İçeriğe atla

Sırbistan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri

Sırbistan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri
Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије
Sırbistan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri arması
Etkin1912-günümüze
Ülke Sırbistan
TipiHava kuvvetleri
Büyüklük5,100[1]
ParçasıSırbistan Silahlı Kuvvetleri
KarargâhBelgrad, Sırbistan
SloganAnavatanın onuru ve özgürlüğü için!
SavaşlarıBalkan Savaşları
I. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
Yugoslav Savaşları
Websitehttp://www.vs.rs/
Komutanlar
KomutanTümgeneral Dušan Žarković
Nişanlar
Madalyon
Kanat sembolü

Sırbistan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri (SırpçaРатно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije), Sırbistan Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, 1912 yılında kurulmuş olup 2006 yılında günümüz halini almıştır.[2]

Envanter

Sırbistan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri'ne ait bir Mikoyan Gurevich MİG-29B uçağı
Uçak Ülke Tür Varyant Sayı
Savaş uçağı
Mikoyan-Gureviç MiG-29  Sovyetler BirliğiÇok rollü 10[3]
Mikoyan-Gureviç MiG-21  Sovyetler BirliğiAvcı3[3]
Soko J-22 Orao YugoslavyaSaldırı17[3]
Nakliye uçağı
Antonov An-26 Sovyetler BirliğiNakliye 1[3]
Piper PA-34 Seneca  ABDNakliye 1[3]
Helikopter
Mil Mi-17 Sovyetler BirliğiNakliyeMi-8/17 10[3]
Mil Mi-35 Sovyetler BirliğiSaldırı / Nakliye4[4]
Airbus H145 FransaNakliyeH145M 6[5]
Aérospatiale Gazelle Fransa /  YugoslavyaKeşif341/42 30[3]
Eğitim uçağı
Soko G-4 Super Galeb  YugoslavyaHafif saldırı 20[3]
Soko G-2 Galeb  YugoslavyaHafif saldırı 1[3]
Lasta 95  SırbistanEğitim 14[3]

Kaynakça

  1. ^ "МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ – Доктрина министра Гашића - Печат - Лист слободне Србије" (Sırpça). 28 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2018. 
  2. ^ "Yugoslavia Air Force". aeroflight.co.uk. 12 Kasım 2006. 26 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2018. 
  3. ^ a b c d e f g h i j "World Air Forces 2018". Flightglobal Insight. 2018. 10 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2018. 
  5. ^ Bozinovski, Igor (4 January 2017). "Serbia buys nine H145M helicopters from Airbus". janes.com. IHS Jane's Defence Weekly. 21 June 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 October 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri</span> Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin hava hizmeti şubesi

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, ABD askeri örgütlenmesinin başlıca kollarından biridir. Hava savaşları, hava savunması ve askeri uzay araştırmalarının geliştirilmesiyle görevlidir. Diğer askeri kollara hava desteği ve hizmeti de sağlar. 1941'de hava kuvvetleri olarak kara kuvvetleri içinde özerk bir komutanlık hâline getirilmiş, 1947 Ulusal Güvenlik Yasası ile bağımsız ABD Hava Kuvvetleri oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bell 206</span> Helikopter

Bell 206, Bell Textron tarafından Mirabel, Quebec fabrikasında üretilen, ana pervanesi ve kuyruk rotoru çift palli, türbin motorlu, hidrolik uçuş kontrollerine sahip helikopter ailesidir. ABD'de 1967 yılında kullanıma girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Radyo Televizyonu</span> Sırp radyo ve TV yayıncısı

Radyo Televizyon Sırbistan Sırpça: Радио-телевизија Србије (PTC) veya Radio-televizija Srbije) Sırbistan'ın kamu yayın kuruluşudur. Bu yayınlar ve haberler, tiyatro çeşitli üretir ve radyo, televizyon ve İnternet aracılığıyla spor programlama. RTS, Temmuz 2001 yılından bu yana, Avrupa Yayın Birliği üyesidir. RTS, eski Yugoslavya ve Balkanlar'daki en büyük yayın kuruluşudur. Önceden bu kanal Radyo Televizyon Belgrad (RTB) olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan</span>

Sırbistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 2007 yılından günümüze 15 kez katılmıştır. Sırbistan daha önce Yugoslavya 'nın ve Sırbistan-Karadağ (2004-2006)'ın parçası olarak katılmıştır. Sırbistan bağımsız ülke olarak ilk kez katıldığı 2007 yılında Marija Šerifović'in seslendirdiği "Molitva" adlı şarkı ile yarışmayı kazanmıştır. Ülkenin diğer ilk beş sonuçları 2012 yılında Željko Joksimović'in seslendirdiği "Nije ljubav stvar" adlı şarkı ile üçüncü olarak ve 2022 yılında Konstrakta'nın seslendirdiği "In corpore sano" adlı şarkı ile beşinci olarak almıştır. Sırbistan'ın diğer ilk on sonuçları altıncı (2008) ve onuncu (2015) olarak almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Futbol Federasyonu</span> Sırbistanda futbolun yönetim organı

Sırbistan Futbol Federasyonu, Sırbistan futbolunun yönetim organı. Görevleri, en üst düzeyden en alt düzeye kadar olan futbol liglerini organize etmek ve aynı zamanda erkek ve kadın ulusal futbol takımlarını yönetmek. Merkezi başkent Belgrad'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hava kuvvetleri</span> Bir ordunun, hava savaşından ve hava savunmasından sorumlu silahlı hizmet dalı

Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Sırbistan Silahlı Kuvvetleri, Sırbistan'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Sırbistan Kara Kuvvetleri ve Sırbistan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır. Silahlı kuvvetler tamamen profesyonel ve gönüllü askerlerden oluşmaktadır.

Sırbistan Demokrat Partisi, Sırbistan'daki millî muhafazakâr ve Hristiyan demokrat bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan hükûmeti</span>

Sırbistan Hükûmeti, resmî olarak Sırbistan Cumhuriyeti Hükûmeti, Sırbistan'ın yürütme organı. Hükûmet, Başbakan'ın seçtiği Bakanlar Kurulunca belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık Müzesi (Belgrad)</span>

Havacılık Müzesi, eski adıyla Yugoslav Havacılık Müzesi, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın Surčin belediyesinde 1957 yılında kurulan müze. Müze Belgrad Nikola Tesla Havalimanı'nın bitişiğindedir. Bugünkü haliyle açılması 21 Mayıs 1989 yılında olmuştur. Müze Fiat G.50 gibi bir bölümünün dünyada kendi türlerinde kalan son örnekler olduğu 200'den fazla hava aracına sahiptir ve bunların 50 kadarı sergilenmektedir. Müze aynı zamanda ABD ve NATO'ya bombardımanlarında düşürülen F-117 ve F-16 gibi savaş uçaklarının parçalarını da barındırır.

Prva liga Srbije kısaca PLS, Sırbistan'ın ikinci en üst seviye futbol ligi. 2004 yılında kurulan lig Sırbistan Futbol Federasyonu tarafından organize edilmektedir.

Kup Srbije, Sırbistan Futbol Federasyonu tarafından 2006 yılından bu yana organize edilen ulusal kupa organizasyonudur. Sponsorluk anlaşması gereği 2006 ile 2010 yılları arasında organizasyon Lav Kup Srbije ismiyle anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Olimpiyat Komitesi</span>

Sırbistan Olimpiyat Komitesi, Sırbistan'ın Ulusal Olimpiyat Komitesi. Ülkenin Olimpiyat Oyunları'na ve diğer çok sporlu organizasyonlara katılımını yönetir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Hava Kuvvetleri</span> Eymen Gökalp

Polonya Hava Kuvvetleri, Polonya Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, 1918 yılında ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinin ardından kurulmuş olup 2004 yılına kadar Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri adıyla bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Hava Kuvvetleri</span> Bulgaristan Silahlı Kuvvetlerinin Hava Kuvvetleri kolu

Bulgaristan Hava Kuvvetleri, Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, 1906 yılında kurulmuş olup Avrupa'nın en eski hava kuvvetlerinden biridir. Başlıca görevi Bulgar hava sahasının egemenliğini korumak, hava desteği sağlamak ve savaş durumunda Kara Kuvvetleri'ne yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Hava Kuvvetleri</span>

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, 1992 yılında ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinin ardından kurulmuştur. Başlıca görevi Ukrayna hava sahasının egemenliğini korumak, hava desteği sağlamak ve kara ve deniz kuvvetlerine yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Hava Kuvvetleri</span>

Macar Hava Kuvvetleri, Macaristan Savunma Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, 1918 yılında kurulmuş olup görevleri öncelikli olarak savunma amaçlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri</span>

Bosna-Hersek Hava Kuvvetleri, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin bir parçasıdır. Merkezi Saraybosna'dadır. Hava kuvvetlerinin üsleri Saraybosna Uluslararası Havalimanı, Banja Luka Uluslararası Havalimanı ve Tuzla Uluslararası Havalimanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Sırbistan)</span>

Sırbistan Dışişleri Bakanlığı Sırbistan'ın konsolosluk işlerini ve dış ilişkilerini sürdürmekle görevli Sırbistan hükûmetinin bakanlığıdır. Şu anki bakan, 28 Ekim 2020'den beri görevde olan Nikola Selaković'dir.