İçeriğe atla

Sırmacıyev Evi

Koordinatlar: 42°41′32″K 23°20′09″D / 42.69222°K 23.33583°D / 42.69222; 23.33583
Sırmacıyev Evi
къща на Сърмаджиев
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürEv
KonumSofya, Bulgaristan
Koordinatlar42°41′32″K 23°20′09″D / 42.69222°K 23.33583°D / 42.69222; 23.33583
Tamamlanma1903
Yükseklik50 m
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı2
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Friedrich Grünanger

Sırmacıyev Evi (Bulgarcaкъща на Сърмаджиев kışta na Sırmaciev), Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bulunan bir tarihî evdir. Ev, Çar Osvoboditel Bulvarı ve Krakra Caddesi'nin köşesinde,[1] Sofya Üniversitesi Rektörlüğü ile Kartal Köprüsü arasında yer almaktadır.[2] Avusturyalı mimar Friedrich Grünanger tarafından tasarlandı ve 1903 yılında avukat ve diplomat Haralampi Sırmacıyev için inşa edildi. Ev, 1916'da Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındı ve günümüzde Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği binası olarak hizmet vermektedir.

Tarihçe

Haralampi Sırmacıyev, 1860 yılında Rus İmparatorluğu'nun Bolhrad kentinde doğan bir Besarabya Bulgarıydı. Bükreş'te hukuk okuyup Paris'teki Sorbonne'den mezun olduktan sonra 1891'de Bulgaristan Prensliği'ne yerleşti ve Elena ile evlendi. Daha sonra çiftin dört oğlu ve bir kızı oldu. Sırmacıyev, Dışişleri Bakanlığı'nda hukuk müşaviri ve genel sekreter olarak görev yaptı. Ardından 1895-1902 yılları arasında Belgrad ve Viyana'da diplomat olarak görev yaptı. 1902'de Bulgaristan'a kendi özel yasal uygulamasını başlatmak için döndü ve evini Avusturyalı mimar Friedrich Grünanger'e tasarlattı.[1][2] Grünanger o zaman Bulgaristan'ın önde gelen bir mimarıydı ve Sofya'daki Kraliyet Sarayı ve diğer önemli görevlerde çalıştı.[3]

Sıırmacıyev 1908'de öldü ve evi ailesine bıraktı. Ancak, mali ve kişisel zorluklar nedeniyle dul eşi Elena evi 1914'te Osmanlı İmparatorluğu'na kiralamak zorunda kaldı. İki yıl sonra 1916'da Osmanlı İmparatorluğu mülkü satın aldı. Başlangıçta bir elçilik olarak kullanılan bina daha sonra Osmanlı İmparatorluğunun halefi Türkiye Cumhuriyeti tarafından büyükelçilik ikametgâhı olarak kullanılmaktadır.[1][2]

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, 1913-1915 yıllarında Sofya'da Osmanlı askerî ataşesi olarak bir süre boyunca bu evde çalıştı.[1] Odası bu güne kadar korunmuş ve halka açık olmasa da Atatürk'ün küçük bir müzesi olarak yenilenmiştir.[2]

Sırmacıyev Evi'ni tasarladıktan on yıl sonra Friedrich Grünanger, Salzburg'da kendisi için bu tasarımla neredeyse aynı olan bir ev inşa etti.[2] Bu ev, Villa Hedwig veya Grünanger Villa olarak bilinir.[4]

1998 yılından bu yana, Sırmacıyev Evi ulusal öneme sahip kültürel bir anıt olarak koruma altındadır.[5]

Mimari

Sırmacıyev Evi'nin önden görünümü

Sırmacıyev Evi, zarif Viyana İmparatorluk Baroku tarzında tasarlanmış iki katlı bir yapıdır. Barok'a ek olarak, tasarım Viyana Secession, Rokoko ve Akdeniz Rönesans etkilerini de içeriyor.

Evin mimarisinin öne çıkan özelliklerinden bazıları düz çatılı küçük kule ve anıtsal ve zengin bir şekilde dekore edilmiş cephesidir. Kalayla kaplı mansard çatısının ahşap bir yapısı vardır ve evin tuğla duvarları orijinal ahşap kirişlerle desteklenir. Jaluzi pencerelerde ahşap çerçeveler de vardır.[2]

Vitray bir antechamber bahçeden evin içine gider. Fransız şöminesi ve Atatürk büstü içeren lobi, yemek odasına ve üç salonun en büyüğüne götürüyor. Kalan odalarda kış bahçesi ve Atatürk'ün eski odası bulunmaktadır.[2]

Mimari ve tarihi açıdan Sırmacıyev Evi, Çar Osvoboditel Bulvarı'nın karşı tarafındaki biraz sonradan Yablanski Evi (1907) ile çok şey paylaşmaktadır. Her ikisi de Friedrich Grünanger tarafından Bulgar seçkinlerinin üyeleri için benzer bir tarzda tasarlandı ve daha sonra elçilik olarak kullanıldı.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Тахов, Росен (30 Aralık 2015). "Местан се скри в Сърмаджиевата къща". 24 часа (Bulgarca). 12 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2020. 
  2. ^ a b c d e f g Ненчев, Красимир (3 Haziran 2011). "Дом, резиденция или сграда с много драма, политика и романтика". Строител (Bulgarca). 12 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Salzburg: unbewegliche und archäologische Denkmale unter Denkmalschutz (rechtlich nicht verbindlich)" (PDF) (Almanca). Bundesdenkmalamt Österreich. 26 Haziran 2015. s. 53. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2020. 
  4. ^ "Списък на паметниците на култура с категория "Национално значение" на територията на град София" (PDF) (Bulgarca). Министерство на културата. 3 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Temmuz 2020. 
  5. ^ Николов, Христо (3 Nisan 2011). "1200 евро вход за къщата на Яблански". Труд (Bulgarca). 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sofya</span> Bulgaristanın başkenti

Sofya, Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehri. Nüfusu yaklaşık 1,3 milyon kişidir. Balkan Yarımadasının merkezinde, Bulgaristan'ın batısındaki Sofya Havzasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Filibe</span> Güney Bulgaristanda şehir; ülkenin ikinci büyük kenti

Filibe, 2019 nüfus sayımına göre 347.851 nüfusuyla Bulgaristan'ın ikinci büyük şehridir. Filibe ilinin idari merkezidir. Ülkenin önemli ekonomi, ulaşım, kültür ve eğitim merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar İsyanları</span> Bulgarların, 1876 yıllı içerisinde Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı ayaklanma olayı

Bulgar İsyanları, Nisan-Mayıs 1876 tarihleri arasında Osmanlı Devletinin Bulgar vatandaşlarının Osmanlı Devleti'ne isyan ederek bağımsızlığını kazanmaları olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bolayır Muharebesi</span>

Bolayır Muharebesi, 26 Ocak 1913 tarihinde General Georgi Todorov'un Rila Yedinci Piyade Tümeni ve Binbaşı Fethi Bey'in 27. Piyade Tümeni arasında gerçekleşti. Bulgar Ordusu Bolayır'ı ele geçirdi. 1913 yılının ortalarında Türk Ordusu Bolayır'ı geri aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sveti Stefan Kilisesi</span> İstanbulda bir kilise

Sveti Stefan Kilisesi bilinen adıyla Demir Kilise, İstanbul, Fatih'te, Balat'la Fener semtleri arasında Haliç kıyısında yer alan, Bulgar Eksarhhanesi'ne bağlı kilise. 25 Ekim 1859 senesinde İstefanaki Bey adına inşa edilen kilise, 2018'de yedi yıllık restorasyonun ardından tekrar hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Kırcaali Muharebesi</span>

Kırcaali Muharebesi Bulgaristan ve Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan Birinci Balkan Savaşı'nın bir parçası olan muharebedir. Bulgaristan'ın Haskovo Müfrezesi'nın Yaver Paşa komutasındaki Osmanlı'nın Kırcaali Müfrezesini yendiği muharebe, 21 Ekim 1912'de yapılmıştır. Böylece Kırcaali ve Doğu Rodop Bulgaristan'a kalıcı olarak katılmıştır. Her 21 Ekim'de Kırcaali'de bugünün kutlaması yapılıp bugün şehrin tatil günü kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar İmparatorluğu</span>

Bulgar İmparatorluğu ya da Bulgar Çarlığı, Orta Çağ Avrupa tarihinde Bulgar devletine verilen isim. Varlığını sürdürdüğü süre boyunca, Balkanlar bölgesinde, özellikle Bizans İmparatorluğu'na rakip bir güç olarak, kilit rol oynamış bir devlettir. İlki 7. ve 11. yüzyıllarda, ikincisi ise ise 12. ve 14. yüzyıllarda olmak üzere, iki kez tarih sahnesine çıkmıştır. İkisi de bölgelerindeki Bizans hakimiyetinin sona ermesi üzerine vücut bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (Sofya)</span> Bulgaristanın Sofya şehrinde bir kilise

Ayasofya veya Azize Sofya Kilisesi, Bulgaristan başkenti Sofya'da bulunan tarihî dinî yapılardan biridir. Sofya'nın ismi şehirde bulunan bu kiliseden gelir. Kilise olarak kurulup sonradan camiye dönüştürülen bu yapı, şehrin en eski yapılarından biridir. Dördüncü asırdan beri bu yerde bir kilise bulunmaktadır fakat şimdiki yapı 6. asırda inşa edilmiştir. Ayasofya kutsal bilgelik anlamını taşır. Kilisenin içine 12. yüzyılda ikonlar çizilmiştir. Binanın planı haç şeklindedir ve Roma İmparatorluğu'nun devri mimarisinin en iyi örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Setina Muharebesi</span>

Setina Muharebesi, Bulgar ve Bizans orduları arasında modern Yunanistan'ın kuzeyinde Setina'da (Skopos) 1017 Sonbaharında gerçekleşmiştir. Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Manastır (Bitola) Muharebesi Bitola, yakınlarında Bulgar topraklarında, voyvoda Ivats komutasında Bulgar ordusu ile stratigos Georgios Gonitsiatis komutasında Bizans ordusu arasında gerçekleşmiştir. Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki son açık savaşlardan biriydi. Bulgarlar galip gelmişti ve Bizans İmparatoru II. Basileios, dış duvarları Bizanslılar tarafından zaten tahrip edilmiş olan Bulgar başkenti Ohri'den çekilmek zorunda kaldı. Ancak Bulgar zaferi, Bulgaristan'ın Bizans egemenliğine girmesini ancak 1018 yılına erteledi.

<span class="mw-page-title-main">Sperkhios Muharebesi</span>

Sperkhios Muharebesi 997 yılında orta Yunanistan'da Lamya şehri yakınında Sperkhios Nehri kıyılarında gerçekleşmiştir. Bir önceki yıl Yunanistan'ın güneyine ilerlemiş Çar Samuil komutasındaki Bulgar ordusu ile general Nikiforos Uranos komutasındaki Bizans ordusu arasındaki bir muharebedir. Bizans zaferi neredeyse Bulgar ordusunun tamamını yok etmiş, güney Balkanlar ve Yunanistan'daki akınları sona erdirmiştir. Muharebenin ana kaynağı dönemin Bizans imparatoru II. Basileios'un hayatını anlatan tarihçi İoannis Skilicis'in Tarihin Özeti adlı kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Vılkoviç</span>

Georgi Vılkoviç Cholakov, Bulgar doktor, diplomat ve muhafazakâr politikacıydı. Osmanlı İmparatorluğu'nun önde gelen cerrahlarından Vılkoviç, 1878'de Bulgaristan'ın Kurtuluşundan sonra Muhafazakâr Partinin liderlerinden biri oldu. Stefan Stambolov hükûmeti sırasında (1887-1894) Bulgar bir diplomatik yardımcısı olduğu Konstantinopolis'te (İstanbul) siyasi muhalifler tarafından öldürüldüğü.

<span class="mw-page-title-main">Krum hanedanı</span>

Krum hanedanlığı, Bulgaristan Hanı Krum (803-814) tarafından kurulan ve 803 ve 991 yılları arasında Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun hükümdarlarını temsil eden kraliyet ve daha sonra imparatorluk ailesini ifade eder. Bulgar tarihinin, en büyük toprak genişliğine ulaştı ve altın kültür ve edebiyat çağını tetiklemiştir. Kral Simeon'un döneminde Altın Çağlarını yaşamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Vazov</span> Bulgar şair ve siyasetçi (1850-1921)

İvan Minçov Vazov, genellikle "Bulgar edebiyatı'nın patriği" olarak adlandırılan bir Bulgar şair, yazar ve oyun yazarıdır. Vazov'un çalışmaları iki tarihi dönemin yansımasıdır - Rönesans ve Osmanlı sonrası Bulgaristan. İvan Vazov, 7 Eylül 1897'den 30 Ocak 1899'a kadar Bulgaristan Bilimler Akademisi akademisyeni ve Halk Eğitim Bakanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Rezve</span> Bulgaristanın Burgaz ili, Kestiriç ilçesine bağlı yerleşim yeri

Rezve, Bulgarca: Резово Rezovo, Güneydoğu Bulgaristan'ın Burgaz ilindeki Tsarevo Belediyesi'nde yer alan, Yıldız Dağları'nın sahil kesiminde konumlanmış bir köy ve sahil beldesidir. Köy, Strandja Tabiat Parkı'nda bulunmaktadır. Karadeniz'e akan Mutludere'nin ağzında yatan Rezve, Bulgaristan'ın Karadeniz sahilinin en güney noktasında ve Avrupa Birliği anakarasının en güneydoğusunda konumlanmıştır. Sinemorets'in 11 kilometre güneyinde yer alan köy, Ahtopol'a 17, Lozenets'e 36 kilometre mesafededir. Mutludere, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki doğal sınırdır. Nehrin diğer ucunda Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki Beğendik köyü yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PFK CSKA 1948</span>

FK CSKA 1948 Sofya veya tam adıyla Futbolen Klub Tsentralen Sporten Klub na Armiyata 1948 Sofya, Sofya şehrinden bir Bulgar futbol kulübüdür. Takım, kendi sahasında oynadığı maçları Vasil Levski Ulusal Stadyumu'nda oynuyor ve Bulgaristan Birinci Ligi'nde yarışıyor. Kulübün renkleri kırmızı ve beyazdır.

<span class="mw-page-title-main">Trayan Boğazı Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Trayan Boğazı Muharebesi 986 yılında Bizans ve Bulgar kuvvetleri arasında bir savaştı.

Strumitsa Muharebesi Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu kuvvetleri arasında Ağustos 1014'te Kuzey Makedonya'nın Strumica şehri yakınlarında meydana gelmiştir. İmparator Samuil'in oğlu Gavril Radomir komutasında Bulgar kuvvetleri, muharebede ölen Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasında Bizans kuvvetlerini mağlup etmişlerdir. Valisinin ölümünden sonra Bizans İmparatoru II. Basileios, Bulgaristan'dan geri çekilmek zorunda kaldı ve son Belasitsa Muharebesi'ndeki başarısından yararlanamadı.

<span class="mw-page-title-main">Pançe Doref</span>

Pançe Doref Efendi, Bulgar avukat, halk figürü, diplomat ve tarihçidir, ilk Bulgar Osmanlı Çalışmaları uzmanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Todor Pavlof</span> 1878 doğumlu Makedon asıllı Osmanlı ve Bulgar siyasetçi

Todor Pavlof Efendi, Bulgar diplomattır, İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'nün bir aktivistidir ve Bulgar Eksarhlığı'nda barış danışmanıdır.