İçeriğe atla

Sırbistan-Venezuela ilişkileri

Sırbistan-Venezuela ilişkileri, Sırbistan ve Venezuela arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Venezuela'da Brasília'daki (Brezilya ) büyükelçiliği aracılığıyla temsil edilmektedir. Venezuela Sırbistan'da Belgrad, Sırbistan'daki büyükelçiliği aracılığıyla temsil edilmektedir.

Anlaşmalar

Sırbistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vuk Jeremić ve Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, 2010 yılında biri siyaset ve eğitim konularında,[1] diğeri ise tarım ticareti ve enerji projeleri[2] olmak üzere iki işbirliği anlaşması imzaladı.

Bosna savaşı

1993'te, Bosna Savaşı sırasında, Venezuela Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bir üyesiydi ve Srebrenica civarında Bosnalı Hırvatlarla yapılan savaşlarda Bosnalı Sırplara verdikleri destek nedeniyle Sırbistan ve Karadağ'a yaptırım uygulanmasını şiddetle savundu ve oyladı.[3][4]

Kosova bağımsızlığı

2008 Kosova bağımsızlık ilanının ardından Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD baskısı ile elde edildiği gerekçesiyle Venezuela'nın Kosova'nın bağımsızlığını tanımadığını açıklayarak, "Bu kabul edilemez. Bu, tüm dünya için çok tehlikeli bir emsaldir ." şeklinde konuştu[5] 24 Mart 2008'de Chavez, Washington'u Kosova'nın bağımsızlığını destekleyerek "Rusya'yı zayıflatmaya" çalışmakla suçladı. Kosova'nın yeni lideri Başbakan Hashim Thaçi'yi ABD tarafından iktidara getirilen bir "terörist" olarak nitelendirdi ve eski isyancı liderin takma adının "Yılan" olduğunu kaydetti.[6] Chavez, 1999'da ilk cumhurbaşkanı olduğunda Kosova'daki NATO müdahalesine şiddetle karşı çıkmıştı. 2010 yılı itibarıyla Venezüellalı diplomatlar "bölücülüğe karşı mücadelelerinde" Sırbistan'a desteklerini sunmaya devam ettiler.[2]

Kültürel ve sportif ilişkiler

Sırbistan İçişleri Bakanlığı, Sırbistan ve Venezuela arasındaki voleybol maçları gibi kültürel ilişkilere sponsor oldu.[7]

Kaynakça

  1. ^ Serbia profundiza relaciones con Venezuela 28 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 8 July 2010
  2. ^ a b "Aprueban Venezuela y Serbia cooperación energética y alimentaria". People's Daily Online (İspanyolca). Xinhua. 9 Temmuz 2010. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2013.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Xinhua" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ Lewis (18 Nisan 1993). "Struggle in the Balkans; U.N., With Abstention by Russia, Tightens Its Sanctions on Belgrade". The New York Times. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  4. ^ Lewis (14 Nisan 1993). "U.N. Appeals for More Funds To Relieve Hunger in Bosnia". The New York Times. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  5. ^ "Venezuela's Chavez won't recognize independent Kosovo". 25 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  6. ^ "Chavez: U.S. encouraging Tibet violence". 22 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  7. ^ Official Website of the Serbian Government 21 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 08.07.2008. | Саопштења министарстава. МУП снима учеснике одбојкашке утакмице између Србије и Венецуеле Београд, 8. јул 2008. године – Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је да ће, .."

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Hashim Thaçi</span>

Hashim Thaçi, eski Kosova Cumhurbaşkanı, eski Kosova Dışişleri Bakanı, eski Kosova Cumhuriyeti Başbakanı, Kosova Demokratik Partisi'nin (PDK) genel başkanı ve Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) eski önderidir. 6 Haziran 2008 tarihinde, silahlı bir saldırganın Thaçi'nin Priştine'deki evine suikast girişimi başarısız olmuştur. 17 Şubat 2008 günü, Kosova Cumhuriyeti'nin Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş, bağımsız devletin ilk başbakanı olmuştur. 2020 yılında Kosova Başsavcılığının hakkında hazırladığı insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları iddianamesi üzerine cumhurbaşkanlığından istifa etmiştir.

Venezula'daki Yahudilerin tarihi, bir grup marranonun Caracas ve Maracaibo'da yaşadığı 17.yy'ın ortalarına kadar dayanır. Fakat, Venezuela'daki Yahudi cemaati 19.yy'ın ortalarına kadar kurulmadı. 2008 yılından beri Hugo Chávez ile Yahudi cemaati arasındaki gerginlik nedeniyle ülkedeki Yahudi nüfusunun beşte biri yakın zamanda ülkeyi terk etti.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Türkiye ilişkileri</span>

Bu madde, Sırbistan-Türkiye ve eskiden beri süregelen Türk-Sırp ilişkilerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Sırbistan ilişkileri</span>

Çin-Sırbistan ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Sırbistan Cumhuriyeti devletleri arasındaki ikili ilişkileri kapsar. İki ülke arasında ilişkiler, Yugoslavya SFC'nin 1 Ekim 1949 tarihinde ÇHC'ni tanımasından beri muhafaza edilmiştir; diplomatik ilişkiler de 2 Ocak 1955 tarihinde, her iki ülkenin dışişleri bakanları arasında diplomatik notların değiştirilmesiyle resmen kuruldu. Çin'in Belgrad'da bir büyükelçiliği var; Çin ayrıca Kasım 2006'dan beri Sırbistan Hükûmeti'nin rızasıyla Priştine'de bir temsilci ofis işletmektedir. Sırbistan'ın Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir genel konsolosluğu vardır. 2017 yılında Çin ile Sırbistan, birbirlerinin vatandaşları için vize muafiyeti uyguladı.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Sırbistan)</span>

Sırbistan Dışişleri Bakanlığı Sırbistan'ın konsolosluk işlerini ve dış ilişkilerini sürdürmekle görevli Sırbistan hükûmetinin bakanlığıdır. Şu anki bakan, 28 Ekim 2020'den beri görevde olan Nikola Selaković'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova-Sırbistan ilişkileri</span>

Kosova, Sırbistan'ın reddettiği bir hareketle, 2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor ve Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olduğunu iddia etmeye devam ediyor. Başlangıçta iki ülke arasında hiçbir ilişki yoktu; ancak sonraki yıllarda iki taraf arasında diyalog ve işbirliği artmıştır.

Brüksel Anlaşması, resmi adıyla İlişkilerin Normalleştirilmesini Yöneten İlk İlkeler Anlaşması, Sırbistan ve Kosova hükûmetleri arasında ilişkilerinin normalleşmesi üzerine yapılmıştır. Avrupa Birliği himayesinde Brüksel'de her iki tarafça da müzakere edildi ve prensipte imzalanarak sonuçlandırıldı. Müzakerelere Sırbistan Başbakanı Ivica Dačić ve Kosova Başbakanı Hashim Thaçi başkanlık etti ve AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton arabuluculuk yaptı. Anlaşma 19 Nisan 2013 tarihinde imzalanmıştır. Sırbistan hükümeti Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor, ancak yine de Brüksel Anlaşması uyarınca Kosova hükümeti ile ilişkileri normalleştirmeye başladı. İlişkilerin normalleşmesi terimi belirsiz ve dolayısıyla büyük ölçüde sorunludur. Sırbistan cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic 2018'de anlaşmanın Sırbistan için zor bir uzlaşma olduğunu ve kendisine göre tüm yükümlülüklerin yerine getirildiğini söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Sırbistan ilişkileri</span>

Karadağ-Sırp ilişkileri, Karadağ ve Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. 1918'den 2006'ya kadar iki devlet Yugoslavya Krallığı, Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ve Sırbistan ve Karadağ altında birleşti. Bölgedeki son siyasi gelişmeler nedeniyle Karadağ'ın ulusal kimliği konusunda tartışmalar var. Karadağlıların etnik kimlikleri ve ulusal dilin adı hakkında bir tartışma var. Buna rağmen iki ülke çoğunlukla dostane ilişkileri sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Sırbistan ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Sırbistan arasındaki ilişkiler ilk olarak 1882 yılında, yani Sırbistan'ın bir krallık olduğu dönemde, kuruldu. 1918 ile 2006 yılları arasında ABD, Yugoslavya Krallığı, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve ardıl devleti Sırbistan olan Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ile ilişkiler sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Kosova-Rusya ilişkileri</span>

Rusya'nın Kosova sorununda Sırbistan'a verdiği destek nedeniyle Kosova ve Rusya'nın resmi ilişkileri bulunmuyor. Bununla birlikte, son yıllarda ilişkiler ısınmasına rağmen, iki ülke arasındaki ilişkiler nispeten soğuktu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Sırbistan ilişkileri</span>

Arnavutluk ve Sırbistan arasındaki ilişkiler, bir dizi tarihi ve siyasi olay nedeniyle karmaşık ve büyük ölçüde düşmanca olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Sırbistan ilişkileri</span>

Rusya-Sırbistan ilişkileri, Rusya ve Sırbistan arasındaki ikili dış ilişkilere atıfta bulunur. Ülkeler, 1816'da Rusya İmparatorluğu ve Sırbistan Prensliği olarak resmi diplomatik ilişki kurdular. Rusya'nın Belgrad'da bir fahri konsolosluğu, Belgrad'da bir büyükelçiliği ve Sırbistan'ın Kosova ve Metohija eyaletinin Priştine şehrinde UNMIK ile temas kurmak için irtibat bürosu bulunmaktadır. Sırbistan'ın Moskova'da bir büyükelçiliği, St. Petersburg'da bir fahri konsolosluğu var ve Yekaterinburg'da bir başkonsolosluk açacağını duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Ukrayna ilişkileri</span>

Sırbistan-Ukrayna ilişkileri, Sırbistan ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin doğrudan halefi olarak 15 Nisan 1994'te Ukrayna'yı tanıdı. Ukrayna ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 15 Nisan 1994'te kuruldu.

Meksika-Sırbistan ilişkileri, Meksika ve Sırbistan arasındaki diplomatik ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de G77 ve Birleşmiş Milletler'in kurucu üyeleriydi.

Kamboçya-Sırbistan ilişkileri Kamboçya ve Sırbistan arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İlişkiler 1956 yılında kurulmuştur. Kamboçya'nın Belgrad'da bir büyükelçiliği bulunmaktadır. Sırbistan'ın Jakarta'da yerleşik olmayan bir büyükelçisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Suudi-Sırp ilişkileri, Suudi Arabistan ve Sırbistan arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">İran-Kosova ilişkileri</span>

İran-Kosova ilişkileri, İran ve Kosova arasındaki dış ilişkilerdir. İran, Kosova'yı egemen bir devlet olarak tanımadığı için iki ülke arasında resmi diplomatik ilişkiler mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">İran-Sırbistan ilişkileri</span>

İran-Sırbistan ilişkileri, İran İslam Cumhuriyeti ile Sırbistan Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerdir. İran'ın Belgrad'da bir büyükelçiliği ve Sırbistan'ın da Tahran'da bir büyükelçiliği bulunmaktadır. 2017 yılında Sırbistan hükûmeti, ikili ilişkileri geliştirmek ve Sırbistan'a turist ve yatırımcı çekmek amacıyla ülkeye seyahat etmek isteyen İran ve Hindistan vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunu kaldıran bir yasa çıkardığını duyurdu. İran'ın 1990'lı yıllarda o zamanlar Yugoslavya'nın bir parçası olan Sırbistan ile ilişkileri, Bosnalı Sırp güçlerine karşı Bosnalı Müslümanları desteklediği için gergindi. Eski bir İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) komutanına göre, Devrim Muhafızları savaş sırasında Bosnalı mücahit savaşçıları eğitmek için 400 savaşçısını Bosna'ya gönderdi. Eğitimin yanı sıra, İran'a Clinton yönetimi tarafından Bosna ordusuna saldırı tüfekleri, mühimmat, havan topları, tanksavar silahları ve SAM'lar da dahil olmak üzere geniş bir silah yelpazesi sağlaması için yeşil ışık yakıldı. Kosova Savaşı sırasındaki asılsız raporlar, İran'ın Kosova Kurtuluş Ordusu'na dört adede kadar silah sevkiyatı gönderdiğini belirtiyordu. Ancak bugün İran, Kosova'yı egemen bir devlet olarak tanımadığı için iki ülke arasında resmi diplomatik ilişkiler mevcut değildir. 13 Mart 2008'de İran cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran'ın bölgenin sorunlarını ve koşullarını değerlendirdikten sonra Kosova'nın bağımsızlığını tanımamaya karar verdiğini söyledi. Mart 2008'in başlarında, İran'ın Rusya Büyükelçisi Gulamrıza Ensari, "Bu sorunun çok önemli yönleri var. Açık konuşmak gerekirse, Birleşmiş Milletler üyelerinden birini ikiye böldü, ancak 1244. Madde Sırbistan'ın toprak bütünlüğünü teyit ediyor. Bu çok garip bir olay. Bazı ülkelerin uluslararası örgütleri zayıflatmaya çalıştığını düşünüyoruz. Şu anda İran, Kosova'nın geleceği sorununu inceliyor. İran... uluslararası örgütlerin zayıflamasından duyduğu endişeyi dile getiriyor."

<span class="mw-page-title-main">İsveç-Kosova ilişkileri</span>

İsveç-Kosova ilişkileri, İsveç Krallığı ile Kosova Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir.