Pogromu (1881)</span>

1881'deki Kiev pogromu üç gün sürdü. 26 Nisan 1881'de Kiev kentinde başladı ve çevresinde yer alan köylere yayıldı. Sporadik şiddet kışa kadar devam etti. Kiev pogromu, 1881'de güneybatı Rus İmparatorluğu'nda görülen pogromların en kötüsü olarak kabul edilir. Pogromlar yaz boyunca devam etti ve Podolya Guberniyası, Volhinya Guberniyası, Çernigov Guberniyası, Yekaterinoslav Guberniyası ve diğer Guberniyalar da dahil olmak üzere modern Ukrayna topraklarına yayıldı. Özellikle, çarlık makamları pogromları durdurmak adına hiçbir girişimde bulunmadı.

Letonya'daki Yahudilerin tarihi, 1571'de Piltene'de kurulan ilk Yahudi kolonisine dayanıyor. Yahudiler, Letonya'nın nüfusunu azaltan Büyük Kuzey Savaşı'na (1700-1721) kadar Letonya'nın gelişimine katkıda bulundular. Yahudi cemaati, esas olarak Prusya'dan gelen bir akın yoluyla 18. yüzyılda yeniden oluştu ve Letonya'nın ekonomik yaşamında temel bir rol oynamaya başladılar.

<span class="mw-page-title-main">Mesiyanik Yahudilik</span> modern Hristiyan dinî hareketi

Mesiyanik/Mesihçi Yahudilik, Yahudilik ile Hıristiyanlık ve İsa'nın Yahudi mesih olduğu inancını birleştiren modern bir senkretik dinî hareket. 1960'larda ve 1970'lerde ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'daki Yahudilerin tarihi</span>

Ukrayna'daki Yahudilerin tarihi bin yıldan fazladır. Yahudi toplulukları, Kiev Rusları zamanından beri Ukrayna topraklarında var olmuş ve Hasidik gibi en farklı modern Yahudi teolojik ve kültürel geleneklerinin çoğunu geliştirmiştir. Dünya Yahudi Kongresi'ne göre, Ukrayna'daki Yahudi cemaati, Avrupa'nın üçüncü en büyük ve dünyanın beşinci en büyük Yahudi cemaatini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi, MÖ 4. yüzyıla kadar izlenebilir. Yunanistan'da yaşayan en eski ve en karakteristik Yahudi grubu, "Yunan Yahudileri" olarak da bilinen Romanyotlardır. "Yunan Yahudisi" terimi ağırlıklı olarak Yunanistan'ın bugünkü modern bölgesinde yaşayan Yahudi kökenli veya inançlı herhangi bir kişi için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'daki Yahudilerin tarihi</span>

Rusya'daki Yahudilerin ve tarihsel olarak onunla bağlantılı bölgelerin tarihi en az 1.500 yıl öncesine dayanıyor. Rusya'daki Yahudiler tarihsel olarak büyük bir dini diasporayı oluşturmuşlardır; Rus İmparatorluğu bir zamanlar dünyadaki en büyük Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapıyordu. Bu topraklarda, birçok farklı bölgedeki Aşkenazi Yahudi toplulukları gelişti ve modern Yahudiliğin en belirgin teolojik ve kültürel geleneklerinin çoğunu geliştirirken, aynı zamanda anti-Semitik ayrımcı politikalar ve zulüm dönemleriyle karşı karşıya kaldılar. Bazıları, 21. yüzyılın başından beri Rusya'daki Yahudi cemaatinde bir "rönesans" olduğunu belirttiler. Ve bugün, Rusya'nın Yahudi nüfusu hala Avrupa'nın en büyük Yahudi nüfusları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'taki Yahudilerin tarihi</span>

Belarus'taki Yahudilerin tarihi, 8. yüzyılın başlarından itibaren başlar. Yahudiler, modern Belarus topraklarının her yerinde yaşadılar. Yahudiler, 20. yüzyılın ilk yarısında ülkedeki üçüncü en büyük etnik gruptu. 1897'de Belarus'un Yahudi nüfusu 910.900 kişiydi ve toplam nüfusun %14.2'sine eşitti. Polonya-Sovyet Savaşı'nın (1919-1920) ardından, Riga Antlaşması hükümlerine göre Belarus, Doğu Belarus ve Batı Belarus olarak ikiye bölündü ve 350.000-450.000 Yahudinin Polonya tarafında kalmasına sebep oldu.