İçeriğe atla

Sırbistan pasaportu

Sırbistan pasaportu
Sırp biyometrik pasaportunun ön kapağı
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Maliyet30€

Sırp pasaportu her yaşta Sırp vatandaşlarına Sırbistan tarafından yayınlanan uluslararası seyahat belgesidir.

Pasaport İçişleri Bakanlığı tarafından verilir ya da Sırp vatandaşı yurt dışında bulunuyorsa büyükelçilikten alabilir. Pasaport gerekirse vatandaşlığın kanıtı olarak kimlik yerine kullanılabilir. Vatandaşların aynı anda birden fazla Sırp pasaportları olamaz.

İçişleri Bakanlığı 7 Temmuz 2008 tarihinde yeni Sırp biyometrik pasaportları çıkarmaya başladı.

Bazı vatandaşlar, hâlen eski Yugoslav pasaportu kullanır. Eski Yugoslav pasaportlarının geçerliliği 31 Aralık 2011 tarihinde sona ermiştir.

Kosova vatandaşları bir Sırp pasaportu için başvuru hakkına sahiptirler. Kosovalılara Sırp Koordinasyon Müdürlüğü tarafından Sırp pasaportu verilir. Pasaport sahibine vizesiz Schengen Alanına girmesi için izin verilir. Sırbistan Kosova pasaportunun geçerliliğini tanımamaktadır.

Sırbistan vatandaşları 19 Aralık 2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Birleşik Krallık ve İrlanda hariç tüm AB'nin Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilmektedirler.

Sırbistan hükûmeti Haziran 2014'te, önemli ticaret ortaklarıyla vize serbestliği konusunda ikili anlaşmalar imzalanacağını açıklandı. Mayıs 2015'te vizesiz serbestleştirme için ülkelerin listesi açıklandı: Katar, Kuveyt, Umman, Bahreyn, Venezuela, Panama, Jamaika, Kolombiya, Paraguay ve Guatemala. İkinci aşamada Ermenistan, Azerbaycan ve Malezya yer alacaktır. Aralık 2016'da Sırbistan'ın sıradan pasaport sahiplerine Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'a seyahatlerde vize şartlarını kaldırmayı planlandığı bildirildi.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 1 Ocak 2017 Raporu'na göre Sırbistan vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 115 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Sırbistan vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 43. sırada yer almaktadır.[1]

Sırbistan pasaportu sahiplerinin vizesiz ya da sınır kapısında vize alarak gidebildiği ülkeler
Sırbistan pasaportu sahiplerinin vizesiz ya da sınır kapısında vize alarak gidebildiği ülkeler

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2017. 

* Sırbistan pasaportu İngilizce Wikipedia maddesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek pasaportu</span>

Bosna-Hersek pasaportu Bosna-Hersek vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Bosna-Hersek'in Biyometrik pasaporta geçmesiyle beraber Bosna-Hersek vatandaşları 15 Aralık 2010 tarihinden itibaren Bosna-Hersek vatandaşları İngiltere ve İrlanda hariç Avrupa'nın çoğu ülkesini vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova pasaportu</span>

Kosova pasaportu, kısmen tanınan Kosova vatandaşlarının yurt dışına çıkışta kullandıkları yolculuk belgesidir. Bu belge, Kosova vatandaşlığının kanıtı olarak hizmet etmeye ek olarak uluslararası yolculuğu kolaylaştırır. Dışişleri Bakanlığı ile çıkarılan diplomatik pasaportların istisnasıyla pasaportların verilmesi yalnız İçişleri Bakanlığı'nın ayrıcalığındadır. Kosova pasaportları, ICAO tarafından tavsiye edilen standart pasaport tasarımına uyar.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna pasaportu</span>

Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni pasaportu</span>

Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya pasaportu</span>

Makedon pasaportu veya Kuzey Makedonya pasaportu uluslararası seyahat amacıyla Kuzey Makedonya vatandaşlarına verilir. Dağıtım sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'na aittir. Pasaportun geçerliliği 10 yaşından küçük kişiler için 5 yıldır. Çocukların yaşları 4 ise ve pasaportunun geçerliliği iki yıl ile sınırlıdır. Makedon pasaportu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tavsiye ettiği standartlar ile uyumludur. Son Makedon pasaportu bir biyometrik pasaportdur. Makedonca'nın yanı sıra tercihe göre Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça gibi resmi tanınan azınlık dilleri de pasaportta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ pasaportu</span>

Karadağ pasaportu Karadağ vatandaşlarına Karadağ tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda pasaportu</span>

Yeni Zelanda pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Yeni Zelanda vatandaşlarına verilir. Yeni Zelanda İçişleri Bakanlığı pasaportları çıkarmaktan sorumludur. İçişleri Bakanlığı 1948'de ilk kez Yeni Zelanda pasaportlarını çıkarmaya başlamıştır. Yeni Zelanda Pasaportuna Māori dili, 2000 yılında Fransızcanın yerine kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moldova pasaportu</span>

Moldova pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Moldova vatandaşlarına verilen belgedir. Pasaport Devlet Kuruluş ve Bilgi Kaynakları Merkezi "Registru" tarafından ve yurt dışında Moldova dış temsilcilikleri tarafından verilir. Pasaportun geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yaş altındaki çocuklar için pasaport geçerlilik 4 yıldır. 1 Ocak 2006'dan beri Moldova vatandaşları aynı anda iki pasaport alma olasılığı için yerel pasaport dairesine ibraz edilmiş yazılı bir talep yapmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri pasaportu</span>

Birleşik Arap Emirlikleri hükûmetinin vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verdiği belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan pasaportu</span>

Pakistan pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Pakistan vatandaşları için verilir. Pasaport, İçişleri Bakanlığı Yabancılar Pasaport Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Pakistan'ın Makinede okunabilir biyometrik pasaportları bölgesel pasaport büro ve Pakistan elçilikleri tarafından verilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Burma pasaportu</span>

Burma pasaportu veya Myanmar pasaportu, Myanmar vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore pasaportu</span>

Kuzey Kore veya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti pasaportu, Kuzey Kore vatandaşlarına uluslararası seyahat etmeleri için verilir.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya pasaportu</span>

Tanzanya pasaportu Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti vatandaşlarının uluslararası seyahat için verilir. Göçmenlik Bölümü Pasaportların vatandaşlara verilmesi için sorumludur. Bu Bölüm Tanzanya İçişleri Bakanlığı altında hizmet vermektedir. Pasaport sadece Tanzanya vatandaşlarına verilir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan pasaportu</span> Pasaport

Özbekistan pasaportu, Özbekistan vatandaşlarına yurt içinde kullanımı ve uluslararası seyahatler için verilir. 16 yaşındaki bir kişiye sıradan normal bir pasaport verilir. 45 yaş itibarıyla pasaportun süresi sınırsızdır. Pasaport, özel notlar ve vize sayfaları ile 32 sayfa içerir. Pasaportta Özbekçe, Rusça ve İngilizce dilleri yer alır. İkili ve çok taraflı anlaşmalara göre Özbek pasaportu sahibi, komşusu Tacikistan dışında Bağımsız Devletler Topluluğu içinde seyahatinde herhangi bir vize gereksinimi olmadan 90 gün kadar kalmak hakkına sahiptir. Ancak, vatandaşın Özbekistan'dan çıkması için yerel polise özel seyahat izni başvurusunda bulunması gerekir. İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan pasaportu</span>

Tacik pasaportu, ülke dışına seyahat edebilmelerini sağlamak için Tacikistan Cumhuriyeti vatandaşlarına verilir. Bu, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir Tacik vatandaşı uluslararası kimliği niteliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius pasaportu</span>

Mauritius pasaportu Mauritius vatandaşlarına ülke dışına seyahatleri için verilir. 2007 yılı itibarıyla, Mauritius Pasaport ve Göçmenlik Bürosu her gün ortalama 434 pasaport basmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Kuzey Makedonya ziyaretçileri, Kuzey Makedonya'nın dış temsilciliklerinin birinden vize almak zorundadırlar.

Vize'den muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Karadağ ziyaretçileri, Karadağ'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Karadağ vize politikası, Schengen Alanı'nın Vize politikasına benzer. Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Barbados, Mauritius, Moldova ve Saint Kitts and Nevis hariç, tüm Schengen ülkelerine 90 günlük vizesiz giriş izni verir. Ayrıca Belarus, Küba, Ekvator, Kosova, Peru, Rusya, Türkiye ve Ukrayna gibi birkaç ülkelere de vizesiz giriş izni verilir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sırbistan ziyaretçileri Sırp diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.