İçeriğe atla

Sırbistan Ulusal Bankası

Sırbistan Ulusal Bankası
Народна банка Србије/Narodna Banka Srbije
Sırbistan Ulusal Bankası binası
Sırbistan Ulusal Bankası binası
MerkezBelgrad
Koordinatlar44°48′13″K 20°27′53″D / 44.80361°K 20.46472°D / 44.80361; 20.46472
Kuruluş2 Temmuz 1884 (140 yıl önce) (1884-07-02)
Sahibi Sırbistan
GovernörJorgovanka Tabaković
Para birimiSırp dinarı
RSD (ISO 4217)
Rezerv15.38 milyar USD (Aralık 2013)
Faiz oranı8.50%
Faiz rezervi7.25%
Websitenbs.rs
NBS eski merkezi, Kralja Petra 12, Belgrad

Sırbistan Ulusal Bankası (SırpçaНародна банка Србије / Narodna banka Srbije), Sırbistan'ın merkez bankasıdır. Merkezi Belgrad'dadır. 2 Temmuz 1884 tarihinde kurulmuştur.[1] Sırp dinarının banknot ve bozuk paralarının tek üreticisidir.[2] hükûmetin para ve kredi politikasından sorumludur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Sırbistan Ulusal Bankası Arşivi". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2012. 
  2. ^ "About the NBS". 6 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belgrad</span> Sırbistanın başkenti

Belgrad (Sırpça: Београд / Beograd

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Novi Sad</span> Sırbistanın Voyvodina bölgesinin başkenti

Novi Sad Sırbistan'ın kuzeyinde, Voyvodina'nın merkezi olan şehirdir. Novi Sad, ayrıca Voyvodina Hükûmeti'ne ve İl Genel Meclisine ev sahipliği yapmaktadır. 2011 sayımına göre, Novi Sad belediye alanında nüfus, 231.798 Ortodoks Hristiyan, 24.843 Katolik, 9.428 Protestan, 2.542 Müslüman, 129 Yahudi ve diğerleri şeklindedir. 1526 ila 1687 yılları arasında Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Novi Sad, sonraki dönem Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na bağlı bir şehirdi. Bu yüzden Novi Sad'ın ana meydanındaki binalar ve sokakları neoklasik mimariye aittir.

Dinar, genellikle Arap ülkelerinde kullanılan para birimidir. Her bir dinar diğerinden farklıdır, bağımsızdır, her ülkenin kendi merkez bankası tarafından kontrol edilir. Kökeni Roma para birimi Denarius'tur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Sırbistan bayrağı, Sırbistan'ın resmî bayrağıdır. Günümüzdeki dizaynı ilk olarak 2004 yılında oluşturulmuş 2010 yılında ise son şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp dinarı</span> günümüzde Sırbistanın kullandığı para birimi

Sırp dinarı, günümüzde Sırbistan'ın kullandığı para birimi. Kosova ve Karadağ Sırbistan'dan ayrıldıktan sonra Sırp dinarı yerine Avrupa Birliği'nin resmî para birimi olan Euroyu kullanmaya başladı. Kosova'da Sırpların yoğun olduğu bölgelerde euronun yanı sıra Sırp dinarı da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

Ürdün dinarı, 1950 yılından bu yana Ürdün'de kullanılan para birimidir. Ürdün Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Bir dinar, 10 tane dirhem, 100 tane kirş ya da 1000 tane fils'e bölünür. 1 Ürdün Dinarı 1,41 Amerikan Doları'na ve 1 Amerikan Doları da 0,709 Ürdün Dinarı'na denk olacak şekilde konumlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt dinarı</span> Kuveytin para birimi

Kuveyt dinarı, Kuveyt'te kullanılan para birimidir. Kuveyt Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Dinarın alt birimi filstir ve 1 dinar, 1.000 tane filse bölünür. 2023 yılı itibarıyla Kuveyt dinarı, dünyanın en yüksek değeri olan para birimidir ve 1 Kuveyt Dinarı - 3,26 ABD Dolarına eşittir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Futbol Federasyonu</span> Sırbistanda futbolun yönetim organı

Sırbistan Futbol Federasyonu, Sırbistan futbolunun yönetim organı. Görevleri, en üst düzeyden en alt düzeye kadar olan futbol liglerini organize etmek ve aynı zamanda erkek ve kadın ulusal futbol takımlarını yönetmek. Merkezi başkent Belgrad'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Ulusal Tiyatrosu</span>

Ulusal Tiyatro 19. yüzyılın ikinci yarısında, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın Cumhuriyet Meydanı'nda kurulmuş tiyatrodur.

<span class="mw-page-title-main">Sırp İlerleme Partisi</span>

Sırp İlerleme Partisi, Sırbistan'da faaliyet gösteren muhafazakâr bir merkez sağ partidir.

Sırbistan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Kıbrıs'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından düzenlenen bir ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal finalin kazananı "Ceo svet je moj" adlı şarkısıyla Bojana Stamenov olmuştur

<span class="mw-page-title-main">Para (para birimi)</span>

Para Osmanlı İmparatorluğu'nda kullanılan bir para birimidir. Türkiye, Karadağ, Arnavutluk ve Yugoslavya'da kullanılmıştır. Günümüzdeki Sırp Dinarı'nın alt birimidir.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Ulusal Bankası, Kuzey Makedonya'nın merkez bankasıdır. Merkezi Üsküp'tedir. 1991 yılında kuruldu.

Sırbistan, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Sanja Ilić, Tanja Ilić ve Danica Krstajić'in yazdığı "Nova deca" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Sanja Ilić & Balkanika seslendirmiştir. Sırp yayıncı Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Sırbistan'ı temsil eden kişiyi Beovizija 2018 yarışması'nda seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan başbakanı</span> Sırbistanın hükûmet başkanı

Sırbistan başbakanı,, resmi olarak Sırbistan Cumhuriyeti Hükûmeti başkanı, Sırbistan Hükûmeti başkanı.

Sırbistan, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Sırp yayıncı Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Sırbistan'ı temsil eden katılımcı Pesma za Evroviziju '22 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ milliyetçiliği</span>

Karadağ milliyetçiliği, Karadağlıların bir millet olduğunu iddia eden ve Karadağlıların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">In corpore sano</span> Konstrakta singleı (2022)

"In Corpore Sano", Sırp şarkıcı Konstrakta tarafından seslendirilen şarkı. İtalya'nın Torino şehrinde düzenlenen 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan'ı temsil edecek.